Egervári: Mélyre húztuk le magunkat a pénteki meccsel

Vágólapra másolva!
2013.09.09. 13:00
null
Egervári Sándor bízik benne, hogy kedden javítani tud a nemzeti csapat (Fotó: Veres Viktor – archív)
A magyar labdarúgó-válogatott kedd 20.30 órakor Észtországot fogadja világbajnoki selejtezőn a Puskás Ferenc Stadionban. Egervári Sándor szövetségi kapitány a mai, telki edzőközpontban tartott sajtótájékoztatón elmondta: a románok elleni vereség nagyon megfogta a csapatot, ezért a keddi kezdőcsapatba kerülésnél elsősorban a motiváltság számít nála.

A MEGMARADT VILÁGBAJNOKI ESÉLYEKRŐL

A SÉRÜLTEKRŐL – CSAK VARGA JÁTÉKA KÉRDÉSES

Egervári Sándor szövetségi kapitány a sérültekre is kitért. Elmondta, Varga József nem jött teljesen rendbe, ma este hozzák meg vele kapcsolatban a végső döntést. Vanczák Vilmos és Koman Vladimir ugyanakkor tegnap már teljes értékű munkát végzett. Érdekes, hogy az MLSZ korábbi közleménye a sérültek közé sorolta Dzsudzsák Balázst is, de a kapitány ma úgy fogalmazott, nem tud arról, hogy a szélső sérült lenne. A szövetségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Dzsudzsák kapott egy rúgást a lábára Bukarestben, de már jobban van, így játszhat holnap.

„Nem szeretnénk mentegetőzni és ígérgetni a bukaresti mérkőzés után, viszont szeretnénk kijavítani a hibáinkat, és a három pontot itthon tartani kedden, hogy a hitünk a továbbjutásban októberre még megmaradjon” – mondta a keddi meccs elé tekintve Egervári Sándor.

„Szükségesek a keresztbeverések, de erre már a csoport sorolásakor is számítottam, például török győzelemre Bukarestben, mert ez esetben úgy indulhatunk neki a két októberi meccsnek, hogy playoffhelyen vagyunk. Ennek érdekében semmi mással nem szabad foglalkoznunk, mint a három pont megtartásával” – tette hozzá a kapitány, aki kérdésre elmondta: számunkra kedvező lenne, ha a törökök nyernének Bukarestben, és a pillanatnyi hangulatukat látva képesnek is tartja őket erre.

„Nem biztos, hogy így alakul a kívánságlistánk, de szükséges lenne – tette hozzá a kapitány. – A törököknél vannak klasszisok, akik a támadóharmadban képesek veszélyesek lenni. Viszont nagyon nehéz gólt rúgni ennek a román válogatottnak, ha most a Hollandia elleni meccseiket nem számítom, csak kettőt kaptak, azt is tőlünk.”

BOGDÁN: ÁT KELL
ÁLLÍTANI A FEJEKET
„Alkalmunk nyílt arra, hogy egymás között átbeszéljük, kibeszéljük ezt a csalódást. Nem egyszerű feldolgozni a vereséget, de nem szabad elfelejtenünk, hogy kedd este milyen fontos meccs vár ránk. Meg kell adjuk magunknak azt az esélyt a győzelemmel, hogy még legyen reményünk a folytatásra. Ennek érdekében át kell állítani a fejünket a román meccsről az észtek ellenire" – nyilatkozta a Telkiben tartott sajtótájékoztatón Bogdán Ádám.

ARRÓL, HOGY GONDOLKOZOTT-E A LEMONDÁSON

„Nem gondolkodtam a lemondáson, ameddig bíznak bennem, és hiteles vagyok az elnök, az elnökség és a csapat előtt, nekem az a feladatom, hogy segítsem őket” – válaszolt a kapitány a jövőjét firtató kérdésre.

„Vannak bőven kapaszkodóink, az elmúlt három év eredményei és teljesítményei alapján. Egy fontos meccset elveszítettünk ugyan, kellemetlen a vereség. A csatát elveszítettük, de a háborút még nem. Meglehetősen mélyre húztuk le magunkat a pénteki mérkőzéssel, a szurkolók bizalomvesztése rettenetesen fáj, de szeretnénk kiköszörülni a csorbát.”

AZ ÉSZTEKRŐL

„Az észtek kevesebb meglepetést okoztak, mint amire a korábbi eredményeik alapján számítani lehetett, nem tudták a papírformát felborítani. Eddig, de ezúttal elérkezett az idő, a hollandoktól elvettek két pontot. Jelentősen mondjuk ez nem változtat a második helyért folyó versenyfutáson, de azért megmutatta azt észt válogatott erejét” – fogott a keddi ellenfél ismertetésébe a kapitány.

„Fegyelmezett a védelmük, nehéz mögéjük kerülni, ezt bizonyították a hollandok ellen, de a korábbi selejtezősorozatban, amikor pótselejtezős helyen végeztek, akkor is. Kellemetlen ellenfelek, mi is csak Hajnal Tomi okos góljával tudtunk nyerni, de nehezen, és fontos három ponthoz jutni. A bukaresti mérkőzés eredménytelensége után még nehezebb mérkőzés vár ránk, de türelmesnek kell lennünk, főként úgy, hogy a minket körülvevő világ türelmetlen. Már az első negyedórában gólt vár el, én viszont türelmes játékot várok, mert a nyolcvanadik perc tájékán is meg lehet szerezni a döntő gólt. Motivált játékosokra van szükség, akik ki tudják zárni a türelmetlenséget, bíznak magunkban, és képesek biztatni a másikat.”

A ROMÁN MECCS TAPASZTALATAIRÓL

„Romániában nem tudtuk megvalósítani az elképzeléseinket, és voltak fordulópontjai a meccsnek, rögtön a második percben, ami alaposan megfogta a csapatot. A második kapott gól után pedig elveszítettük a hitünket a pontszerzésben, és kulcsembereink sem tudták magukkal húzni a csapatot, teljesen megérdemelten nyertek a románok.”

„A mérkőzés előtt, a szerdai edzésen éles helyzetben volt a csapat, mindenki tudta a feladatát és a helyét. A meccs után persze ezt már máshogy láttuk, a törekvéseinket felborították a második perc történései, ami utána a románok már élhettek kedvenc fegyverükkel, a zárt védekezéssel. Hajnal Tomi személyében akkor egy szervezéshez jobban értő középpályás került a pályára, ha a két ék mögött nincs két védekező középpályás, akkor nagyon kinyitjuk magunkat. Így sajnos rohantunk az eredmény után. A második percben kapott gól minden csapatot letaglóz, minket azonban még annál is jobban letaglózott” – mondta a szakember.

SZAVAZÁS

Milyen eredményt ér el a magyar labdarúgó-válogatott Észtország ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„A támadó- és védőjátékot tekintve fölénk kerekedett a román válogatott, nem feltétlen a középpályán láttam a vereségünk legfőbb okát. Sokkal több volt az olyan játékosunk, aki a hitét vesztette el, és nem voltunk képesek mozgósítani azokat a képességeinket, amik megvannak, és amik jellemzőek voltak ránk. Egymás kisegítéséből volt kevesebb, pénteken én ezt hiányoltam leginkább.”

„Amikor indultunk, ennek a keretnek három húzóneve volt, akit ez a közösség annak tartott. Gera Zoli, Juhász Roland és Király Gabi. Három éve ők lettek megjelölve vezérnek, sajnos, most nem volt fenn a pályán egyikük sem. Gera stílusa, hogy csúszik-mászik a társai előtt, ez az a mentalitás, ami hiányzott, pedig segített volna. Voltak ilyenek most is a csapatunkban, de nem a meghatározók közül. Tervezek változásokat a kezdőben, az alapkoncepció az, hogy csak teljesen egészséges szemléletű, százszázalékosan motivált futballista lépjen pályára kedden, nem elsősorban a képességek fognak most számítani. Mostani helyzetünkben fontosabb a csapategység visszaállítása, olyanokra van szükség, akik képesek egymást húzni, tudnak segíteni a másikon.”

AZ ÉSZTEK ELLEN KÉSZÜLŐ MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz Pireusz)
Védők: Devecseri Szilárd (Haladás), Fiola Attila (MVM Paks), Guzmics Richárd (Haladás), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Kádár Tamás (Diósgyőri VTK), Laczkó Zsolt (Padova), Lipták Zoltán (Győri ETO), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (FK Ural), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Szakály Péter (Debreceni VSC-Teva), Varga József (Middlesbrough)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (Roda), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Schalke 04)

A CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJA
2013. szeptember 10. Andorra–Hollandia
2013. szeptember 10., 20.30
Magyarország–Észtország
2013. szeptember 10. Románia–Törökország
2013. október 11. Észtország–Törökország
2013. október 11., 20.30
Hollandia–Magyarország
2013. október 11. Andorra–Románia
2013. október 15., 20.30
Magyarország–Andorra
2013. október 15. Románia–Észtország
2013. október 15. Törökország–Hollandia
AZ ÁLLÁS
1. Hollandia 7 6 1 22–4 +18 19
2. Románia 7 4 1 2 13–10 +3 13
3. MAGYARORSZÁG 7 3 2 2 13–11 +2 11
4. Törökország 7 3 1 3 12–7 +5 10
5. Észtország 7 2 1 4 5–11 –6 7
6. Andorra 7 7 0–22 –22 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik