Varázslatos futballélmény a Puskás Arénában, még ha vereség is a vége

Vágólapra másolva!
2021.06.15. 17:30
A magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli első félidő, sőt, első 83 perc után 3–0-s vereséget szenvedett Portugáliától az Európa-bajnokság F-csoportjának keddi mérkőzésén a budapesti Puskás Arénában.
Cristiano Ronaldo két gólt is szerzett a Puskás Arénában
A KÉPEKRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Szabó Miklós)
Cristiano Ronaldo két gólt is szerzett a Puskás Arénában A KÉPEKRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Szabó Miklós)

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

F-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–3 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 55 682 néző. Vezette: Cakir (török)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics G., Nagy Á. (Varga R., 88.), Kleinheisler (Sigér D., 78.), Schäfer (Nego, 65.), Fiola (Varga K., 88.) – Szalai Á., Sallai (Schön, 77.). Szövetségi kapitány:    Marco Rossi
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Danilo Pereira, William Carvalho (Renato Sanches, 81.), Bruno Fernandes (Moutinho, 89.) – Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.), C. Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 81.). Szövetségi kapitány:   Fernando Santos
Gólszerző: Guerreiro (84.), C. Ronaldo (87., 90+2. – az első 11-esből)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Eljött a nagy nap. Magyarország–Portugália Eb-mérkőzés a Puskás Arénában, tömött lelátók előtt. Ez volt a fő cél (mondjuk, az Európa-bajnok portugálok helyett mást is el tudtunk volna képzelni ellenfélként), amikor Marco Rossi 2018 szeptemberében a finnek elleni mérkőzésen először ült le a mieink kispadjára. A koronavírus-járvány miatt eleve egy évvel többet kellett várni rá a tervezettnél, és ez idő alatt a vártnál is jóval több nehézséggel kellett megküzdeni. Belegondolni is nehéz, mennyi ember munkája, hány építőmester kellett ahhoz, hogy a régi, ütött-kopott, utolsó éveiben részben életveszélyessé nyilvánított stadion helyett felépüljön az új Puskás Aréna. Elképzelni sem lehet, hány egészségügyi dolgozó tett azért, hogy Magyarország úrrá legyen a járványhelyzeten, és Európában egyedül nálunk lehessen telt ház előtt Eb-mérkőzéseket rendezni, leírhatatlan hangulatban – még Cristiano Ronaldo is azt mondta a meccs előtti sajtótájékoztatón, bárcsak mindenhol telt ház lehetne… És akkor még nem szóltunk arról az összességében kétezernél is több rendezőről, önkéntesről, akiknek a munkája nélkül ugyancsak nem lehetne ma Európa-bajnokságot rendezni Budapesten. Egy mindenkiért, mindenki egyért, vagyis tizenegyért.

Azért a tizenegyért, amely három éve nagyon mélyről indult, amikor Marco Rossi átvette a csapat irányítását; előtte még Kazahsztántól is kikaptunk. Aztán elindult a pályán is egy építkezés. Az olasz mester 2018-ban előbb lerakta az alapokat, majd szép fokozatosan kialakította azt a szemléletet, játékfelfogást, ha úgy tetszik, csapatkaraktert, amit látni szeretett volna.

A portugálok ellen ezek az alapok és ez a karakter köszönt vissza a pályán már az első percektől. Hogy mást ne mondjunk, Rossi a kezdőcsapatban hét olyan játékost küldött pályára, aki már az első mérkőzésén, a Finnország elleni 1–0-s vereség alkalmával is a keretben volt. Gulácsi Péter, Lovrencsics Gergő, Fiola Attila, Kleinheisler László, Sallai Roland és Szalai Ádám akkor is kezdett, Nagy Ádám pedig a kispadon ült. Ők az alapkövek, melléjük építette aztán be az évek alatt a csapatba Rossi Botka Endrét, Willi Orbánt, Szalai Attilát és Schäfer Andrást (utóbbi három nála is debütált).

A csapat játékfelfogását, jellemvonásait pedig tökéletesen visszaadta az első félidő játéka. Nem telt meg a gatya már az első percekben a hangulattól, az ellenfél ászaitól, mint mondjuk anno Bukarestben vagy oly sokszor a hollandok ellen. Az első percektől koncentráltak voltak a mieink, és az jellemezte a csapatot, ami az elmúlt 11, egyaránt veretlenül megvívott mérkőzésen. Ha valaki hibázott is, mindig akadt valaki, aki javítani tudott. A 6. percben Diogo Jota helyzeténél Gulácsi Péter nagyot nyújtózott, az első fél óra végén Kleinheisler László labdaeladását követően pedig Willi Orbán tanítani való módon keresztezett a tizenhatoson belül, Bernardo Silvát megelőzve, majd nem sokkal később Botka Endre mutatott be hasonlóan fontos szerelést a jobb oldalon. A szünet előtt Gulácsinak volt még egy reflexszerű védése, ezúttal lábbal, amikor pedig Jota beadásánál már senki más nem segíthetett, Fortuna adott vissza valamit abból, hogy „betett” minket ebbe az irgalmatlan nehéz csoportba: Ronaldo senkitől sem zavartatva néhány méterről a kapu fölé helyezett.

A csapat karaktere amúgy, igaz, csak egyszer, de támadásban is megmutatkozott az első félidőben. Ahogy azt Feczkó Tamás nekünk a meccs előtt megjósolta, korábbi tanítványa, Schäfer András bátran vezette rá a labdát a jó nevű Bruno Fernandes, Bernardo Silva kettősre, és bár megállították, rögtön ott termett Szalai Ádám, aki kiharcolt egy szabadrúgást. Ebből értük el az első félidő egyetlen kaput eltaláló kísérletét (közel 70 százalékos portugál labdabirtoklás mellett): Sallai Roland szabadrúgásból ívelt a kapu elé, Szalai fejesét megfogta Rui Patrício.

A második félidő újabb Gulácsi-védéssel indult, ezúttal Pepe fejesét védte a kapus, viszont ezt követően egyre többször át tudtuk lépni az ellenfél térfelét. A testtel még Ronaldót is felöklelő Schäfer szólója után Sallai került lövőhelyzetbe, de menteni tudtak a vendégek.

A 68. percben Gulácsi megint védett egy menetrendszerűt Bruno Fernandes lövésénél, aztán pedig olyat láttunk, amit alig akartunk elhinni. Ugyanis ebben a szakaszban jól bírtuk erővel a meccset, és egyre többször jutottunk el az ellenfél kapujáig. A csereként beálló Schön Szabolcs pedig hangrobbanást okozva a stadionban gólt is szerzett, kár, hogy lesről indult.

A végén aztán a portugálok csak érvényesítették a papírformát. Előbb Raphaël Guerreiro talált be megpattanó lövésből, majd a Willi Orbán szabálytalansága miatt megítélt tizenegyest Cristiano Ronaldo váltotta gólra, és a hosszabbítás perceiben ő állította be a 0–3-as végeredményt is.

Érvényesült a papírforma, a jobb csapat, vagyis a portugál győzött. A mieinknek egészen a meccs hajrájáig volt tartásuk a világ élvonalába tartozó Eb-címvédő ellen. A végén sajnos megtört kicsit a csapat, de ettől még az az építmény, amit a magyar válogatott elkezdett Marco Rossival felépíteni, nem dőlt össze, a sok ember munkája, akik ezért az Eb-ért dolgoztak, nem volt hiábavaló, mert több mint 80 percig így is varázslatos futballélményben volt részünk.

Csak éppen a hajrában a portugálok megmutatták, miért ők az Európa-bajnoki címvédők, a világ egyik legjobbjai…

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A MAGYAR KERET
KAPUSOK: 22 – Bogdán Ádám
(Ferencváros), 12 – Dibusz Dénes (Ferencváros), 1 – Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
26 – Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár), 21 – Botka Endre (Ferencváros), 5 – Fiola Attila (Mol Fehérvár), 3 – Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), 2 – Lang Ádám (Omonia – Ciprus), 14 – Lovrencsics Gergő (Ferencváros), 6 – Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), 4 – Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 10 – Cseri Tamás (Mezőkövesd), 16 – Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), 11 – Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia), 15 – Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), 8 – Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), 7 – Loic Nego(Mol Fehérvár), 13 – Schäfer András (DAC – Szlovákia), 18 – Sigér Dávid (Ferencváros)
TÁMADÓK: 25 – Hahn János (Paksi FC), 23 – Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), 20 – Sallai Roland (Freiburg – Németország), 24 – Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), 9 – Szalai Ádám (Mainz – Németország), 19 – Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), 17 – Varga Roland (MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

A PORTUGÁL KERET
KAPUSOK:
12 – Anthony Lopes (Olympique Lyon – Franciaország), 1 – Rui Patrício (Wolverhampton – Anglia), 22 – Rui Silva (Granada – Spanyolország)
VÉDŐK: 20 – Diogo Dalot (AC Milan – Olaszország), 2 – Nélson Semedo (Wolverhampton – Anglia), 6 – José Fonte (Lille – Franciaország), 3 – Pepe (Porto), 4 – Rúben Dias (Manchester City – Anglia), 25 – Nuno Mendes (Sporting CP), 5 – Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 13 – Danilo Pereira (PSG – Franciaország), 26 – Joao Palhinha (Sporting CP), 18 – Rúben Neves (Wolverhampton – Anglia), 11 – Bruno Fernandes (Manchester United – Anglia), 8 – Joao Moutinho (Wolverhampton – Anglia), 16 – Renato Sanches (Lille – Franciaország), 24 – Sérgio Oliveira (Porto), 14 – William Carvalho (Real Betis – Spanyolország)
TÁMADÓK: 19 – Pedro Goncalves (Sporting CP), 9 – André Silva (Eintracht Frankfurt – Németország), 10 – Bernardo Silva (Manchester City – Anglia), 7 – Cristiano Ronaldo (Juventus – Olaszország), 21 – Diogo Jota (Liverpool – Anglia), 17 – Goncalo Guedes (Valencia – Spanyolország), 23 – Joao Félix (Atlético Madrid – Spanyolország), 15 – Rafa Silva (Benfica)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Fernando Santos

AZ F-CSOPORT PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália 0–3
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik