PIETSCH TIBOR
PIETSCH TIBOR
2021.01.14 11:21 Frissítve: 2021.01.14 11:40

NB I: több volt benne – ilyen volt a Mol Fehérvár őszi szezonja

Vegyes őszt tudhat maga mögött a Mol Fehérvár, amely a második helyről várja a labdarúgó NB I tavaszi folytatását.

Hiába igyekeznek a fehérváriak felülkerekedni a bajnoki címvédőn, a Ferencváros előnye kilenc pont a tabella élén (Fotó: Török Attila)

 

A Mol Fehérvár FC hátránya kilenc pont a nála egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Ferencváros mögött. Ha a Fradi megnyeri az első fordulóból január 20-ra halasztott Diósgyőri VTK elleni meccsét, a piros-kékek abban a tudatban vághatnak neki a tavaszi szezonnak, hogy a 12 pontos lemaradás ledolgozása majdhogynem egyenlő a lehetetlennel. Jobb híján arra törekedhetnek, hogy a Magyar Kupát megnyerjék, a bajnokságban pedig megőrizzék a második helyüket. Vállalható cél, két kivétellel az összes magyar klub boldogan aláírná, hogy évről évre ezért küzd – más kérdés, hogy a két klubból az egyik a Mol Fehérvár.

Mint esztendők óta mindig, a 2020–2021-es idényt is úgy indította a csapat, hogy amit csak lehet, megnyer. Az Európa-liga-diadal persze nem szerepelt a kívánságlistán, de az igen, hogy ha egy mód van rá, a csoportkörbe jusson be a csapat. Közel állt hozzá… Miután az ír Bohemian FC és a máltai Hibernians ellen hozta a kötelezőt, a francia Reims elleni bravúrral eljutott a főtábla küszöbéig. Mi több, félig át is lépte, hiszen a Standard Liege elleni rájátszás szünetében még 1–0-ra vezetett, csakhogy a belga együttes a második félidőben három gólt szerzett, amire magyar részről nem érkezett válasz. Noha a kiesést nem lehetett kudarcként felfogni, a fehérváriaknak igencsak fájt. Erről árulkodtak Márton Gábor szavai is:  „Ha valaki az első selejtezőkör előtt azzal áll elénk, hogy eljutunk a playoffig, azt mondjuk: de jó lenne! Most, hogy a csoportkör küszöbén megbotlottunk, csalódottak vagyunk. Vegyesek az érzéseim, mert valahol a mélyén elégedettek lehetnénk azzal, amit az elmúlt hetekben elértünk, mégsem vagyunk azok.”

A 2020 nyarán Zalaegerszegről Fehérvárra „átigazoló” vezetőedző érzései az őszi szezon kapcsán is vegyesek lehetnek. Hogy mást ne mondjunk, az együttes az NB I 10. játéknapján szenvedte el az első vereségét. Ezzel nem is lenne baj, végtére is tíz fordulónként egy vereség még a legnagyobbaknak is belefér. A gondot az jelentette, hogy addig négy meccsen kénytelen volt beérni döntetlennel, a ZTE FC, a Paksi FC és a Bp. Honvéd ellen is értékes pontokat hullajtott el. Az FTC elleni 1–1 után is bosszankodhattak Székesfehérváron, mégpedig azért, mert a mérkőzés inkább a trónkövetelő, mintsem a címvédő fölényét hozta.

Éppen az a meccs mutatta meg, hogy több van a Vidiben. Márton Gábor javára szól, hogy irányításával a csapat stílust váltott, ha lennének nézők a lelátón, megállapíthatnák, hogy közönségszórakoztató futballt játszik. Ha azt írjuk, helyzetekben nem volt hiány, még finoman fogalmazunk, de akkor is, ha hozzátesszük, hogy az ellenfél kapuja előtt sokkal pontosabban is célozhattak volna a fehérváriak.

A tavasztól jobb és hatékonyabb játékot remélő vezetőedző nem tagadta, megítélése szerint legalább hat-hét pont a „zsákban” maradt. Ha innen nézzük, meg is van a magyarázat arra, miért akkora az FTC előnye, amekkora. Az ugyanakkor nem válik a Mol Fehérvár hátrányára, hogy számos magyar játékost szerepeltet. Egyrészt válogatott futballistákról van szó, másrészt tehetséges fiatalokról – akik majdan maguk is válogatott futballisták lehetnek. Ha már a bajnoki elsőség úgyis „elúszóban” van, a következő hónapokban talán érdemes még több bizalmat szavazni a fiataloknak.

Idővel aranyat érhet a tudásuk.

VÉLEMÉNY
Dusan Vasziljevics, a fehérváriak korábbi játékosa: „Jó úton jár a fehérvári csapat. Ezt annak ellenére állítom, hogy a Ferencváros előnye tetemes. A nyáron az új edző mellett több játékos érkezett, némi időre szükség volt ahhoz, hogy összeálljon az együttes. Nincs kétségem afelől, hogy a tavasszal jobb csapatot láthatunk. Tetszik a futball, amelyet Márton Gábor játszat, a Vidinek minden meccsen támadnia kell! Meglehet, a tavaszt félig-meddig érdemes arra szánni, hogy a nyárra kialakuljon az a gárda, amely megnyerheti a következő bajnokságot, s a nemzetközi porondon is maradandót alkot.”
„NEM LEHETÜNK ELÉGEDETTEK” – INTERJÚ FIOLA ATTILÁVAL
– Több volt az őszben?
– Mindenképp! – vágta rá Fiola Attila, a Fehérvár hátvédje. – Nem én vagyok az első futballista, aki azt mondja, mindig van hová fejlődni, sosem lehetünk elégedettek azzal, amit elértünk. Ami minket illet: egyáltalán nem lehetünk elégedettek a bajnokság első felében mutatott teljesítményünkkel. Bár nem is a játékkal volt gond elsősorban, hanem a hatékonysággal.
– Lemondtak a bajnoki címről?
– A tabella sajnos arról tanúskodik, hogy jelentős a hátrányunk. Nem erre számítottunk a rajt előtt, abban bíztunk, hogy szoros versenyben leszünk a Ferencvárossal. A zöld-fehérek előnye soknak tűnik, de mindent megteszünk, hogy beérjük őket. Azzal a céllal vágunk neki a tavasznak, hogy az összes meccsünket megnyerjük, meglátjuk, mire megyünk.
– Vigasztalja, hogy legalább ön sikeres fél évet tudhat maga mögött?
– Az ősz valóban jól alakult nekem. Nem hátráltatott sérülés, egyetlen edzést sem kellett kihagynom, a meccsek kilencven százalékán játszottam. A válogatottba is visszatérhettem csaknem kétéves szünet után, a számos megpróbáltatásért kárpótoltak azok a sikerek, amelyekben részem lehetett. Már csak jó tavasz kell Fehérváron, és akkor rendben vagyunk.
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A SOROZAT EDDIGI RÉSZEI
Vakvágányon – ilyen volt a DVTK őszi szezonja
Mindenszenteki törés – ilyen volt a Budafok őszi szezonja
Kijózanító süllyedés – ilyen volt a Honvéd őszi szezonja
Megfogyatkozva – ilyen volt az Újpest őszi szezonja
Egységben az erő – ilyen volt a Mezőkövesd őszi szezonja
Átalakulóban – ilyen volt a ZTE őszi szezonja
Előre, támadás! – ilyen volt a Paks őszi szezonja
Mesés november – ilyen volt a Kisvárda őszi szezonja
Vissza a jó útra – ilyen volt a Puskás Akadémia őszi szezonja
Fiatalos lendülettel – ilyen volt az MTK őszi szezonja

A KÖVETKEZŐ, UTOLSÓ RÉSZBEN:Ferencváros ellentmondást nem tűrő menetelését elevenítjük fel.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
  1. Ferencvárosi TC 14 12 2 31–  7 +24 38
  2. Mol Fehérvár 15 8 5 2 35–17 +18 29
  3. MTK Budapest 16 7 4 5 24–21   +3 25
  4. Puskás Akadémia 16 7 2 7 20–24   –4 23
  5. Kisvárda 15 6 5 4 17–18   –1 23
  6. Paksi FC 16 6 3 7 29–30   –1 21
  7. Zalaegerszegi TE 16 6 2 8 28–28     0 20
  8. Mezőkövesd 16 6 2 8 16–22   –6 20
  9. Újpest FC 16 5 4 7 20–32 –12 19
10. Budapest Honvéd 16 4 5 7 24–23   +1 17
11. Budafoki MTE 15 4 3 8 17–26   –9 15
12. Diósgyőri VTK15311118–31–1310

 

2021.01.22 20:42:32

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ünnep lesz, akárhogy is produkálnak a tizenkettek a hátralévő tizenhét fordulóban.

2021.01.21 23:27:00

Labdarúgó NB I P. K.

A Puskás Akadémiának sikerült formába lendülnie. Az MTK-nál gondot jelenthet a sok hiányzó.

2021.01.21 12:51:12

Labdarúgó NB I P. K.

Zalaegerszegen a háromszoros válogatott Futács Márkó jelentheti az erősítést.