La Liga: Dembélé és a top 10 nyári érkező

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.08.28. 12:52
null
Ousmane Dembélé barcelonai bemutatása (Fotó: AFP)
Lecseng a fesztiválok kora, kezd leértékelődni a tanári pálya, dalmahodik a gyümölcsvita a lekvár- és a pálinkalobbi között, visszaérkeznek a szomszédok last minutéből, hiába minden idők legjobb alapozása, még szezon eleji a forma, és mint a bolond, dolgozunk, mert kicsit pihentünk a nyáron – azaz idén is elérkeztünk a nyári átigazolási idény hajrájához. Ezúttal is Angliában néztünk körül először, majd Olaszországban folytattuk az utunkat, hogy aztán északabbra kanyarodjunk, a Bundesligába, onnan meg átugortunk a Ligue 1-be – hogy ismét a La Ligában fejezzük be heti kalandozásainkat.

 

Ez a nyár az FC Barcelonáról szól a spanyol élvonalban, de talán a futballvilág középpontjában is a katalánok álltak, állnak, transzferológiailag: Neymar világrekordja mellett a pótlás Ousmane Dembélé befutott a második helyre Paul Pogba mellé, legalábbis egyelőre, mert biztosan csörgedeznek még a tízmilliók a jövőben a Borussia Dortmund és a vételárból jócskán részesülő Rennes számlájára (erről a jövő héten majd bővebben, de érdekes: ahogyan a Pogba-üzlet hasznából szépen levett a sztárügynök, Mino Raiola, itt sem az eladóé a teljes haszon).

Átmeneti lehet a második hely is, mert Philippe Coutinho kézzel-lábbal töri magának az utat kifelé Liverpoolból, legutóbb azt követelte a klub vezetőitől, hogy vegyék le őt a Bajnokok Ligájába nevezettek listájától. Nem is kettőt kell találnunk, hogy miért, hanem legalább százötven milliót…

Ha Munir El Haddadi a Romához, André Gomes a Juventushoz, Rafinha meg a Milanhoz kerül, befuthat még a negyvenmilliós kivásárlási árért a Nice középpályása, Jean Michaël Seri – ha nem ő megy a PSG-hez, hanem a monacói Fabinho.

 

Nem unatkoznak a vicces kedvű hackerek sem, a Real Madrid ezért jelentette be egyik közösségi oldalán, hogy leigazolta Lionel Messit, a Barcelona meg azt kürtölte világgá, hogy övé Ángel Di María – az argentin mellett Coutinho-helyettesnek kinézett még a spanyol lapok értesülései szerint az olasz Lorenzo Insigne és a brazil Willian.


Érdekes a német üstökös, Leon Goretzka helyzete,
akit a Schalke a hírek szerint maga ajánlott fel a Barcának, mert jövőre lejár a huszonkét éves fiatal szerződése, és nagyon nem óhajtják azt a gelsenkircheniek, hogy a Bayern München ingyen elhappolja tőlük.

Robert Fernández sportigazgató és jobbkeze, Urbano Ortega el is utazott Németországba a Schalke–RB Leipzig bajnokira, már csak a távlati célpont, Naby Keita kedvéért is.

Az FCB általános helyzetét tekintve csak ismételhetjük önmagunkat: elméletileg a katalánok a Neymar-üzlet után úgy lubickolhatnának a transzferpiacban, mint Dagobert bácsi az aranypénzben, vagy mint fényevő a hegesztőgépsoron, de már más időket élünk.

No de nézzük a beharangozott listát!


10. Enes Ünal (a Manchester Citytől a Villarrealhoz, 14 millió euróért)

A törökök volt csodagyereke, az új Nihat Kahveci és az új Ilhan Mansiz a tízes lista utolsója, természetesen ez az utolsó hely nagyon is dicséretes. Háromszor is kölcsönadta a City a törököt, akinek legutóbbi idényben a Twente színeiben szerzett 23 kanadai pontja belépőt jelentett egy topligás csapathoz – a több játéklehetőséghez nem automatikusan, mert per pillanat Nicola Sansone, Carlos Bacca és Cédric Bakambu a vetélytársa. Ilyen egy középcsapat a La Ligában... A mostani átigazolásnak örült volt klubja, az őt az angoloknak eladó Bursaspor is, amely tíz százalékkal részesült az újabb vételárból.


9. Rubén Semedo (a Sporting CP-től a Villarrealhoz, 14 millió euróért)

Kétszer is feliratkozott a listára a Villarreal, mert igen drágán vett egy portugál középső védőt, pontosabban a huszonhárom esztendős Semedo kivásárlási ára 45 millió euró volt, azaz ilyen szemszögből még spóroltak is. A szűrőként is bevethető, 189 centiméter magas, rasztafrizurás játékos nem játszott még a felnőttválogatottakban, de a korosztályos nemzeti csapatokat kijárta – ennyibe kerül most topligás szinten egy közepesen tehetséges játékos, akiért ennyit képes fizetni egy topligás középcsapat. A következő vételár húsz százaléka a Sportingé lesz.

8. Simone Zaza (a Juventustól a Valenciához, 16 millió euróért, kétmillió eurós bónuszlehetőséggel)

Csalóka kissé az összeg, mert 2.5 millió euróért a nyárig is a spanyolokat erősítette, kölcsönben. Kevesen tartják nagyra a tojógalambos büntetőrúgások nagymesterét, pedig a talján csatárért karrierje során már 54.5 millió eurót fizettek összesen. A Sampdoria anno ingyen szerezte meg az Atalantától, de a West Ham, a Juventus, a Sassuolo és a Genoa is keményen áldozott érte. Zaza szereti a dupla átigazolásokat, egykor a Juventus is kétszer vette meg: előbb 3.5 millió euróért a Samptól, de ezt eladta tízmilliós értékben a Sassuolónak – onnan meg egy korábban kikötött opció értelmében 18 millióért egészen visszahívta, három éve. Ezt egészen megbánta volna, de előbb a WHU kölcsönkérte ötmillióért, majd most a Valencia pozitívba billentette a torinóiak Zaza-mérlegét. A csatár a játéklehetőség kedvéért jelentősen engedett korábbi fizetéséből, Angliában például majdnem négymillió eurót keresett, nettóban.

7. Dani Ceballos (a Real Betistől a Real Madridhoz, 16.5 millió euróért)

Így mulat a Real Madrid, nagy pénzért megvesz egy roppant tehetséges középső középpályást, aki a nyári U21-es kontinenstorna legjobba lett. Két okból tettek ilyet a fővárosiak: egyrészt hogy ne legyen a Barcelonáé, másrészt mert az ő középső középpályásai közül Luka Modric nemsokára 32 éves, ideje hát gondoskodni a pótlásáról. Persze nincs nagy tolongás a Real-középpálya közepén, Zidane Modric mellett csak a Toni Kroos, Mateo Kovacic, Isco, Marco Asensio négyesből válogathatott eddig, ez tényleg tűrhetetlen állapot volt. A vételár több volt, mint a kivásárlási ár, a múlt héten kiderült, miért. Állítólag csak Borja Mayoral keres nála kevesebbet a keretben, mert csak nem sokkal több az éves fizetése, mint egymillió euró. Egyelőre legalábbis.

 

6. Luis Muriel (a Sampdoriától a Sevillához, 20 millió euróért)

Nagyon szép dolog a Sevillától, hogy ilyen magasra került a listán a három gigász után, köszönhetően persze az Atléticónak is, lásd később. Radamel Falcao, James Rodríguez és Jackson Martínez után felszökött a kolumbiai támadók ára a La Ligában, Muriel viszonylag ismereten nemzetközi vizeken, de az előző idényben huszonkét kanadai ponttal fújta előre a genovaiak hajóját. Muriel ügynöke, Alessandro Lucci lassan megkerülhetetlenné válik, emberei közül a nyáron Leonardo Bonucci, Juan Cuadrado, Muriel, Suso, Matías Vecino és Andrea Bertolacci is rendszeres résztvevője volt a szalagcímeknek.

5. Theo Hernández (az Atlético Madridtól a Real Madridhoz, 30 millió euróért)

Újabb madridi luxuscsere a listán, a mindössze tizenkilenc éves, sokszoros francia utánpótlás-válogatott, de állítólag hamarosan spanyol nemzeti színekbe öltöző Hernández Marcelo cseréje lesz a királyiaknál. Nem kevés pénzért nagyon tehetséges játékost szipkázott el a Real városi riválisától, pedig ha Hernández ragaszkodott volna a piros-fehérekhez, ott hamarabb kezdő lehetett volna, hiszen Guilherme Siqueiránál már most sokkal jobb, Filipe Luís meg már elmúlt harminc. Az ügy érdekessége még, hogy a kivásárlási ár csak 24 millió euró volt, a felár fájdalomdíj az AM-nek, amiért a csábító felrúgta a két klub által korábban megkötött „megnemtámadási szerződést”. Drága udvarlás volt, az szent igaz!

Theo Hernández testvére, Lucas az Atlético játékosa, édesapjuk, Jean-Francois Hernandez egykoron a Toulouse, a Sochaux, az Olympique Marseille, az Atlético és a Rayo Vallecano profija volt, a balbekk pedig olyan játékosok örökébe lépett a váltással, mint például Saúl Níguez, Santiago Solari, Juan Esnáider, Raúl, Losada, Bernd Schuster, Paco Llorente, Hugo Sánchez vagy Ramón Grosso, aki új csapattársa, Marcos Llorente rokona. Kicsi a világ.

 

4. Nélson Semedo (a Benficától a Barcelonához, 30.5 millió euróért, de minden 50., legalább félig végigjátszott tétmérkőzése után jár még ötmillió euró az eladónak)

Héctor Bellerín helyett egy fiatal portugált kaptak a katalán fanok a nyáron, igaz, a hatszoros válogatott játékos mindkét szélen bevethető. Érdekes konstrukcióban írt alá 2022-ig, lásd fentebb, érdemes lesz nem a szünetben, hanem egy perccel a második félidő elkezdése után becserélni. Komolyra fordítva: az elmúlt idényben berobbant, majd Barcelonában egy Neymar-bunyóval debütáló, ezzel ott sokak szemében máris szimpatikus Semedo mindenképpen nagy fogás, ha rendszeres játéklehetőséget kap, hamarosan elérheti Bellerín szintjét. Éves fizetése 4.3 millió euró, ami ahhoz képest fényes, hogy jelenleg Aleix Vidal és Sergi Roberto mögött gyakorlatilag csak a harmadik ember fő posztján, jobbhátvédként, a másik oldalon meg jobb esetben is csak a második ember Lucas Digne-nyel egyetemben Jordi Alba mögött. Luxuscsere.


3. Vitolo (a Sevillától az Atlético Madridhoz, 36 millió euróért)

Mondtuk, hogy sok a furcsaság ezen a listán, mert ritkán vesznek óriási összegért egy olyan játékost, akit azonnal kölcsön is adnak. Igaz, a madridiak nem önszántukból, de bölcsen parkoltatják, azaz inkább játszatják a 27 éves, 11-szeres válogatott játékos a Las Palmasnál, mert tanultak a Barcelona hibájából: Aleix Vidal és Arda Turan még ma is nyögi azt a fél évet, amelyet kihagytak a katalánoknál, amikor a nyáron megérkeztek, de játszani csak januárban engedték őket a hatóságok. Vitolo a két szélen és középen vethető be, karmesterként – a szakértők szerint igazi luxuscsere lesz jövőre az Atléticónál, hiszen középen Koke és Saúl Níguez, oldalt Yannick Carrasco, Nico Gaitán, Ángel Correa vagy éppen Antoine Griezmann miatt kerül be igen ritkán a kezdőbe. Érdekes, hogy a nemzetközileg nem túlságosan ismert Vitolo éppen csak kiszorult minden idők 100 legtöbbért eladott labdarúgója közül! Azaz jogilag az AM kifizette a kivásárlási árát, Vitolo felbontotta szerződését, majd ingyen aláírt a Las Palmashoz januárig. Amely duplán jól jár: innen került a játékos 2013-ban Sevillába, de úgy, hogy következő eladásakor 12 százalék az összegből a Las Palmast illeti meg.

Meg lett extraként egy játékjog, féléves használatra...

 

2. Paulinho (a Kuangcsou Evergrandétől a Barcelonához, 40 millió euróért)

A listánk második helyére olyan játékos ugrott fel – minden idők 74. legdrágább transzfereként –, akit nem vártak éppen a szurkolók új állomáshelyén, tárt karokkal meg pláne nem – szögezzük le gyorsan, hogy ez nem a brazil tudásának köszönhető, mert a huszonkilenc éves játékos egy jó nemzetközi átlagos szintet bizton megütő vízhordó, hanem annak, hogy abszolúte nem őt várták a Barca-drukkerek. Pláne nem negyvenmillióért, de Kínában sem minden egyenes, ami annak látszik, a sok gonosz ember itt is különböző egyéni érdekeket sejtett azonnal a háttérben. Szegény Paulinhónak már a bemutatkozását megtrollkodták videósok, és az is biztos, sokára jön be az ára a mezbevételekből, de már be is mutatkozhatott a bajnokságban. Ugyan posztjain (a Corinthiansban főleg védekező, a Tottenhamben és a Kuangcsouban inkább középső középpályásként szerepelt) csak sokadik ember jelenleg a Barcában, annyit mindenképpen jegyezzünk meg róla, hogy Paulinho a kivásárlási árból 7.5 millió eurót saját maga fizetett be a kínai csapatnak, és évi ötmillió eurót keres majd Spanyolországban, kétmillióval kevesebbet, mint Ázsiában! A motivációval biztosan nem lesz gond.

 

1. Ousmane Dembélé (a Borussia Dortmundtól a Barcelonához, 105 millió euróért, az összeg még negyven százalékkal nőhet)

A nyár egyik legizgalmasabb és legunalmasabb története a francia fiatalé, aki a Ligue 1 cselkirályaként került tavaly nyáron a Bundesligába, ahol ugyan nem tört azonnal a liga királyai közé, mert ahhoz még túl szertelen és túl sok helyzetet hagyott ki, és ez a nagy rangadókon, illetve a Bajnokok Ligájában fájdalmasan érintette a fekete-sárgákat. Azonban csak a vak nem vette észre a benne rejlő világklasszist – pár évtizeddel ezelőtt még mindenképpen szolgálta volna néhány idényen keresztül klubját, mielőtt szintet lép (és ezért a kijelentésért máris bocsánatot kérünk a Dortmund-drukkerektől), de a mai futballban a klubhűséget csak mi, a pórnép keressük. Az ezentúl évi hat-hét millió euró körül kereső Dembélé addig cirkuszolt, amíg el nem engedték – utat mutatva Coutinhónak. A nyári dortmundi csapatképen máris legendává lett savanyú ábrázattal szomorkodott a kamerának. Mint ahogyan a fényevő nézett az ebéd közben beállt napfogyatkozásra...

LA LIGA, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2017

ALAVÉS
Érkezett: Burgui (Real Madrid, 3 000 000 euró), Rubén Sobrino (Manchester City, 2 000 000), Rubén Duarte (Espanyol, 400 000), Ermedin Demirovic (RB Leipzig U19, ingyen), Enzo Zidane (Real Madrid B, i.), Antonio Sivera (Valencia B, 2 000 000), Nando (Valencia, i.)
Kölcsönbe: Héctor Hernández (Real Sociedad), Alfonso Pedraza (Villarreal), Tomas Pina (FC Bruges)
Távozott: Edgar Méndez (Cruz Azul, 5 000 000), Raúl García (Leganés, i.), Kiko Femenía (Watford, i.), Gaizka Toquero (Real Zaragoza, i.), Zuhair Feddal (Real Betis, 2 500 000), Nenad Krszticsics (Crvena zvezda, i.)
Kölcsönbe: Juanan Entrena (NK Rudes), Antonio Cristian (NK Rudes)
Kölcsönből vissza: Adrián Ortolá (Barcelona B), Theo Hernández (Atlético Madrid), Rodrigo Ely (AC Milan), Deyverson (Levante), Víctor Camarasa (Levante), Rubén Sobrino (Manchester City), Marcos Llorente (Real Madrid)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Unai López (Leganés), Mikel Vesga (Sporting Gijón), Asier Villalibre (Numancia), Iago Herrerín (Leganés), Kike Sola (Numancia), Ager Aketxe (Cádiz)
Távozott: Gorka Iraizoz (Girona, i.), Gorka Elustondo (Atlético Nacional, i.), Javi Eraso (Leganés, i.)
Kölcsönbe: Alex Remiro (Huesca), Unai López (Rayo Vallecano), Asier Villalibre (Real Valladolid)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Vitolo (Sevilla, 36 000 000)
Kölcsönből vissza: Amath Ndiaye (Tenerife), Guilherme Siqueira (Valencia), Theo Hernández (Deportivo Alavés), Bernard Mensah (Guimaraes), Diogo Jota (FC Porto), Luciano Vietto (Sevilla), Rafael Santos Borré (Villarreal), Javier Manquillo (Sunderland), Matías Kranevitter (Sevilla), Axel Werner (Boca Juniors), Emiliano Velázquez (Braga)
Távozott:
Theo Hernández (Real Madrid, 30 000 000), Óliver Torres (FC Porto, 20 000 000), Alessio Cerci (Hellas Verona, i.), Tiago (visszavonult), Javier Manquillo (Newcastle United, 5 000 000), Amath Ndiaye (Getafe, 3 000 000), Matías Kranevitter (Zenit, 8 000 000), Santos Borré (River Plate, 3 000 000)
Kölcsönbe: André Moreira (Braga), Vitolo (Las Palmas), Bernard Mensah (Kasimpasa), Diogo Jota (Wolverhampton Wanderers), Emiliano Velázquez (Rayo Vallecano)

FC BARCELONA
Érkezett: Nélson Semedo (Benfica, 30 500 000), Gerard Deulofeu (Everton, 12 000 00), Marlon (Fluminense, 5 000 000), Paulinho (Kuangcsou Evergrande, 40 000 000), Ousmane Dembélé (Borussia Dortmund, 105 000 000)
Kölcsönből vissza: Cristian Tello (Fiorentina), Munir El Haddadi (Valencia), Thomas Vermaelen (AS Roma), Douglas (Sporting Gijón), Sergi Samper (Granada)
Távozott: Cristian Tello (Real Betis, 4 000 000), Jérémy Mathieu (Sporting CP, i.), Jordi Masip (Real Valladolid, i.), Neymar (222 000 000)
Kölcsönbe: Sergi Samper (Las Palmas)

REAL BETIS
Érkezett: Víctor Camarasa (Levante, 7 000 000), Cristian Tello (Barcelona, 4 000 000), Sergio León (Osasuna, 3 500 000), Andrés Guardado (PSV, 2 500 000), Zuhair Feddal (Alavés, 2 500 000), Riad Budebuz (Montpellier, 7 000 000), Javi García (Zenit, 1 500 000)
Kölcsönbe: Antonio Barragán (Middlesbrough), Jordi Amat (Swansea City)
Kölcsönből vissza: Didier Digard (Osasuna), Dani Pacheco (Getafe), Fabián Ruiz (Elche), Francisco Portillo (Getafe)
Távozott: Dani Ceballos (Real Madrid, 17 000 000), Cristiano Piccini (Sporting CP, 3 000 000), Petros (Sao Paulo, 2 500 000), Francisco Portillo (Getafe, 1 500 000), Dani Pacheco (Getafe), Bruno González (Getafe, 600 000), Álex Martínez (Granada, i.), Manu Herrera (Osasuna, i.), Jonas Martin (Racing Strasbourg, 1 500 000), Álvaro Cejudo (Western Sydney, i.)
Kölcsönbe: Alex Alegría (Levante), Rubén Castro (Kujcsou Csecseng), Germán Pezzella (Fiorentina, 500 000)
Kölcsönből vissza: Rubén Pardo (Real Sociedad), Ryan Donk (Galatasaray)

CELTA VIGO
Érkezett: Maximiliano Gómez (Defensor, 4 000 000), Jozabed Sánchez (Fulham, 3 500 000), Stanislav Lobotka (Nordsjaelland, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Levy Madinda (Gimnástic Tarragona), Dejan Drazics (Real Valladolid), Fabián Orellana (Valencia), Álex López (Real Valladolid), David Costas (Real Oviedo)
Távozott: Fabián Orellana (Valencia, 3 000 000), Levy Madinda (Aszterasz Tripoli, i.), Carles Planas (Girona, i.), Pedro Martín (Murcia, i.), Josep Sené (Leonesa), Álex López (Gijón, i.), Marcelo Díaz (UNAM Pumas, i.)
Kölcsönbe: Theo Bongonda (Trabzonspor, 400 000)
Kölcsönből vissza: Jozabed Sánchez (Fulham), Giuseppe Rossi (Fiorentina)

DEPORTIVO LA CORUNA
Érkezett: Guilherme (Udinese, 4 500 000), Gerard Valentín (Gimnástic Tarragona, 1 000 000), Fabian Schär (Hoffenheim, 2 000 000), Rodrigo Ely (AC Milan, 3 000 000)
Kölcsönbe: Zakaria Bakkali (Valencia), Federico Valverde (Real Madrid B), Adrián López (Porto)
Kölcsönből vissza: Pablo Ínsua (Leganés), Borja Valle (Elche), Rober Pier (Levante), Saúl García (Mallorca), Federico Cartabia (Braga), Juan Domínguez (Mallorca), Oriol Riera (Osasuna), Rubén Martínez (Anderlecht)
Távozott: Pablo Ínsua (Schalke, 3 500 000), Oriol Riera (Western Sydney, i.), Germán Lux (River Plate, i.), Laure (Alcorcón, i.), Fajszal Fadzsr (Getafe, i.), Juan Domínguez (Reus Deportiu, i.)
Kölcsönbe: Álex Bergantinos (Sporting Gijón), Rober Pier (Levante)
Kölcsönből vissza: Davy Roef (Anderlecht), Marlos Moreno (Manchester City), Gaël Kakuta (Hopej China Fortune), Guilherme (Udinese), Ola John (Benfica), Joselu (Stoke City)

ESPANYOL
Érkezett: Pablo Piatti (Valencia, 1 300 000), Diego López (AC Milan, 1 000 000), Esteban Granero (Real Sociedad, i.), Mario Hermoso (Real Madrid B), Oscar Melendo (Espanyol B), Naldo (FK Krasznodar, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Paco Montanés (Levante), Joan Jordán (Real Valladolid), Roberto Correa (Elche), Pau López (Tottenham), Mamadou Sylla (Eupen)
Távozott: Mamadou Sylla (Eupen, 2 300 000), Rubén Duarte (Deportivo Alavés, 4 000 000), Joan Jordán (Eibar), Salva Sevilla (szl.), José Antonio Reyes (szl.), Víctor Álvarez (Arszenal Tula, i.), Felipe Caicedo (Lazio, 2 500 000), Paco Montanés (Tenerife, i.)
Kölcsönbe: Roberto (Málaga), Roberto Correa (Cádiz)
Kölcsönből vissza: Pablo Piatti (Valencia), Diego Reyes (FC Porto), Diego López (AC Milan)

EIBAR
Érkezett: Marko Dmitrovics (Alcorcón, 1 000 000), Yoel Rodríguez (Valencia, 750 000), Pablo Hervías (Real Sociedad, i.), José Ángel (FC Porto, i.), Charles (Málaga, i.), Joan Jordán (Espanyol), Paulo Oliveira (Sporting CP, 3 500 000)
Kölcsönből vissza: Jordi Calavera (Lugo)
Távozott: Florian Lejeune (Newcastle United, 10 000 000), Adrián González (Málaga, i.), Mauro dos Santos (Leganés, i.), Antonio Luna (Levante, i.)
Kölcsönbe: Pablo Hervías (Real Valladolid)
Kölcsönből vissza: Yoel Rodríguez (Valencia)

GETAFE
Érkezett: Francisco Portillo (Real Betis, 1 500 000), Dani Pacheco (Real Betis, 1 000 000), Álvaro Jiménez (Real Madrid B, 1 000 000), Chuli (Almería, 700 000), Bruno González (Real Betis, 600 000), Ángel Rodríguez (Real Zaragoza, i.), Ángel Montoro (Las Palmas, i.), Fajszal Fadzsr (Deportivo La Coruna, i.), Sibaszaki Gaku (Tenerife, i.), Filip Manojlovics (Crvena zvezda, 1 250 000), Djené (St. Truiden, 2 500 000), Amath Ndiaye (Atlético Madrid, 3 000 000), Rubén Yánez (Real Madrid), Mathías Olivera (Atenas), Kouassi Kouadja (FK Tambov, i.)
Kölcsönbe: Markel Bergara (Real Sociedad), Vitorino Antunes (Dinamo Kijev), Emiliano Martínez (Arsenal), Mauro Arambarri (Boston River)
Kölcsönből vissza: Rolf Feltscher (Real Zaragoza), Johannes van den Bergh (Greuther Fürth), Karim Yoda (Almería)
Távozott: David Fuster (visszavonult), Alejandro Faurlín (Cruz Azul), Carlos Pena (Lorca, i.)
Kölcsönbe: Sztefan Scsepovics (Sporting Gijón), Alberto García (Rayo Vallecano), Emiliano Buendía (Leonesa), Rubén Yánez (Cádiz)
Kölcsönből vissza: Álvaro Jiménez (Real Madrid B), Paul Anton (Dinamo Bucuresti), Chuli (Almería), Dani Pacheco (Real Betis), Francisco Portillo (Real Betis)

GIRONA
Érkezett: Bernardo Espinosa (Middlesbrough, 4 500 000), Gorka Iraizoz (Athletic Bilbao, i.), José Aurelio Suárez (Barcelona B, i.), Carles Planas (Celta Vigo, i.), Farid Bulaja (Bastia), Cristhian Stuani (Middlesbrough)
Kölcsönbe: Douglas Luiz (Manchester City), Aleix García (Manchester City), Marlos Moreno (Manchester City), Pablo Maffeo (Manchester City), Marc Muniesa (Stoke City), Olarenwaju Kayode (Manchester City), Johan Mojica (Rayo Vallecano)
Távozott: René (Almería, i.), Cristian Herrera (Lugo, i.), Sebas Coris (Osasuna), Felipe Sanchón (szl.), Richy (visszavonult), David Oliveros (Lleida Esportiu, i.), Albert Vivancos (UCAM Murcia, i.), Kiko Olivas (Real Valladolid, i.)
Kölcsönbe: Rubén Alcaraz (Almería)
Kölcsönből vissza: Johan Mojica (Rayo Vallecano), Pablo Marí (Manchester City), Samuele Longo (Inter), Pablo Maffeo (Manchester City), Miguel Cifuentes (Málaga)

LAS PALMAS
Érkezett: Leandro Chichizola (Spezia, i.), Ximo Navarro (Almería, i.), Alberto Aquilani (Pescara, k.)
Kölcsönbe: Vitolo (Atlético Madrid), Jonathan Calleri (Deportivo Maldonado), Hernán Toledo (Deportivo Maldonado), Sergi Samper (Barcelona)
Kölcsönből vissza: Sergio Araujo (AEK Athén), Alfredo Ortuno (Cádiz)
Távozott: Roque Mesa (Swansea City, 12 500 000), Mateo García (Osasuna), Ángel Montoro (Getafe, i.), Javi Varas (Granada, i.), Hélder Lopes (AEK Athén, i.), Kevin-Prince Boateng (Eintracht Frankfurt, i.)
Kölcsönbe: Marko Livaja (AEK Athén, 200 000)
Kölcsönből vissza: Jesé (PSG)

LEGANÉS
Érkezett: Dimitriosz Sziovasz (Olympiakosz, 3 000 000), Tito (Granada, 600 000), Raúl García (Deportivo Alavés, i.), Gerard Gumbau (Barcelona B, i.), Mauro dos Santos (Eibar, i.), Iván Cuéllar (Sporting Gijón, i.), Javi Eraso (Athletic Bilbao, i.), Ezequiel Munoz (Genoa, 2 500 000), Owusu (SC Accra)
Kölcsönbe: Joseba Zaldua (Real Sociedad), Nereo Champagne (Olimpo de Bahía)
Távozott: Víctor Díaz (Granada, i.), Alberto Martín (Granada, i.)
Kölcsönből vissza: Darwin Machís (Granada), Iago Herrerín (Athletic Bilbao), Samu García (Rubin Kazany), Unai López (Athletic Bilbao), Robert Ibánez (Valencia), Nereo Champagne (Olimpo de Bahía), Alberto Bueno (FC Porto), Adrián Marín (Villarreal), Luciano (Corinthians), Dimitriosz Sziovasz (Olympiakosz), Tito (Granada), Pablo Ínsua (Deportivo La Coruna)

LEVANTE
Érkezett: Oier Olazábal (Granada, 200 000), Antonio Luna (Eibar, i.), Enisz Bardi (Újpest, 1 500 000), Ivi (Sevilla B, 1 200 000), Cheick Doukouré (Metz, 1 600 000), Emmanuel Boateng (Moreirense, 2 000 000), Samu García (Rubin Kazany, i.)
Kölcsönbe: Alex Alegría (Real Betis), Rober Pier (Deportivo La Coruna), Szasa Lukics (Torino)
Kölcsönből vissza: Víctor Camarasa (Deportivo Alavés), Deyverson (Deportivo Alavés)
Távozott: Víctor Camarasa (Real Betis, 7 000 000), Deyverson (Sao Paulo, 5 000 000), Víctor Casadesús (Tenerife, i.)
Kölcsönbe: Rubén García (Sporting Gijón), Eszteban Szaveljics (Albacete), Javier Espinosa (Granada)
Kölcsönből vissza: Rober Pier (Deportivo La Coruna)

MÁLAGA
Érkezett: Andrés Prieto (Espanyol B, i.), Paul Baysse (Nice, i.), Adrián González (Eibar, i.), Cenk Gönen (Galatasaray, 200 000), Juankar (Braga, i.), Emanuel Cecchini (Banfield, 4 000 000), Diego González (Sevilla B, 500 000), Esteban Rolón (Argentinos Juniors, 3 200 000)
Kölcsönbe: Roberto (Espanyol), Borja Bastón (Swansea City), Diego Rolán (Girondins Bordeaux)
Kölcsönből vissza: Miguel Cifuentes (Girona), Ricardo Horta (Braga), Adnan Tigaduini (Vitesse), Guillermo Ochoa (Granada)
Távozott: Ignacio Camacho (Wolfsburg, 10 000 000), Sandro Ramírez (Everton, 6 000 000), Charles (Eibar, i.), Guillermo Ochoa (Standard Liege, i.), Carlos Kameni (Fenerbahce), Martín Demichelis (visszavonult), Duda (szl.), Weligton (visszavonult), Ricardo Horta (Braga, i.), Pablo Fornals (Villarreal, 12.000.000)
Kölcsönbe: Mikel Villanueva (Cádiz), Michael Santos (Gijón), Adnan Tighaduini (Twente), Bakary Koné (Racing Strasbourg)
Kölcsönből vissza: Juankar (Braga), Denisz Bojko (Besiktas), Diego Llorente (Real Madrid), Zdravko Kuzmanovics (FC Basel), José Rodríguez (Mainz)

REAL MADRID
Érkezett: Theo Hernández (Atlético Madrid, 30 000 000), Dani Ceballos (Real Betis, 17 000 000)
Kölcsönből vissza: Burgui (Sporting Gijón), Marcos Llorente (Deportivo Alavés), Borja Mayoral (VfL Wolfsburg), Diego Llorente (Málaga), Jesús Vallejo (Eintracht Frankfurt)
Távozott: Mariano Díaz (Olympique Lyon, 8 000 000), Diego Llorente (Real Sociedad, 6 000 000), Burgui (Deportivo Alavés, 3 000 000), Pepe (Besiktas, i.), Álvaro Morata (Chelsea, 65 500 000), Danilo (Manchester City, 30.000.000), Rubén Yánez (Getafe)
Kölcsönbe: James Rodríguez (Bayern München, 10 000 000), Fábio Coentrao (Sporting CP)

REAL SOCIEDAD
Érkezett: Adnan Januzaj (Manchester United, 8 500 000), Diego Llorente (Real Madrid, 6 000 000)
Kölcsönből vissza: Pablo Hervías (Elche), Héctor Hernández (Granada), Rubén Pardo (Real Betis), Szrdjan Babics (Reus Deportiu), Alberto de la Bella (Olympiakosz)
Távozott: Yuri Berchiche (PSG, 16 000 000), Pablo Hervías (Eibar, i.), Joseba Zaldua (Leganés), Héctor Hernández (Deportivo Alavés), Alain Oyarzun (Real Zaragoza, i.), Esteban Granero (Espanyol, i.), Mikel González (szl.), Ander Bardají (Huesca, i.), Jon Gaztanaga (Gimnastic de Tarragona, i.)
Kölcsönbe: Szrdjan Babics (Crvena zvezda), Markel Bergara (Getafe), David Concha (Barcelona B)

SEVILLA
Érkezett: Luis Muriel (Sampdoria, 20 000 000), Éver Banega (Inter, 9 000 000), Guido Pizarro (Tigres, 6 000 000), Sébastien Corchia (Lille, 5 000 000), Nolito (Manchester City, 9 000 000), Simon Kjaer (Fenerbahce, 12 500 000), Jesús Navas (Manchester City, i.)
Kölcsönből vissza: Jevhen Konopljanka (Schalke), Sebastián Cristóforo (Fiornetina), Juan Munoz (Levante)
Távozott: Vitolo (Atlético Madrid, 36 000 000), Vicente Iborra (Leicester City, 15 000 000), Jevhen Konopljanka (Schalke, 12 500 000), Adil Rami (Olympique Marseille, 6 000 000), Sebastián Cristóforo (Fiorentina, 3 500 000), Benoit Trémoulinas (szl.), Mariano (Galatasaray, 4 000 000)
Kölcsönbe: Juan Munoz (Almería)
Kölcsönből vissza: Samir Nasri (Manchester City), Luciano Vietto (Atlético Madrid), Matías Kranevitter (Atlético Madrid), Sztevan Jovetics (Inter)

VALENCIA
Érkezett: Simone Zaza (Juventus, 16 000 000), Neto (Juventus, 7 000 000), Fabián Orellana (Celta Vigo, 3 000 000), Nemanja Makszimovics (Asztana, i.), Antonio Latorre (Valencia B), Gabriel Paulista (Arsenal, 11 000 000)
Kölcsönbe: Jeison Murillo (Inter), Geoffrey Kondogbia (Inter)
Kölcsönbe: Kölcsönből vissza: Álvaro Negredo (Middlesbrough), Rúben Vezo (Granada), Mathew Ryan (Genk), Pablo Piatti (Espanyol), Vinícius Araújo (Huesca), Yoel Rodríguez (Eibar), Robert Ibánez (Leganés)
Távozott: Mathew Ryan (Brighton, 6 000 000), Enzo Pérez (River Plate, 5 000 000), Pablo Piatti (Espanyol, 1 300 000), Yoel Rodríguez (Eibar, 750 000), Diego Alves (Flamengo, 300 000), Álvaro Negredo (Besiktas, 2 500 000), Nando (Alavés, i.)
Kölcsönbe: Aderllan Santos (Sao Paulo, 800 000), Zakaria Bakkali (Deportivo La Coruna), Joao Cancelo (Inter)
Kölcsönből vissza: Guilherme Siqueira (Atlético Madrid), Eliaquim Mangala (Manchester City), Munir El Haddadi (Barcelona), Fabián Orellana (Celta Vigo), Mario Suárez (Watford), Simone Zaza (Juventus)

VILLARREAL
Érkezett: Pablo Fornals (Málaga, 12 000 000), Enes Ünal (Manchester City, 14 000 000), Rúben Semedo (Sporting CP, 14 000 000), Andrés Fernández (FC Porto, 2 000 000)
Kölcsönbe: Carlos Bacca (Milan, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Adrián Marín (Leganés), Alfred N’Diaye (Hull City), Alfonso Pedraza (Leeds United), Akram Afif (Sporting Gijón), Cristian Espinoza (Real Valladolid)
Távozott: Mateo Musacchio (AC Milan, 18 000 000), Jonathan dos Santos (Los Angeles Galaxy, 4.300.000), Roberto Soldado (Fenerbahce, 5 000 000)
Kölcsönbe: Akram Afif (Eupen), Alfonso Pedraza (Deportivo Alavés), Cristian Espinoza (Boca Juniors)
Kölcsönből vissza: Rafael Santos Borré (Atlético Madrid), José Ángel (FC Porto), Andrés Fernández (FC Porto), Adrián López (FC Porto)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

GRANADA
Érkezett: Germán Sánchez (Tenerife, 100 000), Ángel Montoro (Las Palmas, i.), Alberto Martín (Leganés, i.), Javi Varas (Las Palmas, i.), Víctor Díaz (Leganés, i.), Quini (Rayo Vallecano, i.), Joselu (Lugo, i.), Álex Martínez (Real Betis, i.), Raúl Baena (Rayo Vallecano, i.), Mubarak Wakaso (Panathinaikosz, i.)
Kölcsönbe: Pierre Kunde (Atlético Madrid B)
Kölcsönből vissza: Tito (Leganés), Darwin Machís (Leganés), Molla Wague (Leicester City)
Távozott: Sverrir Ingi Ingason (FK Rosztov, 2 000 000), Omer Acili (Maccabi Tel-Aviv, 1 000 000), Tito (Leganés, 600 000), Oier Olazábal (Levante, 200 000), Isaac Cuenca (Hapoel Beer Seva, i.), Molla Wague (Udinese), David Lombán (szl.), Dimitri Foulquier (Watford)
Kölcsönbe: Mehdi Carcela-González (Olympiakosz), Rene Krhin (Nantes)
Kölcsönből vissza: Uche Agbo (Watford), Sergi Samper (Barcelona), Rúben Vezo (Valencia), Victorien Angban (Chelsea), Gastón Silva (Torino), Artem Kravec (Dinamo Kijev), Panajotisz Kone (Udinese), Jérémie Boga (Chelsea), Ezequiel Ponce (AS Roma), Andreas Pereira (Manchester United), Franck Tabanou (Swansea City), Mubarak Wakaso (Panathinaikosz), Guillermo Ochoa (Málaga)

OSASUNA
Érkezett: Quique (Almería, 1 500 000), David Rodríguez (Alcorcón, 350 000), Sergio Herrera (Huesca), Lucas Torró (Real Madrid B, i.), Xisco (Muangthong United, i.), Manu Herrera (Real Betis, i.)
Kölcsönbe: Mateo García (Las Palmas), Joaquín Arzura (River Plate)
Távozott: Sergio León (Real Betis, 3 500 000), Kenan Kodro (Mainz, 1 750 000), Jaime Romero (Córdoba, 500 000), Goran Csausics (Arszenal Tula, i.), Raoul Loé (szl.), Nauzet Pérez (szerződését felbontották), Mario Fernández (Rayo Vallecano, i.)
Kölcsönbe: Javi Álamo (Almería)
Kölcsönből vissza: Emmanuel Riviere (Newcastle United), Oriol Riera (Deportivo La Coruna), Salvatore Sirigu (PSG), Didier Digard (Real Betis)

SPORTING GIJÓN
Érkezett: Federico Barba (Empoli, 1.750.000), Xandao (egyesület nélküli), Álex López (Celta Vigo, i.), Álex Pérez (Real Valladolid, i.)
Kölcsönbe: Sztefan Scsepovics (Getafe), Álex Bergantinos (Deportivo La Coruna), Rubén García (Levante), Michael Santos (Málaga)
Kölcsönből vissza: Rasid Ait-Atman (Tenerife)
Távozott: Iván Cuéllar (Leganés, i.), Nacho Cases (AEK Larnaca, i.), Xavi Torres (szl.), Álvaro Bustos (Gimnástic Tarragona, i.), Víctor Rodríguez (szerződését felbontották), Jorge Meré (1. FC Köln, 7 000 000), Fernando Amorebieta (Independiente, i.)
Kölcsönbe: Rasid Ait-Atman (Tenerife)
Kölcsönből vissza: Burgui (Real Madrid), Douglas (Barcelona), Elderson (AS Monaco), Lacina Traoré (AS Monaco), Duje Cop (Cagliari), Mikel Vesga (Athletic Bilbao)

Lezárva vasárnap délben.

 

KÍNAI SZUPERLIGA

KUANGCSOU EVERGRANDE (a csapat neve ez a Nemzeti Sportnál is bevett magyar átírás értelmében, angolul így ismerheti: Guangzhou Evergrande)
Érkezett
: Muriqui (Vasco da Gama, i.)
Távozott: Paulinho (Barcelona, 40.000.000)
Edző: Luiz Felipe Scolari
A legismertebb légiósok:
Alan, Ricardo Goulart (brazilok), Jackson Martínez (kolumbiai)

CSIANGSZU SZUNING (Jiangsu Suning)
Érkezett: Benjamin Moukandjo (Lorient, 5.500.000), Trent Sainsbury (Inter, kölcsönből vissza)
Távozott:

Edző: Fábio Capello
A legismertebb légiósok: Ramires, Alex Teixeira (brazilok), Roger Martínez (kolumbiai), Moukandjo (kameruni)

SANGHAJ SIPG (Shanghai SIPG)
Érkezett: Asamoah Gyan (al-Ahli, kölcsönből vissza)
Távozott: Asamoah Gyan (Kayserispor, i.)
Edző: André Villas-Boas
Legismertebb légiósok: Ricardo Carvalho (portugál), Hulk, Oscar, Elkeson (brazilok)

SANGHAJ SENHUA (Shanghai Greenland Shenhua)
Érkezett: Demba Ba (Besiktas, kölcsönből vissza), Paulo Henrique (Recife, kölcsönből vissza)
Távozott: Paulo Henrique (Akhisarspor, i.)
Edző: Gustavo Poyet
A legismertebb légiósok: Giovanni Moreno, Fredy Guarín (kolumbiaiak), Carlos Tévez (argentin), Obafemi Martins (nigériai), Demba Ba (szenegáli)

PEJCSING KUOAN (Beijing Sinobo Guoan)
Érkezett: Ceming Vang (Jonoon, 517.000)
Távozott: Burak Yilmaz (Trabzonspor, 3.500.000)
Edző: Roger Schmidt
A legismertebb légiósok: Ralf, Renato Augusto (brazilok), Jonatan Soriano (spanyol)

KUANGCSOU R&F (Guangzhou R&F)
Érkezett: Sölvi Ottesen ( Buriram United, ingyen), Vansun Jang (Jencseng, 103.000)
Távozott:
Edző: Dragan Sztojkovics
A legismertebb légiós: Eran Zahavi (izraeli)

HOPEJ CHINA FORTUNE (Hebei China Fortune)
Érkezett: Gaël Kakuta (Deportivo La Coruna, kölcsönből vissza), Ersan Gülüm (Besiktas, kölcsönből vissza)
Távozott: Ersan Gülüm (Adelaide United, kölcsönbe), Gaël Kakuta (Amiens, kölcsönbe), Hernanes (Sao Paulo)
Edző: Manuel Pellegrini
A legismertebb légiósok: Stéphane Mbia (kameruni), Ezequiel Lavezzi (argentin), Gervinho (elefántcsontparti), Aloísio (brazil)

CSUNGCSING LIFAN (Chongqing Dangdai Lifan)
Érkezett: Adrián Ramos (Borussia Dortmund, 12.000.000)
Távozott:
Adrián Ramos (Granada, kölcsönbe)
Edző:
Csang Woe Rjong (dél-koreai)
A legismertebb légiósok:
Goran Milovic (horvát), Alan Kardec (brazil)

JENPIEN FUTÖ (Yanbian Funde)
Érkezett: Valdet Rama (Würzburger Kickers, ingyen)
Távozott:
Edző: Pak Te Ha (dél-koreai)
A legismertebb légiós: Guzmics Richárd (magyar), Nikola Petkovics (szerb)

TIENCSIN TEDA (Tianjin Teda)
Érkezett: Frank Acheampong (Anderlecht, kölcsönbe, 3.000.000)
Távozott: Brown Ideye (Tiencsin Teda II)
Edző: Venseng Tung
A legismertebb légiósok: John Mikel Obi (nigérai), Nemanja Gudelj (szerb), Mbaye Diagne (szenegáli), Frank Acheampong (ghánai)

LIAONING (Liaoning FC)
Érkezett: Christian Bekamenga (Balikesirspor, ingyen), Olivier Boumal (Panathinaikosz, ingyen)
Távozott: James Holland (LASK Linz, ingyen)
Edző: René Lobello
A legismertebb légiós: Anthony Ujah (nigériai)

CSANGCSUN JATAJ (Changchun Yatai)
Érkezett:
Távozott: Suaj Pej (Tiencsin Csüancsien, 2.630.000)
Edző: Csingtung Jang
A legismertebb légiósok: Huszti Szabolcs (magyar), Marinho (brazil), Odion Ighalo (nigériai)

HONAN CSIENJE (Henan Jianye)
Érkezett: Ricardo Vaz Te (Akhisarspor, ingyen), Osman Sow (Emirates Club)
Távozott:
Osman Sow (Milton Keynes Dons, ingyen)
Edző: Jaszen Petrov
A legismertebb légiós: Borek Dockal (cseh), Javier Patino (Fülöp-szigeteki), Ricardo Vaz Te (portugál), Christian Bassogog (kameruni)

SANTUNG LUNENG (Shandong Luneng Taishan)
Érkezett: Csingcung Vej (Felgueiras)
Távozott:
Edző: Felix Magath
A legismertebb légiósok: Gil, Diego Tardelli (brazilok), Graziano Pelle (olasz), Papiss Demba Cissé (szenegáli)

TIENCSIN CSÜANCSIEN (Tianjin Quanjian)
Érkezett: Suaj Pej (Csangcsun Jataj, 2.630.000), Anthony Modeste (1. FC Köln, 34.700.000)
Távozott: Geuvanio (Flamengo), Junior Moraes (Dinamo Kijev, kölcsönből vissza)
Edző: Fabio Cannavaro
A legismertebb légiósok: Axel Witsel (belga), Alexandre Pato (brazilok), Anthony Modeste (francia)

KUJCSOU CSECSENG (Guizhou Hengfeng Zhicheng)
Érkezett: Rubén Castro (Real Betis, kölcsönbe), Mario Suárez (Watford)
Távozott: Ryan McGowan (Sarjah, ingyen), Ali Gazal (Vancouver, ingyen)
Edző: Gregorio Manzano
A legismertebb légiósok: Rubén Castro, Mario Suárez (spanyolok), Nikica Jelavic (horvát)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik