Téli olimpia: döntött a CAS, Valijeva tovább versenyezhet

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.02.14. 07:29
null
Valijeva versenyezhet, de ki tudja, meddig (Fotó: AFP)
A nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbezését, így Kamila Valijeva folytathatja a versenyzést műkorcsolyában a pekingi téli olimpián.

 

A pekingi olimpia legnagyobb botránya akkor kezdődött, amikor a szervezők elhalasztották a műkorcsolyázós vegyescsapat-versenyének hivatalos díjátadóját. Később kiderült, hogy a győztes Orosz csapat 15 éves klasszisa Kamila Valijeva pozitív doppingtesztet produkált, de nem az olimpián, hanem a decemberi az országos bajnokságon.

Valijeva szervezetében a trimetazidin nevű szerre bukkantak. Ezt torokgyulladás kezelésére szokták alkalmazni, ám egészséges ember szervezetében javítja a vér oxigén ellátását. Az Orosz Olimpiai Bizottság azonnal felfüggesztette Valijevát a WADA szabályzatának megfelelően.

Eleinte nem hozták nyilvánosságra a vétkes nevét, mivel az „illető” nem volt 16 éves, ám a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) bejelentette, hogy Valijeváról van szó.

Az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) később felfüggesztette a 15 éves műkorcsolyázó ideiglenes eltiltását, azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a WADA és a Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) fellebbezett a döntés ellen, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pedig elmondta, hogy keddig dönt az ügyben.

Végül a CAS hétfő reggel jelentette be, hogy engedi Valijevát versenyezni. Az indoklás szerint a sportolót helyrehozhatatlan kár érné, ha nem engednék a jégre. Ráadásul fiatal kora miatt védett személynek minősül. Hozzátették, hogy a decemberi teszt pozitív eredményét túlságosan későn jelentették be, és ez nem a versenyző hibája.

A döntés csak az ideiglenes felfüggesztést utasította el, a pozitív doppingteszt következményei még nem ismertek. Így az is előfordulhat, hogy Valijeva megnyeri az egyénit, de utólag mind a két aranyérmétől megfosztják.

A mostani CAS-bejelentéssel Valijeva a kedden kezdődő női versenyben elindulhat, viszont a csapatverseny végeredményét az nem érinti, így abban továbbra sem született döntés. Amint azt Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője elmondta, vélhetőleg csak az olimpia után hirdethetnek végeredményt.

A NOB később azt közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva szerepel, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás. Az ötkarikás testület "helytelennek" tartaná a pekingi olimpia alatt megtartani ezeket az éremátadó ceremóniákat.

Az Európa-bajnok Valijeva a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, kétszer sikeres volt a kísérlete a csapatverseny női kűrje során, harmadjára elesett, de így is ő végzett az élen a mezőnyében.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik