BORBOLA BENCE 2021.01.15 10:29 Frissítve: 2021.01.15 10:29

NB I: uralják a mezőnyt – ilyen volt az FTC őszi szezonja

A zöld-fehérek vereség nélkül zárták az őszt az élvonalban, mindössze hét gólt kaptak, és régen látott magabiztossággal futballoztak.

Minden jel arra utal, hogy az idény végén újabb bajnoki címet ünnepelhetnek Szerhij Rebrovval a Ferencváros játékosai (Fotó: Török Attila)

 

A Ferencváros úgy robog az újabb bajnoki cím felé, ahogyan azt az Üllői úton eltervezték. A zöld-fehérek ismét bizonyították, a nemzetközi kupaszereplés terhe nem lehet kifogás a gyengébb hazai produkcióra, Szerhij Rebrov együttese egy szuszra hozta le a Bajnokok Ligája-selejtezős meccseket, a csoportkör hat találkozóját és az NB I mérkőzéseit. A szakmai stáb tisztában volt vele, hiába az európai szereplés, ahhoz, hogy az együttes a következő idényben is ott legyen valamelyik európai kupa csoportkörében, a bajnoki cím megszerzése elengedhetetlen.

A Fradi ennek szellemében vetette magát harcba a hazai fronton. Az MTK elleni idegenbeli nyitányon becsúszott egy döntetlen (1–1), ám az azt követő tizenhárom bajnoki találkozón csak két pontot veszített a megszerezhető harminckilencből, a Mol Fehérvár FC ellen játszott idegenben 1–1-es döntetlent. Ezt azt is jelentette, hogy vereség nélkül zárta az őszt a gárda, s ez több szempontból is nagy fegyvertény. Egyfelől a nemzetközi kupaterhelés mellett is bírta a tempót, másfelől úgy is sikerült tűzben tartani a futballistákat, hogy volt, aki a zsúfolt program ellenére is kevesebb lehetőséghez jutott.

A mostani Ferencváros legnagyobb erénye mégis az, hogy olyan mérkőzéseket is meg tud nyerni, amilyeneket korábban nem mindig sikerült. A csapat akkor is türelmesen futballozik, ha a második félidőben még nem vezet. Szerhij Rebrov érdemei elévülhetetlenek az őszi sikerekben, a szakmai stábban olyan emberekkel vette körül magát, akikben a leginkább megbízik. Jóllehet a döntés, az utolsó szó mindig az övé, az elemzésekben, ellenfelek feltérképezésében is van kire támaszkodnia. A zöld-fehéreknél az ősszel Kubatov Gábor elnök is hangsúlyozta, a siker közös, ahogyan a jobbszélső, a vezetőedző vagy éppen a balhátvéd, a szertáros, a buszsofőr és a mosónő is tudása legjavát nyújtotta. Csakis így lehet jelentős eredményeket elérni.

Az orvosi stábnak is jár a kalapemelés, hiszen a koronavírus-járványt úgy sikerült (eddig) átvészelni, hogy csak két-három futballista kapta el a fertőzést, és a szigorú előírásokat betartva nem voltak csoportos megbetegedések. A csapatrészek közül nehéz lenne bármelyiket is kiemelni, hiszen a kapuban Dibusz Dénes kimagaslót nyújtott, a védelem a legkevesebb (7) gólt kapta a mezőnyben, a középpályán védekezni és támadni egyaránt tudó futballisták szerepelnek, elöl Franck Boli bizonyította, mennyire veszélyes a tizenhatoson belül, az idény végére pedig Roko Baturina is elkezdte termelni a gólokat.

Az ősz legjobbja összességében mégis Tokmac Nguen volt, akinek csupán kisebb hullámvölgyei akadtak, és rögtön a bajnokság elején hátára vette az együttest. Sorra szerezte a gólokat, adta a gólpasszokat, és nemcsak itthon, hanem a nemzetközi színtéren is nehéz helyzetbe hozta a védőket.

A Ferencváros kényelmes helyzetből várja a folytatást, úgy vezeti kilenc ponttal a tabellát, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszott az üldöző fehérváriaknál.

Mindkét fronton az élre!

– A nyáron érkezett Magyarországra. Elégedett az első fél évvel?
– Nincs okom panaszra. Gyorsan beilleszkedtem, megérkezésemet követően nem sokkal már tétmérkőzésen is bemutatkoztam. Izgalmas időszak van mögöttem, de éppen azért fogadtam el a Ferencváros ajánlatát, mert ilyen sikerekről álmodtam – mondta Myrto Uzuni, a Ferencváros szélsője.

– A csapat fölényesen vezeti a tabellát. Ennyivel jobb volt mindenkinél?
– A pontok ezt mutatják. Magabiztosak voltunk egész ősszel, ez különösen annak fényében nagy tett, hogy a nemzetközi színtéren is helytálltunk. A Bajnokok Ligája-találkozók előtt és után sem hullajtottunk pontokat a bajnokságban, ennek legalább annyira kell örülni, mint a csoportkörbe jutásnak.

– Elégedett az őszi teljesítményével?
– Két gólt szereztem, de tudok ennél sokkal többet is egy szezonban. Összességében jól teljesítettem, a kapu előtt sem voltam önző, gólpasszokkal segítettem a csapatot. Szezon közben ki kellett hagynom néhány hetet, azt követően még inkább labdaéhesen tértem vissza a pályára.

– Bajnok lesz a Ferencváros?
– Mást el sem tudok képzelni! A bajnoki cím mellett a kupasorozatban is az élen akarunk végezni. A magam részéről csak akkor leszek elégedett, ha mindkét sorozatban aranyérmesek leszünk.

Vélemény

Zoran Kuntics, a Ferencváros egykori támadója: – Szerhij Rebrov igazi sakkmester. Nála nincs tuti kezdő ember, az ősszel is nagyon jól mozgatta a játékosokat. Folyamatosan tűzben tartotta őket, minden találkozón motiváltan léptek pályára. Pedig ezt nem könnyű elérni. Február óta a klub megfigyelőjeként dolgozom a balkáni régióban, így hivatalból is láttam az összes ferencvárosi mérkőzést. Erőnlétileg tökéletes állapotban van a csapat, az öltözőben fegyelem van. Mondhatom, régen láttam ennyire magabiztos együttest az NB I-ben. A bajnokságban egyértelműen a Ferencváros a legjobb, ezért könnyedén lesz ezúttal is bajnok. Nehéz kritikával illetni a mostani csapatot, az ősz nagyon rendben volt.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A SOROZAT TOVÁBBI RÉSZEI
Vakvágányon – ilyen volt a DVTK őszi szezonja
Mindenszenteki törés – ilyen volt a Budafok őszi szezonja
Kijózanító süllyedés – ilyen volt a Honvéd őszi szezonja
Megfogyatkozva – ilyen volt az Újpest őszi szezonja
Egységben az erő – ilyen volt a Mezőkövesd őszi szezonja
Átalakulóban – ilyen volt a ZTE őszi szezonja
Előre, támadás! – ilyen volt a Paks őszi szezonja
Mesés november – ilyen volt a Kisvárda őszi szezonja
Vissza a jó útra – ilyen volt a Puskás Akadémia őszi szezonja
Fiatalos lendülettel – ilyen volt az MTK őszi szezonja
Több volt benne – ilyen volt a Mol Fehérvár őszi szezonja
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
  1. Ferencvárosi TC 14 12 2 31–  7 +24 38
  2. Mol Fehérvár 15 8 5 2 35–17 +18 29
  3. MTK Budapest 16 7 4 5 24–21   +3 25
  4. Puskás Akadémia 16 7 2 7 20–24   –4 23
  5. Kisvárda 15 6 5 4 17–18   –1 23
  6. Paksi FC 16 6 3 7 29–30   –1 21
  7. Zalaegerszegi TE 16 6 2 8 28–28     0 20
  8. Mezőkövesd 16 6 2 8 16–22   –6 20
  9. Újpest FC 16 5 4 7 20–32 –12 19
10. Budapest Honvéd 16 4 5 7 24–23   +1 17
11. Budafoki MTE 15 4 3 8 17–26   –9 15
12. Diósgyőri VTK15311118–31–1310
2021.02.25 21:42:47

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha nem csupán jön, hanem szabad kezet is kap, jók az esélyei.

2021.02.24 21:41:51

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Visszaszerezte önbecsülését a Fehérvár.

2021.02.24 14:23:01

Labdarúgó NB I HATÁR DÁVID

Nikolics tizenegyesgólja után Stopira mind a két kapuba betalált • A fehérváriak a Budafokkal találkoznak.

2021.02.24 13:14:19

Labdarúgó NB I BACSKAI JÁNOS

A felcsútiak elszenvedték első idei vereségüket, a lila-fehérek 2–1-es győzelemmel jutottak tovább.