Videó: legutóbb 55 éve nyertünk tétmeccsen vb-címvédő ellen

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.04.19. 11:22
null
Ikonikus felvétel: a világbajnokságok történetének egyik legszebb gólja után Farkas János ünnepel (Fotó: AFP)
Pontosan két hónap múlva, június 19-én 15 órától a Puskás Arénában a világbajnoki címvédő Franciaország ellen játssza második csoportmérkőzését az Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. Már a Nemzeti Sport Online-on is elkezdtünk ráhangolódni a tornára: folyamatos múltidézésekkel és elemzésekkel jelentkezünk a következő hetekben, illetve szétnézünk az ellenfelek háza táján is. Az újraindított „Amikor...” sorozatunkban most azt a mérkőzést elevenítjük fel, amikor 55 évvel ezelőtt, az 1966-os vb-n Albert Flóriánék feledhetetlen győzelmet arattak az aktuális világbajnok Brazília felett.

A magyar labdarúgó-válogatott aktuális világbajnok ellen legutóbb 2007-ben győzött, amikor felkészülési mérkőzésen Gera Zoltánék 3–1-re legyőzték az olaszokat a régi Puskás-stadionban. Tétmeccsen legutóbb 55 évvel ezelőtt, 1966-ban győzött a magyar csapat világbajnok ellen, szintén 3:1-re a brazilok ellen. Azt megelőzően pedig az Aranycsapat múlt felül tétmérkőzésen aktuális világbajnokot: 1954-ben, a vb-elődöntőben, hosszabbítás után 4:2-re Uruguayt. (Utóbbi mérkőzést egy angliai elemzés nemréga vb-történet egyik legnagyobb mérkőzéséneknevezte meg.)

Az 1966-os mérkőzést a legutóbbi világbajnokságot megelőzően részletesebb írásban is felidézte Malonyai Péter kollégánk, akinek a cikke itt olvasható:Amikor az angolok önfeledten ünnepelték a magyar futballistákat

1966-ban, az angliai világbajnokságon, a liverpooli Goodison Parkban a magyar válogatott a második csoportmérkőzésén került szembe az akkor kétszeres címvédő (1958, 1962) Brazíliával. A dél-amerikainál ugyan hiányzott a sérült Pelé, de hét olyan játékos is helyet kapott a kezdőben, aki korábban már szerepelt megnyert vb-döntőben.

A Gelei József – Mátrai Sándor – Káposzta Benő, Mészöly Kálmán, Sipos Ferenc, Szepesi Gusztáv – Mathesz Imre, Rákosi Gyula – Bene Ferenc, Albert Flórián, Farkas János összeállításban pályára lépő magyar csapat Keir Radnedge, a World Soccer egykori szerkesztőjének Futball Enciklopédia című könyve szerint „példaértékűen klasszikus futballt hozó mérkőzésen", Farkas János felejthetetlen kapásgóljával, illetve Bene Ferenc és Mészöly Kálmán találatával aratott 3:1-es győzelmet.

Brian Glanville, egy másik híres angol újságíró a világbajnokságok legpazarabb találkozói közé sorolja a Liverpoolban rendezett mérkőzést.

„Drámai csata volt látványos gólokkal , tömény izgalommal – szédítő sebességgel játszva" – fogalmaz a foci-vb-kről szóló World Cup című könyvében. A magyar válogatott ezzel véget vetett Brazília 13 mérkőzéses vb-veretlenségi sorozatának.

A mieink ezenkívül még kétszer nyertek a brazil A-válogatott ellen: az 1954-es világbajnokság negyeddöntőjében 4:2-re, 1986-ban pedig Budapesten, felkészülési mérkőzésen 3–0-ra.

Talán mondanunk sem kell, ha Szalai Ádámék két hónap múlva megvernék az Eb-n Franciaországot, az az 1966-oshoz hasonló, világraszóló győzelem lehetne...


A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTJA AZ IDEI EB-N – PROGRAM
F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik