Téli olimpia: Scserbakova a bajnok, Valijeva a dobogóról is lemaradt

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.02.17. 15:02
null
<strong>Anna Scserbakova</strong> a bajnok (Fotó: Árvai Károly)
A női műkorcsolyázók kűrjét bonyolították le csütörtökön a pekingi téli olimpián. A győzelmet az orosz Anna Scserbakova szerezte meg honfitársnője, Alekszandra Truszova és a japán Szakamoto Kaori előtt. A doppingbotrányba keveredett Kamila Valijeva többet is rontott és így végül még a dobogóról is lemaradt.

„Manapság könnyebb pozitív doppingmintával elindulni és éremért küzdeni egy olimpián, mint pozitív koronavírusteszttel.”

A kőkemény ítélet a lengyelek rövid pályás gyorskorcsolyázó Európa-bajnokától, Natalia Maliszewskától származik, akinek kétségkívül minden oka megvan a dühöngésre, hiszen nagyon csúnyán kibabráltak vele az idei játékokon. (Rövid emlékeztető: a lengyel klasszisnál az vágta ki végleg a biztosítékot, hogy az elkülönítés és az össze-vissza teszteredményeket követően a szervezők végül mégsem engedték rajthoz állni legerősebb számában, 500 méteren, holott egyszer már rámondták az áment indulására).

Maliszewska azóta is ott üti-vágja az olimpia döntnökeit, ahol csak tudja, az újabb nagy port kavart kifakadásával pedig nyilvánvalóan Kamila Valijevára utalt egyáltalán nem is burkoltan.

És a legszörnyűbb az egészben, hogy a pekingi eseményeket látva nagyon vitatkozni sem lehet vele – vagyis hát vitatkozni lehet éppen, csak attól még igaza van.

Hogy a 2022-es játékok egyik, ha nem a legnagyobb sztorija (így vagy úgy) Valijeva keserédes története, egyértelmű. Egy-egy esemény nemzetközi jelentősége abból is könnyedén lemérhető, hogy mekkora helyszíni közérdeklődésre tart számot, márpedig a női műkorcsolyázók szabad programjának helyi idő szerint csütörtök esti döntője előtt jó öt órával már úgy kellett nyomozni a szabad helyeket a sajtótribünön és a fotóshelyeken.

Holott az, akire mindenki kíváncsi volt, csak a sorban utolsóként, a 25-ös döntő záróakkordjaként mutathatta be gyakorlatát, az eredeti kiírás szerint 21.50-től…

A történetet valószínűleg már mindenki ismeri: az utólag – hogy, hogy nem, éppen most, az olimpián – decemberi doppingvétségen ért Valijeva a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nagy visszhangot kiváltó döntése értelmében pozitív mintája dacára is folytathatta szereplését az ötkarikás műkorcsolyaversen (a sportvilág, a riválisok, de még a NOB és a WADA egyértelmű felháborodása ellenére is), és korszakos zseniként annak rendje és módja szerint az élről várhatta a női rövid program fináléját földöntúli keddi produkciója után.

Kamila Valijeva többször is rontott a kűrben, de hatalmas nyomás volt rajta (Fotó: Árvai Károly)
Kamila Valijeva többször is rontott a kűrben, de hatalmas nyomás volt rajta (Fotó: Árvai Károly)

Mert amit Valijeva a jégen művel, az tényleg maga a varázslat – s éppen ez teszi mérhetetlenül szomorúvá és kiábrándítóvá az egész történetet.

Noha mindig elfog a viszolygás, amikor profi sportolókat „kislányozunk”, ebben az esetben tényleg egy kislányról, egy 15 éves gyerekről van szó, akinek ugyanakkor minden egyes apró, leheletfinom mozdulatáról süt, hogy őstehetség. Olyan természetes, magától értetődő harmóniával mozog – mit mozog, repül! – a jégen, mint senki más; annyira igéző az előadásmódja, hogy nincs olyan, akit ne ragadna teljesen magával. (Hogy a nők közül először ő csinált négyfordulatost itt, a pekingi csapatversenyen – ráadásul egyből kétszer is –, már végképp csak a hab a tortán).

Ezt bizonyította kedden is – két nappal később azonban kijött rajta az a rengeteg stressz, amit az elmúlt napokban elszenvedni volt kénytelen. Könnyen lehet, ha nincs az egész cirkusz, a tiltott szerek használata nélkül, csukott szemmel is megnyeri a versenyt, ehelyett viszont csütörtökön egyszerűen összeomlott a hatalmas lelki teher alatt. Már gyakorlata elején egyből háromszor rontott, a negyediknél el is esett, innentől végképp bizonytalanná vált: a végén még a dobogóról is lemaradt, hogy végül szertefoszlott álmai romjain teljesen összetörten zokogjon az egész világ szeme láttára.

Ne legyen kétségünk, Valijeva sokkal inkább áldozat, semmint bűnös; egy gyerekkorától megfosztott lelki roncs (érezhette ezt a közönség is, amely kitartó vastapssal jutalmazta), s akinek az útját végigkövetve szép lassan mindenki számára világossá válik, milyen sötét dolgok rejtőznek egy-egy fájóan tökéletes produkció mögött.

A mintáiból kimutatott trimetazidin, hipoxen és L-karnatin (tiltólistán egyébként csak az első szerepek) kombinációja ugyanis a témában járatosak szerint leginkább a kimerültség enyhítését, a túledzetés okozta izomfáradtság és -fájdalmak csökkentését és az izmok gyorsabb regenerációját segíti elő – mindezek kiváltó okait már mindenki képzelje el saját maga.

Szóval lehet azt mondani, hogy az oroszokkal elbántak a világpolitikában éppen a passzátszelet fújó rivális (sport)nagyhatalmak, amiért nem szerepelhetnek saját zászlójuk alatt, saját himnuszukkal, ám a helyzet az, hogy akik 15 éves gyerekeket hajszolnak agyon, illetve doppingolásba, azokat nagyon nehéz sajnálni.

Ellenpólusul álljon itt ugyanakkor a „nevető” első és második orosz, Anna Scserbakova és Alekszandra Truszova esete, akik közül különösen előbbi lenyűgöző produkciójával, egyedüli 80 feletti pontszámával teljesen megérdemelten lopta el a showt és nyerte meg az olimpiai bajnoki címet.

Kamila Valijevát pedig tényleg csak sajnálni lehet, minden létező szempontból – talán majd négy év múlva, ha addig kitart…

ANNA SCSERBAKOVA SZABAD PROGRAMJA

KAMILA VALIJEVA SZABAD PROGRAMJA

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
MŰKORCSOLYÁZÁS, NŐK
1. Anna Scserbakova (Orosz csapat) 255.95 pont
2. Alekszandra Truszova (Orosz csapat) 251.73
3. Szakamoto Kaori (Japán) 233.13
4. Kamila Valijeva (Orosz csapat) 224.09
5. Higucsi Vakaba (Japán) 214.44
6. Ju Jung (Dél-Korea) 2013.09

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik