NB I: ilyen jól még nem játszott Ryan Mmaee ebben az idényben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.02.28. 10:32
A labdarúgó NB I 21. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a Ferencváros és Ryan Mmaee debreceni teljesítménye, de szó lesz a kecskeméti Tóth Barna Újpest FC elleni góljáról, a zalaegerszegi Szalay Szabolcs szabadrúgásáról és a vasasos Uram János védéseiről is.
Ferenczi János (a fotón fehér mezben) minden eszközt bevetett Ryan Mmaee féken tartása érdekében a vasárnapi Debreceni VSC–Ferencváros találkozón, de csapattársaihoz hasonlóan nem járt sikerrel (Fotó: Kovács Péter) – a forduló galériájához katt a képre!
Ferenczi János (a fotón fehér mezben) minden eszközt bevetett Ryan Mmaee féken tartása érdekében a vasárnapi Debreceni VSC–Ferencváros találkozón, de csapattársaihoz hasonlóan nem járt sikerrel (Fotó: Kovács Péter) – a forduló galériájához katt a képre!

A FORDULÓ ALAKÍTÁSA – FERENCVÁROS, RYAN MMAEE

Elöl és hátul is kiválóan teljesített a Ferencváros Debrecenben. Magabiztosan megnyert mérkőzésen, a két góljával kulcs­emberré előlépő Ryan Mmaee újfent bizonyította, hatalmas értéke lehet a Leverkusen elleni Európa-liga-nyolcaddöntőben a Ferencvárosnak – ha motiváltan játszik.

Régen láttuk annyira egységesnek a Ferencvárost, mint a Debrecen elleni idegenbeli, győztes (2–0) meccsen – ebben az esztendőben legalábbis még biztosan nem volt ennyire lehengerlő. Ékes bizonyítéka a zöld-fehérek kiegyensúlyozottságának, hogy az InStat adatelemző-rendszer szerint ezen a bajnokin volt az évadban a második legmagasabb a játékosainak teljesítményértékelésére szolgáló InStat-indexe, 240 volt az átlagos értékük (az együttes NB I-es átlaga 230, a legmagasabb, 244 az Újpest elleni, 6–0-ra megnyert meccsen volt, a legalacsonyabb pedig 208, ami a mezőkövesdi idegenbeli 2–1-es vereséghez köthető).

A Ferencváros az első perctől kezdve irányította a játékot, nem engedte kibontakozni a Szrdjan Blagojevics vezetőedzői kinevezése óta szervezett és gördülékeny támadójátékkal kirukkoló Lokit. A csapat védelme hatékony volt, a bajnokság második legtöbb gólját szerző debreceniek csupán hat lövésig jutottak el, csupán egy ellentámadást fejeztek be lövéssel, ráadásul Dzsudzsák Balázsék egyszer sem találták el Dibusz Dénes kapuját. A hátsó sor játékosai egytől egyig magabiztosan látták el védőfeladataikat, a jobbhátvéd Botka Endre párharcainak 71, a belső védő Myenty Abena 86, a sérülés miatt lecserélt Samy Mmaee 100, Mats Knoester 50, Pászka Lóránd 77 százalékát nyerte meg.

Támadásépítése is hatékony volt, a DVSC szerb trénerének kinevezése óta ugyanis még egyetlen csapat sem jutott el 19 kapura lövésig a Nagyerdei Stadionban. Megyeri Balázs bravúrjainak tulajdonítható, hogy nem aratott nagyobb különbségű sikert, az InStat helyzetek minősége alapján várható gólok mutatója (xG) szerint 2.6-ot kellett volna szereznie. Az FTC idénybeli tizenkettedik kontrából elért találatával ragadta magához az előnyt, s itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy Nikolai Baden Frederiksen kiválóan szolgálta ki Ryan Mmaeét. A télen a holland Vitesse-től kölcsönvett, 22 éves dán csatár a marokkói támadó mögött futballozott, s bár még csak néhány hete edz együtt a páros, mintha meglenne az összhang kettejük között.

Az együttes második góljáról, valamint az azt szerző Ryan Mmaeéról is érdemes szót ejteni, hiszen kiváló technikai megoldással zúdította a labdát a Loki kapujába. Duplájával fellépett az NB I góllövőlistájának második helyére, 17 bajnokin 11 gólt szerzett. Bár az utóbbi időszakban nyújtott teljesítménye hagyott kívánnivalót maga után, sokszor érte kritika, hogy flegmán, fegyelmezetlenül, öncélúan futballozik, a DVSC ellen régen látott arcát mutatta: odatette magát – ennek eredményeként hétszer szerzett labdát (az idényben három volt a rekordja). A játékkedvével sem volt gond, hét lövéssel próbálkozott, ötször találta el a kaput, két góljával ő volt a meccs kulcsfigurája. Cseleivel őrületbe kergette a hazaiak játékosait (kilenc cseléből hat sikeres volt), Varga Józsefet, Ferenczi Jánost és Manriquét is lezser bokamozdulatokkal ejtette át, szinte tarthatatlan volt. Az összes labdaérintést értékelő InStat-indexe 269 pont volt ezen a meccsen, ami ebben az idényben a legmagasabb pontszáma a csatárnak az NB I-ben. Bár egy mérkőzésből sok következtetést nem lehet levonni, hatalmas értéke lehet a Ferencvárosnak, ha motiváltan futballozik.

Emlékezhetünk, amikor 2021 nyarán Ciprusról a klubhoz szerződött, a nyári BL-selejtezőkben a bizonyítási vágytól fűtve a hátán cipelte a csapatot, nyolc meccsen négy gólt szerzett és három gólpasszt adott, majd az Európa-liga csoportkörében is betalált – éppen a Leverkusen otthonában, ahová március 9-én a sorozat nyolcaddöntőjének első felvonására visszatérnek a zöldeknek, akiknek akkor is égető szükségük lesz néhány hasonló villanásra. Ryan Mmaee 64 tétmeccsén 31 gólt szerzett a Ferencvárosban. Ebben az NB I-es idényben a hétvégi duplájával feljött a második helyre az NB I góllövőlistáján 11 találattal (a paksi Varga Barnabás vezet 14-gyel) és 2. helyre jött fel a kaput eltaláló lövések számában is (Varga: 29, Mmaee: 26).

BORSOS LÁSZLÓ

NAGYÍTÁSÉRT KAT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KAT A KÉPRE!

A FORDULÓ FORDULATA – KECSKEMÉTI TE–ÚJPEST FC

Másodperceken múlt, hogy a Kecskeméti TE ne veszítse el egy éve tartó veretlenségét hazai pályán. Az Újpest 2–1-re vezetett a Széktói Stadionban, amikor a négypercesre tervezett hosszabbítás végén szöglethez jutott a KTE. A házigazdák kapusa, Varga Bence is felment fejelni, sőt Szuhodvszki Soma beadása után kevés választotta el attól, hogy elérje a labdát. Azt persze aligha bánta, hogy Tóth Barna megelőzte… A már a 83. percben is eredményes támadó a léc alá fejelte a labdát, így egyenlített a Kecskemét. Tóth Barna eddig húsz NB I-es meccsen három gólt szerzett , mind a hármat a fővárosi lila-fehérek ellen szerezte.

„Szeretek az Újpest ellen játszani – mondta mosolyogva Tóth Barna.Még extra motivációm is van, mert ott nevelkedtem. Óriási élmény, hogy a vasárnapi mérkőzés utolsó pillanatában gólt szereztem, ha azt nézem, hogy kétgólos hátrányból kapaszkodtunk vissza egy erős csapat ellen, a döntetlen tulajdonképpen győzelemmel ér fel nekünk. Nagyon küzdött mindenki, meg is lett az eredménye.”

Nemcsak jó futballista, hanem szavatartó ember is. A mérkőzés előtti napokban lapunknak nyilatkozott arról, „...azt szoktuk ígérni a szurkolóinknak, hogy minden alkalommal a végsőkig küzdünk és kitesszük a lelkünket a pályára – ez vasárnap sem lesz másként!” Nos, nem is volt.

„Hogy megállás nélkül megyünk előre, nyilván alapvető – tette hozzá utólag. – Edzőnk, Szabó István megköveteli tőlünk, de egymást közt mi is mindig megbeszéljük: bárhogy állunk, nem adjuk fel, harcolunk a lefújásig. Főleg a kecskeméti drukkerek előtt! Óriási erőt adnak nekünk, az Újpest ellen is rengeteget jelentett, hogy a zord időjárás ellenére sokan kijöttek és támogattak minket.”

Tóth Barnáról tudni érdemes, 27 évesen vált belőle NB I-es labdarúgó, az előző idényben kiharcolt feljutást követően 2022. július 30-án, a Vasas ellen mutatkozott be. Története azért is mesébe illő, mert – mint a hiros.hu-nak felelevenítette – volt idő, amikor elengedte az első osztályú pályára lépésről szőtt álmait.

„Ha valaki az idő tájt azt mondja nekem, egyszer mégis élvonalbeli játékos válik belőlem, megmosolyogtam volna – árulta el az immár 20 NB I-es fellépésnél tartó támadó. – Egy biztos, akkor sokat fizettem volna azért, hogy átéljem, amiben vasárnap részem volt. Örülök, hogy végül eljutottam idáig, sok munka van mögötte. No meg egy nagyszerű klub, szakmai stáb és csapat, a fordulópontot az jelentette a karrieremben, hogy másfél éve Kecskemétre igazoltam. A keretünknek számos tagja van, akiről korábban nem gondolták volna, hogy eljut az élvonalig, most mégis megmutathatjuk magunkat az országnak – szerintem egészen jól megy.”

TÓTH BARNA: CSAK EGYSZER ÉLTEM ÁT ILYEN KATARZIST

P. T.

A FORDULÓ SZABADRÚGÁSA – SZALAY SZABOLCS

Volt már jól sikerült meccse Szalay Szabolcsnak az idényben – többek között a 14. fordulóban játszott Újpest elleni bajnoki, amelynek az egyetlen gólját szerezte –, ám rengeteget tett azért, hogy a Mol Fehérvár ellen mutatott futballjára is jó szívvel gondolhasson vissza. A ZTE FC 21 éves támadója kilencven percen keresztül sprintben közlekedett, elmozgásaival, beindulásaival sokat segített társainak, nem mellékesen gólja és gólpassza elengedhetetlenül kellett csapata első tavaszi győzelméhez.

„Hideg zuhanyként ért bennünket a Mol Fehérvár gyors gólja, de csapatunk erejét mutatja, hogy jól reagáltunk, és még az első játékrészben egyenlítettünk, hosszú gólcsendet törve meg ezzel – tekintett vissza a szombati találkozóra Szalay Szabolcs. A vendégek rosszul sikerült felszabadítása előzte meg a gólunkat, észleltem, hogy Csóka Dániel üresen van középen, jó volt látni, hogy a fejese után a kapuban köt ki a labda. Az ilyen játékhelyzeteket, vagyis a beadásokat, a kapu elé érkezést rengeteget gyakoroljuk az edzéseken, és igen, a gólpassz ugyanolyan örömöt adott, mintha én találtam volna be. A második félidő első huszonöt percében végig az ellenfél térfelén voltunk, és mert Ricardo Moniz vezetőedző még a kezdés előtt mondta, ha büntetőhöz jutunk, az Tajti Mátyásé, ha viszont szabadrúgást lőhetünk, én álljak a labda mögé, távolról és közelről is bátran vállalkoztam. A második gólunk előtt egyébként csapattársam, Szendrei Norbert adott jó tippet, onnantól már csak az volt a fontos, hogy a szabadrúgásból eltaláljam a kaput. Nem túlzás, az elmúlt hetekben, hónapokban rengeteget gyakoroltam, a vezetőedzőnk sokszor kint maradt velem – volt értelme. Az idény legjobb meccsét játszottam, mégiscsak gólpasszt adtam és gólt szereztem, de a lényeg, hogy hat nyeretlen bajnoki után végre újra három pontot szereztünk.”

És hogy a Mezőkövesd elleni keddi Magyar Kupa-negyeddöntőtől mit remél?

„Keményen edzünk, sokat dolgozunk, s láthatjuk, hogy kifizetődik. A Mezőkövesd jó formában van, de nyerni akarunk, sőt, az egész sorozat megnyerése a célunk!”

Z. A.

A FORDULÓ KAPUSTELJESÍTMÉNYE – URAM JÁNOS

Az NB I-es újonc Uram János berobbant az élvonalba. Noha a tabellán utolsó helyen álló Vasas nem tudott nyerni szombaton a Kisvárda ellen, kapusa teljesítménye reményt adhat a bennmaradásért zajló harcban: Uram János, az angyalföldiek 22 éves labdarúgója ezúttal is felhívta magára a figyelmet, lapunknál nyolcas osztályzatával a legjobb teljesítményt nyújtotta posztján a 21. fordulóban. Bár ritkán jelent jót kiesés elől menekülő csapatnak, ha a kapusa villog a leginkább, Uram János teljesítménye ismét pontot ért a Vasasnak, és kettővel többet is hozhatott volna, ha nem ítélnek ellenük talán túl szigorúan büntetőt, illetve, ha nincs a balszerencsés öngól. Mert minden mást védett a kapus, és volt is munkája bőven.

„Fordulatos meccsünk volt a Kisvárda ellen, vezetést szereztünk, két gólunkat nem adták meg, fordított az ellenfél, így a végén elért találatunk is csak az egyenlítéshez volt elég – mondta lapunknak Uram János. – Alapvetően örülünk a pontszerzésnek, de talán több volt a meccsben, a játék képe alapján szerintem győznünk kellett volna. Igyekszem megszolgálni a bizalmat, amit a szakmai stábtól kapok, a magam eszközeivel segíteni a csapatot, mert minden pontra szükségünk van.”

A korábbi békéscsabai kapus szinte minden fordulóban ragyogó teljesítményt nyújt, emlékezetes, hogy a Ferencváros otthonában is milyen nagyszerűen védett az első tavaszi fordulóban. Jó adottságai vannak (192 centiméter magas), kitűnő reflexei, még fiatal, nem elképzelhetetlen, hogy a következő években a válogatottnál is szóba kerül a neve.

„ Időnként eljátszom a gondolattal, hogy a válogatottban védek vagy külföldre szerződöm, de egyelőre kizárólag a Vasasra fókuszálok, most csak az a fontos, hogy a csapat bent maradjon az NB I-ben – reagált szerényen felvetésünkre a fiatal kapus, aki a humorérzékét is megcsillantotta, amikor Hegedűs János védhetetlen öngóljáról kérdeztük. – Legközelebb majd úgy készülök, hogy számítok tőle ilyen megoldásra. Komolyra fordítva: balszerencsés mozdulat volt, nemcsak azért, mert kapura ment, hanem azért is, mert közelről és magasan. Ilyenkor is keresem magamban a hibát, mit tehettem volna másként, de a kapusedzővel is azt beszéltük, ha valamivel alacsonyabb jön a labda, talán védhettem volna. Így viszont nem sok esélyem volt.”

B. Z.

NB I, 2022–2023, 21. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Február 24., péntek
Mezőkövesd–Budapest Honvéd 0–0
Mezőkövesd,Városi StadionPintér Csaba
2105
Február 25., szombat
ZTE–Mol Fehérvár 2–1Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Farkas Ádám2107
Puskás Akadémia–Paks 1–4Felcsút,Pancho ArénaZierkelbach Péter1120
Vasas–Kisvárda 2–2Budapest,Illovszky RudolfBerke Balázs1350
Február 26., vasárnap
Kecskemét–Újpest 2–2Kecskemét,Széktói StadionDerdák Marcell
3751
DVSC–Ferencváros 0–2
Debrecen,Nagyerdei StadionAndó-Szabó Sándor
13 003
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC20144243–16+2746
2. Kisvárda2188534–35 –132
3. Kecskeméti TE20711228–20 +832
4. Debreceni VSC2086636–31 +530
5. Puskás Akadémia2179526–25 +130
6. Zalaegerszegi TE2176827–24 +327
7. Mezőkövesd2176823–27 –427
8. Paksi FC2175935–36 –126
9. Újpest FC20641024–35–1122
10. Mol Fehérvár21561025–31 –621
11. Budapest Honvéd21471022–35–1319
12. Vasas FC21310816–24 –819
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik