Eb 2020: Hazard a legjobbját hozza – ígéri a belga kapitány

KRISTOF TERREUR (HLN)KRISTOF TERREUR (HLN)
Vágólapra másolva!
2021.05.31. 11:04
null
A belga Eden Hazard (10) frissen és egészségesen várja a nyári Eb-t (Fotó: AFP)
Másfél éve nem játszott címeres mezben és sokszor volt sérült, de Roberto Martínez kapitány hiszi, hogy Eden Hazard kulcsember lesz a belga válogatottban. Európa-bajnoki csapatbemutató sorozatunk mostani részének főszereplője: Belgium.

 

Mondhatni, meg sem izzadtak. Az Európa-bajnokság selejtezőjét Belgium maximális pontszámmal, tíz mérkőzésen tíz győzelemmel zárta, miközben negyven gólt szerzett és mindössze hármat kapott. A csoportellenfeleket, köztük a szintén Eb-résztvevő Oroszországot és Skóciát imponáló fölénnyel győzte le, a 2018-as világbajnokság óta csak a Nemzetek Ligájában talált legyőzőre (Svájc, 2–5 és Anglia, 1–2). A 26 tagú keret nagy része fix, elvétve akadnak csak új érkezők, ha mindenki egészséges, könnyű megjósolni a kezdőt. A csapat által az elmúlt öt évben alkalmazott 3–4–3-as rendszert mindenki ismeri, az utóbbi hónapokban a legnagyobb bizonytalanság Eden Hazard körül bontakozott ki. Vajon képes lesz-e csúcsformában futballozni az Európa-bajnokságon az utóbbi két, sérülésekkel nehezített idénye után?

„Meggyőződésem, hogy a legjobb formáját hozza  – nyilatkozta Roberto Martínez szövetségi kapitány. – Továbbra is a csapat kulcsjátékosa, nagy reményeket fűzünk a szerepléséhez, és eddig még sohasem kellett csalódnunk benne. Újra mosolyog, élvezi a futballt. Régóta nem játszott, de ez az előnyünkre is válhat, kipihenten készülhet velünk.”

A belga válogatott középpályáján van még eldöntendő kérdés. Axel Witsel még nem épült fel teljesen januárban elszenvedett Achilles-ín-sérüléséből. Kemény munka vár rá, ha tagja akar lenni a kontinenstornára utazó keretnek, de a szakmai stáb megadja neki az esélyt, és a végsőkig kivár a helyettesítésével.

„Nem tudom garantálni, hogy az összes Eb-mérkőzésen bevethető leszek, de mindent beleadok, hogy a lehető legjobb formámban álljak a csapat rendelkezésére”   – bizakodott a Dortmund középpályása.

Mint ismert, Kevin De Bruyne súlyossérülést szenvedett a BL-döntőn, ami hatással lehet a belga válogatott Eb-szereplésére.

Witselre fontos szerep hárul Belgium játékában, ő jelenti az egyensúlyt a támadók és a kiöregedőfélben lévő védelem (Toby Alderweireld 32, Jan Verthongen 34, Thomas Vermaelen 35 éves) között. Ha nem épül fel idejében, Leander Dendoncker vagy Youri Tielemans veheti át a helyét a kezdőcsapatban. Dendocker passzjátéka kevésbé megbízható Witselénél, ennek ellenére a Wolverhampton középpályásának bevetése sem gyengítené jelentősen a csapatot. Tielemans hasonló stílust képvisel, mint Kevin De Bruyne, a Leicester középpályása ugyanúgy vállalja a rizikós passzokat, szereti diktálni a tempót, mint a Manchester Cityben futballozó társa.

„Hasonlóak vagyunk, de ha a szövetségi kapitány más feladattal bíz meg bennünket, elférünk egymás mellett a pályán”   – vallja Tielemans. Persze az utolsó szót ebben, mint minden lényeges kérdésben, Roberto Martínez mondja ki.

 

A KAPITÁNY: Roberto Martínez
Amikor 2016-os Európa-bajnokság után kinevezték a válogatott élére, talán maga sem gondolta, hogy csaknem öt év elteltével is szövetségi kapitányként dolgozik. A 2018-as világbajnokságon elért bronzérem és Belgium első helye a FIFA-világranglistán azonban alátámasztja, miért ő a megfelelő ember a posztra. Amellett, hogy felkészült edző, pozitív személyiség, aki jól motiválja a játékosokat. Vallja, hogy Belgiumnak ideje lejjebb adni a szerénységből, és elhinnie magáról, hogy jelentős trófeát nyerhet.

Roberto Martinez
Roberto Martinez
HAZARD • DOKU • WAAR IS DA FEESJE?
EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS: Eden Hazard. Ha egyvalakit kellene kiemelni a válogatottból, az Eden Hazard, akinek elvitathatatlan szerepe van abban, hogy Belgium évek óta vezeti a FIFA-ranglistát. A helyi szövetség szponzori együttműködései mégsem egyedül miatta hangsúlyosak, újabban több játékos arca mosolyog vissza például csokoládék csomagolásáról.
A HALASZTÁS NYERTESE. Jérémy Doku tavaly szeptemberben húzhatta magára először a válogatott mezét, aztán októberben 26 millió euróért az Anderlechtből a Rennes-be szerződött. Új csapatában alapember lett, 2020–2021-ben 44 tétmeccsen lépett pályára, és jobb oldali támadóként négy gól, nyolc gólpassz a mérlege.
A VÁLOGATOTT DALA. A 2018-as vb óta Gala Rizzatto „Freed from Desire” slágere szól a hangszórókból, amikor Belgium gólt szerez. Az olasz énekes a belgák Eb-kvalifikációja után is előadta a dalt, cserébe a színpadra lépő Eden Hazard-tól válogatott mezt kapott ajándékba. Szintén kedvelt a „Waar is da feesje?” (Hol van a parti?), amellyel eredetileg egy iskolai tanár akarta motiválni a gyerekeket. A helyes válasz „Hier is da feesje” (Itt van a parti!)
Eden Hazard
Eden Hazard
A B-CSOPORT PROGRAMJA
Június 12., szombat, 18.00
Koppenhága
Dánia–Finnország
Június 12., szombat, 21.00
Szentpétervár
Belgium–Oroszország
Június 16., szerda, 15.00
Szentpétervár
Finnország–Oroszország
Június 17., csütörtök, 18.00
Koppenhága
Dánia–Belgium
Június 21., hétfő, 21.00
Koppenhága
Oroszország–Dánia
Június 21., hétfő, 21.00
Szentpétervár
Finnország–Belgium

FELVEZETŐ SOROZATUNKRÓL
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be lapunkban. Az eddig megjelent bemutatók:
AZ A-CSOPORT CSAPATAI
Svájc többet szeretne idén a nyolcaddöntőnél
Wales új fejezetet nyitna a legutóbbi, elődöntős szereplése után
A huszonhat meccse veretlen Olaszországot hívogatja a Wembley
Nagy dobásra készülnek a törökök – megnyernék csoportjukat
A B-CSOPORT CSAPATAI
Hazard a legjobbját hozza – ígéri a belga kapitány
Generációváltás előtt az orosz válogatott

(Fordította: Nagy Zsolt)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik