NS-értékelés: szenvedett, de bent maradt a Mezőkövesd

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.05.27. 11:18
null
Cseri Tamás cseleire sokszor szüksége volt a mezőkövesdi együttesnek (Fotó: Árvai Károly)
A mezőkövesdiek elégedettségét a bennmaradáson kívül más nem táplálhatja, mert ebben az idényben felejthető produkcióval rukkolt ki az idény közben edzőt is váltó, időnként elképzelés nélkül futballozó csapat.

 

Tállai András
Tállai András

„Egyetlen célunk lesz a következő idényben, a bennmaradás kiharcolása”– mondtaTállai András,  a mezőkövesdieket működtető gazdasági társaság elnöke az idényt megelőzően. A bajnokság végén kijelenthetjük, meg is mutatkozott az együttesen, hogy nem próbált megfelelni egyéb elvárásnak: játékban nem alkotott maradandót, jól felismerhető stílust sem alakított ki, kiemelkedő egyéni teljesítményt sem jegyezhettünk fel a csapatból, és még azt sem mondhatjuk, hogy legalább fiatal magyar játékosok beépítésére vállalkozott – a Mezőkövesd az utolsó játéknapig egyáltalán nem játszatott saját nevelésű labdarúgót, az Újpest ellen néhány percre becserélt 17 éves Bodnár Attila szerepeltetésével próbált kozmetikázni a statisztikán.

Nyögvenyelős idényen vannak túl a mezőkövesdiek – pedig jól indult a bajnoki évad. Pintér Attila vezetőedző az előző kiírásban összekapta a társaságot, amely az első két nyári fordulóban hat pontot szerzett, s bár túl sok jelentősége nem volt, az élen állt. Csakhogy a jó szereplés mindössze 180 perc erejéig tartott, a következő hat fordulóban két pontot szerzett, s a 10. helyre csúszott vissza. Pintér Attila az MTK elleni 1–0-s idegenbeli vereség után lehordta övéit, a sajtótájékoztatón elmondta, elege van az öntelt, nagyképű futballistákból, ám a klub elöljárói nem a játékosokat eresztették szélnek, hanem a szakembernek köszönték meg egy héttel később a munkát.

A helyére október 6-án kinevezett Supka Attila jó választásnak bizonyult, irányításával szárnyra kapott a csapat, és stabilizálta helyét a középmezőnyben, az évet hatodikként zárta. A Mezőkövesd az előző stábbal a biztos védekezésen alapuló taktikát erőltette, nyolc meccsen öt felállási formát is kipróbált, míg az újjal kettőt váltogatott hatékonyan a 2021-es évben. Jól megfigyelhető volt, hogy a korábbinál több nagy helyzetet alakított ki, gyakrabban próbálkozott magas letámadással és a futballisták játéka kevésbé volt „leszabályozva” – a változtatás után megkeserítette az alsóházi és a középcsapatok életét, az élmezőny tagjaival szemben azonban alulmaradt.

Az új év aztán minden várakozást alulmúlt, a Mezőkövesd a ZTE FC-vel holtversenyben a legkevesebb pontot szerezte az esztendőben, csupán 16-ot. A viszontagságos felkészülési időszak előrevetítette, a tavaszi szezon nem lesz diadalmenet, de hiba lenne pusztán ennek a számlájára írni a gyenge szereplést. A téli átigazolási időszakban rendre rossz üzleteket ütött nyélbe a klub, Tomislav Kis, Andrej Lukic, Amir Bilali, Kamer Qaka, Denis Granecny és Vjacseszlav Csurko sem bizonyította, hogy emelné az NB I színvonalát, de Babati Benjamin és Patrick Ikenne-King sem talált magára a gárdában. Bár a kövesdiek tavasza maga volt a szenvedés, sokszor úgy tűnt, elképzelés és stílus nélkül futballoznak, két fordulóval a vége előtt tették biztossá NB I-es tagságukat, ami leginkább a kiesőket minősíti.

„Ha a bennmaradás megvan, elé­ge­dettek leszünk”– mondta Tállai András Supka Attila kinevezésekor. Nos, az elégedettséget a bennmaradáson kívül más nem is táplálhatja, mert ebben az évadban felejthető produkcióval rukkolt ki a sorozatban a hetedik első osztályú idényére készülő együttes.

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik