B. D. K. 2022.02.19 16:05 Frissítve: 2022.02.19 16:29

Videó: a NOB elnöke kritizálta a rontó Valijeva edzőjét

Mint ismert, a műkorcsolyázók női versenyében hatalmas meglepetésre (az előzmények ismeretében viszont nem) az oroszok 15 éves Európa-bajnoka, Kamila Valijeva csak a negyedik helyen zárt, miután a kűrben többször is hibázott. A jégről lelépve edzője, Eteri Tutberidze számon kérte, amiért véleménye szerint az első rontása után feladta a küzdelmet. Erre reagált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach – írja az Eurosport.

Valijeva nem Tutberidze (balra) vállán sírta ki magát (Fotó: Getty Images)

 

„Miért engedted el? – tette fel a jégről lejövő, csalódottságában a sírás határán lévő Kamila Valijevának az edzőnője, Eteri Tutberidze.Magyarázd el nekem, miért? Miért nem harcoltál tovább? Az axel után elengedted. Miért?”

A NOB elnöke, Thomas Bach így reagált az edzőnő szavaira: „Láttam, hogyan fogadták őt (Valijevát – a szerk.) a hozzá legközelebb álló személyek. Olyan rideg, hűvös volt, borzongató volt látni – állítja. – Ahelyett, hogy megvigasztalták volna, ahelyett, hogy segíteni próbáltak volna neki, érezni lehetett ezt a dermesztő légkört, ezt a távolságtartást.”

Egy világ omlott benne össze... (Fotó: Getty Images)

 

Tutberidze egy másik műkorcsolyaedző, Alex Zhulin Instagram-bejegyzésében reagált az őt érintő kritikákra. Azt írta, hogy nem érti Thomas Bach megnyilvánulását.

ELŐZMÉNYEK


„Egy igazi harcos” – Csercseszov is Valijevát méltatta
„Erre nincsenek szavak” – Valijevát védik az orosz klasszisok
Thomas Bach: Nem akartuk, hogy Valijeva induljon
Valijeva mintájában három szert azonosítottak
A WADA-nál csalódottak, hogy Valijeva még versenyben lehet
Doppingról kérdezték, „kiderült”, elfelejtett angolul az orosz színekben versenyző amerikai
Valijeva a nagyapja szívgyógyszerét vehette be
Döntött a CAS, Valijeva tovább versenyezhet
Valijevának pozitív lett a decemberi doppingtesztje, keddig dönt ügyében a CAS
Történelmi ugrás után doppinggal sokkolhat a 15 éves műkoris
Videó: Valijeva négyfordulatosokkal sokkolta a mezőnyt

A 15 éves Kamila Valijeva a doppingbotránya miatt eseménydús napokon van túl, de végül a csapatverseny után egyéniben is elindulhatott. Eteri Tutberidze tanítványáról egy héttel ezelőtt derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át – az oroszok megnyerték a viadalt –, s sokáig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását – ennek elsősorban a felkészülési időszakban van jelentősége.

A lausanne-i székhelyű CAS jelezte azt is, hogy döntésében kivételes körülmények játszottak szerepet, ezek egyike, hogy a WADA szabályai szerint Valijeva védett személynek számít. A CAS azt is kiemelte, hogy a doppingvizsgálat eredményét szerencsétlen időpontban jelentették be. A bíróság ugyanakkor magát a doppingesetet nem vizsgálta.

A NOB később azt közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva szerepel, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás. Az ötkarikás testület „helytelennek” tartaná a pekingi olimpia alatt megtartani ezeket az éremátadó ceremóniákat.

VALIJEVA SZABAD PROGRAMJA

Valijeva a kűrt az élről várhatta, de a nyomás még nagyobb volt rajta, mint a rövid program előtt. Ez meg is mutatkozott a korcsolyázásán, többször is hibázott, utána pedig előtörtek belőle az érzelmek. Miután meglátta, hogy a dobogóról is lecsúszott, még inkább…

Nemcsak Valijevát, hanem az ezüstérmes Alekszandra Truszovát is vigasztalni kellett.

„Soha többet nem megyek fel a jégre! Soha! Utálom! – fakadt ki a 17 éves orosz versenyző. – Ez nem igaz! Ezt nem tehetitek! Nem megyek el a díjátadóra! Mindenkinek van aranyérme, csak nekem nincs! Utálom az egészet!”

„Miért sírok? Csak úgy. Már hár hete itt vagyok édesanyám és a kutyáim nélkül. Ezért sírok” – idézte fel az eurosport.hu Truszova nyilatkozatát a verseny után.

Mindeközben az olimpiai bajnok, a szintén orosz Anna Scserbakova nem tudott felhőtlenül örülni aranyérmének a Valijevával történtek miatt...

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
MŰKORCSOLYÁZÁS, NŐK

1. Anna Scserbakova (Orosz csapat) 255.95 pont
2. Alekszandra Truszova (Orosz csapat) 251.73
3. Szakamoto Kaori (Japán) 233.13
4. Kamila Valijeva (Orosz csapat) 224.09
5. Higucsi Vakaba (Japán) 214.44
6. Ju Jung (Dél-Korea) 2013.09

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

2023.02.05 12:18:21

Téli sportok nemzetisport.hu

A vk-győzelmek örökranglistáján utolérheti az utolérhetetlennek gondolt Ingemar Stenmarkot.

2022.11.16 16:18:57

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ötös fogatot nem ők, nem a Liu fiúk bontották meg.

2022.11.09 13:52:38

Téli sportok nemzetisport.hu

15 évesen olimpiai érmet nyert, ám élete nagy álma beteljesülésére újabb 12 évet kellett várnia.

2022.10.15 20:35:39

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem mondani akarja, hogy bajnok, hanem mutatni.