Rutinos magyarokra épít a Vasas, Meszhi-gólok Kecskeméten

Vágólapra másolva!
2022.07.26. 13:55
null
Mihajlo Meszhi megfelelt a nyári próbajátékon, ezért szerződést is kapott Kecskeméten (Fotó: kecskemetite.hu)
A labdarúgó NB I 2022–2023-as idénye pénteken a Budapest Honvéd–ZTE mérkőzéssel veszi kezdetét. A rajtot ezúttal is négyrészes sorozatban vezetjük fel. Az első napon a két újonc, a tavaszi csapatát nagyrészt egyben tartó, de a gólkirályát elveszítő Kecskemét és a tapasztalt magyar játékosokat szerződtető Vasas, illetve az előző évadot a 10. helyen befejező, nyáron alapos vérfrissítésen áteső Mezőkövesd nyári átigazolásait és felkészülési meccseit összegezzük.

 

KECSKEMÉT: MESZHI MÁR KÉT GÓLT IS SZERZETT

A Kecskemét esetében maga a tény számít szenzációnak, hogy 2015 után ismét az élvonalban futballozhat a hét éve licencproblémák miatt kizárt klub. Már csak azért is, mert 2020–2021-ben még az NB III-ban szerepelt, és csupán azért indulhatott el tavaly nyáron a másodosztályban, mert az Iváncsa nem vállalta az NB II-t. Ha pedig már elindult, a favoritnak számító DVTK-t is megelőzve, óriási meglepetésre a 2. helyen végzett, így egy éven belül két osztályt ugorva lehet ott újra az NB I-ben Szabó István vezetőedző együttese, amely hetes győzelmi szériával fejezte be az NB II-es idényét.

Ezek után érthető módon Kecskeméten az egyik fő cél az volt a nyáron, hogy a feljutásban főszerepet játszó labdarúgókat meg tudják tartani. Ez többé-kevésbé sikerült, ám a Diósgyőrhöz már télen aláíró, az NB II-ben 25 találattal gólkirályi címig jutó Lukács Dániel távozása érzékeny veszteség lehet a csapat számára. Rajta kívül csak kiegészítő játékosok távoztak.

Érkezési oldalon a kecskeméti születésű, de hét éve a Honvédban futballozó Banó-Szabó Bence számít az NB I szintjén a legrutinosabbnak, ugyanis a 23. életévét hétfőn betöltő középpályás 64 meccsen lépett már pályára az élvonalban. Rajta kívül visszatért az NB I-ben korábban egy mérkőzést játszó, télen Kecskemétről Diósgyőrbe kerülő védő, Belényesi Csaba, és érkezett a 2018 és 2021 között a Mezőkövesdben 45 NB I-es találkozón szóhoz jutó ukrán középpályás, Mihajlo Meszhi.

Rajtuk kívül új ember a Mol Fehérvártól kölcsönkapott csatár, Szabó Levente és a balhátvéd Zeke Márió, valamint a háromszoros montenegrói válogatott csatár, Uros Djuranovics, akinek kimondottan jó az ajánlólevele, hiszen a szerb élvonalbeli FK Kolubarában az előző idényben 37 tétmeccsen 15 gólt szerzett. Továbbá Sági Milán és Pejovics Danilo személyében két, az elmúlt években NB II-es gárdákban szerepelt védő is csatlakozott a kerethez.

A kecskeméti szurkolók számára bizakodásra adhat okot, hogy a nyári szerzemények közül már mindenki lőtt gólt az edzőmeccseken, Meszhi és Szabó kettőt is. Ami még inkább bizakodásra adhat okot, hogy a horvát élvonalbeli NK Osijek elleni, 2–0-ra elveszített mérkőzést leszámítva a többin veretlen maradt a csapat, igaz, mindegyiken alacsonyabb osztályú együttes volt az ellenfél, amelyek közül a Békéscsabát, a Slovenska Bistricát, a Putnokot és a Szegedet meg is verte a KTE. A hat nyári edzőmeccsén 13 gólt szerzett és csak hármat kapott.

Annak is örülhetnek a drukkerek, hogy bár eleinte kérdéses volt, a szükséges stadionfelújítási munkák elvégzése után a klub a saját pályáján, a kecskeméti Széktói Stadionban fogadhatja NB I-es ellenfeleit, kezdésnek szombaton az ugyancsak feljutó Vasast, amelytől februárban hazai pályán 1–0-ra kikapott, tavaly augusztusban viszont a Fáy utcában pontot szerzett ellene. A Vasas után egy debreceni kirándulás következik a kecskemétiek számára, majd a Mezőkövesdet fogadják, míg az első, nemzetközi kupainduló elleni találkozóját a 4. fordulóban játszhatja a KTE a Puskás Akadémia otthonában.


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KECSKEMÉTI TE-NÉL
Érkezők:Banó-Szabó Bence
(Budapest-Honvéd), Belényesi Csaba (Diósgyőri VTK), Uros Djuranovics (montenegrói, FK Kolubara – Szerbia, szabadon igazolhatóként), Mihajlo Meszhi (ukrán, FK Minaj – Ukrajna), Pejovics Danilo (szerb-magyar, Szeged-Csanád GA), Sági Milán (Pécsi MFC, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Katona Bálint (Ferencváros, ismét kölcsönbe), Katona Máté (Ferencváros, legutóbb Soroksár) Szabó Levente (Mol Fehérvár FC), Zeke Márió (Mol Fehérvár FC), Varga Bence (MTK Budapest, ismét kölcsönbe)
Kölcsönből visszatérnek: –
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Győri Benjámin, Bodor Zoltán
Kiszemeltek:
Távozók: Bartha László (Kozármisleny – szabadon igazolhatóként), Gál Szabolcs (Kozármisleny – szabadon igazolhatóként), Kis Balázs (szabadon igazolható), Hatvani Dániel (FC Dabas – kölcsön után végleg) Lukács Dániel (Diósgyőri VTK),Szabó László (Dabas – szabadon igazolhatóként), Paudits Patrik (Dorog – szabadon igazolhatóként), Lipcsei Ádám (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Hadaró Valentin (Pécsi MFC)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz: Szökrönyös Dániel (Zalaegerszegi TE)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –

A KECSKEMÉTI TE NYÁRI FELKÉSZÜLÉSE
Felkészülés kezdése: június 16.
Edzőtábor: Radenci (Szlovénia), július 3–9.
Felkészülési mérkőzések
Július 1.:
Kecskeméti TE–Békéscsaba (NB II) 3–2 (Belényesi, Katona M., Szalai G.)
Július 6., Szlovénia:
Slovenska Bistrica (szlovén II.)–Kecskeméti TE 1–3 (Djuranovics, Sági, Pejovics)
Július 9., Szlovénia: Rudar Velenje (szlovén II.)–Kecskeméti TE 0–0
Július 13.:
NK Osijek (horvát)–Kecskeméti TE 2–0
Július 16.: Kecskeméti TE–Putnok (NB III.) 4–0 (Szabó L. 2, Vágó, Meszhi)
Július 23.: Kecskeméti TE–Szeged-Csanád GA (NB II) 3–0 (Banó-Szabó, Meszhi, Tóth B.)

Géresi Krisztián (labdával) Fehérvárról szerződött a nyáron a Vasashoz (Fotó: Török Attila)
Géresi Krisztián (labdával) Fehérvárról szerződött a nyáron a Vasashoz (Fotó: Török Attila)

 

VASAS: RUTINOS MAGYAROK ÉRKEZTEK

Az NB II-ben bajnok, az élvonalba 2018 után visszatérő Vasas sportigazgatója, Nagy Miklós már tavasszal arról beszélt a Nemzeti Sportnak, hogy elsősorban magyar játékosok szerződtetését tervezik a nyáron, és ehhez tartotta is magát a klub. Olyan új szerzemények érkeztek a másodosztályt nyolcpontos előnnyel megnyerő, tétmeccsen február óta veretlen Vasashoz, akik korábban más egyleteknél már bizonyítottak az NB I-ben.

A 29 éves kapus, Dombó Dávid az ezüstérmes Kisvárda alapembere volt, a 30 esztendős védő, Baráth Botond és a 31 éves középpályás,Hidi Patrikpedig a Honvédtól távoztak, mindketten tagjai voltak már a kispestiek 2017-es bajnokcsapatának is. Baráth korábban a válogatottnak is tagja volt, ahogy a Mol Fehérvártól átigazolt 28 éves támadó, Géresi Krisztián is bemutatkozott ott. Novothny Soma Ciprusról tért haza, a 28 éves csatár is a rutinos játékosok sorát gyarapíthatja Angyalföldön, hiszen korábban a DVTK és az Újpest színeiben 121 mérkőzésen 44 gólt szerzett. Az új igazolások közül a 23 éves Deutsch László a legifjabb (a Fraditól ismét kölcsönvett, U21-es válogatott Iyinbor Patrickot nem számítva), de a Puskás Akadémiától érkező balhátvéd is 42 találkozón szerepelt már korábban az első osztályban. A távozók között pedig csak olyan játékosokat találunk, akikkel nem számolt a Kuttor Attila vezette szakmai stáb.

A Vasas tíz gyakorlómeccset is játszott a nyáron, az izraeli Maccabi Netanyától és múlt héten, a főpróbán az NB II-es DVTK-tól kikapott, a DVSC-t, a szlovák Zemplín Michalovcét, az NB II-es Kazincbarcikát és Soroksárt, valamint a szlovákiai, másodosztályú Komáromi FC-t megverte, míg az NB I-es ellenfelei közül a Kisvárdával, a Mezőkövesddel és a Zalaegerszeggel döntetlent játszott.

A támadók jó formáját, és a választási lehetőségek sokszínűségét mutatja, hogy öt csatár is gólt ért el az edzőmérkőzéseken, az újak közül Géresi, Novothny, illetve a ZTE-től végleg szerződtetett Zimonyi Dávid is, a „régiek” közül pedig Bobál Gergő és Radó András. A legtöbbször, ötször Zimonyi talált be, de a tavasszal csak két bajnokin pályára lépő Bobál is szerzett három gólt – a nyáron elért 16-ból.

A Vasas Kecskeméten kezdi az őszi szezont, az első hazai meccsét a Paks ellen vívja, míg az első fővárosi rangadóját a 4. fordulóban, otthon, a Honvéd ellen.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VASAS FC-NÉL
Érkezők:Baráth Botond
(Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként), Deutsch László (Puskás Akadémia), Dombó Dávid (Kisvárda, szabadon igazolhatóként),Géresi Krisztián (Mol Fehérvár FC),Hidi Patrik (Bp. Honvéd), Novothny Soma (Anorthoszisz – Ciprus, szabadon igazolhatóként), Zimonyi Dávid (Zalaegerszegi TE FC, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe érkezők: Iyinbor Patrick (Ferencváros, ismét kölcsönbe)
Kölcsönből visszatérnek: Bánfalvi Dániel (Komárom VSE), Birtalan Botond (III. Kerületi TVE), Farkas Gábor (BFC Siófok), Józsa Marcell (Balatonfüredi FC),Kleisz Márk (III. Kerületi TVE), Vernes Richárd (ETO FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Holender Filip(Partizan – Szerbia), Komáromi György (Puskás Akadémia)
Távozók:
Kiss-Szemán Péter (Szentlőrinc, kölcsön után végleg), Kovács Milán (szegedi kölcsön után Gyirmót FC Győr), Murka Benedek (szabadon igazolható), Rétyi Róbert (Szentlőrinc, kölcsön után végleg), Terbe Botond (Pécsi MFC), Tóth Bence (szolnoki kölcsön után Szeged-Csanád Grosics Akadémia), Viczián Ádám (Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Balajti Ádám (Tiszakécske), Molnár Zsombor (Dorog)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –

Az NB III-as kerethez kerültek: Bánfalvi Dániel,Birtalan Botond,Farkas Gábor, Józsa Marcell, Kleisz Márk, Szatmári Lóránd, Vernes Richárd

A VASAS FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSE
Felkészülés kezdése:
június 20.
Felkészülési mérkőzések

Június 25.: Vasas FC–Kisvárda Master Good 2–2 (Bobál G. 2)
Június 29.: Vasas FC–MFK Zemplín Michalovce (Nagymihály, szlovák) 3–0 (Ihrig-Farkas 2, Bobál G. 1)
Július 2.: Mezőkövesd Zsóry FC–Vasas FC 1–1 (Baráth)
Július 6.: Vasas FC–Komáromi FC (szlovák II.) 4–1 (Zimonyi 3, Sztojka)
Július 9. Vasas FC–DVSC 1–0 (Bobál G.)
Július 9.: Vasas FC–Maccabi Netanya (izraeli) 0–1
Július 13.: Vasas FC–Kolorcity Kazincbarcika SC 2–1 (Novothny, Zimonyi)
Július 13.: Vasas FC–Zalaegerszegi TE FC 1–1 (Radó)
Július 23.: Soroksár SC (NB II)–Vasas FC 1–2
(Zimonyi, Géresi)
Július 23.: Vasas FC–Diósgyőri VTK (NB II) 0–1

Molnár Gábor (16) visszatért Mezőkövesdre, Cseri Tamás (24) maradt (Fotó: fcslovanliberec.cz)
Molnár Gábor (16) visszatért Mezőkövesdre, Cseri Tamás (24) maradt (Fotó: fcslovanliberec.cz)

 

MEZŐKÖVESD: ISMERŐS ARCOK IS PÓTOLHATJÁK A CSAPATNYI TÁVOZÓT


Az előző idényt a 10. helyen befejező Mezőkövesdnél két fő csapásiránya volt a nyári átigazolásoknak. Egyrészről olyan játékosok jöttek, a védő Bobál Dávid és a középpályás Nagy Gergő, akik korábban, a Honvédnál (Bobál előtte az NB II-ben, a Soproni VSE-nél is) már együtt dolgoztak Supka Attila vezetőedzővel, a szélső Molnár Gábor pedig már futballozott Mezőkövesden, két és fél év után tért vissza Diósgyőrből – tehát a klubnál jól ismerik az érkezőket, tudják, mit várhatnak tőlük. Az egyetlen kivételt az északmacedón csatár, Remzifaik Szelmani jelenti, aki viszont remek idény után állt légiósnak, hiszen az előző évadban, hazája élvonalában 32 meccsen 15 gólt és hét gólpasszt ért el (ő korábban, 2017–2018-ban két mérkőzésen már játszott az Újpestben).

Másrészről olyan fiatalok is a csapathoz kerültek – Horváth Milán, Kállai Kevin, Kállai Zalán, Rédling Kevin –, akiknek a bevetésével az új idényben ismét életbe lépő „fiatalszabálynak” is megfelelhet a klub; mint ismert, az MLSZ az U21-es játékosok szerepeltetését kívánja anyagilag ösztönözni.

Az érkezőknek főképp rutinos távozókat kell pótolniuk, ám a Diósgyőrbe átigazolt jobbhátvéd, Farkas Dániel kivételével leginkább olyanokat, akik az előző évadban nem számítottak kulcsembernek. Antal Botond, Babati Benjamin, Amir Bilali, Andreias Calcan, Denis Granecny, Kocsis Gergő, Nagy Dániel, Patrick Ikenne-King, Vági András és Antonio Vutov is ebbe a sorba tartozik. A gárda magját képező meghatározó labdarúgók viszont, úgymint Cseri Tamás, Vadnai Dániel és Vajda Sándor szerződést hosszabbítottak a nyáron.

A felkészülési időszak nem sikerült rosszul az együttes számára, hiszen a nyolc edzőmeccséből csak egyet veszített el, az NB II-es Diósgyőr ellen, négyet viszont megnyert és két cseh élvonalbeli gárdát is legyőzött. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet Supka Attila számára, hogy a nyolc mérkőzésen 15 gólt kaptak, az MTK-tól négyet, a Diósgyőrtől és a ciprusi Apollon Limassoltól hármat-hármat. A védelem formája tehát még hagy némi kívánnivalót maga után, ellenben a támadók közül Sztefan Drazsics hat gólt is szerzett a nyáron, Molnár Gábor négyet, Marin Jurina hármat, Tomislav Kis és Szelmani kettőt-kettőt.

A Mezőkövesdre nehéz szezonrajt vár, ugyanis stadionjának felújítása miatt az első három meccsét, az Újpest, a Kisvárda és a Kecskemét ellen idegenben játssza. Hazai pályán először augusztus 21-én, a DVSC ellen szerepelhet.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS MEZŐKÖVESDEN
Érkezők:
Nagy Gergő (Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként), Remzifaik Szelmani (északmacedón, Renova – Észak-Macedónia), Bobál Dávid (Zalaegerszegi TE FC, szabadon igazolhatóként), Molnár Gábor (Diósgyőri VTK), Kállai Kevin (Szombathelyi Haladás), Kállai Zalán (Szombathelyi Haladás), Rédling Kevin (Vasas Kubala Akadémia), Rabatin Richárd (III. kerületi TVE)
Kölcsönbe érkezők: Horváth Milán (Budapest Honvéd)
Kölcsönből visszatérnek: Kotula Máté (Szolnoki MÁV)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek: Hegedűs János (Diósgyőri VTK)
Távozók: Antal Botond (Tiszakécske, szabadon igazolhatóként), Amir Bilali (albán, szabadon igazolható), Bősz Levente (szabadon igazolható), Andreias Calcan (román, FC Arges – Románia, szabadon igazolhatóként), Derekas Zoltán (csákvári kölcsön után Szombathelyi Haladás),Farkas Dániel (szerbiai, Diósgyőri VTK), Patrick Ikenne-King (nigériai-magyar, szabadon igazolható), Kocsis Gergő (szabadon igazolható), Nagy Dániel (szabadon igazolható), Vági András (Soroksár, szabadon igazolhatóként), Antonio Vutov (bolgár, Lokomotiv Szófia – Bulgária)
Kölcsönbe távozók: Torvund Alexander (Csákvár), Babati Benjámin (ETO FC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Denis Granecny (cseh, Baník Ostrava, onnan Zbrojovka Brno – Csehország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A MEZŐKÖVESD ZSÓRY FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdése: június 13.
Edzőtábor: Ausztria, Linz, július 13–21.
Felkészülési mérkőzések:
Június 29.: Mezőkövesd Zsóry FC–MTK Budapest 5–4 (Szelmani 2, Drazsics, Molnár G., Nagy G.)
Július 2.: Mezőkövesd Zsóry FC–Vasas FC 1–1 (Jurina)
Július 6.:
Kolorcity Kazincbarcika SC–Mezőkövesd Zsóry FC 1–1 (Drazsics)
Július 9.: Mezőkövesd Zsóry FC–Diósgyőri VTK 2–3 (Drazsics, Jurina)
Július 13.: Gyirmót FC Győr–Mezőkövesd Zsóry FC 0–4 (Cseri T., Molnár G., Kis T., Drazsics)
Július 17. (Ausztria, Linz):
Mezőkövesd Zsóry FC–Apollon Limassol (ciprusi) 3–3 (Drazsics, Molnár G., Jurina)
Július 19. (Ausztria, Linz): Mezőkövesd Zsóry FC–Slovan Liberec (cseh) 2–1 (Jurina, Molnár G.)
Július 21. (Ausztria, Linz): Mezőkövesd Zsóry FC–Mladá Boleslav (cseh) 3–2 (Cseke, Kis, Drazsics – 11-esből)

LABDARÚGÓ NB I, 2022–2023

1. FORDULÓ

Július 29., péntek
20.00: Budapest Honvéd–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Július 30., szombat
17.45: Kecskeméti TE–Vasas FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00:
Újpest FC–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Július 31., vasárnap
15.45: Kisvárda Master Good–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport+) – élőben az NSO-n!
18.00: Paksi FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport+) – élőben az NSO-n!
20.30: Ferencvárosi TC–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik