NS-értékelés: szebb is lehetett volna a zalaegerszegiek idénye

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2022.05.29. 13:45
null
Tajti Mátyás (balra) nem csak négy góljával emelkedett ki a ZTE-ből (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)
A tavaszi szezon közepén a 4. helyen is állt, de a bajnokság végén sorozatban hat vereséggel a 8. helyre esett vissza a zalai együttes az NB I-ben.

 

Nehéz reálisan értékelni a ZTE FC teljesítményét, amely talán keretbe is foglalta a csapat idényét. A bajnokság elején Waltner Róbert vezetőedző irányításával a kék-fehérek hét mérkőzésen mindössze öt pontot kapartak össze, s meg nem erősített információ szerint a következő fordulóban a szakvezető menesztése is felvetődött, de ekkor sorozatban három győzelemmel, köztük a későbbi bajnok Ferencváros elleni idegenbeli sikerrel (2–1), a szakmai stáb nyugodtan dolgozhatott tovább.

Az idény előtt a vezetőség a negyedik és hatodik hely valamelyikének megszerzését várta el a csapattól, amely az őszi szezon végére már az ötödik helyre kapaszkodott fel, sőt a 25. és 27. forduló között a negyedik helyen is állt.

„Valóban nehezen indult a bajnokság, mert a nyáron kicserélődött a keretünk, és időre volt szükségünk, hogy a megfelelő eredményeket elérjük – mondta érdeklődésünkre Tajti Mátyás, a ZTE FC 23 esztendős középpályása, aki négy gólt szerzett az idényben. –  Sérüléssel is bajlódtam az ősszel, a csapattal együtt nekem is jobban ment a tavasszal, a góljaimat is ekkor szereztem. Ha az egész idényt nézzük, a negyedik hely megszerzése túlteljesítésnek számított volna, de a hatodik helyre odaérhettünk volna.”

Olyannyira, hogy a kék-fehérek február elejétől két hónapon keresztül veretlenek maradtak, hét bajnokin három győzelem mellett négy döntetlent értek el, és Demjén Patrik klubrekordnak számító 642 percen keresztül nem kapott gólt. Közben Waltner Róbert vezetőedző lemondott, de hivatalosan az edző és a tulajdonos sem erősítette meg, mi vezetett a váratlan szakításhoz.

„Megtörtént, kár ezen problémázni. Sajnálom, hogy véget ért az idény, mert a hajrát leszámítva jól ment a játék, és előrelépésnek tartom, hogy nem az utolsó vagy az azt megelőző egy-két mérkőzésen dőlt el, hogy bent maradunk az élvonalban.”

No igen, lényegében már a 29. fordulóban biztossá vált az élvonalbeli tagság meghosszabbítása, s ekkor már Molnár Balázs, a klub akadémiájának igazgatója felelt a szakmai munka irányításáért, aki Waltner Róbert után kizárólag az utolsó nyolc mérkőzésre vállalta el a felkérést. S el is érkeztünk a teljesítmény keretbe foglalásához, mert a kék-fehérek hat vereséggel fejezték be a bajnokságot, s bár a 8. helyen végeztek, lényegesen jobb helyezést is elérhettek volna.

A 2021–2022-ES IDÉNY HÁROM FONTOS PILLANATA
ESŐZÉS MIATT FÉLBESZAKADT
Hatalmas vihar csapott le Zalaegerszegre augusztus 15-én, s a 70. percben félbeszakadt a Puskás Akadémia elleni bajnoki. A vendégek 2–1-re vezettek, a játékvezető harminc percet várt, a gyep kisebb tóra emlékeztetett. Az MLSZ versenybizottsága döntésének értelmében három nappal később a hátralévő húsz percet lejátszották, végül a felcsúti együttes 3–1-re győzött.
GYŐZELEM HÚSZ ÉV UTÁN
Október közepén – még Waltner Róberttel – a kék-fehérek 2–1-re győztek a Ferencváros otthonában, amire 2001 júliusa óta nem volt példa. Akkor Egressy Gábor góljával nyert a ZTE, majd első és eddigi egyetlen bajnoki címét ünnepelhette. Az aranyérem ezúttal elmaradt, de Nikola Szerafimov és Koszta Márk góljára csak Vécsei Bálint válaszolt.
DEMJÉN PATRIK KLUBREKORDJA
Február közepén a ferencvárosi Botka Endre bevette Demjén Patrik kapuját, s ekkor senki sem sejtette, hogy a ZTE kapusa elképesztő sorozatba kezd. A hátralévő 41 percben, illetve a következő hat bajnokin nem kapott gólt, közben kivédte Dzsudzsák Balázs (DVSC) tizenegyegyesét is. Végül a kispesti Nenad Lukics 642 percnél zárta le a sorozatot.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik