Férfi kosár Euroliga: elképesztő fordítás után jutottak final fourba Hangáék – videók

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2023.05.10. 23:22
null
Hanga Ádámék hatalmas meccsen gyűrték le a Partizant, s ott vannak a final fourban (Fotó: Getty Images)
A Hanga Ádámmal felálló Real Madrid nagy hátrányból felállva, 98–94-re legyőzte a szerb Partizan Beogradot a férfi kosárlabda Euroliga negyeddöntőjében, a párharc utolsó, ötödik meccsén, így bejutott a litvániai final fourba, ahol a Barcelona ellen játszik majd a döntőért.

REAL MADRID–PARTIZAN BEOGRAD

Furcsa, fordulatos sorozat volt ez, hiszen az első két meccset a hatodik kiemelt szerbek ellopták Madridból – a második ráadásul egy hatalmas balhét is hordozott magával –, majd Belgrádban, pokoli hangulat közepette egymás után kettőt nyertek a madridiak. Így jött össze a mindent eldöntő ötödik meccs.

Az első félidőben nem lehetett mit kezdeni a Partizannal. A szerbek az első és a második negyedben 18/18 büntetőt dobtak be, miközben közel 60 százalékkal tripláztak (7/12), így össze is szedtek 55 pontot, míg a Real Madrid túl sok faultot, s bár nem dobott kifejezetten rosszul, 16 pontos hátrányból várhatta a folytatást (39–55).

Úgy jött vissza aztán a Real Madrid, ahogy kell! Hanga Ádámék a második játékrészre megrázták magukat, szinte tökéletes harmadik negyedet futottak: 7/7 büntető, 4/4 hárompontos, 6-tal több lepattanó. Vissza is jött a madridi csapat a meccsbe, a záró játékrész előtt már csak hét pont volt közte. Utóbbi differenciát lendületből, vérprofin dolgozta le a Real Madrid, amely a negyedik negyedben középtávoli kettesekből dolgozott leginkább, egészen pazar százalékkal, miközben a büntetők gyakorlatilag eltűntek a meccsből.

A hajrában már sejthető volt, hogy a Real Madrid fog nyerni, de a Partizan a legvégét újra izgalmassá tette, egy perccel a vége előtt csak három pont volt a különbség. Végül 98–94-re nyertek a királyiak, s bejutottak a final fourba, ahol a Barcelona ellen vívhatják ki a döntőbe jutást az el Clásicón.

Hanga Ádám közel 15 percet játszva 7 pontot dobott, leszedett 3 lepattanót, 1/1 hármast dobott. A Real Madrid legjobbjának a bosnyák Dzanan Musa bizonyult, aki 20 pont, 6 lepattanó, 4 gólpasszos statisztikát hozott össze, parádézva a második félidőben. A Partizan részéről Kevin Punter 28 pontig jutott, a hajrában azonban ő sem tudta hozni magát.




MONACO–MACCABI TEL-AVIV

Az utolsó negyed döntött! A sorozatban mindkét csapat nyert egy meccset otthon, valamint egyet idegenben, így jöhetett a mindent eldöntő ötödik mérkőzés, méghozzá a negyedik kiemelt Monaco otthonában. Az első negyed rendkívül pontgazdag volt, mindkét csapat jól dobott, de a vendégek hétpontos előnyre tettek szert, amit aztán a szünetre teljesen elherdáltak – ekkor már a Monaco vezetett 53–49-re.

A fordulás után aztán diktálta a tempót a hazai csapat, több támadópattanót is szedett le, több mezőnykosarat is dobott rá, a Maccabi eközben 12 hárompontost vállalt (ötöt be is dobott), így a záró negyed előtt két pontra felzárkózott. Itt aztán kinyílt az olló, a Monaco sokkal pontosabb, összeszedettebb volt, míg a Maccabinak immár nem estek be a triplái – ebben a játékrészben mindkét csapat 30% alatt dobta a hármast. A hazaiak 97–86-ra nyertek, s a final fourban – ahová történetük során első alkalommal jutottak el – az Olympiakosszal találkoznak.

A vendégek legjobbja Wade Baldwin IV volt, aki 27 pontig, 6 lepattanóig, 7 gólpasszig jutott, míg a Monacónál Mike James 21 pontot, 5 lepattanót és 4 gólpasszt hozott össze.

FÉRFI KOSÁRLABDA EUROLIGA
RÁJÁTSZÁS, NEGYEDDÖNTŐ
Real Madrid
–Partizan 98–94

OLYMPIAKOSZ (görög)–FENERBAHCE (török)
A párharc végeredménye: 3–2

Április 26.: Olympiakosz–Fenerbahce 79–68
Április 28.:
Olympiakosz–Fenerbahce 78–82
Május 3.: Fenerbahce–Olympiakosz 71–72
Május 5.: Fenerbahce–Olympiakosz 73–69
Május 9.:
Olympiakosz–Fenerbahce 84–72

REAL MADRID (spanyol)–PARTIZAN BEOGRAD (szerb)
A párharc végeredménye: 3–2

Április 25.: Real Madrid–Partizan 87–89
Április 27.: Real Madrid–Partizan 80–95
Május 2.: PartizanReal Madrid 80–82
Május 4.:
Partizan–Real Madrid 78–85
Május 10.: Real Madrid–Partizan 98–94

MONACO (francia)–MACCABI TEL-AVIV (izraeli)
A párharc végeredménye: 3–2

Április 25.: Monaco–Maccabi Tel-Aviv 67–79
Április 27.: Monaco–Maccabi Tel-Aviv 86–74
Május 2.: Maccabi Tel-AvivMonaco 78–83
Május 4.:
Maccabi Tel-Aviv–Monaco 104–69
Május 10.: Monaco–Maccabi Tel-Aviv 97–86

BARCELONA (spanyol)–ZALGIRIS KAUNAS (litván)
A párharc végeredménye: 3–0
Április 26.:
Barcelona–Zalgiris 91–69
Április 28.: Barcelona–Zalgiris 89–81
Május 3.: Zalgiris–Barcelona 66–77

A párharcok az egyik fél harmadik győzelméig tartottak. A győztesek bejutottak a négyes döntőbe, amelyet május 19–21-én rendeznek meg Kaunasban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik