Téli olimpia: Valijeva mintájában három szert azonosítottak

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.02.17. 05:05
null
Kamila Valijeva kétszeres aranyérmes lehet, de kérdés, hogy az is marad-e (Fotó: AFP)
A New York Times beszámolója szerint három különböző szert azonosítottak Kamila Valijeva decemberben levett mintájában. A 15 éves orosz műkorcsolyázó csütörtökön kétszeres olimpiai bajnok lehet a pekingi téli olimpián.


A trimetazidine nevű szer már korábban ismert volt. Ezt a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását. A másik két anyag a hyproxen és az L-Carnitine. Mind a hármat a teljesítmény fokozására is lehet használni, de utóbbi kettő nincs a tiltott szerek listáján, teljesen legális. Az Egyesült Államok doppingellenes ügynökségének vezetője szerint a különböző szerek kombinációja vészjósló.

„Mind a három szert a teljesítmény fokozására használják – mondta Tygart a BBC-nek. – Növelik az állóképességet és csökkentik a fáradtságot.”

Mint arról a Nemzeti Sport is beszámolt korábban, az orosz műkorcsolyázóról egy héttel ezelőtt derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át – az oroszok megnyerték a viadalt –, sokáig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot.

A lausanne-i székhelyű CAS jelezte azt is, hogy döntésében kivételes körülmények játszottak szerepet, ezek egyike, hogy a WADA szabályai szerint Valijeva védett személynek számít. A CAS azt is kiemelte, hogy a doppingvizsgálat eredményét szerencsétlen időpontban jelentették be. A bíróság ugyanakkor magát a doppingesetet nem vizsgálta.

A CAS-bejelentéssel Valijeva a kedden kezdődő női versenyben elindulhatott, viszont a csapatverseny végeredményét az nem érinti, így abban továbbra sem született döntés. Amint azt Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője akkor elmondta, vélhetőleg csak az olimpia után hirdethetnek végeredményt. A NOB később azt közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva szerepel, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás. Az ötkarikás testület „helytelennek” tartaná a pekingi olimpia alatt megtartani ezeket az éremátadó ceremóniákat.

A nők egyéni versenyében a rövid programot Valijeva az élen zárta. Az érmekről döntő szabad programot 11 órától rendezik meg.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik