NB I: a Paks eddig ontja a gólokat, de mire lesz képes a Fradi védelme ellen?

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.10.01. 14:32
null
Mire lesz képes a Paks az FTC ellen? (Fotó: Szabó Miklós)
A listavezető Kisvárda kispesti vendégjátékával indul péntek este a labdarúgó NB I háromnapos 8. fordulója. A nyírségiek az előző négy alkalommal legyőzték a fővárosban a Honvédot, az új Bozsik Arénában azonban most csapnak össze először. Szombaton a mezőny két nyeretlen csapata, az Újpest és a Gyirmót randevúzik a Szusza-stadionban, a Mol Fehérvár pedig az újonc Debrecen vendége lesz. A forduló legizgalmasabbnak ígérkező párharcát vasárnap vívják, amikor kiderül, mire képes az erőltetett menetben lévő Ferencváros az eddig leggólerősebb Paks otthonában.


LABDARÚGÓ NB I
8. FORDULÓ

BP. HONVÉD–KISVÁRDA

♦ Ez lesz a 10. találkozójuk az élvonalban, az örökmérleg jelentős kisvárdai fölényt mutat: 5-ször győztek a nyírségiek, 2 döntetlen és 2 kispesti siker mellett.

♦ Az első két összecsapásukon nagy különbséggel maradt alul a Várda (0–4 és 0–3): a 2018. július 29-én, a régi Bozsik Stadionban elszenvedett négygólos fiaskó holtversenyben máig a szabolcsi csapat legsúlyosabb veresége az NB I-ben. Csak ketten – Melnik és Lucas – vannak, akik akkor és a múlt vasárnapi, DVSC elleni győztes csapatban is szerephez jutottak (Ugyancsak 4–0-s csapást még 2018 nyarán a Videoton mért a kelet-magyarországi együttesre).

♦ A Várda a legutóbbi hét mérkőzésükön veretlen a XIX. kerületiekkel szemben: 5 győzelem és 2 döntetlen a mérlege. A legnagyobb szabolcsi diadal 2020 márciusában, a járvány miatti első zárt kapus fordulóban, az Illovszky Rudolf Stadionban született (5–1). A találkozó után menesztették a kispestiek olasz vezetőedzőjét, Giuseppe Sanninót. Öt gólt ezen kívül kívül idegenben még sosem szerzett a nyírségi együttes.

♦ A Honvéd pályaválasztása mellett 4 várdai siker és 1 kispesti diadal született. A legutóbbi négy fővárosi találkozójukon kivétel nélkül a nyírségiek nyertek – igaz, stadionjuk építése miatt a kispestiek ezeken rendre albérletben fogadták ellenfelüket (háromszor az MTK, egyszer a Vasas stadionjában).

♦ A kispesti csapat az előző négy bajnokijából hármat megnyert, csak a Ferencvárossal szemben maradt alul. Hasonló jó szériát az előző pontvadászatban nem tudott felmutatni. Ennél jobb sorozatuk legutóbb a 2019–2020-as kiírásban volt a piros-feketéknek, amikor a 9. és a 13. forduló között zsinórban ötször tudtak győzni – a már említett Sanninóval.

♦ A Kisvárda az előző három bajnokiját kivétel nélkül megnyerte, ha a péntekit is sikerül, beállítja eddigi, sorozatban négygyőzelmes klubrekordját.

♦ A várdaiakat irányító portugál Joao Janeiro az NB I-ben jelenleg dolgozó edzők közül a legjobb élvonalbeli mérleggel rendelkezik: csapatával hatszor győzött és csak egyszer kapott ki, így a megszerezhető pontok 85.7 százalékát gyűjtötte be. (Bár Peter Stöger, a Ferencváros mestere is csak egyszer szenvedett vereséget a magyar bajnokságban, egy meccsel kevesebbszer ült a kispadon, ezért az ő mutatója 83.3 százalék.)

♦ A Honvéd az előző négy hazai mérkőzésén csak három pontot szerzett, mindet a Paks ellen (3–1) – bár az is igaz, hogy ezalatt kétszer a címvédő Ferencváros volt az ellenfele.

♦ A Várda ebben a kiírásban négyszer lépett pályára vendégként, háromszor egy góllal nyert és csak a Mol Fehérvár otthonából távozott pont nélkül (1–2). Ennél nagyobb különbségű vereséget legutóbb március közepén, Újpesten szenvedett el (0–3).

♦ Horváth Ferenc 2015 óta összesen négyszer meccselt a Kisvárda ellen, a mérlege 2 diadal és 2 vereség. Az első győzelmét 2015-ben a Szigetszentmiklósi TK-val (2–1) még az NB II-ben, a másodikat 2019-ben az élvonalban a Haladás (2–1) vezetőedzőjeként érte el.

ÚJPEST FC–GYIRMÓT FC GYŐR

♦ Eddig háromszor mérkőztek meg az NB I- ben, valamennyi találkozón mindkét csapat eredményes tudott lenni, a mérleg 2 újpesti győzelem, 1 iksz. A lila-fehérek mind a kétszer úgy diadalmaskodtak. hogy a meccs első találatát a gyirmótiak érték el.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett egy 3–1-es hazai siker, majd egy fordulatos 2–2-es döntetlen született.

♦ 2015 tavaszán a Magyar Kupában is összekerültek, a gyirmóti 0–0 után a fővárosi visszavágón 4–0-ra nyertek a lila-fehérek.

♦ Az NB I-ben már csak ez a két csapat nyeretlen, mindkettőjük sorozata 7 mérkőzés óta tart. Simon Krisztiánék az előző pontvadászat záró fordulójában a Zalaegerszeget győzték le 5–4-re, míg a gyirmótiak még az NB II-ben a Békéscsabát verték meg 4–0-ra – szintén pályaválasztóként.

♦ Az Újpesttel legutóbb 2011 őszén fordult elő, hogy az első hét forduló alatt egyetlen győzelmet sem sikerült aratnia. A mostani 3-mal szemben akkor csak 2 ponttal állt a IV. kerületi együttes, és akkor éppen a 8. körben, a Pécs ellen (4–1) tört meg a rossz szériája.

♦ A legutóbbi négy egymás elleni tétmeccsükön mindig legalább három gól esett, és az Újpest ezeken legkevesebb két gólt szerzett.

♦ A lilákkal az előző nyolc bajnokijukon csak egyszer fordult elő, hogy két gólnál kevesebbet lőtt nekik az ellenfél: a 3. fordulóban a Honvéd ellen (1–1).

♦ Három forduló óta tart a Gyirmót vereségsorozata, Csertői Aurél együttese ezalatt 2 gólt szerzett és 10-et kapott.

♦ Michael Oenning együttesének döntő jelentőségű, hogy melyik csapat szerzi a mérkőzés első gólját: az Újpest eddig négyszer került hátrányba, és akkor mindig ki is kapott.

♦ Csertői Aurélnak nagyon imponáló a mérlege Oenning ellen: amikor a gyirmótiak mestere még a Paksot irányította, nyolc találkozóból hatot megnyert és csak kettőt vesztett el a német szakember ellen, aki akkoriban még a Vasas kispadján ült.

PUSKÁS AKADÉMIA–MEZŐKÖVESD ZSÓRY

♦ Tizenötödször kerülnek szembe most az NB I-ben, az örökmérleg 6 felcsúti és 5 kövesdi győzelmet mutat, 3 találkozó iksszel végződött.

♦ Erre a párosításra nem a gólgazdag meccsek jellemzőek, hiszen a legutóbbi 12 találkozójuk közül csak egyen született kettőnél több gól, 2018 májusában a Pancho Arénában 2–1-re nyert a Kövesd.

♦ A Puskás Akadémia játékosának, Alexandru Balutának az előző bajnokságban a két csapat mindhárom találkozóján volt egy-egy emlékezetes megmozdulása: a két felcsúti mérkőzésen betalált, Mezőkövesden már az első félidő hajrájában kiállították.

♦ A PAFC pályaválasztása mellett 8 meccset játszottak, 6 alkalommal a hazaiak nyertek, a mezőkövesdiek csupán egy-egy győzelmet és döntetlent tudnak felmutatni. A gólkülönbség 13–3 a Fejér megyeiek javára.

♦ Érdekesség, hogy a felcsúti csapat akkor mérte a legsúlyosabb csapást a borsodiakra (4–0), amikor 2014 tavaszán a Pancho Aréna építése miatt Székesfehérváron fogadta ellenfelét.

♦ A Puskás Akadémia jó rajt után – négy forduló alatt 9 pont – megtorpant, és az előző két bajnokiján nem tudott győzni (1 döntetlen, 1 vereség), sőt, gólképtelen maradt.

♦ Némileg hasonló utat járt be a Mezőkövesd, amely két 3–2-es sikerrel startolt, az előző öt forduló alapján készített formatabellán viszont nyeretlenül (2 döntetlen, 3 vereség) utolsó előtti, csak jobb gólkülönbségével előzi meg a Gyirmótot.

♦ A PAFC a mezőny egyetlen csapata, amely ebben a pontvadászatban hazai pályán még nem szerzett pontot: 1–6 a Paks, majd 0–1 a Kisvárda ellen, a Ferencvárossal esedékes találkozóját pedig a zöld-fehérek kérésére elhalasztották.

♦ A Mezőkövesd az előző három házon kívüli mérkőzését elveszítette, sőt az utóbbi kettőn még gólt sem szerzett.

♦ Az első félidei eredmények alapján a Puskás Akadémia utolsó előtti 6 ponttal, míg a Mezőkövesd 11 ponttal a harmadik, és csak egy egységgel van lemaradva a címvédő Ferencvárostól. A második játékrészekben a felcsútiak 4 pontot tudtak hozzátenni a teljesítményükhöz, a kövesdiek azonban 3 pontot elveszítettek.

DEBRECENI VSC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ A jelenlegi mezőny két legtöbb NB I-es mérkőzéssel rendelkező vidéki gárdája csap össze ebben a párosításban. Kereken 80 alkalommal találkoztak az élvonalban, az utóbbi évek fehérvári dominanciája ellenére az örökmérleg csak enyhe vendégfölényt mutat: 30-szor nyert a DVSC, 34-szer a Vidi, 16-szor ikszeltek.

♦ A Loki rossz passzban van a Fehérvárral szemben, hiszen 2014 októbere óta nem tudta legyőzni bajnoki meccsen a piros-kékeket, akkor viszont idegenben nyert 2–1-re. Abból a Debrecenből Korhut Mihály, Varga József, valamint az első fordulóban megsérülő Bódi Ádám tagja a keretnek ma is. Utóbbi kettő játszott közben a Vidiben is.

♦ Azóta 16 meccset vívtak egymással az NB I-ben, ezekből kettő zárult döntetlennel, 14-szer a Vidi győzött, legutóbb 2020 júniusában Futács Márkó góljával 1–0-ra.

♦ Debrecenben eddig 38 élvonalbeli összecsapásuk volt, 22-szer nyert a Loki, 8-szor a Vidi és ugyancsak 8 találkozó lett döntetlen. A gólkülönbség 66–33 a hazaiak javára, tehát aki legközelebb betalál, a két csapat hajdúsági összecsapásainak 100. gólját fogja szerezni.

♦ A DVSC 2004 és 2013 között sorozatban 11 bajnokin küldte haza vereséggel a Vidit, azóta zsinórban öt vereséget szenvedett – 2015 óta tehát a Loki többször kapott ki otthon a fehérváriaktól, mint 1980–2014 között összesen. Legutóbb, 2020 februárjában 1–1-et játszottak a Nagyerdei Stadionban.

♦ A Loki az előző négy fordulóban háromszor vereséget szenvedett és csupán egyszer nyert, a sereghajtó Gyirmót ellen – igaz, azon a meccsen minden bejött Ugraiéknak (5–0).

♦ A Vidi nincs jó szériában, a legutóbbi három bajnokiján nem tudott győzni (2 döntetlen, 1 vereség, az előző két meccsén gólképtelennek bizonyult – igaz, a 2020–2021-as bajnokság arany-, majd ezüstérmese volt az ellenfele).

♦ A Debrecen érte el a második legtöbb találatot az NB I-ben, tizennyolcat, amelynek egyharmada a góllövőlistát vezető Ugrai Roland nevéhez fűződik.

♦ A Fehérvár meccsein esett a legkevesebb gól, 15, ami mindössze meccsenkénti 2.14-es átlagot jelent. Szabics Imre csapatánál (7) csak két együttes kapott kevesebb gólt (Kisvárda, FTC: 6), ám a szerzett gólok tekintetében (8) csak két csapatot előz meg (Puskás Akadémia: 7, Gyirmót: 5).

♦ A DVSC a legutóbbi hat bajnokiján csak egy ízben kapott két gólnál kevesebbet – a sereghajtó Gyirmót nem talált be neki.

♦ A Fehérvár háromszor lépett pályára vendégként ebben a bajnokságban és mindannyiszor döntetlennel távozott.

♦ Dzsudzsák Balázs hazai élvonalbeli pályafutása első dupláját 2007 áprilisában egy idegenben 4–0-ra megnyert találkozón éppen a fehérváriak ellen érte el. Összesen háromszor szerepelt a Vidi ellen, többször nem volt eredményes.


ZALAEGERSZEGI TE FC–MTK BUDAPEST

♦ Összesen 73-szor mérték össze eddig az erejüket a legfelső osztályban, az örökmérleg 26 zalaegerszegi siker, 15 döntetlen és 32 MTK-diadal.

♦ A legutóbbi összecsapásukat márciusban a fővárosi kék-fehérek nyerték 3–0-ra, és ezzel nemcsak hogy véget vetettek a ZTE ellleni ötmeccses élvonalbeli vereségszériájuknak, hanem edzőt is buktattak. Boér Gábor munkáját ugyanis ezt követően köszönték meg a zalai megyeszékhelyen.

♦ Ritka sorozatban van egymás ellen a két csapat: az előző 28 élvonalbeli találkozójukból ugyanis egyik sem zárult döntetlennel, ráadásul mindkét gárda 14 győzelmet tud felmutatni.

♦ A párosítás legutóbbi első osztályú bajnoki döntetlenje több mint 21 éve, 2000. augusztus 27-én született (0–0 a Hungária körúton). Azóta még egy tétmeccsükön ikszeltek: 2011 márciusában a Magyar Kupa negyeddöntőjében, az szintén 0–0 lett a fővárosban, majd a visszavágót 2–1-re az egerszegiek nyerték meg.

♦ A zalaiak pályaválasztása mellett eddig 36-szor találkoztak az NB I-ben. A hazaiak öttel több győzelmet tudnak felmutatni, mint a vendégek, így a mérleg a ZTE szemszögéből 17–7–12.

♦ Egerszegen ebben az évezredben még nem ikszeltek: a legutóbbi döntetlenjük 1999. október 29-én volt, és akkor sem esett gól a 90 perc alatt.

♦ A ZTE hullámvölgyben van, három forduló óta nyeretlen (1 döntetlen, 2 vereség), ráadásként ebben a bajnokságban a legtöbb gólt kapta, 18-at.

♦ Az MTK két egymást követő vereség után Bojan Miovszki szerencsés góljának köszönhetően legutóbb, a Mezőkövesd ellen győzött, eddigi teljesítménye 50 százalékos: 3 diadal, 1 döntetlen, 3 vereség, 9–9-es gólkülönbség.

♦ A Zete otthon még nyeretlen ezen az őszön, sőt, az előző három találkozóját úgy bukta el a ZTE Arénában, hogy ellenfelei legkevesebb háromszor találtak be a kapujába. Pályaválasztóként csupán egy pontot kapart össze – még a nyitányon a Fehérvár ellen (1–1).

♦ Az MTK idegenben elbukta a legutóbbi két fellépését, csak a 8. forduló előtt nyeretlen két csapat, a Gyirmót (1–1) és az Újpest (2–1) otthonában szerzett pontot, illetve pontokat.

♦ Az első félidei teljesítmények alapján a Zalaegerszeg mutatói a legrosszabbak az egész mezőnyben. Hazai pályán még gólképtelen, idegenben pedig egyszer volt eredményes Waltner Róbert együttese, és a legkevesebb virtuális pontot gyűjtötte be, mindössze 5-öt.

PAKSI FC–FERENCVÁROS

♦ Eddig éppen 30 élvonalbeli mérkőzést játszott egymással a két csapat, az örökmérleg 4–10–16 a Paks szemszögéből.

♦ A legutóbbi találkozójuk – márciusban a Groupama Arénában 5–2-re nyertek a fővárosiak – volt a párharc (egyik) leggólgazdagabb összecsapása. Ugyanez az eredmény korábban még egyszer, 2016 áprilisában fordult elő.

♦ A Paks több mint négy éve, 2017. április 12-én tudta legutóbb legyőzni az FTC-t (3–1), azóta 12 bajnokin nyeretlen ellene (4 döntetlen, 8 vereség).

♦ A tolnai városban megrendezett 14 találkozóból 3 hozott paksi sikert, 3 döntetlent, 8 pedig ferencvárosi győzelmet. A legutóbbi öt vidéki összecsapásukból négyet nyert meg az FTC, 2020 júniusában a kiesés ellen küzdő Paks 0–2-ről a hosszabbításban tudott egyenlíteni.

♦ A meccs pikantériája, hogy az NB I jelenlegi leggólerősebb támadósora csap össze a mezőny (egyik) legjobb védelmével. A Paks ugyanis eddig 22-szer talált be (meccsenként 3.14-es átlag), míg a Ferencváros – akárcsak a Kisvárda – mindössze hat gólt kapott.

♦ A Paks az előző három, a Fradi a legutóbbi öt bajnokiját mind megnyerte, Dibusz Déneséké a leghosszabb aktív győzelmi sorozat a magyar élvonalban.

♦ Az április 17-i kisvárdai 0–0 óta már 21 tétmeccsen nem játszott döntetlent a Ferencváros, eközben 15-ször nyert és 6-szor vesztett, a bajnokságban csak egyszer kapott ki, a Kisvárdától.

♦ A Paks az első két otthoni meccsén nem tudott nyerni, azóta viszont az Újpest és az MTK ellen is begyűjtötte a három pontot, így a forduló előtt 2–1–1-es mutatóval harmadik a hazai tabellán.

♦ Az FTC vendégként 19 meccses veretlenségi szériát tud felmutatni (12 győzelem, 7 döntetlen) a bajnokságban. Idegenben legutóbb tavaly június 23-án – már bajnokként – Székesfehérváron kapott ki 1–0-ra.

♦ A párosítás gólrekordere nyolc találattal a mindkét csapatban megforduló Böde Dániel. Hatot ferencvárosiként szerzett a Paks ellen, kettőt pedig fordítva. Az utóbbi kettőt még első atomvárosi korszakában, 2010-ben és 2012-ben érte el, visszaigazolása óta még nem tudott eredményes lenni a Fradi ellen. Igaz, Bognár György többnyire nem a támadósorban szerepelteti, és ebben a bajnokságban csak egyszer állította be a kezdőbe.

♦ Az előny megtartásában mind a két csapat ott van a legjobbak között: egyaránt öt meccsen vezettek, ezekből a Ferencváros mindet megnyerte, a Paks pedig négyet, míg az ötödiken ikszelt a Debrecennel.

NB I, 2021–2022, 8. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Október 1., péntek
20.00: Budapest Honvéd–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Budapest, Bozsik ArénaBogár Gergő
Október 2., szombat
14.45: Újpest FC–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
17.00: Puskás Akadémia–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho Aréna
19.30: DVSC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Október 3., vasárnap
14.15: ZTE FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
17.00: Paksi FC–FTC (Tv: M4 Sport)
Paks, Paksi FC stadion

 

AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 7 6 1 12–6 +6 18
2. Ferencvárosi TC 6 5 1 14–6 +8 15
3. Paksi FC 7 4 1 2 22–15 +7 13
4. Budapest Honvéd 7 3 1 3 12–11 +1 10
5. MTK Budapest 7 3 1 3 9–9 0 10
6. Puskás Akadémia 6 3 1 2 7–9 –2 10
7. Mol Fehérvár 7 2 4 1 8–7 +1 10
8. Debreceni VSC 7 2 2 3 18–14 +4 8
9. Mezőkövesd 7 2 2 3 9–13 –4 8
10. Zalaegerszegi TE 7 1 2 4 11–18 –7 5
11. Újpest FC 7 3 4 9–14 –5 3
12. Gyirmót FC Győr 7 3 4 5–14 –9 3

A Puskás Akadémia–Ferencváros mérkőzést 2022. január 26-ára halasztották el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik