SOMOGYI ZSOLT 2022.05.26 10:42 Frissítve: 2022.05.27 08:47

MTK Budapest: négy edző, egy kiesés – a kudarc okainak nyomában

Kiesett az élvonalból az MTK Budapest együttese, a kudarc okait keressük sorozatunk második részében.

Nem kell sokat töprengeniük az MTK Budapest játékosainak, ha a kiesés okait vizsgálják: kevés gólt szereztek a bajnoki idényben, s bár az FTC-t megverték idegenben, ezt leszámítva elmaradtak a bravúrgyőzelmek (Fotó: Kovács Péter)

 

Egyszer lehet balszerencsés a csapat, akár még kétszer is megeshet, hogy a hibás döntések kieséshez vezetnek, de hogy 2017 óta harmadszor süllyed az NB II-be az MTK Budapest, nos, az több a véletlennél. Pedig az alaphelyzet egyszerűnek tűnik: noha a csapatot sokszor vádolták ebben az idényben azzal, hogy filozófiáját feladva túl sok légióst alkalmaz, még mindig itt láthattuk a legtöbb fiatalt.

Az MTK évek óta egyensúlyoz. Nevelne, eladna (Bese Barnabás, Schäfer András, Schön Szabolcs, Vancsa Za­lán esetéhez hasonlóan), egy piacot, va­lós versenyt nélkülöző közegben, próbál üzleti sikereket elérni, de közben szükség lenne az eredményre, hogy legalább az NB I-es tagság meg­maradjon. Nos, az egyensúly nincs meg.

Mi vezetett az idei kudarcig? Három kulcsembertől is megvált a klub, egyiküket sem sikerült pótolni. Schön Szabolcs és Varga Roland külföldre igazolt, ketten tizennyolc gólt szereztek az előző bajnokságban, most tízzel többet hozott össze az egész csapat – miközben a paksi Ádám Martin egyedül ért el 31-et. Hihetetlenül visszaesett a csapat góltermelése; ezen egész évben próbáltak változtatni, mindhiába. A harmadik kulcsember Michael Boris volt, a helyére a 2021–2022-es idény előtt kinevezett olasz Giovanni Costantinóval sem szárnyalt a csapat, az eredményeket és a játékot tekintve sem. Őt Teodoru Vaszilisz követte, aki közkedvelt arc a Hidegkuti-stadionban, de vele kieső helyre zuhant az együttes. Márton Gábor érkezése jelzésértékű volt, a vírus miatt hosszú napokig nem találkozhatott új csapatával a kinevezése után. Aztán vele sem sikerült elkerülni a kieső helyről, így amikor mindenki beletörődött a kiesésbe, színre lépett Horváth Dávid és figyelemre méltó eredményeket ért el – sohasem tudjuk meg, mi történik, ha két-három fordulóval előbb ül le a kispadra. Az öltözőből azt lehetett hallani, hogy sokkal felszabadultabb, pozitívabb lett a légkör, mindenesetre tény: a fiatal edző megmutatta, lehet rá számítani.

Hogyan tovább?

A fiatalokból a Paksról megszerzett Bognár Györgynek kell új csapatot építenie, ha a szerzett gólok tekintetében előrelép a klub, már jó választás lesz. Az NB II-ben talán nyugodtabban fel lehet építeni a 2023–2024-es élvonalbeli idényre az MTK-t, noha biztosan pokolian nehéz esztendő előtt áll a 23-szoros bajnok. Ha a kiesés okozta feszültséget megfelelően kezelik az irodákban, s marad a régi filozófia, a darálós, fizi­kailag megterhelő NB II-ből is gyorsan visszatérhet a csapat.

Mert élvonalbeli a klub, főleg, ha a törekvései nem változnak.

A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NS-SZAKÉRTŐ

Halmai Gábor, korábbi 57-szeres válogatott, 1996–2000 és 2003–2005 között az MTK játékosa:

„Pályafutásom során sohasem kellett átélnem kiesést, de el tudom képzelni, milyen szörnyű lehet. Az MLSZ-ben többször téma volt, s nem okvetlenül az MTK miatt mondom most: arányaiban sok a két kieső a tizenkét csapathoz. Egy kieső és egy osztályozós hely jobban megfelelne ekkora létszámnál, így nagy a nyomás mindenkin, hogy kieshet, aki nincs dobogón. A Haladással is átéltük ezt, nehéz benn maradni, nehéz visszajutni, bár az MTK-nak eddig mindig sikerült. Lehetetlen összefoglalni, mi vezetett idáig, több olyan meccset láttam, amelyen jól játszott a csapat, több helyzete volt, mint az ellenfélnek, csak nyerni nem tudott. Nagyon kevés gólt szerzett, de azt gondolom, Bognár György tökéletes választás. Láttam annak idején az általa vezetett Budaörsöt, így nem volt meglepő, hogy a Pakssal ennyire támadó szellemű futballt játszat. Beépíteni a magyar fiatalokat, ez neki testhez álló feladat! Drukkolok az MTK-nak, hogy jusson fel – a Haladással együtt.”
NS-ÉRTÉKELÉS
1. rész: Gyirmót FC: nem tragédia a kiesés
2022.08.19 18:20:57

Labdarúgó NB I NAGY ZSOLT (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Villámlás miatt háromnegyed órát csúszott a kezdés, de volt öngól, piros lap és rengeteg sárga is.

2022.08.13 23:30:21

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A zöld-fehérek »NB I-es tizenegye« nem csupán a gólok számában jobb…

2022.08.14 14:34:16

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), CSELŐTEI MÁRK (percről percre)

Már a szünetben is hárommal vezetett a Ferencváros, amely felforgatott kezdőcsapattal is sokkal jobb volt, mint ellenfele.

2022.08.14 14:17:18

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Kétszer állt fel hátrányból a Paks, a Honvéd tíz emberrel fejezte be a találkozót.

2022.08.14 14:38:35

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR (összefoglaló), LENDVAI MARTIN (percről percre)

Van Nieff révén már a 12. percben vezetést szereztek a vendégek, Mesanovic a hajrában egyenlített.