Ryan Mmaee duplázott, Debrecenben is nyert a Ferencváros

Vágólapra másolva!
2023.02.26. 16:18
A listavezető Ferencváros egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől, hogy sokkal jobb a Debrecennél, és idegenben is két góllal nyert Ryan Mmaee duplájával a labdarúgó NB I 21. fordulójában. 
Mmaee volt a meccs főszereplője (Fotó: Koncz Márton) 
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Mmaee volt a meccs főszereplője (Fotó: Koncz Márton) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

LABDARÚGÓ NB I
21. FORDULÓ
Debreceni VSC–Ferencváros 0–2 (0–1)
Debrecen, Nagyerdei Stadion. 13 004 néző. Vezette: Andó-Szabó Sándor
Gólszerző: R. Mmaee (37., 79.)
Kiállítva: Mance (DVSC, 82.)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!



ÖSSZEFOGLALÓ

Ennyien szeretik Debrecenben a focit? Így hüledezett egy helybéli kis srác, amikor családjával a Nagyerdei Stadionhoz értek. A tizenéves forma kölyök arcára kiült a kíváncsiság, ennyi embert ugyanis aligha látott korábban meccsnapon a környéken.Tizenkét-tizennégy ezer nézőt vártak vasárnap délután a Ferencváros elleni bajnokira, márpedig nem mostanság látogattak ki ennyien a DVSC hazai összecsapására, 2019. augusztus 1-ig kell visszamenni az időben ahhoz, amikor legalább tízezer szurkoló előtt rendeztek mérkőzést a Loki otthonában – akkor a Torino játszott Európa-liga-selejtezőt. A felfokozott hangulat okai felől a hazai drukkereknél érdeklődtünk, s talán nem meglepő, hogy az együttes jó szereplésével, a dobogó karnyújtásnyira lévő közelségével, a csapat szemre tetszetős játékával, no meg az ellenfél kilétével hozták összefüggésbe.

A létesítmény környékén érezni lehetett, nem „hétköznapi” találkozót rendeznek a Loki otthonában. Bár a kezdő sípszó előtt másfél órával nem sok jele volt a rendőri készülődésen kívül annak, hogy hamarosan kezdetét veszi a forduló rangadója, mígnem a távolban felbukkant ezer DVSC-szimpatizáns. Velük együtt a jó hangulat is megérkezett, és kisvártatva a családosok, valamint kisebb-nagyobb baráti társaságok lepték el a környéket. Az idősebbek (és szomjasabbak) közül sokan a stadion büféjét vették célba némi szeszes ital fogyasztásának reményében, a gyerekkel érkezők közül többen a freestyle focisták zsonglőrmutatványait nézték csodálva, míg mások siettek a stadionba, nehogy bármiről is lemaradjanak.

Már a bemelegítés alatt tekintélyes létszámban képviseltette magát mindkét szurkolótábor: a vendégeknek fenntartott részleg majdhogynem megtelt, de a hazaiak számára megnyitott szektorokban is sokan várakoztak izgatottan. Az összeállításokat tekintve az FTC csapatában voltak meglepetések: először kapott kezdőként lehetőséget a Slovantól érkező középhátvéd, Myenty Abena, valamint a Vitesse-től kölcsönvett középcsatár, Nikolai Baden Frederiksen, valamint az utóbbi időben ritkán bevetett Sigér Dávid is az első perctől fogva a pályára lépett. Az pedig váratlan volt, hogy a múlt hétvégén ittasan autóbalesetet szenvedő Carlos Auzquit a cserék közé nevezte Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző – nem hittük volna, hogy az orosz-oszét tréner mindössze egyetlen bajnoki erejéig „száműzi” a keretből az argentin szélsőt.

A találkozó előtt a DVSC – a szokáshoz híven – az eredményjelzőn és az alkalomhoz illő dallal köszöntötte a születésnapos bérletes szurkolóit, majd miután a csapatok az öltözőfolyosóról a pályára vonultak, Makray Balázs ügyvezető adott át emlékplakettet, valamint egy 100-as számozású Debrecen-mezt Dzsudzsák Balázsnak, aki 100. mérkőzését játszotta az NB I-ben.

Amint azt várható volt, a forduló rangadója bővelkedett a helyzetekben. Három perc elteltével akadt először feladata Megyeri Balázsnak, Ryan Mmaee próbálkozása után hárított, majd a 10. percben a marokkói csatár könnyedén szlalomozott a tizenhatoson belülre, lövése után nagy bravúrral tolta ki a labdát a jobb alsó elől a korábbi FTC-kapus. Dzsudzsák Balázs első villanására a 12. percig kellett várni, akkor célba vette a ferencvárosi kapu jobb felső sarkát, s bár közönségkedvenc egy-két métert tévedett, megmozdulását nagy tapssal honorálta a hazai tábor.

A Loki védelme rá nem jellemző módon zavartnak tűnt: játékosai saját védőharmadukban vesztettek több párharcot fontos helyzetben, sok volt a szűk vagy éppen rövid átadás és a helyezkedéssel is akadt olykor probléma. Az FTC lényegesen nagyobb fordulatszámon és összeszedettebben futballozott, mint februárban bármikor, ám a nagy lendülete egy szerencsétlen sérülés következtében megtört: Dorian Babunszki tartott rá Samy Mmaee lábára, ami után a zöld-fehérek legjobb védőjét le kellett cserélni. Amíg a vendégek tíz emberrel játszottak, a házigazda támadott, Pászka Lóránd pedig ígéretes helyzetben állított meg szabálytalanul egy hazai akciót, így Dzsudzsák Balázs előtt adódott kiváló lehetőség, hogy 22 méterről Dibusz Dénes kapujába zúdítsa a labdát, s bár jó irányba szállt, a sorfalban elakadt – fellélegezhetett az éllovas. A mérkőzés ezen szakaszában a hazaiak kezdeményeztek, ezért kissé váratlan volt, hogy a Ferencváros szerzett vezetést – Ryan Mmaee harmadik próbálkozása már sikeres volt, csapatának ez volt az idénybeli 12. ellentámadásból szerzett gólja a bajnokságban.

Debreceni szempontból nem volt biztató, hogy az FTC vezetett a szünet előtt, hiszen az NB I-es évadban mindeddig tizenegyszer állt nyerésre 45 perc játék után, s egyszer sem kapott ki. A Loki oldalán Dzsudzsák Balázs minden igyekezete ellenére nem talált kaput – a 36 éves válogatottsági rekorder láthatóan mindent megtett azért, hogy gólt szerezzen, de ezen a meccsen nem sikerült. A vendégek irányították a játékot, ám igazán nagy lehetőséget nem tudtak kialakítani. Megelégelve az eredménytelen próbálkozásokat, Adama Traoré gondolta úgy, itt az ideje az átlövésnek, 23 méterről bombázta a labdát a lécre, a kipattanóra pedig Kristoffer Zachariassen startolt rá, ám nem tudta a kapuba kanalazni a labdát, Megyeri Balázs ismét átjátszhatatlannak bizonyult. A Loki második félidei játékából hiányzott a kreativitás, nem sikerültek a gyors átmenetek, s Dibusz Dénesnek egy-két passzon kívül semmi dolga sem akadt. Szrdjan Blagojevics vezetőedző sem lehetett elégedett a támadójátékkal, ezért becserélte az előző fordulóban szépségdíjas gólt szerző Antonio Mancét, valamint Sztefan Loncsart.

Mégsem a hazaiak, hanem a vendégek játéka lett eredményesebb: Ryan Mmaee kiváló technikai megoldással tekerte a labdát a DVSC kapujába. A marokkói csatárt sokan kritizálták az utóbbi időben, ám kétségtelen, hogy az NB I azon kevés futballistái közé tartozik, aki egymaga képes eldönteni a meccset, alig van olyan képzett labdarúgó Magyarországon, mint ő. A Loki sorsát azonban nem ő, hanem Antonio Mance ostoba kiállítása pecsételte meg a 82. percben azzal, hogy emberhátrányba került a Debrecen. A hajrá említésre méltó mozzanata Mehdi Boudjemaa becserélése volt, a török Hataysportól érkező algériai középpályás első mérkőzését játszotta a Fradiban. Csercseszov pedig elégedett lehet, az általa felkészített együttes ismét azt az arcát mutatta, ami elvárható az FTC-től, szervezetten, lendületesen és az ellenfél kapujára veszélyesen futballozott, míg Dzsudzsák Balázs és a debreceniek búslakodhatnak, alighanem többet reméltek csapatkapitányuk 100. NB I-es mérkőzésétől – még akkor is, ha a sorozatban 14. bajnokiján veretlenségét megőrző Ferencváros volt az ellenfél.

Az állás
1. Ferencvárosi TC2115 4 245–16+2949
2. Kecskeméti TE21 712 230–22 +833
3. Kisvárda21 8 8 534–35 –132
4. Debreceni VSC21 8 6 736–33 +330
5. Puskás Akadémia21 7 9 526–25 +130
6. Zalaegerszegi TE21 7 6 827–24 +327
7. Mezőkövesd21 7 6 823–27 –427
8. Paksi FC21 7 5 935–36 –126
9. Újpest FC21 6 51026–37–1123
10. Mol Fehérvár21 5 61025–31 –621
11. Budapest Honvéd21 4 71022–35–1319
12. Vasas FC21 310 816–24 –819
NB I, 2022–2023, 21. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Február 24., péntek
Mezőkövesd–Budapest Honvéd 0–0
Mezőkövesd,Városi StadionPintér Csaba
2105
Február 25., szombat
ZTE–Mol Fehérvár 2–1Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Farkas Ádám2107
Puskás Akadémia–Paks 1–4Felcsút,Pancho ArénaZierkelbach Péter1120
Vasas–Kisvárda 2–2Budapest,Illovszky RudolfBerke Balázs1350
Február 26., vasárnap
Kecskemét–Újpest 2–2Kecskemét,Széktói StadionDerdák Marcell
3751
DVSC–Ferencváros 0–2Debrecen,Nagyerdei StadionAndó-Szabó Sándor
13 004
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik