Barcelona: pénzes lábnyomok a levegőben

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.08.20. 15:51
null
Ki segíti fel a földről Messiéket? (Fotó: AFP)
Tart a fesztiválok dandárja, kezd leértékelődni a tanári pálya, dalmahodik a gyümölcsvita a lekvár- és a pálinkalobbi között, legszívesebben elutaznánk last minutébe, túl vagyunk minden idők legjobb alapozásán, de még idény eleji a forma, és mint a bolond, dolgozunk, mert egy kicsit pihentünk a nyáron – azaz idén is elérkeztünk a nyári átigazolási idény hajrájához. Ezúttal is Angliában néztünk körül előbb, hogy onnan átugorjunk a nap- és pletykafényes Olaszországba, majd visszakanyarodjunk a német Bundesligán át a Ligue 1-be, majd ismét Spanyolországban zárjuk a kört.

Az FC BARCELONA transzferhajrájáról gondolkodva nagy hirtelen eszünkbe jutott gyermekkorunk néhány halhatatlan filmcíme, mint „A vak asszony visszanéz” vagy „A véres lábnyomok a levegőben”, esetleg „A szíven szúrt gatyamadzag” – a kora reggeli nyomottság dadaizmusa mellett el kell ismerni, hogy szürreális kissé a katalán gigász helyzete.

Hiszen szürreális lett maga a futball, Neymar 222, összesen 700 millió eurója maga az arcunkon elfolyó modern értékrend és szép új világ – és ezért sem szántuk bántásnak vagy kritikának a fenti sorokat.

El kell fogadni lassan: egy még klasszisnak sem nevezhető játékos ára manapság 100 millió euró fölött kezdődik, nem is kicsivel.

Még a legnagyobb Real- vagy Atlético Madrid- szurkolók – hogy az espanyolos hadakról már ne is beszéljünk – is el kell ismerjék, borzasztóan nehéz helyzetbe került a brazil miatt a Barca.

A lassan tucatnyi kiszemeltről (Ousmane Dembélé, Julian Draxler, Christian Eriksen, Philippe Coutinho, Eden Hazard, Thomas Lemar, Inigo Martínez, Matteo Darmian, Kylian Mbappé, Ángel Di María, Antoine Griezmann) bővebben már írtunk korábban, az sem újdonság, hogy mivel mindenki tudja, hogy van pénze bőven a Barcának, megkérik minden kiszemeltnek az árát.

Vagyis annál sokkal-sokkal többet.

A Real Madrid elleni duellben kiviláglott, erősíteni kell a védelmet is, a dupla kudarcnak egy másik Real, a Sociedad lehet a mellékgyőztese, mert ismét bejelentkezett a Barcelona Inigo Martínezért – de klubja ragaszkodik a védő 32 millió eurós kivásárlási árához.

Tegyük hozzá: egy nemzetközi szinten szinte ismeretlen és tapasztalatlan védőért (most 26 éves, 2013 óta összesen négyszer szerepelt a felnőttválogatottban, hét Bajnokok Ligája- és négy Európa-liga-mérkőzés áll mögötte, ezek közül az utolsó 2014 nyarára esett).

Említettük már, hogy a Liverpool biztosan nem adja el Coutinhót százmillión aluli összegért – ismerjük be, tévedtünk, az angolok a 123 millió eurós ajánlatra is csak mosolyogtak, Jürgen Klopp legnagyobb örömére. Mint ahogy a Borussia Dortmund sem enged a maga 150 millió eurójából Dembélé ügyében.

A két játékosban sincs hiba, Dembélé eljátszotta A láthatatlan embert, majd a Lázadás a Bountynt, Coutinho meg a Szergej Mihajlovics Eisenstein-féle Sztrájkot – még sincsenek blaugránában.

Kiderült az is közben, milyen feltételekkel kapna maximum hatmilliós bónuszt a Pool, pontosabban csak három az ígéretek közül: ha a katalánok egynél több aranyérmet szereznének egy idényben, ha egynél több BL-t nyernének vagy ha Coutinho megkapná az Aranylabdát a játékos első szerződésének ideje alatt.

A The Times szerint vasárnap estig elfogadhatja az ajánlatot a Pool, újabb már nem fog érkezni ugyanis a Barca-ultimátum alapján.

„Coutinho és Dembélé nagyon érdekel bennünket, fontosak számunkra, mert jól illeszkednének a csapatunkba – sóhajtott nagyot a sportigazgató Robert Fernández. – Alkudozunk rájuk, de az átigazolás a két játékos klubján múlik, ők hozzák meg a végső döntést. Régóta kerestünk már egy olyan játékost, mint Paulinho, aki mind a három középpályás poszton képes játszani, és az éppen olyan szituációkban jeleskedik, amelyekben mi megszenvedünk. Paulinho tapasztalata, kiváló képességei és nemzetközi pedigréje hasznunkra válnak. Sergi Roberto? Beszéltünk vele a sorsáról, ez természetes ilyen helyzetben, azt akarjuk, hogy még hosszú ideig velünk maradjon, mert nagyszerű munkát végez.”

Egy jó hírt is olvashatott Fernández a közelmúltban: egy német lap szerint ugyan a Borussia Dortmund ügyvezető igazgatója, Hans-Joachim Watzke kissé mérgesen megjegyezte, hogy egy centimétert sem közeledtek egymáshoz a kérő és az eladó álláspontjai, pedig nem is 150, hanem már 120-130 millió euróért odaadnák Dembélét.

Savanyú… (Fotó: Bild)
Savanyú… (Fotó: Bild)

 

A sportigazgató Michael Zorc is pengette szépen a basszust főnöke szólója alatt, mondván, ők aztán egy cseppet sem tartóztatják Dembélét, a katalánok ismerik a Dortmund feltételeit, a labda az ő térfelükön pattog. Zorc elmondta, hogy a francia játékos a hazájában tartózkodik jelenleg önkéntes száműzetésben, ügynökei által tartják vele a kapcsolatot.

Jegyezzük meg: ügynökei. Itt van a transzferkutya elásva.

Még mielőtt valaki hüledezne a 130 milliós nyár végi Dembélé-árleszállításra, tegyük hozzá, hogy német lapok szerint elsőre 90 millió eurót ajánlott érte a kérő – miközben Kylian Mbappéért a PSG 180 millió eurót kész fizetni, a csatárnak meg éves szinten 18 millió eurós fizetést folyósítani…

Ennél még Pierre-Emerick Aubameyang is sokkal olcsóbb lenne, nem beszélve a surranópályán talán Barcelona kikötőjébe beúszó Ángel Di Maríáról. Vészterv a Racing Club még tizenéves csatára, az Atlético Madrid által is csábított Lautaro Martínez, akinek ügynöke a héten hogy, hogyan nem, Spanyolországba utazott.

Nem jön viszont Rijad Mahrez, akit olasz források szerint a Leicester City maga ajánlott fel a spanyoloknak, de ők nem kértek a labdarúgó szolgálataiból.

Segíthet az erősítésben, hogy a Napoli 35 millió eurót adna Denis Suárezért, a Tottenham meg hajlandó lenne letenni a negyvenmilliós kivásárlási árat a szélsőért (innen is lehet szemlélni Neymar vagy Coutinho árát…), a két új támadó Barcelonába érkezésének nagyon örülne az AS Roma és a Galatasaray is: előbbi Munir, utóbbi Arda Turan miatt. André Gomes és Rafinha is számos kérővel bír, az ő helyükre érkezhet a szokásos negyvenmillióért Jean Michaël Seri.

A jelen helyzetben kiemelést érdemel, hogy a Barcelona megnyitott egy futballiskolát Kolumbiában, Bogotában, ahol hat és tizenhét éves koruk között pallérozzák az ifjú dél-amerikai tehetségeket – bizony, elkelne most a katalánoknál egy új Iván Córdoba, egy új Freddy Rincón, egy új Carlos Valderrama és egy új Radamel Falcao.

Vagy egy Faustino Asprilla, René Higuita kettős, hogy legyen némi izgalom a klub estéiben…

Egyébként Peruban és Brazíliában már működik hasonló iskola (világszerte összesen 35), de még több ilyen intézmény megnyitását tervezik a kontinensen.

De Gea: most meglesz? (Fotó: AFP)
De Gea: most meglesz? (Fotó: AFP)

Nem kell kapkodnia a REAL MADRIDNAK az erősítésekkel, erről éppen a Barca tanúskodhat legfrissebb (vissza)kézből, de ha Cristiano Ronaldo és Karim Benzema egyszerre dől ki, akkor bajban lesz a fehér csapat.

Tulajdonképpen nincs már vérbeli középcsatár-cseréje a klubnak Álvaro Morata és Mariano Díaz eladása óta (Borja Mayoral nem nyújtott meggyőző teljesítményt tavaly a Wolfsburgban), eddig csak egy hátvéd (Theo Hernández) és egy középpályás (Dani Ceballos) érkezett a nyáron. Korábban felvetődött a Kasper Dolberg, Timo Werner, Pierre-Emerick Aubameyang hármas neve, de még a pletykák is elültek, ahogyan telt-múlt az augusztus.

Zinédine Zidane legújabb kiszemeltje igazából egy régi Real-célpont, a két évvel ezelőtt már majdnem megvett David de Gea, érte bő ötvenmillió eurót terveznek fizetni a madridiak, Gareth Bale-ért kétszer ennyit kellene letennie a Manchester Unitednek vagy a Chelsea-nek – Mateo Kovacicért spanyol lapok szerint 75 millió eurót fizetett volna a minap a Juventus, de nem nyert, Marco Asensio sem lesz az Arsenalé, Lucas Vázquezről is letesz szép lassan az AS Roma.

Kovacic maradása azt is jelentheti, hogy Marcos Llorente kölcsönbe a Sevillához vagy a Las Palmashoz kerülhet, a Newcastle United vinné Kiko Casillát és Lucas Vázquezt, az AS Roma pedig ismét Nachót.

Mint ahogyan Mbappé vagy Dembélé sem lesz a Realé, s nem látjuk okát annak sem, Eden Hazard játékjogáról éppen most mondana le a Chelsea.

Annyi biztos: a Real megszerezte a Betis legnagyobb tehetségét, a csupán 13 esztendős David Pecellínt. Most már tudjuk, hogy miért fizettek a madridiak 1.5 millió euróval többet Ceballosért a Betisnek, mint amennyi a középpályás kivásárlási ára volt…

„Bármi lehetséges még” – mondta sokat sejtetően az átigazolási hajráról Zinédine Zidane.

Jövőre meg jön45 millió euróért a 17 éves csatárka, Vinícius Júnior.

Ebből a summából kiindulva is lehet gondolkodni a Barcelona nyári erősítési problémáiról…

Nem rossz, nem rossz… (TRANSFERMARKT)
Nem rossz, nem rossz… (TRANSFERMARKT)


A maga szintjén az is nagy dolog, hogy a VILLARREAL nettóban jó húszmillió eurót fordított erősítésekre ezen a nyáron, ilyen nagy befektetésre legutóbb 2006-ban került sor a klubnál, amikor Juan Pablo Sorín, Juan Riquelme, Santi Cazorla, Antonio Valencia és Antonio Guayre távozása mellett érkezett Cani, Matías Fernández, Leandro Somoza, Pascal Cygan, Martín Cáceres, Jon Dahl Tomasson, Robert Pires és Nihat Kahveci.

A fenti névsorból és dátumból is kitetszik, hogy a nagy játékosok túl későn kerülnek a Villarrealhoz, a legjobbakat meg kénytelen túl korán elengedni: tavaly el kellett adnia az egyletnek az Eric Bailly, Alexandre Pato, Denis Suárez hármast, előtte Luciano Vietto és Giovani dos Santos, illetve a Gabriel Paulista, Jonathan de Guzmán kettős hozta a nyári vérveszteség zömét.

Az idén – többéves alkudozás után – elvitte az AC Milan a védelem fejét, Mateo Musacchiót, a túl későn érkezők közé tartozó 32 esztendős középcsatárt, Roberto Soldadót „rásózták” a Fenerbahcére, az egykori csodagyerek, Jonathan dos Santos meg felcsapott új David Beckhamnek Los Angelesbe, és végre egy klubcsapatban játszhat testvérével, a szintén Barcelona-nevelés, nála egy évvel idősebb Giovanival.

Gyengült a VCF kezdője, de csak átmenetileg: Dos Santos utóda Pablo Fornals lesz, a Málaga szokásos középpályás-felfedezettje 12 millió euróért váltott klubot; a Sporting CP kétmillióval többért számította meg a nagy hajú és nagy tehetségű középső védőt, Rúben Semedót, pedig a kivásárlási ára 45 millió euró volt.

Portugáliában szokatlan, de a hátvédnek csak egy tulajdonosa volt, a Sporting CP, ezért is ment olajozottan az üzlet – és a következő vételár húsz százaléka is a zöld-fehéreké lesz.

Fornals átigazolása sem hétköznapi, az egyszeres válogatott játékos maga tette le kivásárlási árát, majd könnyek között elbúcsúzott volt csapattársaitól, és hazatért nevelőegyesületéhez.

A még mindig roppant gól- és ponterős, az elmúlt idényben 11 fellépésen nyolc kanadai pontig jutó, de már sérülékeny Soldado helyét a török Enes Ünal tölti majd be, aki szintén 14 millió euróért érkezett, mint Semedo, és a támadó mindenes reméli, itt több bizalmat kap, mint a Manchester Citynél – az ajánlólevele a Twente színeiben szerzett előző szezonbéli 19 gól és négy assziszt volt számára.

Mellette bevethető a Milantól jutányos áron, vételi opcióval megkapott, a bizonyítási vágytól égő, nemsokára 31 éves Carlos Bacca is, a klub megszerezte végleg az FC Portótól a rutinos kapust, Andrés Fernándezt, s az utánpótlásból felkerült az argentin korosztályos válogatott szélső, a 2015 elején a Boca Juniorstól szintén kétmillió euróért megvett Leonardo Suárez.

Kiszemelt még a Crotone bekkje, Federico Ceccherini, mert bejött az olasz vonal a Villarrealnál, Nicola Sansone és Roberto Soriano remekel, a veterán, 36 esztendős, egykori AC Milan- és AC Parma-menő Daniele Bonera szerződését is meghosszabbították.

Hasonlóan tett Cédric Bakambu is, érte a nyáron huszonötmillió eurót ajánlott a West Ham, de hiába.

Ugyanakkor a Galatasaray egy ötmilliós ajánlattal üldözi a szélső hátvéd Jaume Costát. A nagy munkabírású, átadólistára tett középpályás, a tavaly nyolcmillió euróért vett Alfred N'Diaye pedig minden bizonnyal az Espanyolban folytatja karrierjét – már csak azért is, mert onnan jön Gerard Moreno, akivel a Villarreal már meg is egyezett az anyagi feltételekben.

Ez sem egyszerű ügylet: a csatár eleve a két klub közös tulajdona, és a korábbi megegyezés alapján az Espanyol köteles elfogadni minden, hétmillió eurónál magasabb ajánlatot a Villarrealtól – de a fele játékjoga ekkor is megmarad.

A csavar a dologban, hogy ha az Espanyol a felajánlott ár harminc százalékát lepengeti a kérőnek, akkor meg az övé marad Moreno.

Egyszerű, ugye? Transzferpóker ez a javából! A finomságát az adja, hogy a játékost alig másfél millió euróért szerezte meg az Espanyol két évvel ezelőtt, és azóta 27 kanadai pontot hozott a konyhára a spanyol.

A rendes kivásárlási ár 25 millió euró, azaz itt a Villarreal számára ez praktikusan 12.5 millió euró, de ez esetben a teljes játékjog a sárga-kékekhez kerül.

Mondtuk, hogy bejött az olasz vonal a Villarrealnál…

Simeonét picit megviselte a vásárlás nélküli nyár és a Costa-ügy

 

Mindeközben az ATLÉTICO MADRID eladja szép lassan Viettót, az alkuban a listát a Sampdoria vezeti a maga húszmillió eurójával (a játékos a több szereplés kedvéért lemond évi 2.4 millió eurós fizetéséről, és beéri Olaszországban 1.6 millióval, mert ilyen maradi szemléletű sportolók is vannak ám), és egyre biztosabb Diego Costa hazatérése.

Ez nem meglepő azok után, hogy a nyáron szabadlistára tétele után Atlético-mezben rajozott a csatár a vele SMS-ben szakító Antonio Conte bosszantására, a bibi itt az, hogy legközelebb csak januárban léphet pályára régi-új csapatában.

„Vissza kell térnem az Atléticóhoz!” – dörögte a minap a csatár, leendő csapatkapitánya, Gabi máris azt tanácsolta neki, hogy tisztelje jelenlegi klubját, a Chelsea-t, mert az angolok állnak az alkudozás középpontjában.

A londoniak először 65 millió eurót kértek, a madridiak először 38 millió eurót kínáltak, a gabii praktikum alapján megállnak valahol középen.

Visszatérnek a régi szép idők?
Visszatérnek a régi szép idők?

Nem lehet probléma Diego Costa angliai sztárfizetése sem, amely majdnem évi 11 millió euró, bruttóban, hiszen az AM legjobban fizetettje a nyár óta Antoine Griezmann, aki a spanyol sajtó szerint évi 14 millió eurót kap, de még Koke is 11 milliót vihet haza (illetve amennyi ebből megmarad nettóban). Érdekes, hogy a madridi fizetési lista harmadikja Diego Godín a maga 8.2 milliós éves bérével.

Még érdekesebb, hogy a Sanghaj SIPG gondoskodott volna januárig a Costa-brancsról: a kínai csapat három hónapra szívesen alkalmazta volna a spanyol-brazilt, 3.3 millió eurós aláírási honoráriummal, 11 millió eurós bajnoki bónusszal, miközben a Chelsea-től kapott fizetését készen állt megtoldani heti 110 ezer euróval – ám Costa nemet mondott, mert a lehető leghamarabb Madridba költözne.

Ez sem tipikus viselkedés napjainkban.

LA LIGA, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2017

ALAVÉS
Érkezett: Burgui (Real Madrid, 3 000 000 euró), Rubén Sobrino (Manchester City, 2 000 000), Rubén Duarte (Espanyol, 400 000), Ermedin Demirovic (RB Leipzig U19, ingyen), Enzo Zidane (Real Madrid B, i.), Antonio Sivera (Valencia B, 2 000 000)
Kölcsönbe: Héctor Hernández (Real Sociedad), Alfonso Pedraza (Villarreal), Tomas Pina (FC Bruges)
Távozott: Edgar Méndez (Cruz Azul, 5 000 000), Raúl García (Leganés, i.), Kiko Femenía (Watford, i.), Gaizka Toquero (Real Zaragoza, i.), Zuhair Feddal (Real Betis, 2 500 000)
Kölcsönbe: Juanan Entrena (NK Rudes), Antonio Cristian (NK Rudes)
Kölcsönből vissza: Adrián Ortolá (Barcelona B), Theo Hernández (Atlético Madrid), Rodrigo Ely (AC Milan), Deyverson (Levante), Víctor Camarasa (Levante), Rubén Sobrino (Manchester City), Marcos Llorente (Real Madrid)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Unai López (Leganés), Mikel Vesga (Sporting Gijón), Asier Villalibre (Numancia), Iago Herrerín (Leganés), Kike Sola (Numancia), Ager Aketxe (Cádiz)
Távozott: Gorka Iraizoz (Girona, i.), Gorka Elustondo (Atlético Nacional, i.), Javi Eraso (Leganés, i.)
Kölcsönbe: Alex Remiro (Huesca), Unai López (Rayo Vallecano)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Vitolo (Sevilla, 36 000 000)
Kölcsönből vissza: Amath Ndiaye (Tenerife), Guilherme Siqueira (Valencia), Theo Hernández (Deportivo Alavés), Bernard Mensah (Guimaraes), Diogo Jota (FC Porto), Luciano Vietto (Sevilla), Rafael Santos Borré (Villarreal), Javier Manquillo (Sunderland), Matías Kranevitter (Sevilla), Axel Werner (Boca Juniors), Emiliano Velázquez (Braga)
Távozott:
Theo Hernández (Real Madrid, 30 000 000), Óliver Torres (FC Porto, 20 000 000), Alessio Cerci (Hellas Verona, i.), Tiago (visszavonult), Javier Manquillo (Newcastle United, 5 000 000), Amath Ndiaye (Getafe, 3 000 000), Matías Kranevitter (Zenit, 8 000 000), Santos Borré (River Plate, 3 000 000)
Kölcsönbe: André Moreira (Braga), Vitolo (Las Palmas), Bernard Mensah (Kasimpasa), Emiliano Velázquez (Getafe), Diogo Jota (Wolverhampton Wanderers)

FC BARCELONA
Érkezett: Nélson Semedo (Benfica, 30 500 000), Gerard Deulofeu (Everton, 12 000 00), Marlon (Fluminense, 5 000 000), Paulinho (Kuangcsou Evergrande, 40 000 000)
Kölcsönből vissza: Cristian Tello (Fiorentina), Munir El Haddadi (Valencia), Thomas Vermaelen (AS Roma), Douglas (Sporting Gijón), Sergi Samper (Granada)
Távozott: Cristian Tello (Real Betis, 4 000 000), Jérémy Mathieu (Sporting CP, i.), Jordi Masip (Real Valladolid, i.), Neymar (222 000 000)

REAL BETIS
Érkezett: Víctor Camarasa (Levante, 7 000 000), Cristian Tello (Barcelona, 4 000 000), Sergio León (Osasuna, 3 500 000), Andrés Guardado (PSV, 2 500 000), Zuhair Feddal (Alavés, 2 500 000), Riad Budebuz (Montpellier, 7 000 000), Javi García (Zenit, 1 500 000)
Kölcsönbe: Antonio Barragán (Middlesbrough), Jordi Amat (Swansea City)
Kölcsönből vissza: Didier Digard (Osasuna), Dani Pacheco (Getafe), Fabián Ruiz (Elche), Francisco Portillo (Getafe)
Távozott: Dani Ceballos (Real Madrid, 17 000 000), Cristiano Piccini (Sporting CP, 3 000 000), Petros (Sao Paulo, 2 500 000), Francisco Portillo (Getafe, 1 500 000), Dani Pacheco (Getafe), Bruno González (Getafe, 600 000), Álex Martínez (Granada, i.), Manu Herrera (Osasuna, i.), Jonas Martin (Racing Strasbourg, 1 500 000), Álvaro Cejudo (Western Sydney, i.)
Kölcsönbe: Alex Alegría (Levante), Rubén Castro (Kujcsou Csecseng), Germán Pezzella (Fiorentina, 500 000)
Kölcsönből vissza: Rubén Pardo (Real Sociedad), Ryan Donk (Galatasaray)

CELTA VIGO
Érkezett: Maximiliano Gómez (Defensor, 4 000 000), Jozabed Sánchez (Fulham, 3 500 000), Stanislav Lobotka (Nordsjaelland, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Levy Madinda (Gimnástic Tarragona), Dejan Drazics (Real Valladolid), Fabián Orellana (Valencia), Álex López (Real Valladolid), David Costas (Real Oviedo)
Távozott: Fabián Orellana (Valencia, 3 000 000), Levy Madinda (Aszterasz Tripoli, i.), Carles Planas (Girona, i.), Pedro Martín (Murcia, i.), Josep Sené (Leonesa), Álex López (Gijón, i.), Marcelo Díaz (UNAM Pumas, i.)
Kölcsönbe: Theo Bongonda (Trabzonspor, 400 000)
Kölcsönből vissza: Jozabed Sánchez (Fulham), Giuseppe Rossi (Fiorentina)

DEPORTIVO LA CORUNA
Érkezett: Guilherme (Udinese, 4 500 000), Gerard Valentín (Gimnástic Tarragona, 1 000 000), Fabian Schär (Hoffenheim, 2 000 000), Rodrigo Ely (AC Milan, 3 000 000)
Kölcsönbe: Zakaria Bakkali (Valencia), Federico Valverde (Real Madrid B), Adrián López (Porto)
Kölcsönből vissza: Pablo Ínsua (Leganés), Borja Valle (Elche), Rober Pier (Levante), Saúl García (Mallorca), Federico Cartabia (Braga), Juan Domínguez (Mallorca), Oriol Riera (Osasuna), Rubén Martínez (Anderlecht)
Távozott: Pablo Ínsua (Schalke, 3 500 000), Oriol Riera (Western Sydney, i.), Germán Lux (River Plate, i.), Laure (Alcorcón, i.), Fajszal Fadzsr (Getafe, i.)
Kölcsönbe: Álex Bergantinos (Sporting Gijón), Rober Pier (Levante)
Kölcsönből vissza: Davy Roef (Anderlecht), Marlos Moreno (Manchester City), Gaël Kakuta (Hopej China Fortune), Guilherme (Udinese), Ola John (Benfica), Joselu (Stoke City)

ESPANYOL
Érkezett: Pablo Piatti (Valencia, 1 300 000), Diego López (AC Milan, 1 000 000), Esteban Granero (Real Sociedad, i.), Mario Hermoso (Real Madrid B), Oscar Melendo (Espanyol B), Naldo (FK Krasznodar, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Paco Montanés (Levante), Joan Jordán (Real Valladolid), Roberto Correa (Elche), Pau López (Tottenham), Mamadou Sylla (Eupen)
Távozott: Mamadou Sylla (Eupen, 2 300 000), Rubén Duarte (Deportivo Alavés, 4 000 000), Joan Jordán (Eibar), Salva Sevilla (szl.), José Antonio Reyes (szl.), Víctor Álvarez (Arszenal Tula, i.), Felipe Caicedo (Lazio, 2 500 000), Paco Montanés (Tenerife, i.)
Kölcsönbe: Roberto (Málaga), Roberto Correa (Cádiz)
Kölcsönből vissza: Pablo Piatti (Valencia), Diego Reyes (FC Porto), Diego López (AC Milan)

EIBAR
Érkezett: Marko Dmitrovics (Alcorcón, 1 000 000), Yoel Rodríguez (Valencia, 750 000), Pablo Hervías (Real Sociedad, i.), José Ángel (FC Porto, i.), Charles (Málaga, i.), Joan Jordán (Espanyol), Paulo Oliveira (Sporting CP, 3 500 000)
Kölcsönből vissza: Jordi Calavera (Lugo)
Távozott: Florian Lejeune (Newcastle United, 10 000 000), Adrián González (Málaga, i.), Mauro dos Santos (Leganés, i.), Antonio Luna (Levante, i.)
Kölcsönbe: Pablo Hervías (Real Valladolid)
Kölcsönből vissza: Yoel Rodríguez (Valencia)

GETAFE
Érkezett: Francisco Portillo (Real Betis, 1 500 000), Dani Pacheco (Real Betis, 1 000 000), Álvaro Jiménez (Real Madrid B, 1 000 000), Chuli (Almería, 700 000), Bruno González (Real Betis, 600 000), Ángel Rodríguez (Real Zaragoza, i.), Ángel Montoro (Las Palmas, i.), Fajszal Fadzsr (Deportivo La Coruna, i.), Sibaszaki Gaku (Tenerife, i.), Filip Manojlovics (Crvena zvezda, 1 250 000), Djené (St. Truiden, 2 500 000), Amath Ndiaye (Atlético Madrid, 3 000 000), Rubén Yánez (Real Madrid), Mathías Olivera (Atenas)
Kölcsönbe: Markel Bergara (Real Sociedad), Vitorino Antunes (Dinamo Kijev), Emiliano Velázquez (Atlético Madrid), Emiliano Martínez (Arsenal), Mauro Arambarri (Boston River)
Kölcsönből vissza: Rolf Feltscher (Real Zaragoza), Johannes van den Bergh (Greuther Fürth), Karim Yoda (Almería)
Távozott: David Fuster (visszavonult), Alejandro Faurlín (Cruz Azul), Carlos Pena (Lorca, i.)
Kölcsönbe: Sztefan Scsepovics (Sporting Gijón), Alberto García (Rayo Vallecano), Emiliano Buendía (Leonesa), Rubén Yánez (Cádiz)
Kölcsönből vissza: Álvaro Jiménez (Real Madrid B), Paul Anton (Dinamo Bucuresti), Chuli (Almería), Dani Pacheco (Real Betis), Francisco Portillo (Real Betis)

GIRONA
Érkezett: Bernardo Espinosa (Middlesbrough, 4 500 000), Gorka Iraizoz (Athletic Bilbao, i.), José Aurelio Suárez (Barcelona B, i.), Carles Planas (Celta Vigo, i.), Farid Bulaja (Bastia), Cristhian Stuani (Middlesbrough)
Kölcsönbe: Douglas Luiz (Manchester City), Aleix García (Manchester City), Marlos Moreno (Manchester City), Pablo Maffeo (Manchester City), Marc Muniesa (Stoke City), Olarenwaju Kayode (Manchester City), Johan Mojica (Rayo Vallecano)
Távozott: René (Almería, i.), Cristian Herrera (Lugo, i.), Sebas Coris (Osasuna), Felipe Sanchón (szl.), Richy (visszavonult), Kiko Olivas (szl.), David Oliveros (Lleida Esportiu, i.), Albert Vivancos (UCAM Murcia, i.)
Kölcsönbe: Rubén Alcaraz (Almería)
Kölcsönből vissza: Johan Mojica (Rayo Vallecano), Pablo Marí (Manchester City), Samuele Longo (Inter), Pablo Maffeo (Manchester City), Miguel Cifuentes (Málaga)

LAS PALMAS
Érkezett: Leandro Chichizola (Spezia, i.), Ximo Navarro (Almería, i.)
Kölcsönbe: Vitolo (Atlético Madrid), Jonathan Calleri (Deportivo Maldonado), Hernán Toledo (Deportivo Maldonado)
Kölcsönből vissza: Sergio Araujo (AEK Athén), Alfredo Ortuno (Cádiz)
Távozott: Roque Mesa (Swansea City, 12 500 000), Mateo García (Osasuna), Ángel Montoro (Getafe, i.), Javi Varas (Granada, i.), Hélder Lopes (AEK Athén, i.), Kevin-Prince Boateng (Eintracht Frankfurt, i.)
Kölcsönbe: Marko Livaja (AEK Athén, 200 000)
Kölcsönből vissza: Jesé (PSG)

LEGANÉS
Érkezett: Dimitriosz Sziovasz (Olympiakosz, 3 000 000), Tito (Granada, 600 000), Raúl García (Deportivo Alavés, i.), Gerard Gumbau (Barcelona B, i.), Mauro dos Santos (Eibar, i.), Iván Cuéllar (Sporting Gijón, i.), Javi Eraso (Athletic Bilbao, i.), Ezequiel Munoz (Genoa, 2 500 000)
Kölcsönbe: Joseba Zaldua (Real Sociedad), Nereo Champagne (Olimpo de Bahía)
Távozott: Víctor Díaz (Granada, i.), Alberto Martín (Granada, i.)
Kölcsönből vissza: Darwin Machís (Granada), Iago Herrerín (Athletic Bilbao), Samu García (Rubin Kazany), Unai López (Athletic Bilbao), Robert Ibánez (Valencia), Nereo Champagne (Olimpo de Bahía), Alberto Bueno (FC Porto), Adrián Marín (Villarreal), Luciano (Corinthians), Dimitriosz Sziovasz (Olympiakosz), Tito (Granada), Pablo Ínsua (Deportivo La Coruna)

LEVANTE
Érkezett: Oier Olazábal (Granada, 200 000), Antonio Luna (Eibar, i.), Enisz Bardi (Újpest, 1 500 000), Ivi (Sevilla B, 1 200 000), Cheick Doukouré (Metz, 1 600 000), Emmanuel Boateng (Moreirense, 2 000 000)
Kölcsönbe: Alex Alegría (Real Betis), Rober Pier (Deportivo La Coruna), Szasa Lukics (Torino)
Kölcsönből vissza: Víctor Camarasa (Deportivo Alavés), Deyverson (Deportivo Alavés)
Távozott: Víctor Camarasa (Real Betis, 7 000 000), Deyverson (Sao Paulo, 5 000 000), Víctor Casadesús (Tenerife, i.)
Kölcsönbe: Rubén García (Sporting Gijón), Eszteban Szaveljics (Albacete), Javier Espinosa (Granada)
Kölcsönből vissza: Rober Pier (Deportivo La Coruna)

MÁLAGA
Érkezett: Andrés Prieto (Espanyol B, i.), Paul Baysse (Nice, i.), Adrián González (Eibar, i.), Cenk Gönen (Galatasaray, 200 000), Juankar (Braga, i.), Emanuel Cecchini (Banfield, 4 000 000), Diego González (Sevilla B, 500 000)
Kölcsönbe: Roberto (Espanyol), Borja Bastón (Swansea City)
Kölcsönből vissza: Miguel Cifuentes (Girona), Ricardo Horta (Braga), Adnan Tigaduini (Vitesse), Guillermo Ochoa (Granada)
Távozott: Ignacio Camacho (Wolfsburg, 10 000 000), Sandro Ramírez (Everton, 6 000 000), Charles (Eibar, i.), Guillermo Ochoa (Standard Liege, i.), Carlos Kameni (Fenerbahce), Martín Demichelis (visszavonult), Duda (szl.), Weligton (visszavonult), Ricardo Horta (Braga, i.), Pablo Fornals (Villarreal, 12.000.000)
Kölcsönbe: Mikel Villanueva (Cádiz), Michael Santos (Gijón)
Kölcsönből vissza: Juankar (Braga), Denisz Bojko (Besiktas), Diego Llorente (Real Madrid), Zdravko Kuzmanovics (FC Basel), José Rodríguez (Mainz)

REAL MADRID
Érkezett: Theo Hernández (Atlético Madrid, 30 000 000), Dani Ceballos (Real Betis, 17 000 000)
Kölcsönből vissza: Burgui (Sporting Gijón), Marcos Llorente (Deportivo Alavés), Borja Mayoral (VfL Wolfsburg), Diego Llorente (Málaga), Jesús Vallejo (Eintracht Frankfurt)
Távozott: Mariano Díaz (Olympique Lyon, 8 000 000), Diego Llorente (Real Sociedad, 6 000 000), Burgui (Deportivo Alavés, 3 000 000), Pepe (Besiktas, i.), Álvaro Morata (Chelsea, 65 500 000), Danilo (Manchester City, 30.000.000), Rubén Yánez (Getafe)
Kölcsönbe: James Rodríguez (Bayern München, 10 000 000), Fábio Coentrao (Sporting CP)

REAL SOCIEDAD
Érkezett: Adnan Januzaj (Manchester United, 8 500 000), Diego Llorente (Real Madrid, 6 000 000)
Kölcsönből vissza: Pablo Hervías (Elche), Héctor Hernández (Granada), Rubén Pardo (Real Betis), Szrdjan Babics (Reus Deportiu), Alberto de la Bella (Olympiakosz)
Távozott: Yuri Berchiche (PSG, 16 000 000), Pablo Hervías (Eibar, i.), Joseba Zaldua (Leganés), Héctor Hernández (Deportivo Alavés), Alain Oyarzun (Real Zaragoza, i.), Esteban Granero (Espanyol, i.), Mikel González (szl.), Ander Bardají (Huesca, i.)
Kölcsönbe: Szrdjan Babics (Crvena zvezda), Markel Bergara (Getafe), David Concha (Barcelona B)

SEVILLA
Érkezett: Luis Muriel (Sampdoria, 20 000 000), Éver Banega (Inter, 9 000 000), Guido Pizarro (Tigres, 6 000 000), Sébastien Corchia (Lille, 5 000 000), Nolito (Manchester City, 9 000 000), Simon Kjaer (Fenerbahce, 12 500 000), Jesús Navas (Manchester City, i.)
Kölcsönből vissza: Jevhen Konopljanka (Schalke), Sebastián Cristóforo (Fiornetina), Juan Munoz (Levante)
Távozott: Vitolo (Atlético Madrid, 36 000 000), Vicente Iborra (Leicester City, 15 000 000), Jevhen Konopljanka (Schalke, 12 500 000), Adil Rami (Olympique Marseille, 6 000 000), Sebastián Cristóforo (Fiorentina, 3 500 000), Benoit Trémoulinas (szl.), Mariano (Galatasaray, 4 000 000)
Kölcsönbe: Juan Munoz (Almería)
Kölcsönből vissza: Samir Nasri (Manchester City), Luciano Vietto (Atlético Madrid), Matías Kranevitter (Atlético Madrid), Sztevan Jovetics (Inter)

VALENCIA
Érkezett: Simone Zaza (Juventus, 16 000 000), Neto (Juventus, 7 000 000), Fabián Orellana (Celta Vigo, 3 000 000), Nemanja Makszimovics (Asztana, i.), Antonio Latorre (Valencia B), Gabriel Paulista (Arsenal, 11 000 000)
Kölcsönbe: Jeison Murillo (Inter)
Kölcsönbe: Kölcsönből vissza: Álvaro Negredo (Middlesbrough), Rúben Vezo (Granada), Mathew Ryan (Genk), Pablo Piatti (Espanyol), Vinícius Araújo (Huesca), Yoel Rodríguez (Eibar), Robert Ibánez (Leganés)
Távozott: Mathew Ryan (Brighton, 6 000 000), Enzo Pérez (River Plate, 5 000 000), Pablo Piatti (Espanyol, 1 300 000), Yoel Rodríguez (Eibar, 750 000), Diego Alves (Flamengo, 300 000), Álvaro Negredo (Besiktas, 2 500 000)
Kölcsönbe: Aderllan Santos (Sao Paulo, 800 000), Zakaria Bakkali (Deportivo La Coruna)
Kölcsönből vissza: Guilherme Siqueira (Atlético Madrid), Eliaquim Mangala (Manchester City), Munir El Haddadi (Barcelona), Fabián Orellana (Celta Vigo), Mario Suárez (Watford), Simone Zaza (Juventus)

VILLARREAL
Érkezett: Pablo Fornals (Málaga, 12 000 000), Enes Ünal (Manchester City, 14 000 000), Rúben Semedo (Sporting CP, 14 000 000), Andrés Fernández (FC Porto, 2 000 000)
Kölcsönbe: Carlos Bacca (Milan, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Adrián Marín (Leganés), Alfred N’Diaye (Hull City), Alfonso Pedraza (Leeds United), Akram Afif (Sporting Gijón), Cristian Espinoza (Real Valladolid)
Távozott: Mateo Musacchio (AC Milan, 18 000 000), Jonathan dos Santos (Los Angeles Galaxy, 4.300.000), Roberto Soldado (Fenerbahce, 5 000 000)
Kölcsönbe: Akram Afif (Eupen), Alfonso Pedraza (Deportivo Alavés), Cristian Espinoza (Boca Juniors)
Kölcsönből vissza: Rafael Santos Borré (Atlético Madrid), José Ángel (FC Porto), Andrés Fernández (FC Porto), Adrián López (FC Porto)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

GRANADA
Érkezett: Germán Sánchez (Tenerife, 100 000), Ángel Montoro (Las Palmas, i.), Alberto Martín (Leganés, i.), Javi Varas (Las Palmas, i.), Víctor Díaz (Leganés, i.), Quini (Rayo Vallecano, i.), Joselu (Lugo, i.), Álex Martínez (Real Betis, i.), Raúl Baena (Rayo Vallecano, i.), Mubarak Wakaso (Panathinaikosz, i.)
Kölcsönbe: Pierre Kunde (Atlético Madrid B)
Kölcsönből vissza: Tito (Leganés), Darwin Machís (Leganés), Molla Wague (Leicester City)
Távozott: Sverrir Ingi Ingason (FK Rosztov, 2 000 000), Omer Acili (Maccabi Tel-Aviv, 1 000 000), Tito (Leganés, 600 000), Oier Olazábal (Levante, 200 000), Isaac Cuenca (Hapoel Beer Seva, i.), Molla Wague (Udinese), David Lombán (szl.)
Kölcsönbe: Mehdi Carcela-González (Olympiakosz)
Kölcsönből vissza: Uche Agbo (Watford), Sergi Samper (Barcelona), Rúben Vezo (Valencia), Victorien Angban (Chelsea), Gastón Silva (Torino), Artem Kravec (Dinamo Kijev), Panajotisz Kone (Udinese), Jérémie Boga (Chelsea), Ezequiel Ponce (AS Roma), Andreas Pereira (Manchester United), Franck Tabanou (Swansea City), Mubarak Wakaso (Panathinaikosz), Guillermo Ochoa (Málaga)

OSASUNA
Érkezett: Quique (Almería, 1 500 000), David Rodríguez (Alcorcón, 350 000), Sergio Herrera (Huesca), Lucas Torró (Real Madrid B, i.), Xisco (Muangthong United, i.), Manu Herrera (Real Betis, i.)
Kölcsönbe: Mateo García (Las Palmas), Joaquín Arzura (River Plate)
Távozott: Sergio León (Real Betis, 3 500 000), Kenan Kodro (Mainz, 1 750 000), Jaime Romero (Córdoba, 500 000), Goran Csausics (Arszenal Tula, i.), Raoul Loé (szl.), Nauzet Pérez (szerződését felbontották), Mario Fernández (Rayo Vallecano, i.)
Kölcsönbe: Javi Álamo (Almería)
Kölcsönből vissza: Emmanuel Riviere (Newcastle United), Oriol Riera (Deportivo La Coruna), Salvatore Sirigu (PSG), Didier Digard (Real Betis)

SPORTING GIJÓN
Érkezett: Federico Barba (Empoli, 1.750.000), Xandao (egyesület nélküli), Álex López (Celta Vigo, i.), Álex Pérez (Real Valladolid, i.)
Kölcsönbe: Sztefan Scsepovics (Getafe), Álex Bergantinos (Deportivo La Coruna), Rubén García (Levante), Michael Santos (Málaga)
Kölcsönből vissza: Rasid Ait-Atman (Tenerife)
Távozott: Iván Cuéllar (Leganés, i.), Nacho Cases (AEK Larnaca, i.), Xavi Torres (szl.), Álvaro Bustos (Gimnástic Tarragona, i.), Víctor Rodríguez (szerződését felbontották), Jorge Meré (1. FC Köln, 7 000 000), Fernando Amorebieta (Independiente, i.)
Kölcsönbe: Rasid Ait-Atman (Tenerife)
Kölcsönből vissza: Burgui (Real Madrid), Douglas (Barcelona), Elderson (AS Monaco), Lacina Traoré (AS Monaco), Duje Cop (Cagliari), Mikel Vesga (Athletic Bilbao)

Lezárva vasárnap délben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik