Eb 2020: egyszer már sikerült – hármat kaptunk a portugáloktól, majd legyőztük a világbajnokot!

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.06.19. 08:01
Volt már rá példa, hogy egy nagy torna nyitányaként három gólt kaptunk a portugáloktól, majd a következő körben megvertük az aktuális világbajnokot. Az eset az 1966-os vb-n történt, amelyen a magyar válogatott előbb 3:1-re kikapott Portugáliától, majd 3:1-re megverte a címvédő, kétszeres vb-győztes brazilokat, akik végül még a csoportból sem jutottak tovább. Ma, négy nappal a portugálok elleni 0–3 után a világbajnok franciákkal mérkőzik meg a magyar válogatott. Az F-csoport másik meccsén a németek a portugálok ellen javíthatnak Münchenben, míg az esti programban az első kör után egyaránt győzelem nélkül álló két válogatott, a spanyol és a lengyel csap össze. 
Arccal a franciák felé – jön a mieink 2. Eb-meccse (Fotó: Szabó Miklós)
Arccal a franciák felé – jön a mieink 2. Eb-meccse (Fotó: Szabó Miklós)
Arccal a franciák felé – jön a mieink 2. Eb-meccse (Fotó: Szabó Miklós)
Arccal a franciák felé – jön a mieink 2. Eb-meccse (Fotó: Szabó Miklós)
Arccal a franciák felé – jön a mieink 2. Eb-meccse (Fotó: Szabó Miklós)

F-CSOPORT, 2. FORDULÓ, JÚNIUS 19., 15.00, BUDAPEST

MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG


A magyar válogatott az első körben a Puskás Arénában 3–0-s vereséget szenvedett Portugáliától, míg a franciák Münchenben 1–0-ra győztek a németek ellen.

MAGYAROK ÉS FRANCIÁK EGYMÁS ELLEN


♦ Válogatottunknak a három bivalyerős csoportellenfele közül egyedül a franciák ellen pozitív a mérlege. Az 1911 óta lejátszott 22 mérkőzésből 12-t nyert meg a magyar csapat, 8-at a francia, 2 találkozó végződött csak döntetlenre. Csak a tétmeccseket figyelembe véve is pozitív a mutató: 3–1–2 ide.

Az Európa-bajnokságok kapcsán két oda-vissza párharcot vívtak egymással, előbb az 1964-es torna negyeddöntőjében, majd az 1972-es selejtezőjében, a mérleg 3 magyar siker, 1 döntetlen, a franciáknak még nem sikerült nyerniük.

A világbajnokságokon kétszer csaptak össze a csoportban, 1978-ban az argentínai Mar del Platában 3–1-re, – a magyar gól Zombori Sándor nevéhez fűződik –, 1986-ban a mexikói Leónban 3–0-ra a franciák diadalmaskodtak, akiknek a harmadik gólját mind a kétszer Dominique Rocheteau lőtte. Az 1978-as találkozót egy ritka közjáték miatt késve kezdték el, mert a FIFA tévedésből mindkét csapatnak fehér szerelést írt elő, és egyik sem akart változtatni. Végül sorsoltak, és a franciáknak kellett átöltözniük.

Az első iksz 1939-ben volt a párizsi barátságos meccsen (2:2), a második 1971 tavaszán Eb-selejtezőn a Népstadionban (1–1).

Legutóbb 2005 májusában Lothar Matthäus kapitánysága idején Metzben találkoztak, a barátságos meccset a franciák nyerték meg 2–1-re. A kékektől Djibril Cissé és Florent Malouda volt eredményes, a szépítő gólt a csereként beállt Kerekes Zsombor szerezte. A magyar csapatból Marco Rossi munkáját segítő Gera Zoltán egy félidőt töltött a pályán.



A máig utolsó magyar győzelem 1976 májusában volt, amikor a Népstadionban Fekete László fejes góljával 1–0-ra győzött Magyarország.

♦ A két csapat között a legnagyobb különbség 1927 júniusában alakult ki, amikor a mostanihoz hasonló kánikulában a magyar válogatott az Üllői úton szenzációs játékkal 13:1-re verte a franciákat. A találkozóhoz két, nem szokványos sztori kapcsolódik. Az egyik, hogy Takács József a kezdés előtt szólt, hogy neki amint vége a meccsnek, rögtön indulnia kell, nehogy lekésse a Romániába tartó vonatát. "Ha jól játszol, megoldjuk" – kapta a választ a vezetőktől. Nos, Takács hat gólt rúgott a franciáknak – a hatodikat a 85. percben –, és utána a taxiját rendőri felvezetéssel vitték ki a pályaudvarra.

A másik, hogy az akkori Sporthírlap beszámolója szerint a játékot briliánsan szervező és nem mellesleg két gólt jegyző Orth György a fogházban pihente ki a meccs fáradalmait. Másnap töltötte ugyanis le a párbajvétségért kiszabott egynapos börtönbüntetését.

Az 1966-os angliai vb első első csoportmeccsén ugyanúgy három gólt kapva (1:3) veszítettünk a portugálok ellen, majd néhánynapra rá 3:1-re legyőztük az aktuális világbajnok Brazíliát. Ráadásul akkor is Nagy-Britanniából érkezett a játékvezető, csak annyi volt a különbség, hogy 55 évvel ezelőtt walesi bíró fújta a sípot, most meg az angol Michael Oliver. A brazilok elleni volt máig az utolsó olyan magyar siker, amikor aktuális világbajnokot, tétmeccsen sikerült megverni.

♦ A magyar válogatott az előző szűk két évtizedben kétszer látta vendégül az aktuális világbajnokot, 2004-ben Brazília 4–1-re győzött a Puskás Ferenc Stadionban, 2007-ben viszont 3–1-re megverte Olaszországot. Mind a kétszer barátságos találkozón.

♦ Marco Rossi csapatának a Portugáliától elszenvedett vereséggel megszakadt a tavaly szeptember óta 11 meccsen át tartó veretlenségi sorozata. Előtte NL-találkozón Oroszországtól kapott ki 3–2-re.

Duplán lehetett, illetve lehet az oka az ünneplésre ezen a héten Nagy Ádámnak. Egyrészt csütörtökön volt a 26. születésnapja, másfelől a franciák ellen 50. alkalommal szerepelhet a válogatottban. A Bristol City középpályása nemzeti színekben eddig egy gólt lőtt, 2018 novemberében a finnek ellen 2–0-ra megnyert Nemzetek Ligája találkozón.

♦ Az Izland elleni Eb-pótslejtezőn a magyar csapat egyenlítő gólját lövő, honosított Loic Nego tagja volt a franciák 2010-ben U19-es Európa-bajnokságot nyert gárdájának, amelyben többek között csapattársa volt Antoine Griezmann-nak, a franciák csatárának.

♦ Térdsérülése miatt Gazdag Dániel szerdán kikerült a magyar labdarúgó-válogatott keretéből és elhagyta a telki edzőtábort, így már csak 25 játékos áll Marco Rossi szövetségi kapitány rendelkezésére.

♦ Eddig hét olyan magyar játékos van, aki valaha gólt szerzett az Európa-bajnokságokon. Dzsudzsák Balázs, Bene Ferenc és Novák Dezső kettőt, Gera Zoltán, Kű Lajos, Szalai Ádám és Stieber Zoltán egyet. Ki lesz vajon a nyolcadik, aki feliratkozik a sorba?

FRANCIAORSZÁG

Ddider Dechamps együttese idén mind az öt meccsét megnyerte, a legutóbbi nyolc találkozóján nem kapott ki (7 diadal, 1 iksz), legutóbb tavaly november 11-én haza pályán a finnektől szenvedett vereséget. Az előző 21 mérkőzéséből 17-en győzni tudott.

Antoine Griezmann a franciák legutóbbi 49 találkozójáról egyszer sem hiányzott, és eközben mind a 35 tétmeccsen kezdett. A budapesti lehet sorozatban az 50. fellépése a francia válogatottban a 92-szeres válogatott támadónak, aki eddig 37 gólt szerzett, ebből 23-at tétre menő összecsapáson.

♦ A franciák keretéből két játékosnak volt a közelmúltban a születésnapja. A középpályás Kingsley Coman vasárnap töltötte be a 25., míg a hátvéd Clément Lenglet csütörtökön a 26. életévét.

F-CSOPORT, 2. FORDULÓ, JÚNIUS 19., 18.00, MÜNCHEN

PORTUGÁLIA–NÉMETORSZÁG


A portugálok az Eb-nyitányukon megszenvedtek ugyan Budapesten, ám a 84. percben Raphaël Guerreiro szerencsés góljával megtörték a magyar válogatott ellenállását és 3–0-ra nyertek. A németek az első körben hazai pályán, Münchenben 1–0-ra kikaptak a franciáktól.

PORTUGÁLOK ÉS NÉMETEK EGYMÁS ELLEN

Az örökmérleg a németek felé billen, akik 10-et húztak be az eddigi 18 találkozójukból, 3-szor tudtak nyerni a portugálok, 5 meccs pedig döntetlenül végződött.

A legutóbbi összecsapásukon a 2014-es vb-n a később aranyérmes németek úgy győztek 4–0-ra, hogy a keretbe most visszakerült Thomas Müller triplázott, a negyedik találatot Mats Hummels szerezte. A krónikához tartozik, hogy a portugál védőt, Pepét a németek kétgólos vezetésénél a 37. percben kiállították.

A németek négyes győzelmi szériában vannak a portugálokkal szemben, akik legutóbb 21 évvel ezelőtt, a 2000-es Eb-t tudták megverni őket, akkor a csoportban Sérgio Conceicao triplájával győztek 3–0-ra a címvédők ellen, akik bennragadtak a csoportban.

♦ Nagy nemzetközi tornákon még háromszor kerültek szembe egymással az elmúlt két évtizedben: a 2006-os németországi vb bronzmeccsén többek között Bastian Schweinsteiger duplájával 3–1-re diadalmaskodtak a házigazdák. Két évvel később az Eb bázeli negyeddöntőjében 3–2-re nyertek Joachim Löw tanítványai, a mindent eldöntő találatot Michael Ballack szerezte, majd 2012-ben a lvivi (oroszul lvovi) csoportmeccsen Mario Gómez gólja révén 1–0-s német siker született.

Német földön mindössze egyszer aratott diadalt a portugál csapat: 1985-ben a stuttgarti vb-selejtezőn Carlos Manuel találatával 1–0-ra nyert az NSZK ellen.

♦ Németország hazai mérlege a portugálokkal szemben 3–2–1.

PORTUGÁLIA

Cristiano Ronaldo Budapesten szerzett duplájának köszönhetően 176 válogatott fellépésén 106 találatnál jár. Az UEFA kimutatása szerint a világcsúcsot az iráni Ali Daei tartja 149 fellépésén elért 109 góljával.

♦ A portugál válogatott az előző 16 mérkőzéséből 11-et megnyert és 4 döntetlen mellett csak 1 vereséget szenvedett.

NÉMETORSZÁG


♦ A franciák elleni kudarccal a németek a 2018-as vb után sorozatban a második nagy tornát kezdték 1–0-s vereséggel, három éve Mexikóról kaptak ki ugyanilyen különbséggel. A két eseményen lejátszott négy meccsükből hármat elveszítettek.

♦ A németeknél hárman szerepelnek a hiányzók listáján: Jonas Hofmann (térdsérülés), Leon Goretzka (izomrostszakadás) és Lukas Klostermann (combizomsérülés).

F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália0–3
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország1–0
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
AZ ÁLLÁS
1. Portugália113–0+33
2. Franciaország111–0+13
3. Németország110–1–10
4. MAGYARORSZÁG110–3–30

E-CSOPORT, 2. FORDULÓ, JÚNIUS 19., 21.00, SEVILLA

SPANYOLORSZÁG–LENGYELORSZÁG


A nyitó körben a spanyolok Sevillában nem tudták feltörni a szinte végig védekező svédek védelmét (0–0), a lengyelek pedig 2–1-es vereséget szenvedtek a szlovákoktól.

♦ Érdekesség, hogy a meccs negyedik játékvezetője egy hölgy lesz, mégpedig a 37 éves francia Stéphanie Frappart, aki többek között a 2019-es női labdarúgó-világbajnokság döntőjét vezette. A francia hölgy 2019-ben európai Szuperkupa-mérkőzésen is fújt, emellett a Ligue 1-ben és a Bajnokok Ligájában, valamint a 2022-es világbajnoki selejtezőkön is volt már feladata.

SPANYOLOK ÉS LENGYELEK EGYMÁS ELLEN


Tíz meccset játszottak eddig, hatalmas a spanyol fölény: 8 győzelem és 1 döntetlen mellett csak 1 siker jutott a lengyeleknek. A gólkülönbség 27–8.

Csak az első két találkozásuk ment tétre, az 1960-os Európai Nemzetek Kupája – az Eb-t akkor még íg hívták – a selejtező 1. fordulójában a spanyolok idegenben 4–2-re, majd otthon 3–0-ra győztek. Utóbbi találkozón Kubala László is a pályán volt, és mivel akkor még cserelehetőség nem volt, így végigjátszotta a mérkőzést.

♦ Legutóbb 2010-ben, a dél-afrikai világbajnokság előtt mérkőztek meg egymással, Vicente del Bosque csapata Murciában kiütéses, 6–0-s győzelmet aratott.

♦ A lengyelek egyetlen sikere 1980 novemberében Barcelonában, de nem a Nou Campban jött össze, amikor Andrzej Iwan két találatával vendégként 2–1-re tudtak nyerni. 1994 februárjában 1–1-gyel zárult a Tenerife szigetén megrendezett találkozójuk, azóta a spanyolok mind a három egymás elleni meccsüket behúzták.

SPANYOLORSZÁG

♦ Miután negatív tesztet produkált, pénteken bejelentették, hogy visszatérhetett a válogatotthoz Sergio Busquets, akiről még június 7-én derült ki, hogy elkapta a koronavírust és karanténba kellett vonulnia. Sergio Ramos távollétében eredetileg úgy tervezték, hogy Busquets lesz a spanyol csapatkapitánya.

♦ Luis Enrique szövetségi kapitány a svédek elleni első csoportmeccsen beállította a kezdőbe a mindössze 18 éves és 201 napos Pedrit, aki így minden idők legfiatalabb olyan spanyol labdarúgója lett, aki kontinenstornán szerephez jutott.

LENGYELORSZÁG

♦ Az Eb nyitó körében a szlovákok elleni vereség azt jelentette, hogy a lengyelek már négy meccs óta nyeretlenek, sőt, a legutóbbi nyolc találkozójukon csak egyszer tudtak győzni, a márciusi vb-selejtezőn Andorra ellen 3–0-ra.

Grzegorz Krychowiak a szlovákok ellen begyűjtött piros lapja miatt automatikusan egy meccses eltiltást kapott, így a középpályás nem léphet pályára a spanyolok ellen Sevillában, ahol egyébként 2014-től két idényt lehúzott és a Sevilla FC-vel mindkét idényben Európa-ligát nyert.

E-CSOPORT (SEVILLA, SZENTPÉTERVÁR)
Június 14., hétfő, 18.00
Szentpétervár
Lengyelország–Szlovákia1–2
Június 14., hétfő, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Svédország0–0
Június 18., péntek, 15.00
Szentpétervár
Svédország–Szlovákia1–0
Június 19., szombat, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Lengyelország
Június 23., szerda, 18.00
Sevilla
Szlovákia–Spanyolország
Június 23., szerda, 18.00
Szentpétervár
Svédország–Lengyelország
AZ ÁLLÁS
1. Svédország2111–0+14
2. Szlovákia2112–20 3
3. Spanyolország110–00 1
4. Lengyelország111–2–10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik