R. P./MTI 2022.02.18 06:05 Frissítve: 2022.02.18 10:55

Téli olimpia: Nem akartuk, hogy Valijeva induljon – Bach

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint nem akarták, hogy a doppingügybe keveredett orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva induljon a pekingi olimpián, ám elveszítették a bíróság előtt a keresetüket, így nem volt más lehetőségük és engedték indulni a csapatban első, egyéniben negyedik helyen záró 15 éves Európa-bajnokot.

Valijeva nagyon kemény időszakot él meg (Fotó: AFP)

 

A német sportdiplomata pénteken, egy nappal a női verseny lezárása után kiemelte, hogy a különféle vizsgálatok tekintetében a NOB-nak korlátozott eszközei vannak, ők nem rendőrség, de a fair, tisztességes versenyben minden sportolóra ugyanazokat a szabályokat kellene alkalmazni.
Hozzátette: a doppingolás során nagyon ritkán fordul elő, hogy a sportoló egyedül tud a tiltott szer használatáról.

„A Valijeva-ügyből fakadnak problémák, beleértve a kiskorúak szereplését felnőtt mezőnyben, és megbeszéléseket kezdünk arról, hogy a jelenlegi korhatár megfelelő-e" – mondta a NOB elnöke. Most 15 évesek már indulhatnak a felnőtt mezőnyben.

Valijeváról másfél héttel ezelőtt derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át – az oroszok megnyerték a viadalt –, s egészen hétfőig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a NOB, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot. A bíróság magát a doppingesetet még nem vizsgálta.

A CAS döntését követően a NOB közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva dobogós, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás.

A csapatversenyben Valijeva szenzációsan korcsolyázott, a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is, s ugyan harmadszor elesett, de így is a legjobb volt a mezőnyben, azaz nagy szerepe volt abban, hogy az orosz csapat az első helyen zárt, megelőzve az Egyesült Államok és Japán válogatottját.

A januárban Eb-aranyérmet szerző Valijeva – miután első lett a női rövid programban – csütörtökön négyszer is hibázott, egyszer elesett, és végül a dobogóról is lemaradt, negyedik lett. A verseny végén sírva ment le a jégről.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) múlt pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását. A sportoló ügyvédeinek védekezése alapján a szer úgy került Valijeva szervezetébe, hogy a nagyapjának felírt készítményt vette be tévedésből.

(MTI)

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

2023.02.05 12:18:21

Téli sportok nemzetisport.hu

A vk-győzelmek örökranglistáján utolérheti az utolérhetetlennek gondolt Ingemar Stenmarkot.

2022.11.16 16:18:57

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ötös fogatot nem ők, nem a Liu fiúk bontották meg.

2022.11.09 13:52:38

Téli sportok nemzetisport.hu

15 évesen olimpiai érmet nyert, ám élete nagy álma beteljesülésére újabb 12 évet kellett várnia.

2022.10.15 20:35:39

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem mondani akarja, hogy bajnok, hanem mutatni.