Eb 2020: Wales új fejezetet nyitna a legutóbbi, elődöntős szereplése után

BEN FISHER (Guardian, Anglia)BEN FISHER (Guardian, Anglia)
Vágólapra másolva!
2021.05.29. 12:11
null
Sallai Roland (20) és Nagy Ádám (8) is láthatta, mennyire gyors Daniel James (Fotó: Imago Images – Focus Images)
Az öt évvel ezelőtti elődöntős szereplés után a feltörekvő walesi fiatalok az idei tornát is emlékezetessé tennék.

 

Felvezető sorozatunkról
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be lapunkban.

Bizonyos szempontból kellemetlen feladat vár Walesre. Hogyan is lehetne felülmúlni az öt évvel ezelőtti tornán tapasztalt eufóriát? Vagy éppen Gareth Bale pazar szabadrúgását Szlovákia ellen? No meg az elődöntős szereplést? Azok a játékosok, akik részesei voltak a 2016-os tornának, valami hasonló után vágyakoznak, mint ahogy az újoncok is mindent elkövetnek, hogy ekkora diadalokat ünnepelhessenek, és új fejezetet nyissanak a válogatott történetében.

Emblematikus játékos
Gareth Bale, ki más? Bár a walesi nem egyemberes csapat, mint azt sokan felvetik, a szélső befolyását nem lehet félvállról venni. Bár a selejtezőkön csak kétszer volt eredményes, márciusban több villanása volt a belgák ellen, a Tottenham színeiben május elején mesterhármasig jutott a Sheffield United ellen, és 11 góllal zárta a bajnoki idényt.

Ezért is kell, hogy – a felszínt megkapargatva – Bale képességein, valamint az öt évvel ezelőtti csapat magján kívül másokkal is foglalkozzunk. Új generáció bontogatja szárnyait, Ethan Ampadu,Daniel Jamesvagy Neco Williamsis közéjük tartozik. Ez a garnitúra technikailag képzett, gyors, de emellett bátornak, ravasznak is kell lennie az Európa-bajnokságon, no meg olyan csapatszellemet kell kialakítani, mint a legutóbbi Eb-n.

Robert Page pályaedző, aki Ryan Giggs hiányában irányítja a csapatot, nemrégiben szabadkozott, hogy csak klisékkel tud szolgálni, amikor a célokról azt mondta: „a walesi futball most jó időszakot él, azt szeretném, ha minél tovább tartana.”

Az biztos, hogy a 2016-os tapasztalatok (Wales 58 esztendő elteltével szerepelt újra nagy tornán) a csapat javára válnak, és a keret most talán mélyebb. Az akkori kapitánynak, Chris Colemannek öt éve az okozta a legnagyobb gondot, hogy Sam Vokes vagy Hal Robson-Kanu játsszon-e csatárt, most viszont szinte minden poszton van megfelelő választási lehetőség, még akkor is, ha középcsatárokban még mindig vékonyak a walesiek.

A válogatott dala
A Calon Lan (Tiszta szív) elsősorban „rögbihimnusz” volt, de 2016-ban többször lejátszották a futball kapcsán is. A legenda szerint a költő, Daniel James egy cigarettásdoboz hátuljára írta a dal szövegét az 1890-es években Blaengarwban. A Cardiff City hazai mérkőzései előtt játszott Men of Harlech (Harlechi férfiak) ugyancsak népszerű dalnak számít a walesieknél.

A kijutás annyira nem volt sima, deAaron Ramsey magyarok ellen szerzett két góljával sikerült. A Juventus középpályása azóta elvétve játszott, a kapitány pedig sokat kísérletezett – volt, hogy 3–4–3-ban álltak ki a walesiek, és ebben a szerkezetben a középpályás Harry Wilson játszott hamis kilencest, de a korábban alkalmazott 4–2–3–1-et sem felejtették el.

A csatár Kieffer Moore-ról érdemes szót ejteni, játéka ugyanis nagyon fontos lesz egy olyan tornán, amelyen adott esetben pillanatokon belül sutba kell dobni a taktikát. Moore kellemetlen ellenfél, és nemcsak befejezőként hasznos, vele más a csapat dinamikája is. Jelenléte lehetővé teszi, hogy Bale a kedvelt oldalán (jobb) játsszon, James pedig a bal szélen. A walesi csapatban sok a sikeréhes fiatal, bár meglepő lenne, ha éppen ezen a nyáron érnének pályafutásuk csúcsára. Persze nem zárható ki, hogy Wales most is emlékezetes teljesítményt nyújt.

A halasztás nyertese
A másodosztályú Stoke Cityt erősítő Joe Allen    Achilles-ín-szakadást szenvedett 2020 elején, majd amikor az idén márciusban visszatért Belgium ellen a válogatottba, vádli- és combproblémák miatt kellett lecserélni hét perc elteltével. A 2016-os Eb-n alapembernek számító, 31 esztendős középpályás most is versenyt fut az idővel.
A kapitány
A csapatot Robert Page  irányítja a tornán, miután a kapitány Ryan Giggset testi sértés gyanúja miatt novemberben letartóztatták (a szakember tagadja a vádakat). Page és Giggs korábban együtt játszott a walesi válogatottban, majd Page a Port Vale-nél kezdett edzősködni 2014-ben. Eddig jó helyettesnek bizonyul, amiben segíthet, hogy több játékossal jó kapcsolatot ápol még abból az időből, amikor az U21-es válogatottat irányította.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT (1–3–4–3)
Ward – Ampadu, Rodon, J. Lawrence – C. Roberts, Morrell, Ramsey, Davies – Bale, Moore, D. James

Fordította: Szeli Mátyás

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik