Videó: majdnem elesett, de így is vezet Valijeva a rövid program után

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.02.15. 16:23
null
Óriási nyomás alatt korcsolyázott Valijeva (Fotó: Getty Images)
Nem született eddig meglepetés a női műkorcsolyázók versenyében, ugyanis a rövid program után a legnagyobb esélyes Kamila Valijeva vezet a pekingi téli olimpián. Az orosz versenyző az első ugrását ugyan elrontotta, de így is az élen áll a kűr előtt.

ELŐZMÉNYEK

A 15 éves Kamila Valijeva a doppingbotránya miatt eseménydús napokon van túl, de végül a csapatverseny után egyéniben is elindulhatott. Eteri Tutberidze tanítványáról egy héttel ezelőtt derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át – az oroszok megnyerték a viadalt –, s egészen mostanáig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását – ennek elsősorban a felkészülési időszakban van jelentősége.

A lausanne-i székhelyű CAS jelezte azt is, hogy döntésében kivételes körülmények játszottak szerepet, ezek egyike, hogy a WADA szabályai szerint Valijeva védett személynek számít. A CAS azt is kiemelte, hogy a doppingvizsgálat eredményét szerencsétlen időpontban jelentették be. A bíróság ugyanakkor magát a doppingesetet nem vizsgálta.

A NOB később azt közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva szerepel, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás. Az ötkarikás testület „helytelennek” tartaná a pekingi olimpia alatt megtartani ezeket az éremátadó ceremóniákat.

A RÖVID PROGRAM

Noha a beszámolók szerint Valijevát nagyon megviselték a történtek, sokszor sírt az elmúlt napokban, a korcsolyázásában ez ma nem látszott. Ugyan a tripla Axelt a legelején elrontotta, de hihetetlen reflexmozdulattal megfogta az esést, majd szenzációs programot ment. Utána természetesen kitörtek belőle az érzelmek.

Valijeva továbbjutásával egyébként 25-en lesznek majd a kűrben, amely során már szabad kvadrát ugrani.

Az oroszok részéről a 17 éves Anna Scserbakova is nagyszerű teljesítményt nyújtott. Neki minden ugrása hibátlan, zöld jelzésű volt, összességében pedig ez arra volt elegendő, hogy Valijeva mögött a második helyről várhassa a szabad programot.

A harmadik helyre a szintén hatalmasat korcsolyázó Szakamoto Kaori lépett fel. A 21 éves japán versenyző már a jégről leérve is elsírta magát örömében, a pontszámait látva pedig újfent. Neki is megvan minden esélye egy dobogós helyezésre.

A negyedik helyen szintén egy orosz, a 17 éves Alekszandra Truszova áll, míg az ötödik helyen egy másik 21 éves japán Higucsi Vakaba tartózkodik.

A szabad program magyar idő szerint csütörtökön 11 óra 8 perckor kezdődik.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
MŰKORCSOLYA, NŐI RÖVID PROGRAM

1. Kamila Valijeva (Orosz csapat) 82.16 pont
2. Anna Scserbakova (Orosz csapat) 80.20
3. Szakamoto Kaori (Japán) 79.84
4. Alekszandra Truszova (Orosz csapat) 74.60
5. Higucsi Vakaba (Japán) 73.51

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik