Videó: amikor Eusébio cseleivel az őrületbe kergette Mészölyéket

Vágólapra másolva!
2021.05.13. 10:38
null
Eusébio (jobbra) az első gólját a bolgárok ellen szerezte az 1966-os vb-n (Fotó: Getty Images)
Bő egy hónap múlva, június 15-én 18 órától a Puskás Arénában a címvédő Portugália ellen játssza bemutatkozó csoporttalálkozóját az Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzeti Sport Online-on tovább hangolódunk az év legnagyobb futballeseményére. „Amikor” sorozatunkban ezúttal a portugálok elleni első tétmérkőzésünket, az 1966-os angliai világbajnokságon vívott összecsapást elevenítjük fel. Akkor a magyar oldalon olyan nagyszerű játékosok szerepeltek, mint Albert Flórián, Bene Ferenc, vagy Mészöly Kálmán, az ellenfélnél pedig a Fekete Párducnak is nevezett, zseniális Eusébio... 

Mivel két évvel korábban, az 1964-es Nemzetek Európa Kupáján bronzérmet nyert a magyar válogatott, majd a vb-selejtezőket veretlenül tudta le az NDK és Ausztria ellen, nagy várakozásokkal tekintettek idehaza az 1966-os angliai világbajnokság elé.

A Baróti Lajos vezette csapat azonban rendkívül nehéz négyesbe, a világbajnok brazilokkal, valamint a portugálokkal és a bolgárokkal került egy csoportba. Nyitányként az egy évvel előtte BEK-döntős Benficára épült, többek között Eusebióval felálló portugálok vártak Albert Flóriánékra.

A magyar szakvezetés úgy kalkulált, hogy a továbbjutáshoz szükséges két győzelem közül az elsőt a portugálok ellen gyűjtheti be a csapat. A találkozó azonban másképp alakult, egy korai gólnak köszönhetően szinte végig a dél-európaiak voltak előnyben. Bár a Képes Sport beszámolója szerint a manchesteri Old Trafford műértő közönsége többet tapsolt Albert Flóriánnak, mint José Torrresnak; Farkas Jánosnak, mint Eusébiónak és Mátrai Sándornak, mint Mário Colunának, a meccset 3:1-re mégis a portugálok nyerték.

Az ellenfél mozambiki származású csillaga, Eusébio gólt ugyan nem szerzett, de már ezen a mérkőzésen is többször megvillantotta klasszisát, szenzációs szólóival valósággal őrületbe kergette a magyar védőket. A vereséghez ugyanakkor a válogatott kapusának, a nem teljesen egészségesen védő Szentmihályi Antalnak a hibái is hozzájárultak.

„Három potyagól és három ziccer fórt nem adhatunk a portugáloknak”
– állapította meg a meccset a tévé előtt nézve a kétszeres olimpiai bajnok, továbbá egyszeres bronzérmes Novák Dezső, egy manchesteri lap másnapi főcíme szerint pedig nem a jobbik csapat győzött...

Akkor még nem lehetett sejteni, hogy a világbajnok Brazília még a csoportból sem jut tovább, míg Portugália bronzérmesként zárja az angliai világbajnokságot. A magyar válogatott pedig a rossz kezdés ellenére is tovább tudott jutni, hiszen a folytatásban – mint arról múltidéző sorozatunk korábbi részében már szóltunk – legyőzte a vb-címvédő brazilokat, majd Bulgáriát is (a mieink a negyeddöntőben búcsúztak Szovjetunióval szemben).

A portugál válogatottat egyébként azóta sem tudta megverni a magyar nemzeti csapat, négy döntetlen és kilenc vereség a mieink mérlege a luzitánokkal szemben, a június 15-i Eb-meccs lesz a két ország válogatottjának 14. mérkőzése.

EB 2020, AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik