Botka és R. Mmaee betalált, győzött a Ferencváros

BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.02.09. 19:50
A labdarúgó Magyar Kupában 2–0-ra győzött a Ferencváros a Vasas otthonában, és továbbjutott a negyeddöntőbe.
Nem volt nagy iram ezen a mérkőzésen (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Nem volt nagy iram ezen a mérkőzésen (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!


MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ

VASAS (NB II)–FERENCVÁROS 0–2 (0–1)
Budapest,
Illovszky Rudolf Stadion, 4011 néző. Vezette: Káprály
Vasas:
Uram – Szivacski, Szilágyi Z., Litauszki, Iyinbor, Silye (Ihrig-Farkas, 81.) – Hinora (Cipf, 71.), Hidi M. (Pátkai, 81.), Berecz, Szilágyi Sz. (Feczesin, a szünetben) – Szalai J. (Márkvárt, a szünetben). Vezetőedző: Kuttor Attila
FTC: Bogdán – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Botka – Vécsei, Laidouni – Zubkov (Zachariassen, 72.), Nguen (Szánthó, 84.), Gavrics (Mak, 60.) – F. Boli (R. Mmaee, 60.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: Botka (9.), R. Mmaee (73.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Csaknem négy év elteltével, 2018. május 12. után csapott össze ismét a két budapesti rivális, ezúttal a Magyar Kupa-nyolcaddöntő legnagyobb rangadóján. Az összecsapás nemcsak a csapatoknak, hanem néhány labdarúgónak is presztízsértékű lehetett: az angyalföldieknél kezdő Silye Erik és Iyinbor Patrick a Ferencváros, míg a zöld-fehérek kapuját védő Bogdán Ádám a Vasas neveltjeként lépett pályára. A nagy tét ellenére egyik vezetőedző sem a papíron legerősebb összetételű gárdáját vetette be, ám mindez nem látszott meg – a Ferencváros meccs elején mutatott játékán. A vendégek az első perctől kezdve uralták a meccset, s Botka Endre révén már a 9. percben vezetést szereztek, Uram Jánost aligha dicséri meg Farkas Balázs kapusedző, amiért a rövid sarokba kapott gólt.

Nem volt egy súlycsoportban a két együttes, a házigazda csak elvétve juttatta el a labdát a támadóharmadba, helyzetszerűséget a 33. percben alakított ki először. Bár néhány veszélyes lehetősége volt, a Ferencváros sem törte magát az újabb gól megszerzéséért, játékosai türelmesen adogattak, a széleken a vártnál kevesebb akciót vezettek. A 29. percben a szeptember 19. után először kezdő Zseljko Gavrics kevés híján megduplázta csapata előnyét, ám Uram ezúttal résen volt, kitolta a bal alsó sarok irányába tartó, ütemtelenül meglőtt labdát. Sztanyiszlav Csercseszov időnként erélyes mozdulatokkal és emelt hangon kérte számon az elvárt iram elmaradását labdarúgóin, akik hagyták, hogy a Vasas a félidő végére magára találjon, s méltó partner legyen.

Kuttor Attila vezetőedző két fiatal helyett két rutinost küldött be a második félidőre, Márkvárt Dávid és Feczesin Róbert becserélésétől alighanem több helyzet kialakítását és eredményesebb befejezést remélt. Az első Vasas-lövésig az 58. percig kellett várni, s bár Silye Erik próbálkozása után a labda nem jutott el a kapuig, kétségtelen, valamelyest kezdeményezőbb és biztosabb lett az angyalföldiek játéka. A vendégek úgy kezdték a második játékrészt, ahogyan az elsőt abbahagyták, ezért a változtatás nem váratott sokáig magára, Róbert Mak és Ryan Mmaee beállítása egyértelmű üzenet volt. Előbb a marokkói támadó tévesztett célt centiméterekkel, majd a túloldalon is veszélyben forgott a kapu, Márkvárt Dávid hét méterről fölé lőtte a labdát.

A kihagyott helyzetért súlyos árat fizetett a Vasas, a lesről induló Ryan Mmaee második lehetőségét ugyanis már kihasználta, a góllal pedig voltaképpen eldőltek a lényegi kérdések – a támadó öt tétmérkőzést követően talált be ismét klubjában. A Ferencváros éppen annyit adott ki magából, amennyi feltétlenül szükséges volt a továbbjutáshoz, megérdemelten jutott a nyolc közé. A meccs kapcsán két észrevételt tennénk: az erős üzenet elmaradt, a Vasas nem tudott felnőni a feladathoz, illetve a Ferencvárost irányító Sztanyiszlav Csercseszovnak és stábjának még sok munkája lesz, hogy csapata játékát gördülékenyebbé tegye, együtteséből ugyanis továbbra is hiányzik az átütőerő.

Korábban
BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE (NB II)–GYIRMÓT FC GYŐR 3–1 (0–0) – részletek itt!
AQVITAL FC CSÁKVÁR (NB II)–PAKSI FC 0–2 (0–1) – részletek itt!
KECSKEMÉTI TE HUFBAU (NB II)–BP. HONVÉD 1–2 (0–0)részletek itt!
FC NAGYKANIZSA–ETO FC 2–3 (11) – részletek itt!
SZEGED-CSANÁD–MOL FEHÉRVÁR 0–3 (0–2) – részletek itt!
ÚJPEST–KISVÁRDA 2–1 részletek itt!
CEGLÉD–KAZINCBARCIKA 0–1 – részletek itt!

PERCRŐL PERCRE

90+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

R. Mmaee: 31 meccs az idényben, 14 góllal és 9 gólpasszal.

Két perc a ráadás!

88. perc Ihrig-Farkas balról középre ad, Feczesin a jobb sarok mellé fejel az ötösről, közben Bogdán a labda helyett Feczesin fejét találja el nyújtott kezével. BÜNTETŐ? Kirúgás!

Most sem... Feczesin 13 meccset vívott a Fradi ellen, 1 gólt lőtt összesen a zöld-fehéreknek, nulla gólpasszal.

82. perc Szánthó lő ballal 21-ről, kissé jobbról, Litauszki mellkassal blokkol. Ápolás.

A 4011 néző nagy része éppen a másik tábort szidja csoda lelkesen.

84. perc Szánthó Regő váltja Nguent, karmester helyett szélső. Zachariassen lesz az irányíró.

81. perc Pátkai Máté be, Hidi le, Ihrig-Farkas Sebestyén meg Silyét váltja.

80. perc BERECZ! Lő két pimasz csel után jobbal hétről az üres kapuba, de kézzel vette le előtte Hidi indítását.

79. perc Cipf elindulna a jobb szélen, ha Botka hagyná. De nem hagyja. Volt honvédosok egymás között, nem játszottak egyszerre ott a profik között a legjobb tudomásunk és forrásunk szerint.

75. perc Botka Endre kap sárga lapot Szilágyi felrúgásáért.

E párharc legjobb góllövői a közelmúltból:
Varga Roland 6
Lipcsei Péter 5
Böde Dániel 4

Stanislav Sesták 3

Erősen leshatárról indult a gólszerző...

73. PERC ELDŐLT? Wingo indítását az ötös jobb sarka elől, tíz méterről jobbal a bal sarokba rúgja RYAN MMAEE, Iyinbort megelőzve, Litauszki mellől. Laposan: 0–2!

72. perc Kristoffer Zachariassen be, Zubkov le.

71. perc Cipf Dominik váltja Hinorát.

69. perc Hinora Kristóf kap sárga lapot az őt kicselező Nguen ellökéséért.

66. perc Zubkov emel ballal az ötös bal sarka elé a 16-os elől, de Uram megelőzi Makot.

64. perc A Hidi okos passzával elfutó Szivacski jobb oldali beadását Márkvárt ballal hatról a bal felső mellé rúgja a levegőben úszva! Kuttor is rúg, nagyot, mérgében.

63. perc Zubkov passza után R. Mmaee ballal 18-ról centiméterekkel lő a jobb sarok mellé, félmagasan.

61. perc Nguen forgat balra, Szivacski szereli a 16-oson R. Mmaeét, Litauszki elrúgja a labdát.

60. perc Róbert Mak és Ryan Mmaee be, Gavrics és Boli le. Nem ment nekik. Sem.

56. perc Márkvárt forgat balra, Berecz ad be balról ballal, becsúszva, de odalép elé Blazic. A szöglet rossz, Silye ballal 22-ről Nguenbe lő, aki éppen előtte állt.

52. perc Szilágyi Zoltán kap sárga lapot utólag Nguen ellökéséért.

50. perc Laidouni jobbal a jobb alsó mellé lő középről, 19 méterről, Boli vetődik, de lemarad a labdáról.

48. perc Feczesin bal oldali beadását kifejeli az ötösről Mmaee.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Márkvárt Dávid váltja Szalait a hazaiaknál. Csatár helyett karmester. Feczesin Róbert pedig Szilágyi helyére áll be.

1943-ban a Ferencváros a Kinizsivel játszott az élvonalban, 1951-ben a Kinizsi a Vasassal – mindkét csapat viselte a hadvezér nevét a kényszerű átnevezések korszakában. A tempofradi.hu említést tesz az első ténylegesen angyalföldi Vasas-sikerről: 1930 novemberében a Béke utcai pályaavatón 5:2-re mosták le a Fradit. „A Ferencváros letörése katasztrofális méreteket kezd ölteni!” – szól a korabeli újságírói ítélet.

Az FTC 1928. november 25-én 9:0-ra győzött az angyalföldiek ellen. Takács II József – „kis Taki” – öt gólt szerzett, erre a két csapat rangadóin azóta sem volt képes senki. Minden idők egyik leggólérzékenyebb magyar csatára, Takács II egyébiránt Vasas-nevelés volt…

Ugyanakkor a 35. életévét szerdán betöltő játékos a mai napon bejelentette: visszavonul a labdarúgástól.

Sok kispesti drukker számára felcsillant a remény, hogy a közönségkedvenc Lanzafame visszatér a Budapest Honvédhoz, mivel múlt hét szombaton feltűnt a Bozsik Arénában, a Honvéd–Gyirmót (0–1) bajnokin.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

40. perc
Silye passza után Hinora a 16-os jobb sarkán belül már, jobbal a jobb sarok elé ível... de jön Bogdán.

Nyugodtan nézi a mérkőzést a két mester, nyilván olcsó poén, de ők ketten biztosan nem fognak hajba kapni...

39. perc Nguen emel 18-ról a kapus elé, indítás lett volna.

Noha a Vasas elsődleges célja az első osztályú tagság kiharcolása, Silye Erik szerint a Magyar Kupát sem veszi félvállról. Habár – szerdai vetélytársáéhoz hasonlóan – nem volt zökkenőmentes a csapat téli felkészülése (a játékoskeret hetven százaléka megbetegedett), egyre jobb formában van. „Jó lehetőség lesz a szerdai arra, hogy bizonyítsuk, az NB I-ben a helyünk, ami a kétkedőknek erős üzenet lenne. Aligha készül bekkelésre a Fradi, ahogy mi sem akarunk védekezni. Úgy vagyunk vele, legyen a Tápiószecső vagy a Real Madrid az ellenfelünk, próbáljuk megőrizni a ránk jellemző, letámadásra és dominanciára építő stílust. Éppen ezért élvezetes, lüktető játék kerekedhet ki ebből a meccsen, amelyen, ha elbizonytalanítjuk a nem túl jó passzban lévő ellenfelünket, szép eredményt érhetünk el.”

38. perc A mezőnyben egyenrangú fél a Vasas, de az ellen 16-osa előtt elfogy a tudomány.

34. perc Éppen csak el tud fejelni Blazic Litauszki elől egy jobb oldali Berecz-beadást, a bal sarok előtt.

32. perc Vécsei passza hosszú Gavricsnak, közbelép Iyinbor.

Ihrig-Farkas Sebestyén és Otigba is játszott anno a Fradiban, akár a hazaiak segédedzője, Tóth Mihály.

28. perc Zubkov emel ballal 15-ről, kissé jobbról Uram ölébe.

24. perc Wingo ad be jobbról laposan, 22-ről Botka jobbal kapura lő, blokkolja őt szépen Szilágyi, aki nem sokra rá menti becsúszva Laidouni bal oldali beadását, az ötös vonala előtt.

22. perc Hidi nem figyel, Zubkové a labda, kissé jobbról, 14-ről ballal nem sokkal lő a jobb alsó sarok mellé!

21. perc Hinora kap utolsó szóbeli figyelmeztetést a sokadik szabálytalankodása után.

18. perc Silye balról ballal az ötösre kanyarintja a labdát, amelyet kifejel onnan Mmaee.

Ez Botka 8. meccse a Vasas ellen, és első kanadai pontja. Karrierje során egynél több gólt egyetlen csapat ellen sem szerzett. Sőt eleve csak a Vasas, a DVTK, a DVSC, a Paks, a Midtjylland és a Dunaharaszti ellen talált be.

13. perc Zubkov jobb oldali szögletét kifejeli középről Litauszki.

Botka: 142 meccs a Fradiban, 4 góllal és 10 gólpasszal.

Uram anno egy FTC elleni kupameccsen tűnt fel a magyar futball széles nagyközönségének.

9. PERC VEZET A FRADI, BOTKA ENDRE jobbal a jobb alsóba lő kissé balról, 14 méterről. Laidouni passzát elvette Szilágyi Gavricstól, de a labda a vendégek csapatkapitánya elé pattant. Nem volt erős lövés, de Uram késve mozdult: 0–1!

3. perc Nguen megindulása után Botka bal oldali beadását Wingo jobbal hatról, éles szögből a rövid felső mellé vágja. Oldalháló!

2. perc Berecz lép be szépen a 16-oson Zubkov elé. Hinora felrúgja a balon meginduló Gavricsot.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Erős füst a stadionban, dolgoznak az ultrák. A hazaiak hatalmas molinóval készültek mára.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)

A hazaiak piros-kék mezben és piros nadrágban, a vendégek zöld-fehér mezben és fehér nadrágban.

Az NB II második helyezett együttese, a Vasas fogadja az NB I másodikját, a Ferencvárost. Az angyalföldiek az új évet a Diósgyőr elleni hazai döntetlennel kezdték, majd a Csákvárt 4–1-re verték idegenben vasárnap. A vendégek számára kevésbé alakult jól az év eleje, előbb a Puskás verte őket 1–0-ra, majd az Újpestet legyőzték (1–0), ezt pedig egy kiábrándító 3–0-s vereség követett a Groupama Arénában a Paks ellen. A Vasas ebben a felállásban 2011-ben nyert legutóbb.
Vasas–FTC 2015–2016: 0–2, 1–4, 1–5, 2016–2017: 2–2, 2–1, 2–1, kupa: 1–1 (11-esekkel a Ferencváros jutott tovább), 2017–2018: 0–2, 2–5, 1–1


Egy kis örökmérleg: 167 bajnoki, 83 fradis és 43 vasasos sikerrel, 321, ill. 223 góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Vasastól a Fradihoz:

2021, Iyinbor Patrick, kölcsönbe
2017, Takács Zsombor, ingyen
2011, Beliczky Gergő
2012, Kulcsár Dávid
2011, Lisztes Krisztián
2011, Végh Zoltán
2005, Adem Kapic
2006, Kiss György
2002, Takács Ákos
2001, Szili Attila
1994, Eugen Neagoe
1927, Takács József
A Fraditól a Vasashoz:
2020, Silye Erik
2020, Otigba Kenny
2013, Grúz Tamás, i.
2011, Kulcsár Dávid
2010, Ferenczi István
2007, Jovánczai Zoltán
2006, Kiss György
2004, Kiss György
2001, Hámori Ferenc
1996, Aranyos Imre
1993, Sorin Cigan
1993, Szenes Sándor
1986, Szabadi László
1983, Kakas László
1978, Esterházy Márton
1974, Kü Lajos
1943, Kiszely István
1943, Pósa Béla

A hazaiktól Otigba Kenneth, Bobál Gergely és Vida Máté sérült, a vendégektől Sigér D. (térdműtét után) maródi.

„Számunkra a Magyar Kupa lehetőség arra, hogy újabb serleget szerezzünk. A kupamérkőzéseknek általában mindenhol különleges hangulata van, ilyenkor nem számít, hogy ki kicsoda és melyik ligában szerepel. Remélem, megtelik a stadion, és jó hangulatú mérkőzésen jó teljesítményt láthatunk majd a Fraditól!” – tette hozzá Csercseszov.

„A legfontosabb az volt, hogy beszéljünk a vasárnapi mérkőzésről, ami nem volt túl jó számunkra – idézi a fradi.hu Sztanyiszlav Csercseszovot. – Megbeszéltük, hogy nincs rendben, ha hazai pályán három–nullára kikapunk. Ilyenkor fontos, hogy kielemezzünk mindent, ami történt, de az is sokat jelent, hogy a hosszabb sérüléssel bajlódókon kívül végre mindenki rendelkezésre áll, így kedden már szinte teljes kerettel tudtuk például a taktikát is gyakorolni. Amióta január elején munkához láttam a Ferencvárosnál, a keddi volt az első alkalom, amikor minden játékos együtt volt egy edzésen, korábban a koronavírus, a sérülések és az Afrika-kupa is tizedelte a keretünket. Azt tapasztaltam, hogy a játékosok szeretnék mielőbb megérteni, hogy pontosan mit is várok el tőlük, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy ne legyenek hiányzóink.”

Jován kívül Radó András is volt a Ferencváros játékosa korábban, az angyalföldiek fiatal védője, Iyinbor Patrick pedig jelenleg is Fradi-futballista, csak kölcsönben szerepel a Vasasban.

„Jó érzés lesz a Fradi ellen játszani. Sok évet töltöttem el az Üllői úton, nagyon szép emlékeim vannak, de nagy nosztalgiázásra nem készülök, már csak azért sem, mert a mostani csapatból csak Dibusz Dénessel és Somaliával játszottam együtt. Dénessel egyébként kiváló a kapcsolatom, sokszor beszélünk, követem a pályafutását. Mondtam is neki, hogy ha büntetőpárbajra kerül a sor, akkor készüljön, mert én odaállok rúgni neki, az biztos” – mondta a molkupa.hu-nak a Fradival két kupaaranyat nyerő kapus.

Az angyalföldiek kapusa, Jova Levente örül, hogy volt együttesével meccselhet a legjobb négy közé jutásért.

„Azzal, hogy egy meccsen dől el a továbbjutás, kiélezettebb lett a Magyar Kupa – az oda-vissza vágós rendszerben, lássuk be, jobban kijön a csapatok közötti különbség. A mostani lebonyolításban lehet félnivalójuk az első osztályú együtteseknek, nekünk pedig több keresnivalónk van. A Fradi nincs annyira jó állapotban, mint Szerhij Rebrov irányításával volt, úgyhogy mikor lehetne elkapni, ha nem most?! A két csapat között bizonyos tekintetben hatalmas a különbség, de hiszem, hogy kilencven perc idejére el lehet tüntetni.”

Bár a Ferencvárossal Magyar Kupa-győztes volt (aki nem emlékezne rá: a 2015–2016-os idényben pályára lépett a Nagyecsed ellen 10–0-ra megnyert mérkőzésen), nem érzi különösebben magáénak a sikert. Kedvesebb neki a mezőkövesdi kupamenetelés emléke a 2019–2020-as évadból, azzal együtt is, hogy a kövesdiek az első Puskás Arénában rendezett MK-fi náléban kikaptak a Honvédtól. A Vasas alapembere egyébként is szereti a kupasorozatot.

„Amikor kiderült, hogy a Ferencváros lesz az ellenfelünk, mindannyian örültünk, hogy rangadót játszhatunk hazai pályán, ám azóta nem foglalkoztunk a kupasorozattal, hiszen zajlik a bajnokság, arra koncentráltunk. Most már viszont érezhető a felfokozott hangulat és a nagy várakozás, rám pedig különösen nagy meccs vár – mondta lapunknak Silye Erik. – Kezdek hozzászokni a Fradi elleni találkozókhoz, mezőkövesdi színekben hatszor léptem pályára vele szemben. Szeretnék a Vasassal is győzelmet ünnepelni korábbi klubom ellen.”

TÖBB MINT NÉGY ÉV, 2017. december 9. után játszik ismét az Illovszky Rudolf Stadionban a Ferencváros – a rekordbajnok vendégjátékát sejtésünk szerint Silye Erik várja leginkább. Az angyalföldiek 25 éves balhátvédje 2013 és 2020 között a zöld-fehérek kötelékében pallérozódott, úgyhogy már csak ezért sem lesz neki közömbös a szerda esti Magyar Kupa-párharc.

A Vasas balhátvédje presztízsmeccsre készül nem túl jó passzban lévő volt csapata ellen, s hiszi, hogy kilencven perc erejéig el lehet tüntetni a két együttes közötti különbséget.

Az 58 esztendős orosz szakember nem nevezte meg a két kiszemeltet, korábbi sajtóhírek alapján a River Plate harmincéves argentin középpályása, Carlos Auzqui lehet az egyik.

Sztanyiszlav Csercseszov kereterősítésről beszélt A szezont gyengén kezdő Ferencváros új labdarúgó(ka)t szerződtethet – ez nem légből kapott információ, Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző beszélt erről a Szport-Expressznek adott interjújában: „Két futballistával valóban tárgyalunk. Az elv egyszerű, ha lehetőségünk van megerősíteni a keretet, nem mondunk nemet új labdarúgó szerződtetésére. De bízunk a meglévő játékosokban, értékeljük azokat, akik már most is rendelkezésünkre állnak.”

Az NB I-ben címvédő Ferencváros hétvégén hazai pályán 3–0-s vereséget szenvedett a Pakstól, ezzel pedig visszacsúszott a tabella második helyére.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VASAS–FTC MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik