nemzetisport.hu
2014.11.14 18:02 Frissítve: 2015.03.31 02:56

Igaza lett Dárdainak: nem szép meccsen, de legyőztük a finneket

2014-ben utolsó tétmérkőzését vívta labdarúgó-válogatottunk: Magyarország Finnországot fogadta az Üllői úton a 2016-os Eb selejtezőinek 4. fordulójában, és nagy csatában, nem kevés izgalom után Gera Zoltán 84. percben szerzett találatával megszerezte a három pontot. Igaza lett Dárdai Pál kapitánynak, nem volt szép meccs, de fontos győzelmet arattunk.

Gera Zoltán gólja három pontot ért a finnek ellen (Fotó: Korponai Tamás)

 

EB 2016, SELEJTEZŐK
F-CSOPORT, 4. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–FINNORSZÁG 1–0 (0–0) – online közvetítés
Budapest,
Üllői út, 19 500 néző. V: Turpin (francia)
Magyarország:
Király – Fiola, Juhász (Forró, 57.), Lang, Kádár – Tőzsér, Elek Á. – Dzsudzsák, Gera, Simon K. (Lovrencsics, 77.) – Szalai (Nikolics, 63.). Szövetségi kapitány: Dárdai Pál
Finnország: Hradecky – Hurme, J. Toivio, N. Moisander, Uronen – Halsti (Markkanen, 85.), Sparv, Hetemaj – Hämäläinen (Riski, 82.), R. Eremenko – Pukki (Pohjanpalo, 65.). Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
G: Gera (84.)

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Görögország–Feröer 0–1
Románia–Észak-Írország 2–0

AZ ÁLLÁS
1. Románia 4 3 1 6–1 +5  10
2. Észak-Írország 4 3 1 6–3 +3  9
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 4–3 +1  7
4. Finnország 4 1 1 2 4–5 –1  4
5. Feröer 4 1 3 2–6 –4  3
6. Görögország 4 1 3 1–5 –4  1

 

ÖSSZEFOGLALÓ

 
Dárdai: Mindent értékelek, ezután döntök a jövőről
Értékelje a magyar játékosok teljesítményét!
Gera: Döngettük az ajtót végig a meccsen
Apa és fia buzdít, Dárdai dirigál, Gera ünnepel – a magyar-finn képekben 
MINDENT A MAGYAR–FINN EB-SELEJTEZŐRŐL

Dárdai Pálnak sérülés miatt (Korcsmár Zsolt, Vanczák Vilmos és Pintér Ádám sem volt bevethető) a védelem összeállítása okozta a legnagyobb fejtörést, végül úgy döntött, hogy Kádár Tamást tolja ki a szélre, és a győri Lang Ádám kap szerepet Juhász Roland mellett. Az ellenfélnél három változás történt a románok elleni meccshez képest, a lebetegedő első számú kapus helyett Lukas Hradecky kezdett, és a két szélső védő posztjára is új játékos került.

A finnek kezdtek aktívabban, de a 9. percben Dzsudzsák Balázs nevéhez fűződött az első valamirevaló helyzet. A Dinamo Moszkva szélsője egészen az ötös jobb sarkáig vezette a labdát, ahonnan jobbal lőtt, nem sokkal a hosszú alsó mellé. Dárdai Pál jóslata beigazolódni látszódott, a játék főleg a mezőnyben zajlott, a kapuk nemigen forogtak veszélyben ebben a periódusban.

A vendégeknél Roman Eremenko sok gondot okozott a mieinknek, főleg Langnak, a CSZKA Moszkában játszó finn és Teemu Pukki lövése is csak kevéssel kerülte el a jobb alsót. A játékrész végén az előrehúzódó Jere Uronen próbálkozása után Király Gábor védett bravúrral, kezéről a jobb kapufára került a labda. Jól jött a szünet a mieinknek.

Dárdai (jobbra) együtt élt a játékkal (Fotó: Mirkó István)

Dárdai nem cserélt a szünetben, bízott a pályán lévőkben. Továbbra is a finneknél volt többet a labda, a mieink egy veszélyes Dzsudzsák-beadással és egy Gera-helyzettel jelentkeztek. Tőzsér Dániel ívelt az 55. percben a ferencvárosi játékos mellére, aki ballal 16-ról éppen eltalálta a kapust.

Sajnos Juhász megsérült (az első hírek szerint megrepedt a bordája), Forró Gyula állt be a helyére, aki először szerepelt a magyar válogatottban. Ezután megélénkült a mieink játéka, többet kezdeményeztünk, főleg Dzsudzsák volt elemében. A 67. percben egy szabadrúgás utáni ismétlése szállt kevéssel mellé, majd egy bal oldali beadása után Simon lövését blokkolták.

Nem sokkal később a mi kapunk előtt alakult ki veszélyes szituáció, Forró mellel állta útját a labdának. A 80. percben Királyról kipattant a labda, míg Hurme eltűnt Forró mellett, a játékvezető nem ítélt semmit.

Közben bejött Lovrencsics Gergő, aki főszereplővé vált: a 84. percben sikeresen kevergetett a jobb oldalon, ballal középre adott, ahol Gera két finn társaságában háttal állva, fejjel a jobb sarokba csúsztatott (1–0). Ez volt az első akciógólunk a sorozatban, Gera pedig 2012. október 16-a, a Törökország ellen szerzett gólja óta először volt eredményes a válogatottban.

A hátralévő időt kihúztuk, ezzel fontos három pontot szereztünk. Igaza lett Dárdainak, nem volt szép meccs, de a győzelem a lényeg.

FELVEZETÉS

20.30 MENTÁLISAN RENDBEN VAN A CSAPAT. Helyszíni kollégánk megkérdezte Esterházy Mártont, korábbi 29-szeres válogatott játékost is a mérkőzésről: „Nehéz meccs lesz,magas, jó felépítésű válogatott az ellenfél. A finnek vereség után jöttek, ez számukra plusz motiváció lehet. Szerintem egy góllal nyerünk, de az sem tragédia, ha nem sikerül. Ez sport, az ellenfél is nyerni akar.”

20.19 JOULUPUKKI A LEGISMERTEBB FINN. Sokat elmond a jelenlegi finn csapat ismertségéről, hogy a legtöbb magyar szurkoló arra a kérdésre, kit tud felsorolni az ellenfélből, sokan a Mikulást, vagy Jari Litmanent mondták.

 

20.09 MAGYAR, FINN KÉT JÓ BARÁT. A két szurkolótábor jó hangulatban készült a meccsre, közösen iszogattak, fotózkodtak, a finnek több magyar sálat is vettek.

19.56 KAPITÁNYOK EGYMÁS KÖZT. A két szövetségi kapitány kedélyesen beszélgetett a találkozó előtt.

(Forrás: MLSZ)

19.50 AMIKOR MÉG SZEPESIT HALLGATTUK. Találkoztunk egy 70 év fölötti zászlóárussal, aki 1953 óta jár mérkőzésekre. „Élőben láttam Puskást és az Aranycsapatot is, ha személyesen nem tudtunk kimenni a stadionba, akkor Szepesi felejthetetlen közvetítéseit hallgattuk. Az egy más világ volt, Dárdaival látok esélyt a javulásra, eredményre.”

19.48 MEGVAN A KEZDŐCSAPAT! Király – Fiola, Juhász, Lang, Kádár – Tőzsér, Elek – Dzsudzsák, Gera, Simon K. – Szalai összeállításban küldi pályára a magyar csapatot Dárdai.

19.35 AZ ALULJÁRÓBAN NYOMA SINCS A BOJKOTTNAK. Bár a Carpathian Brigade bojkottot hirdetett, valódi futballhangulat uralkodik az aluljáróban.

Az aluljáróban nyoma sincs a bojkottnak

19.28 „HAJRÁ, BUGYI; HAJRÁ, MAGYAROK!” Egy másik csoport szerint Dzsudzsák és Gera góljával nyerünk, de egyébként is általános vélekedés, hogy a legtöbb szurkoló ettől a két játékosunktól várja a gólokat. Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak a szurkolói regisztrációról, csak annyi volt a válasz: „Zsír”, de közben a háttérben a többiek hangosan nevettek.

 

19.16 „DÁRDAI A LEGNAGYOBB KIRÁLY!” Belefutottunk a stadion mellett egy tízfős baranyai csoportba, amely a szövetségi kapitány miatt is jött el a mérkőzésre. Biztosak benne, hogy Pali vezetésével meglesz a győzelem.

19.01 MÉG NINCS KEZDŐ. Már a sajtóbelépők is névre szólnak a válogatott meccsen – jelenti helyszíni tudósítónk. Pár perccel 19 óra előtt hivatalos kezdőcsapattal még nem tudott szolgálni az MLSZ a meccs helyszínén, a sajtófőnök elmondta, még gondolkodnak rajta.

18.47 MEGJÖTTEK A MÁNDOKI ÖRDÖGÖK! A 12 fős társaság tagjai elmondták, a szurkolói kártya ugyan megnehezítette a dolgukat (egyénileg el kellett menniük a 60 kilométerre levő Nyíregyházára a regisztráció miatt), de aki itt akar lenni, az itt van.

Befutottak a Mándoki Ördögök
(Forrás: MLSZ)

18.35 ELINDULT A CSAPAT. Az MLSZ Facebook-oldalán publikált képe szerint a magyar válogatott elindult Telkiből. A szövetség azt is bejelentette, hogy Dzsudzsák Balázs lesz a csapatkapitány.

18.31 KELLEMEST A HASZNOSSAL. Már szállingóznak a szurkolók az új Üllői úti stadionhoz. Helyszínen tartózkodó tudósítónk egy négyfős, középkorúakból álló finn csoporttal találkozott.

„Tamperéből jöttünk repülővel, hétfőig tartózkodunk Budapesten, ezalatt a várost is megismerjük. Finnország számára nincs könnyű meccs, ez a találkozó is biztosan szoros lesz, de bízunk a sikerben" – mondta a finn csapat egyik tagja, hozzátéve, hogy Paatelainen jövője szempontjából is fontos a mérkőzés, de hisznek a kapitányban. 

18.20 LÁZASAN KÉSZÜLTEK A FINNEK. Mixu Paatelainen, a finnek kapitánya tegnap elmondta, influenzajárvány nehezítette a munkájukat, emiatt első számú kapusára nem is számíthat, míg két további ásza, Teemu Tainio és Roman Eremenko is messze van a százszázalékos állapotától. További részletek itt. 

18.08 Információnk szerint három pozíció okozott fejtörést Dárdai Pálnak. A balhátvéd esetében az egyik opció az általunk is megnevezett Forró Gyula szerepeltetése. A másik lehetőség, hogy Kádár Tamás húzódik ki a szélre, ekkor Lang Ádám kerülhet be középre. A középpályán Lovrecsics Gergő helyén szóba jöhet Simon Krisztián szerepeltetése, valamint Elek Ákos helyén Varga József juthat szóhoz.

18.01 SELEJTEZŐS DÖMPING. Három nap alatt lemegy a selejtezőkör 4. köre, tekintsék meg, milyen párosítások lesznek a hétvégén!

17.56 GÓLELEMZÉS. Végignéztük Finnország 2014-es mérkőzéseinek összefoglalóit, s elemeztük a szerzett és kapott góljaikat. A legfőbb tanulságok: a szélső védőinknek nagyon résen kell lenniük, hogy ne kerüljenek mögéjük, viszont érdemes távoli lövésekkel próbálkozni ellenük, letámadással pedig zavarba lehet őket hozni. Más kérdés, hogy a mieinknek sem ízlik ez...Olvassák el beharangozónkat!

17.51 TÍZ ÉRDEKESSÉG A MAGYAR–FINN ELÉ. Tizenötödik alkalommal találkozik egymással hivatalos mérkőzésen Magyarország és Finnország válogatottja: legutóbb még márciusban csapott össze a két csapat, először pedig több mint kilencven éve. A legutóbbi találkozás óta kapitányt cserélt a magyar válogatott, az eredmény pedig remélhetőleg megfordul a márciusi 1–2 után – tíz érdekességet kínáltunk az Eb-selejtező elé.

17.40 MAGYAR SZURKOLÓK A VILÁG KÖRÜL. A hét folyamán több felvezető cikkel jelentkeztünk a válogatott meccshez kapcsolódva. Bemutattuk, hogy a világ legkülönbözőbb pontjain szurkolnak a nemzeti csapatnak. Kínában dolgozó mérnök, Tanzániában élő tanár és alaszkai nyugdíjas mesélt arról, hogyan éli meg a válogatott meccseket, hogyan tud szurkolni a mieinknek, és mi a véleménye Dárdai formálódó csapatáról, a magyar futball jelenlegi helyzetéről. Ha még nem tették meg, a 20.45-kezdésig olvassák el összeállításunkat!

2022.11.27 08:24:14

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Nádas Ödön bátor volt, de a csapatból hiányzott a szív, a lélek.

2022.11.25 17:39:00

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A Dunaszerdahely középpályása 596 nap válogatottbeli kihagyás után elszántabb, mint valaha.

2022.11.25 19:47:07

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az utóbbi hetek, napok a búcsú jegyében teltek, Mészölytől örökre, Dzsudzsák és Szalai esetében csak a válogatottól. A lényeg az, hogy megint van, aki továbbadja a lángot, s van, aki átveszi.

2022.11.25 19:44:57

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Lenyűgöző, ahogy a játékosok a labdához érnek, ütemre lelnek, passzolnak, megelőznek.

2022.11.25 00:11:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. November 25., a Magyar labdarúgás napja. Annak, aki igazi híve a futballnak, minden nap ünnep, amikor meccs van. Emlékszem, ha fölmentem egy stadion lépcsőjén, megálltam, megláttam a zöld gyepet, már kisgyerekként is lett bennem valami le nem írható, semmi máshoz nem hasonlítható emelkedettség.