BORSOS LÁSZLÓ 2022.05.27 11:18 Frissítve: 2022.05.28 09:52

NS-értékelés: szenvedett, de bent maradt a Mezőkövesd

A mezőkövesdiek elégedettségét a bennmaradáson kívül más nem táplálhatja, mert ebben az idényben felejthető produkcióval rukkolt ki az idény közben edzőt is váltó, időnként elképzelés nélkül futballozó csapat.

Cseri Tamás cseleire sokszor szüksége volt a mezőkövesdi együttesnek (Fotó: Árvai Károly)

 

Tállai András

„Egyetlen célunk lesz a következő idényben, a bennmaradás kiharcolása” – mondta Tállai András,  a mezőkövesdieket működtető gazdasági társaság elnöke az idényt megelőzően. A bajnokság végén kijelenthetjük, meg is mutatkozott az együttesen, hogy nem próbált megfelelni egyéb elvárásnak: játékban nem alkotott maradandót, jól felismerhető stílust sem alakított ki, kiemelkedő egyéni teljesítményt sem jegyezhettünk fel a csapatból, és még azt sem mondhatjuk, hogy legalább fiatal magyar játékosok beépítésére vállalkozott – a Mezőkövesd az utolsó játéknapig egyáltalán nem játszatott saját nevelésű labdarúgót, az Újpest ellen néhány percre becserélt 17 éves Bodnár Attila szerepeltetésével próbált kozmetikázni a statisztikán.

Nyögvenyelős idényen vannak túl a mezőkövesdiek – pedig jól indult a bajnoki évad. Pintér Attila vezetőedző az előző kiírásban összekapta a társaságot, amely az első két nyári fordulóban hat pontot szerzett, s bár túl sok jelentősége nem volt, az élen állt. Csakhogy a jó szereplés mindössze 180 perc erejéig tartott, a következő hat fordulóban két pontot szerzett, s a 10. helyre csúszott vissza. Pintér Attila az MTK elleni 1–0-s idegenbeli vereség után lehordta övéit, a sajtótájékoztatón elmondta, elege van az öntelt, nagyképű futballistákból, ám a klub elöljárói nem a játékosokat eresztették szélnek, hanem a szakembernek köszönték meg egy héttel később a munkát.

A helyére október 6-án kinevezett Supka Attila jó választásnak bizonyult, irányításával szárnyra kapott a csapat, és stabilizálta helyét a középmezőnyben, az évet hatodikként zárta. A Mezőkövesd az előző stábbal a biztos védekezésen alapuló taktikát erőltette, nyolc meccsen öt felállási formát is kipróbált, míg az újjal kettőt váltogatott hatékonyan a 2021-es évben. Jól megfigyelhető volt, hogy a korábbinál több nagy helyzetet alakított ki, gyakrabban próbálkozott magas letámadással és a futballisták játéka kevésbé volt „leszabályozva” – a változtatás után megkeserítette az alsóházi és a középcsapatok életét, az élmezőny tagjaival szemben azonban alulmaradt.

Az új év aztán minden várakozást alulmúlt, a Mezőkövesd a ZTE FC-vel holtversenyben a legkevesebb pontot szerezte az esztendőben, csupán 16-ot. A viszontagságos felkészülési időszak előrevetítette, a tavaszi szezon nem lesz diadalmenet, de hiba lenne pusztán ennek a számlájára írni a gyenge szereplést. A téli átigazolási időszakban rendre rossz üzleteket ütött nyélbe a klub, Tomislav Kis, Andrej Lukic, Amir Bilali, Kamer Qaka, Denis Granecny és Vjacseszlav Csurko sem bizonyította, hogy emelné az NB I színvonalát, de Babati Benjamin és Patrick Ikenne-King sem talált magára a gárdában. Bár a kövesdiek tavasza maga volt a szenvedés, sokszor úgy tűnt, elképzelés és stílus nélkül futballoznak, két fordulóval a vége előtt tették biztossá NB I-es tagságukat, ami leginkább a kiesőket minősíti.

„Ha a bennmaradás megvan, elé­ge­dettek leszünk” – mondta Tállai András Supka Attila kinevezésekor. Nos, az elégedettséget a bennmaradáson kívül más nem is táplálhatja, mert ebben az évadban felejthető produkcióval rukkolt ki a sorozatban a hetedik első osztályú idényére készülő együttes.

NS-SZAKÉRTŐ 

GOHÉR Gergő, a Mezőkövesd korábbi játékosa:
Két évig futballoztam Mezőkövesden, s bár négy éve, hogy elszakadtam a klubtól, természetesen figyelemmel kísérem a csapat szereplését. A játékosok képességei alapján kijelenthető, NB I-es kerete van a városnak. Még akkor is, ha talán túl sok külföldi futballista rúgja a labdát a csapatban. Edzői végzettségemnél fogva én is inkább a fiatal magyar tehetségeket preferálnám, ám tisztában vagyok vele, mindent az eredményesség határoz meg. A lebonyolítási rendszer miatt évek óta az utolsó fordulókra marad a kiesés kérdésének eldöntése, s bár a Mezőkövesd hullámzó teljesítményt nyújtott, két fordulóval a befejezés előtt kivívta a helyét az élvonalban. Ha a klub meg tudja tartani értékeit, és megfelelően frissíti keretét, a következő bajnokságban sem lehetnek gondjai, mert a körülmények megvannak az élvonalbeli szerepléshez.

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
2022.06.27 19:25:54

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Hunyjuk le a szemünk, és látni fogjuk: szabadrúgás jön, áll egy kicsi, törékeny srác a labda mögött, lép kettőt, megtekeri, és száll, száll a labda eszeveszetten pörögve a bal felső sarok felé. A többi – ahogy Hamlet mondaná – néma csend!

2022.06.27 19:17:48

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Talán csak a »tejjel-mézzel folyó Kánaán« kifejezés nem hangzott el.

2022.06.25 14:58:07

Labdarúgó NB I R. Gy.

A Sepsi elleni vereség után jól játszott a Ferencváros, a Ludogorecnek esélye sem volt.

2022.06.22 16:51:52

Labdarúgó NB I MURÁNYI DOMONKOS

A tartalékos zöld-fehéreknek nem volt szerencséjük, de az eredmény így sem mutat jól számukra.