Dzsudzsák nyolc párharca és a nem létező extrák

Vágólapra másolva!
2013.09.08. 20:41
null
Dzsudzsák Balázs önkritikus volt: elismerte, csődöt mondott a válogatott Bukarestben (Fotó: Mirkó István)
Ha feltesszük a kérdést, miért veszítette el a magyar labdarúgó-válogatott nagyon csúnyán, 3–0-ra a bukaresti vb-selejtezőt, több válaszunk is lehet. A második percben elkövetett óriási egyéni hibából kapott gól „megfektette” a csapatot, amely teljesen lebénult az első negyedórában. A kreatív és támadórészleg csak nevében emlékeztetett önmagára, helyzetet sem tudott kialakítani. De akár le is tudhatjuk azzal, hogy a románok minden tekintetben jobbak voltak: élesebbek, robbanékonyabbak, harcosabbak, jobban védekeztek, jobban támadtak, válogatottunk pedig a kezdő sokkot követően csak asszisztált. Nagyon belemélyedni már nem érdekes a meccsbe – főleg, hogy ezt szombaton megtettük –, az InStat statisztikai rendszer segítségével azonban megvilágítunk hét pontot, amely szerepet játszott a bukásban.

 

 

1. Öngyilkos hibák

Egy korábbi cikkünkben is említettük, hogy a magyar válogatott sok olyan gólt kap, amelyért az ellenfélnek nem kell megszakadnia – gólt „ajándékoztunk” súlyos egyéni vagy csapatvédekezési hibával a hollandoknak és a románoknak (itthon és kint egyaránt) is. A román–magyaron a két csapat közti egyik különbség a hibák minimalizálása volt: míg a hazaiak semmivel sem voltak hajlandók „besegíteni", a magyar válogatott több gólt is kaphatott volna súlyos egyéni hibákból és labdavesztésekből. A két csapat párharcokban egyenlően teljesített (a 174 párharc 50-50 százalékban oszlott meg), ám a magyar válogatott – nem először a selejtezősorozatban – olyan kritikus helyeken szórt el labdákat, amelyeket azonnal lehetett büntetni.

A román válogatott a közvetlen védővonalban (tizenhatos, illetve az attól balra és jobbra eső terület) csupán egy labdát vesztett el, a magyar hatot. Egy zónával előrébb, középen – másik kritikus zóna – a románok háromszor rontottak, a mieink hatszor, ebből kétszer úgy, hogy közvetlen ziccer lett az eredmény. Guzmics hibáját Marica kihasználta, Komanéból nem lett gól. Nem feltétlenül a mieinken múlott.

Magyar extra támadó és kulcspasszok a meccsen (teli: sikeres, üres: sikertelen)
Magyar extra támadó és kulcspasszok a meccsen (teli: sikeres, üres: sikertelen)

2. Lenullázott támadójáték

Lehet, hogy meglepő, de a kapura lövéseken kívül – azért az sokatmondó… – a legtöbb statisztikai mutató kiegyenlített. Egyben azonban hatalmas különbség van a két csapat között: az extra támadó- és kulcspasszoké. A definíció szerint az extra támadópassz megbontja a védelmet, a kulcspassz pedig közvetlen gólveszélyt teremt: nos, míg a románok kilencszer próbáltak extrát húzni (ötször jól!), a magyar csapat egyáltalán két kísérletig jutott (abból is csak egy volt jó). A második félidőben pedig egyig sem, mutatva a támadójáték teljes csődjét.

3. Egy út volt előre: a vissza

Érdemes egy pillantást vetni a középpályások és támadók passzainak eloszlására is. A magyar támadójátékosok mindegyike hátrafelé találta meg a leggyakoribb passzcélpontjait – ez a legelöl lévő csatár esetében még érthető, de mögötte a választási lehetőségek hiányát jelzi. Míg a román kulcsjátékosok közül Torje (leggyakoribb célpontok: Stancu, Maxim és Marica), Marica (leggyakoribb célpont: Stancu) és Bourceanu (leggyakoribb célpontok: Marica és Stancu) is rendszeresen talált és megjátszott előrébb helyezkedő csapattársat, a mieink esetében ilyesmiről szó sincs. A középpályások közül Varga József viszonylag jól megtalálta Dzsudzsák Balázst (5 passz), de Dzsudzsák igen gyakran kényszerült visszafelé fordítani (célpontok: Varga, Hajnal, Koman), Koman (célpontok: Varga, Vanczák, Hajnal) és Hajnal (célpontok: Koman, Lipták és Kádár) ugyancsak. Láttak csatárt a magyar célpontok között?

A MÉRKŐZÉS FŐ MUTATÓI
Gólok 3 0
Lövések 18 10
Kaput eltaláló lövések 7 1
Szabálytalanságok 28 18
Szögletek 6 3
Akciószázalék 71 71
Párharcok/nyert 174/87 174/87
Extra támadó és kulcspasszok/sikeres 9/1 2/0
Labdabirtoklás (százalék) 52.3 47.7

4. Dzsudzsák nyolc párharca

Sokatmondó megnézni a magyar csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs statisztikai lapját. Dzsudzsák a csehek ellen a válogatott legaktívabb támadójátékosa és egyik legjobbja is volt, Bukarestben viszont sem a csapattársak nem tudtak neki lehetőséget teremteni, sem ő nem tudott lehetőségeket kiharcolni magának. A magyar hetes egy lövéssel (nem talált kaput) tudta le a meccset, csupán egyszer követtek el ellene szabálytalanságot, extra támadópasszt nem, kulcspasszot egyet vállalt. Ami különösen érdekes, az a párharcok megoszlása. Dzsudzsák jó napján rendszeresen (és sokszor hatékonyan) erőlteti az egy az egy elleni játékot, Románia ellen azonban mindössze nyolc párharcba keveredett – és csupán hármat nyert meg (háromszor próbálkozott csellel, kétszer jött be). Ráadásul egyedül a mérkőzés utolsó harminc percében volt képes párharcokat nyerni. Dzsudzsáknál (39) egyébiránt Koman (48), Szalai (40) és Kádár (40) is több magyar akcióban volt benne. A szélső passz-százaléka (74) volt Böde Dánielé (63) után a leggyengébb a magyar csapatból, holtversenyben Hajnal Tamással.

Helyezzük kontextusba a Dzsudzsák által vállalt párharcok számát: a magyar csapatkapitánynál a román támadórészlegből Stancu (20), Torje (16), Marica (23) is nagyon sokkal aktívabb volt. A meccset végigjátszó összes mezőnyjátékos közül Dzsudzsák és a román Matel volt a legkevésbé aktív párharcok tekintetében.

ELSŐ 10 PERCBEN KAPOTT GÓLOK A LEGUTÓBBI HÁROM SELEJTEZŐSOROZATON
Románia 0–3 (2. perc)
Hollandia 1–4 (3. perc)
Hollandia 0–4 (8. perc)
Portugália 0–1 (9. perc)*
Svédország 1–2 (8. perc)*
*: a szövetségi kapitány Erwin Koeman

5. Elszigetelve

Az átlagos helyezkedési ábra alapján Böde Dániel volt a leginkább előretolt játékosa a magyar nemzeti csapatnak, más kérdés, hogy képtelen volt megtalálni a támogatókat. Míg Böde és Szalai Ádám viszonylag rendszeresen megtalálta egymást, Böde és a támadó középpályások kapcsolata szinte nem létező volt – a Ferencváros támadója Hajnalt és Lovrencsicset egyszer sem tudta megjátszani, Komant csupán egyszer, Dzsudzsákot pedig háromszor. Passzokról lévén szó: a magyar válogatott két leggyakoribb passzútja egy szélsőhátvéd–szélső kapcsolat volt (Vanczák–Koman, Kádár–Dzsudzsák), de onnan nem is volt továbblépés. Böde csak vergődött, elzárva az „ellátástól”: nem tudott szabadrúgásokat kiharcolni, egy kísérlete volt kapura, párharcai negyven százalékát elveszítette (a földön tizenötből csak négyet nyert meg, légi mutatója ötvenszázalékos), és ő adta el a legtöbb labdát a válogatottból.

INSTAT INDEX
A románok legjobbjai: Marica (303), Pintilii (292), Goian (239)
A magyarok legjobbjai: Varga (218), Szalai (195), Kádár (195)
A románok legrosszabbjai: Stancu (189), Maxim (199), Torje (205)
A magyarok legrosszabbjai: Lipták (159), Guzmics (165), Hajnal (166)
A román átlagindex: 241
A magyar átlagindex: 180

6. Gyakran játékban, ritkán veszélyesen

Koman Vladimir korántsem nyújtott meggyőző teljesítményt az utóbbi időben, pedig a magyar támadójátéknak ő kulcsszereplője lehet: jól lő távolról, korábban bizonyította, hogy lehet számítani extra és gólhelyzetet teremtő passzaira. Koman most is sokszor volt játékban – az egész magyar csapatból az övé volt a legtöbb (89, ebből 62 sikeres) játékakció –, viszont kevés hasznosat tudott hozzátenni a meccshez. A középpályás mindössze párharcainak harminc százalékát nyerte meg, volt olyan hibája, amelyből a románok egyből ziccerbe kerültek, a harmadik legtöbb (15) labdát vesztette el a válogatottból, saját térfelén pedig a legtöbbet (3). Ahhoz képest, hogy Koman jóval több támadásban vett részt, mint bármely másik magyar játékos, sem lövése, sem extra támadó-, sem kulcspassza nem volt.

SZAVAZÁS

Milyen eredményt ér el a magyar labdarúgó-válogatott Észtország ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

7. Tragikus nyitány

Mondhatni, csak a szokásos történt Bukarestben: a szokásos fogadkozás után jött a szokásos gól az első öt percben. A válogatott legutóbbi három bukaresti selejtezőjén egyaránt kapott gólt a mérkőzés legelején (2., 5. és 2. perc 1999-ben, 2001-ben és 2013-ban). Az első negyedóra most totális sokk alatt telt: a mérkőzés folyamán egyszer sem volt akkora a román válogatott labdabirtoklási fölénye, mint ekkor (60–40 százalék), nem volt ekkora különbség lövésekben (5:2, 2:0 kapura), és a játék közbeni akciók sikerességében is itt volt a legnagyobb a rész (74 százalék a 69 ellen).

Száz szónak is egy a vége: padlóra küldtük saját magunkat, és a onnan nem lesz könnyű felállni. A szurkolótábor bizalmát tekintve is romboló hatású kudarc után kedden Észtország következik, Románia Törökországgal vív meg, Hollandia Andorra ellen menetelhet tovább. A magyar válogatottnak csupán akkor lesz a saját kezében a sorsa, ha Törökország nyer Bukarestben, a mieink pedig legyőzik Észtországot. Akkor is csak úgy, ha nyer Hollandiában – a bukaresti játékot és a legutóbbi négy, oranje elleni mérkőzést látva erről jobb nem beszélni.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐSOROZAT
EURÓPAI ZÓNA, D-CSOPORT, 7. FORDULÓ

ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG 3–0 (2–0)
Bukarest, Nemzeti Stadion
Románia: Tatarusanu – Matel, Goian, Chiriches, Rat – Bourceanu, Pintilii – Torje (Tanase, 58.), B. Stancu, Maxim (A. Popa, 64.) – Marica (Hoban 80.). Szövetségi kapitány: Victor Piturca
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Lipták, Guzmics, Kádár – Koman (Szabics, 85.), Korcsmár (Hajnal, 34.), Varga J. (Lovrencsics, 68.), Dzsudzsák – Böde – Szalai. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Gólszerző: Marica (2.), Pintilii (31.), Tanase (88.)

AZ ÁLLÁS
1. Hollandia 7 6 1 22–4 +18 19
2. Románia 7 4 1 2 13–10 +3 13
3. MAGYARORSZÁG 7 3 2 2 13–11 +2 11
4. Törökország 7 3 1 3 12–7 +5 10
5. Észtország 7 2 1 4 5–11 –6 7
6. Andorra 7 7 0–22 –22 0
A CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJA
2013. szeptember 10. Andorra–Hollandia
2013. szeptember 10., 20.30
Magyarország–Észtország
2013. szeptember 10. Románia–Törökország
2013. október 11. Észtország–Törökország
2013. október 11., 20.30
Hollandia–Magyarország
2013. október 11. Andorra–Románia
2013. október 15., 20.30
Magyarország–Andorra
2013. október 15. Románia–Észtország
2013. október 15. Törökország–Hollandia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik