Eb 2020: Svájc többet szeretne idén a nyolcaddöntőnél

MAX KERN (Blick, Svájc)MAX KERN (Blick, Svájc)
Vágólapra másolva!
2021.05.29. 12:15
null
Egységes és erős csapat benyomását keltik a nagyszerű támadófutballt játszó svájciak (Fotó: Imago Images – Geisser)
Az előző két nagy tornán egyaránt a nyolcaddöntőig jutott Svájc, a problémák dacára most ennél is többet várnak a svájciak.

 

Emblematikus játékos
A liverpooli  Xherdan Shaqirit többek között a mágikus törpének és az alpesi Messinek is becézik, a 23-as mezszámot Michael Jordan miatt választotta. Bár egyre kevesebbet játszik klubjában, hazájában töretlen a népszerűsége, rengeteg reklámban szerepel. Tavaly nyáron hajátültetésen esett át ugyanazon a klinikán, mint klubedzője, Jürgen Klopp.

A mostani lesz Vladimir Petkovic harmadik nagy tornája svájci szövetségi kapitányként, az előző Európa-bajnokságon, valamint az oroszországi világbajnokságon egyaránt a nyolcaddöntőig vezette a válogatottat. Svájcban abban bíznak, ezúttal ennél tovább juthatnak, igaz, a védelemben több bizonytalan tényező nehezíti a helyzetet.

Többek között Fabian Schäré, aki sérülés miatt kihagyta az idény nagy részét, majd amikor májusban visszatért a Newcastle-ba, azonnal kiállították, és hárommeccses eltiltást kapott. A középső védő azt mondta, egészségesen várja az Európa-bajnokságot, Petkovic bízik benne. A szakembernek a bal oldalon is vannak problémái, mert Renato Steffen, a Wolfsburg szélsője májusban bokasérülést szenvedett. Noha itt Steven Zuber (Frankfurt) és Ruben Vargas (Augsburg) is bevethető, mindketten a kispadon töltötték az idény jelentős részét.

Rajtuk kívül a sztárjátékos Xherdan Shaqiri is azok közé tartozik, akik kevesebbet játszottak. A 29 éves labdarúgó csupán 14 bajnokin lépett pályára a Liverpoolban, kilencszer csereként, ami még mindig több annál, mint amennyit a 2019–2020-as kiírásban futballozott. A középpályás vélhetően így is kezdő lesz a támadók mögött, ha valaki, ő képes rá, hogy a kevés játéklehetőség ellenére jó teljesítményt nyújtson a válogatottban. Az sem előnyös, hogy egy másik, Premier League-ben edződő futballista, Granit Xhaka többször neki idegen poszton, balhátvédként játszott az Arsenalban. A válogatottban nyilván a középpálya közepén kap helyet.
A válogatott dala
A bázeli zenész, Baschi (akinek jegyese a korábbi német kiválóság, Günter Netzer lánya) 2006-os szerzeménye, a „Chum, bring en hei” továbbra is rendkívül népszerű. A dalban felcsendül a rigmus, hogy „Nume no en blinde Schiri chan eus no stoppa”, vagyis
„Csak egy vak bíró állíthat meg minket.” Azt a részt, amelyben arról énekelnek, hogy „bíró, tudjuk, hol parkolsz”, az Európai Labdarúgó-szövetség nyomására kivették.

Petkovic a nehézségek ellenére optimistán várja a tornát.

„Március óta folyamatosan elemzem az ellenfeleinket  – mondta korábban a Blicknek. –Szerintem kifejezetten előnyös, hogy több helyszínen lesz a torna. Az Európa-bajnokság előtt beoltatjuk játékosainkat, mindenki külön szobát kap, a családtagok sem látogathatják őket, mert az UEFA ezt megtiltotta.”

A szakember szerint a Wales elleni nyitó mérkőzés Bakiban kulcsfontosságú, azon a találkozón a svájciak szokásuk szerint 3–4–1–2-es felállásban játszanak, ami védekezésben 5–2–1–2-vé alakul.

A halasztás nyertese
Denis Zakaria, a Mönchengladbach védekező középpályása súlyos térdsérülést szenvedett tavaly márciusban, miután ütközött a Dortmundot erősítő honfitársával, a kapus Roman Bürkivel. Zakariát kétszer is meg kellett műteni, csak május végén térhetett vissza, így a járványhelyzet miatti halasztás is kellett ahhoz, hogy játszhasson az Európa-bajnokságon.
A kapitány
A Szarajevóban született Vladimir Petkovic 24 évesen, joghallgatóként érkezett Svájcba. Nem túl veretes játékos-pályafutása után a Bellinzonánál kezdett edzősködni 1997-ben, miközben egy alapítványnak dolgozott főállásban.
„Munkanélküliekkel foglalkoztam, akik közül sokan alkohol- és drogproblémákkal küszködtek. Segítettem nekik a munkakeresésben és a mindennapos elintéznivalókban. Ez a munka is olyan volt, mint a futball, középpontban az emberekkel és a motivációval.”

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT (1–3–4–1–2)
Sommer – Elvedi, Schär, Akanji – Mbabu, Freuler, G. Xhaka, Rodríguez –Shaqiri – Seferovic, Embolo

Felvezető sorozatunkról
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be lapunkban.

Fordította: Szeli Mátyás

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik