Eb 2020: generációváltás előtt az orosz válogatott

GOSA CSERNOV (Szport-Ekszpressz)GOSA CSERNOV (Szport-Ekszpressz)
Vágólapra másolva!
2021.05.31. 11:03
null
Az oroszok remélik, Anton Sunyin biztos kézzel hárítja majd a lövéseket az Európa-bajnokságon (Fotó: Getty Images)
Nem a kor, hanem a teljesítmény számít a 2018-as világbajnokságon negyeddöntőig menetelő orosz labdarúgó-válogatottnál, amelynek védelmében vannak kérdőjelek. Európa-bajnoki csapatbemutató sorozatunk mostani részének főszereplője: Oroszország.

 

Oroszország 2018-ban a negyeddöntőig menetelt a hazai rendezésű világbajnokságon, de a torna után nyilvánvalóvá vált, hogy a csapatot újra kell építeni, mert a kapus, a csapatkapitány Igor Akinfejev, a veterán belső védő, Szergej Ignasevics, valamint Alekszandr Szamedov is visszavonult a válogatottól.

Beszédes, hogy három évvel később az egyik legfőbb kérdés az volt, Akinfejev visszatér-e, hogy segítsen a csapatnak az Európa-bajnokságon. Sokan még mindig úgy gondolják, ő az ország legjobb kapusa. Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány azonban rossz hírrel szolgált.

„Május kilencedikén beszéltünk telefonon, és jelenleg nem áll készen arra, hogy segítsen a válogatottnak. Ezzel részemről a téma lezárva” –    mondta az 57 éves szövetségi kapitány. Csercseszov eleinte abban bízott, hogy a Lokomotiv Moszkva kapusa, Guilherme betölti az Akinfejev után keletkezett űrt, de csalódnia kellett. A Szerbia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen már a szünetben le kellett őt cserélni, miután egy félidő alatt négy gólt kapott. Végül a keretbe sem került be, így valószínűleg Anton Su­nyin, a Dinamo Moszkva játékosa lesz az oroszok kezdőkapusa az Eb-n.

A védelemben szintén vannak gondok. Csercseszov tehetséges, de tapasztalatlan belső védőkkel (Igor Gyivejev, Roman Jevgenyev) számolhat, jóllehet Georgij Dzsikijának (Szpartak Moszkva) és Andrej Szemjonovnak (Ahmat Groznij) továbbra sincs megfelelő alternatívája a poszton.

A középpályán nagy a merítési lehetőség. Van több védekező, irányító és a két tizenhatos között robotoló középpályás. A szélsőket illetően szerényebb a választék. Andrej Mosztovoj ebben az idényben nem számított állandó kezdőnek a Zenitben, ugyanez igaz csapattársára, Jurij Zsirkovra is. A Chelsea korábbi futballistája augusztusban lesz 38 éves, ám Csercseszov szerint ez nem probléma.

A csatárok magasak és erősek, de nem túl technikásak. Fjodor Szmolovra kevésbé igazak az iménti tulajdonságok, sokatmondó, hogy ő még a keretbe sem került be. A kapitány kedveli, ha hosszú indításokkal játékba lehet hozni a magas támadókat, az elöl lévőktől elvárja, hogy sokat fussanak és kilencven percen keresztül nyomás alatt tartsák az ellenfelet.

 

A KAPITÁNY: Sztanyiszlav Csercseszov
A 2016-os Eb után nevezték ki a válogatott élére. A két évvel későbbi, hazai rendezésű vb-n negyeddöntőbe vezette a csapatot, mégsem túl népszerű. Ennek egyik oka, hogy az interjúkban kerüli a kellemetlen kérdéseket, legalább húsz olyan téma van, amelyet nem kedvel, és nem válaszol a velük kapcsolatos felvetésekre.

Sztanyiszlav Csercseszov
Sztanyiszlav Csercseszov
DZJUBA • SUNYIN • KATYUSA
EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS   : Artyjom Dzjuba. A szurkolók fele imádja, a másik fele utálja – kiváltképpen a Szpartak Moszkva drukkerei, akik nem bocsátanak meg neki, amiért anno a Zenithez igazolt. Tavaly év végén ismét megosztotta a közvéleményt, miután nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen maszturbál. Azonnal kitették a válogatottból, a Zenitnél pedig elvették tőle a csapatkapitányi karszalagot. „Nem vagyok tökéletes. Mindannyian bűnösök vagyunk, csak magamat hibáztathatom a történtekért” – mondta.
A HALASZTÁS NYERTESE. A kapus Anton Sunyin 2007-ben mutatkozott be a válogatottban, játszott a 2012-es Eb-n, de egészen mostanáig nem ő volt az oroszok első számú kapusa. A kapitány azonban neki szavazott bizalmat, miután Guilherme borzalmasan teljesített a szerbek elleni összecsapáson. Egyike azon kevés játékosnak, akik 2016-ban a kiesés után sem hagyták el a Dinamo Moszkvát.
A VÁLOGATOTT DALA. A Katyusa egy régi szovjet nóta, amelyet évtizedek óta énekelnek az orosz szurkolók. Egy Katyusa nevű lányról szól, aki a seregben szolgáló szerelmének énekel, 1939-ben vették fel először lemezre, és a második világháború idején vált népszerűvé. Miután az orosz sportolók országuk színeiben nem indulhatnak a tokiói és a pekingi olimpián, sokan a Katyusát javasolták himnusz helyett, a nemzetközi sportdöntőbíróság (CAS) azonban nem engedélyezte.
Artyom Dzjuba
Artyom Dzjuba

A B-CSOPORT PROGRAMJA
Június 12., szombat, 18.00
Koppenhága
Dánia–Finnország
Június 12., szombat, 21.00
Szentpétervár
Belgium–Oroszország
Június 16., szerda, 15.00
Szentpétervár
Finnország–Oroszország
Június 17., csütörtök, 18.00
Koppenhága
Dánia–Belgium
Június 21., hétfő, 21.00
Koppenhága
Oroszország–Dánia
Június 21., hétfő, 21.00
Szentpétervár
Finnország–Belgium
FELVEZETŐ SOROZATUNKRÓL
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be lapunkban.
AZ A-CSOPORT CSAPATAI
Svájc többet szeretne idén a nyolcaddöntőnél
Wales új fejezetet nyitna a legutóbbi, elődöntős szereplése után
A huszonhat meccse veretlen Olaszországot hívogatja a Wembley
Nagy dobásra készülnek a törökök – megnyernék csoportjukat
A B-CSOPORT CSAPATAI
Hazard a legjobbját hozza – ígéri a belga kapitány
Generációváltás előtt az orosz válogatott

(Fordította: Smahulya Ádám)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik