Gyatra játékkal sima, 3-0-s vereség Bukarestben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.06. 19:50
null
Minden az arcukra van írva (Fotó: Action Images)
A magyar labdarúgó-válogatott Romániával csapott össze világbajnoki selejtezőn, Bukarestben. A románok már a 2. percben vezetést szereztek Ciprian Marica találatával, amelyet óriási magyar hiba előzött meg, majd a 31. percben Mihai Pintilii hatalmas gólja tulajdonképpen eldöntötte a rangadót. A magyar válogatott szétesően, bizonytalanul, kevés alázattal futballozott, a hazaiak a második félidőben további gólokat szerezhettek volna, végül a csereként beállt Cristian Tanase adta meg a kegyelemdöfést. Ezzel a vereséggel gyakorlatilag elszálltak pótselejtezős esélyeink.
SOROZATBAN A 3. NULLÁZÁS...
Egy kis statisztika: a magyar labdarúgó-válogatott 1999 (2–0) és 2001 (2–0) után sorozatban harmadszor kapott ki nullára Bukarestben a pénteki, 3–0-s kudarccal. Mindhárom mérkőzésen már az első öt percben vezetést szereztek a románok.
Nemzeti csapatunk 1972 óta nem ért el gólt Románia vendégeként és 1958 óta nem győzött vendégként a román csapat ellen. A mostani kudarc volt Egervári Sándor csapatának első veresége a 2013-as évben, öt veretlen meccs (négy iksz, egy győzelem, Kuvait ellen) után.

ONLINE TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A MÉRKŐZÉS


1. FÉLIDŐ

Korrektnek kevésbé mondható füttyvihar fogadta a magyar Himnuszt, de a szurkolók túlénekelték a hazaiakat!

A középkezdés után egyből kapura lőttünk, három másodperc után veszélyeztettünk, de Szalai Ádám 50 méteres próbálkozása azért nem okozott gondot Tatarusanunak.

Másfél perc után máris vezetnek a románok… Guzmics vesztett labdát a saját térfélen: éppen Maricához passzolt, aki egy csellel átjátszotta Guzmicsot, aztán a tizenhatos vonaláig vezette a labdát, majd higgadtan a bal alsóba helyezett. Hihetetlen… 1–0

1999-ben a 2., 2002-ben az 5. percben szerzett vezetést Bukarestben Románia. Ezek a kezdések nagyon nem mennek…


A kapott gól láthatóan megfogta a magyar csapatot, két újabb támadással veszélyeztettek a hazaiak, előbb azonban hosszú lett az üresbe szánt passz, majd Kádár, látszólag könnyű helyzetben, szögletre tisztázott.

A nagy román nyomás szögletekben és Bourceanu 24 méterről leadott lövésében kristályosodott ki, a középre tartó labda azonban nem okozott gondot Bogdánnak.

Az első tíz perc végére felocsúdni látszott a magyar csapat, előbb Varga József, majd Szalai Ádám próbálkozott átlövéssel, előbbi után a jobb, utóbbit követően a bal alsó mellett pattogott el a labda.

A 15. percben Torje harcolt ki csapatának veszélyes helyről szabadrúgást, Korcsmár pedig sárga lapot, de Maxim tekerése után a léc fölött hagyta el a labda a játékteret.

Az első negyedóra végére kiegyenlítetté vált a mérkőzés, egy-két román megindulás azonban így is borzolta kedélyeinket, elöl pedig hiányoznak az egymást követő pontos passzok, így Tatarusanu kapuja nem forgott veszélyben.

A 26. percben Stancu került óriási helyzetbe a magyar tizenhatoson belül, de Guzmics méterekről csúszva szögletre tudott tisztázni, nagyon fontos mentés volt!

Elöl Bödét próbáltuk megjátszani, de nem tudott befordulni védőjéről.

Pintilii óriási gólt lőtt! A 31. percben Marica a középen érkező Pintilii elé tálalt, aki 25 méterről a bal felsőbe ágyúzott, a labda a lécről vágódott a hálóba. 2–0



Egervári Sándor cserével próbálta meg felrázni együttesét, Hajnal Tamás beküldésével, majd Marica önzetlenségét köszönhettük meg, a balra kitett labdával csapattársa lőni már nem tudott, a visszakészítést pedig szögletre mentettük.

Két csatár ide vagy oda, megjátszani nem tudtuk őket, céltalanul felrugdosott labdák jellemezték a magyar támadásvezetéseket, mindez pedig rengeteg labdavesztéssel járt a középpályán, ami egyszerűen túl sok.

VÉGRE! A 40. percben Hajnal megunta a tétlenkedést, mintegy 30 méterről sistergős lövést eresztett meg, az egyik védőn kissé irányt változtató labdát a román kapus szögletre ütötte.

Nem sokkal később Kádár vett példát a csereként beálló középpályásról, ő azonban jócskán a bal alsó mellé lőtt, majd Böde küzdött nagyot, de a tizenhatos vonalánál Tatarusanu fel tudott szabadítani előle.

A 43. percben Vanczák jobb oldali beadásába Böde kapott bele sarokkal középen pont annyira, hogy a középen érkező Szalai már ne tudjon kapura lőni.

A játékrész utolsó percében még két szabadrúgás révén veszélyeztettek a románok, de előbb Vanczák tisztázott fejjel, majd a sorfalban halt el a labda, így kétgólos román előnnyel vonultak szünetre a csapatok.

2. FÉLIDŐ

Csere nélkül, egy újabb Guzmics-mentéssel folytatódott a mérkőzés, Marica tartotta meg szépen a labdát, majd játszott a bal szélen érkező társához, de a magyar védő az ötös előtt szerelni tudott.

Az 51. percben Koman jobb oldali beadásánál Böde a kaputól két méterre megelőzte a kapust, de már csak a léc fölé tudott fejelni.

A második félidő elején bemutatott agresszív letámadásunk nem tetszett a románoknak, az 55. percben Böde kapott labdát a jobb oldalon, beadását a hosszún érkező Dzsudzsák 10 méterről a léc fölé belsőzte.

Hosszú ápolási szünet után (Vanczák rúgta fel Goiant, mind a ketten lent maradtak a gyepen) folytatódott a meccs.

A 68. percben Lovrencsicset is pályára küldte a magyar szövetségi kapitány, majd egy perccel később újabb ordító ziccert hagytak ki a románok, Koman vesztett labdát a félpályánál, Stancu vitte ziccerben kapura, de Bogdán óriási bravúrt bemutatva szögletre tolta a jobb alsóra tartó labdát.

S ekkor még nem gondoltuk, hogy ez lesz a kisebb helyzet egy percen belül… Popa lépett ki a védők között, ötméteres körzetében nem volt senki, de Bogdán kivetődve hárított, majd nagy nehezen felszabadult a kapu.

A fordulás után Koman távoli kapáslövése zúgott el jócskán a léc fölött, majd Böde került kétszer helyzetbe a tizenhatoson belül, előbb földre került, majd tisztáztak előle.

A 82. percben nagy lehetőség adódott a magyar csapat előtt, Szalai 25 méteres szabadrúgása azonban középen a léc fölé szállt.

A hajrára Szabicsot is pályára küldte Egervári, újabb gólt azonban a románok szereztek… Tanase egy sima megkerülős csellel állva hagyta Liptákot, majd 16 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. 3–0

Az utolsó percekben tovább növelhették volna előnyüket a házigazdák, újabb találat azonban már nem esett, Románia 3–0-ra nyert.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐSOROZAT
EURÓPAI ZÓNA, D-CSOPORT, 7. FORDULÓ

ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG 3–0
Bukarest, Nemzeti Aréna
Románia: Tatarusanu – Matel, Goian, Chiriches, Rat – Bourceanu, Pintilii – Torje (Tanase, 58.), B. Stancu, Maxim (A. Popa, 64.) – Marica (Hoban 80.). Szövetségi kapitány: Victor Piturca
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Lipták, Guzmics, Kádár – Koman (Szabics, 85.), Korcsmár (Hajnal, 34.), Varga J. (Lovrencsics, 68.), Dzsudzsák – Böde – Szalai. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Gólszerző: Marica (2.), Pintilii (31.), Tanase (88.)

AZ ÁLLÁS
1. Hollandia 7 6 1 22–4 +18 19
2. Románia 7 4 1 2 13–10 +3 13
3. MAGYARORSZÁG 7 3 2 2 13–11 +2 11
4. Törökország 7 3 1 3 12–7 +5 10
5. Észtország 7 2 1 4 5–11 –6 7
6. Andorra 7 7 0–22 –22 0
A magyar szurkolók (Fotó: Mirkó István)
A magyar szurkolók (Fotó: Mirkó István)

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

SZAVAZÁS

A magyar labdarúgó-válogatott szeptember hatodikán kulcsfontosságú vb-selejtezőt játszik a románokkal. Ön szerint hogy végződik a bukaresti összecsapás?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

FELVEZETŐNKET IDE KATTINTVA ÉRHETIK EL!

Mint ismert, a két együttes zárt kapus, budapesti mérkőzését a vendégek a 92. percben mentették 2–2-re, így nagyon értékes pontot szereztek, illetve vettek el kettőt a magyar együttestől.

A magyar válogatott hat kör után 11 pontot szerezve a második helyen áll a hibátlan Hollandia mögött, egy egységgel megelőzve a harmadik pozícióban tanyázó románokat.

Mindkét együttes játszik még az észtekkel (egyaránt otthon) és Andorrával (mi itthon, a románok idegenben), míg a mieinknek emellett egy hollandiai kirándulásuk lesz, szemben a románok Törökország elleni, hazai párharcával.

Az alapvetés egyszerű: ha a magyar válogatott megveri Romániát, Észtországot és Andorrát, akkor mindenképpen csoportmásodik, és a (minimum) megszerzett, a sereghajtó andorraiak elleni eredmények nélkül számolt 14 ponttal nem is valószínű, hogy legrosszabb csoportmásodikként végez. Magyarul pótselejtezőt játszhat. Esélylatolgató írásunkat ide kattintva olvashatja el!

A magyar válogatottnak tehát óriási szüksége lenne az idegenbeli győzelemre, de ez „ritka madár” – már az erősebb válogatottakkal szemben. Az első három kalapból húzott vetélytársak ellen (már amióta van teljes kalapbeosztás – ez az 1990-es vb selejtezősorozatáig visszamenően ismert) a magyar válogatott összesen négyszer nyert idegenben. Egyszer Finnország, egyszer Dánia, egyszer Bosznia-Hercegovina és egyszer Észak-Írország volt a legyőzött – egyik csapat sem volt magasabban rangsorolva a 3. kalapnál, és közülük csak Dánia kvalifikálta magát az aktuális eseményre…

„Jó hír”, hogy a románok csak negyedik kalaposak, viszont rossz, hogy a továbbjutás szempontjából meghatározó kulcsmérkőzést az 1986-os világbajnokság selejtezősorozata óta nem nyertünk. A dánok ellen akkor nyertünk Koppenhágában (2009), amikor már nem volt tét – ők kijutottak, mi kiestünk. A finnek elleni 2–1 (2010) fontos volt, mert az északiak versenyből „kihúzását” jelentette, de nem közvetlen rivális ellen értük el; a bosnyákok elleni siker (2006) a norvég és a máltai zakó közé ékelődött be, az északírek elleni győzelem (1989) előtt a válogatott meg már közel reménytelen helyzetbe navigálta magát. Igazán kulcsfontosságú idegenbeli mérkőzést legutóbb az 1986-os selejtezőkön sikerült megnyerni, előbb Hollandiában (ez adott lendületet), majd Ausztriában (ez juttatta ki Mexikóba a mieinket).

Ha ez nem lenne elég, akkor még hozzátesszük azt is, hogy Romániát 1981 óta nem sikerült legyőzni, idegenben pedig éppenséggel 1958 óta várunk a sikerre, gólt vendégként 1972 óta nem szereztünk a szomszéd ellen – nem túl jó előjelek ezek.

Feszült volt a hangulat a mérkőzés előtt (Fotó: Mirkó István)
Feszült volt a hangulat a mérkőzés előtt (Fotó: Mirkó István)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik