BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2021.01.12 08:57 Frissítve: 2021.01.12 08:57

NB I: vissza a jó útra – ilyen volt a Puskás Akadémia őszi szezonja

A koronavírus-járvány alaposan megviselte az előző idény bronzérmesét, ám a felcsútiak őszi teljesítménye a nehézségek ellenére is esélyt teremtett a dobogós helyezés elérésére.

A Puskás Akadémia az Újpest legyőzésével rajtolt, de októberben megtorpant, november végén pedig ismét lendületbe jött (Fotó: Micheller Szilvia)

 

Ennél balszerencsésebb kezdést el sem lehetett volna képzelni! A Puskás Akadémia az előző idény végén kivívott harmadik hellyel történelme során először szerepelhetett a nemzetközi porondon. Ám sosem derül ki, hogy legerősebb összeállításában mire lett volna képes az Európa-liga selejtezőjében a svéd Hammarby ellen. A csapatnál az egymeccses, augusztus végén rendezett párharc előtt ütötte fel a fejét a koronavírus-járvány, amely megtizedelte a csapatot, így a találkozó előtt már annak is örülni kellett, hogy az együttes egyáltalán elutazhatott Stockholmba. Ott aztán a tisztes helytállásra futotta az erejéből, a 3–0-s vereség után pedig nem volt meglepő, hogy a felcsútiak – kiírás szerinti – első két bajnokiját később játszották.

Ilyen előzmények után hiába tűnt kívülről reménytelennek az Újpest elleni hazai mérkőzés, a fertőzött kulcsemberek helyére lépő fiatalok – mint Komáromi György, Deutsch László, Radics Márton vagy Kiss Tamás – éltek a lehetőséggel, sőt Hornyák Zsolt együttese az Újpest (3–2) után a Kisvárdát is legyőzte (3–0). A remek rajtot követően úgy tűnt, a fertőzésből felépülő kulcsemberek visszatérésével még erősebbé válhat az előző kiírás bronzérmese.

Aztán minden másként alakult. A kezdeti lendületet törés, majd a vezetőedző kifakadása követte.

„Szétromboltuk a nyerő csapatot, a fiatalokat   – mondta az M4 Sport kameráinak a vezetőedző a Diósgyőri VTK-tól elszenvedett 3–0-s idegenbeli vereség után, amely a sorozatban elvesztett harmadik bajnokit jelentette. – Az az érzésem, hogy ha nem lesz rend az öltözőben, ha egymásra irigykednek, s nem a pályán dől el, hogy ki játszik, s hogy milyen erős, akkor nekem itt nincs keresnivalóm. Az az érzésem, amióta a csapat visszatért a koronavírus után, mindenki csak irányítani szeretne, de játszani senki. Senki sem számított a koronavírusra, de a fiatalok nyertek. Azt gondoltam, az idősebbeknek ez motiváció lesz, de sajnos az utolsó két mérkőzésen nem ismertem fel a csapatomat.”

A vezetőedző szavai alapján úgy tűnik, a kezdeti lendület az öltözőben tört meg. Az idősebb játékosok és a bajnokság elején berobbanó fiatalok között némi ellentét feszülhetett, és bár november 4-én a koronavírus-járvány miatt megfogyatkozó Honvédot 1–0-ra legyőzte a Puskás Akadémia, a Pakstól elszenvedett 6–2-es vereség nem sok jóval kecsegtetett.

Csakhogy a nagy pofon után kéthetes szünet következett, a válogatott meccsek alatt pedig összekapta magát az együttes. Hornyák Zsolt megszilárdította a védelmet, az év utolsó hat bajnokiján csak három gólt kapott csapata, a Budafok 3–0-s legyőzése pedig vélhetően átszakította a gátat. Később a Bp. Honvéd (1–0) elleni – újbóli – presztízsmeccsen, valamint az Újpest elleni idegenbeli találkozón (2–1) is három pontot szerzett a Fejér megyei együttes, a Mol Fehérvár otthonában döntetlent ért el (1–1), így a Mezőkövesd Zsórytól elszenvedett évzáró veresége (0–1) ellenére kedvező helyzetből várhatja a folytatást.

Hiába tehát a hullámvölgy, a jó kezdésnek és az őszi szezon végén mutatott feltámadásnak köszönhetően a csapatnak minden esélye megvan arra, hogy ismét a dobogón zárja a bajnokságot.

A POFON UTÁN ÁLLTAK TALPRA
– Félig üres a pohár, vagy félig tele van?
– Nehéz erre válaszolni, az ősszel végig hullámvasúton ültünk – mondta Szolnoki Roland, a Puskás Akadémia egyszeres válogatott hátvédje a felvetésre. – Nagyon nehezen kezdődött az idény, a koronavírus-fertőzések miatt az Európa-liga-meccsünk is veszélybe került, aztán a kulcsemberek helyére lépő fiatalok éltek a lehetőséggel, ennek köszönhetően győzelmekkel kezdtük a bajnokságot. Mindenki bizonyítani akart, gólra törő futballt játszottunk, és az eredmény sem maradt el. A jó kezdés ellenére azonban hullámvölgybe kerültünk, és nehezen kecmeregtünk ki belőle.
– Mi volt a visszaesés oka?
– Nem akarok mindent a vírusra fogni, de nagyon nehéz helyzet, amikor a fertőzést követően több mint tíz játékos érkezik vissza különböző ütemben az első csapat keretéhez, számos vizsgálat után, más-más erőnléti állapotban. Ez a mi teljesítményünkön is meglátszott, s éppen a legnagyobb pofon, a Pakstól elszenvedett hat kettes vereség után jutottunk túl a nehézségeken.
– Mire számít a tavasszal?
– A szezon végén mutatott játékra építhetünk a folytatásban. A legfontosabb, hogy stabil legyen a csapat, és lehetőség szerint győzelmekkel kezdjük az új évet, mert a siker egész tavaszra lendületet adhat.
A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!
„VOLTAK NEHÉZ IDŐSZAKOK”
Polonkai Attila, a csapat korábbi középpályása, jelenlegi segédedzője: – A koronavírus-járvány számos csapatnál rányomta a bélyegét az őszi szezonra, ám olyan szempontból jól jöttünk ki a nehéz helyzetből, hogy a hiányzók miatt több fiatal játékosnak tudtunk lehetőséget adni, ők pedig éltek a bizalommal. Voltak nehéz időszakok, de amikor a játékosok nagy része utolérte önmagát, kiegyenesedtünk. Bár hullámzó teljesítményt nyújtottunk, összességében elegendő pontot gyűjtöttünk ahhoz, hogy jó alapot teremtsünk a sikeres tavaszi folytatásra. Szerencsére nem volt gyökeres változás a csapat játékában, így ha valamelyik posztról kiesik az első számú jelölt, a beugró tudja, mit kell játszania.
A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!
A SOROZAT EDDIGI RÉSZEI
Vakvágányon – ilyen volt a DVTK őszi szezonja
Mindenszenteki törés – ilyen volt a Budafok őszi szezonja
Kijózanító süllyedés – ilyen volt a Honvéd őszi szezonja
Megfogyatkozva – ilyen volt az Újpest őszi szezonja
Egységben az erő – ilyen volt a Mezőkövesd őszi szezonja
Átalakulóban – ilyen volt a ZTE őszi szezonja
Előre, támadás! – ilyen volt a Paks őszi szezonja
Mesés november – ilyen volt a Kisvárda őszi szezonja

A KÖVETKEZŐ RÉSZBEN: Az újonc MTK Budapest útját értékeljük, amely a képzeletbeli dobogó alsó fokára vezetett.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
  1. Ferencvárosi TC 14 12 2 31–  7 +24 38
  2. Mol Fehérvár 15 8 5 2 35–17 +18 29
  3. MTK Budapest 16 7 4 5 24–21   +3 25
  4. Puskás Akadémia 16 7 2 7 20–24   –4 23
  5. Kisvárda 15 6 5 4 17–18   –1 23
  6. Paksi FC 16 6 3 7 29–30   –1 21
  7. Zalaegerszegi TE 16 6 2 8 28–28     0 20
  8. Mezőkövesd 16 6 2 8 16–22   –6 20
  9. Újpest FC 16 5 4 7 20–32 –12 19
10. Budapest Honvéd 16 4 5 7 24–23   +1 17
11. Budafoki MTE 15 4 3 8 17–26   –9 15
12. Diósgyőri VTK15311118–31–1310

A 2. fordulóból – az FTC nemzetközi kupakötelezettsége miatt – elhalasztott Ferencváros–Diósgyőri VTK mérkőzést 2021. január 20-án rendezik.

Az 5. fordulóból – a Fehérvár és az FTC nemzetközi kupakötelezettsége miatt – elhalasztott Kisvárda–Mol Fehérvár és Budafoki MTE–Ferencváros meccset 2021. január 27-én játsszák le.

 

2021.01.25 21:41:24

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A játékvezetők magabiztosabbak lettek hátuk mögött a fegyelmezési szándékkal. Kevesebben voltak a kelleténél, ezért volt általános nyűg az idegenben játszó csapatoknál, hogy a helyi partjelzők éppen, hogy csak gólt nem lőttek, annyira lelkesen segítették az övéiket.

2021.01.23 23:15:39

Labdarúgó NB I BACSKAI JÁNOS (szöveg), MIKOLA BENCE (grafika), KUN ATTILA (osztályzatok, álomcsapat)

IDEGENLÉGIÓ. A Fradiban Otten és Klein villogott; nem a Chinchilla, Romeo, Vuk trióra, eközben a nagy Hudson-Odoi a Vasasban…

2021.01.24 13:27:18

Labdarúgó NB I CSERHÁTI ANDRÁS (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Hidi bombagóllal szerzett vezetést, a ZTE fordított, Gazdag büntetőből egyenlített.

2021.01.24 13:22:22

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Bognár György csapata jól kezdte az évet, és otthon tartotta a három pontot.

2021.01.24 13:15:53

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Varga Roland az MTK-ban, Csonka András a Budafokban szerzett gólt az első meccsén.