NB I: Böde olyat tett, amire legutóbb a Fradiban volt képes!

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2023.03.21. 12:19
A labdarúgó NB I 24. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a Vasas ellen duplázó Böde Dániel, a Ferencvárost legyőző Zalaegerszeg és az Újpest ellen öt gólt szerző Puskás Akadémia. 
Böde Dániel (jobbra) két gólt szerzett a Vasas ellen (Fotó: Balogh László) – A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!
Böde Dániel (jobbra) két gólt szerzett a Vasas ellen (Fotó: Balogh László) – A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ DUPLÁJA – BÖDE DÁNIEL

Így kell felrázni egy csapatot, ahogyan Bognár György vezetőedző tette a Paksi FC-vel! A 61 éves szakember második paksi szerepvállalása eddig rendkívül jól alakul, a csapat lényegesen eredményesebben futballozik, mint elődje, Waltner Róbert irányításával. Amíg Bognárral a bajnokságban átlagban 2.4 pontot szerez meccsenként, Waltnerrel mindössze 1.21-et kapart össze. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Bognár György mindeddig öt, Waltner Róbert pedig 19 NB I-es bajnokin ült a csapat kispadján.

Régi-új szakvezetőjükkel nemcsak a pontokat gyűjtik több mint kettesével a zöld-fehérek, hanem a gólokat is szép számban termelik: bár a Mezőkövesd féken tartotta őket (0–2), a Mol Fehérvárnak kettőt, a Zalaegerszegnek és múlt vasárnap a Vasasnak hármat, míg a Puskás Akadémiának négyet rámoltak be győztes bajnokin. Feltűnő, hogy immár kevesebb helyzet kell a sorozatban négy NB I-es meccset nyerő paksiaknak a gólszerzéshez, az utóbbi öt bajnokin mindössze 4.83 lövésből szereztek egyet, míg az edzőváltásig 6.22-re volt szükségük hozzá.

Noha Bognár György nem volt maradéktalanul elégedett csapata Vasas ellen mutatott játékával, a 3–2-re megnyert összecsapáson több mutatóban is remekül teljesített: az InStat adatelemző-rendszer szerint játékosai 36-szor szereztek labdát ellenfelük térfelén (a korábbi idénybeli rekordjuk 21 volt), 68-szor törtek be a támadóharmadba (64), továbbá 68 százalékban cseleztek sikeresen (65). A legfontosabb mégiscsak az, hogy háromszor vették be Uram János kapuját, az első félidőben Hahn János lőtte a labdát három védő szorításában a hálóba, a fordulás után pedig a helyére becserélt Böde Dániel fejelt, majd lőtt gólt – az együttes könnyedén elbírta, hogy a góllövőlistát 17-tel vezető Varga Barnabás nem volt elemében, három lövéséből egyszer sem találta el a kaput.

Bognár György a mérkőzést követő sajtótájékoztatón a meccs legjobbjára külön is kitért: „Böde Dániel újra válogatott formában, nagyon jó passzban van, megvan a dinamikája, erős, és ezt ki is használja.”

A 25-szörös válogatott támadó szédítően teljesít az esztendőben, hat bajnokin négy gólt szerzett és egy gólpasszt adott, míg a Magyar Kupában egy gólt lőtt. A bajnokságban a Vasas elleni meccs volt a második, amin betalált, miután februárban a Puskás Akadémia ellen is két gólt szerzett. Az NB I-ben már 142 gólnál tartó (ezzel ő a legeredményesebb a jelenleg az NB I-ben futballozók közül) Böde a legszebb napjait idézi, hiszen amióta 2019-ben visszatért a Ferencvárosból Paksra, most tudott először egy meccsen két gólt szerezni, olyanra pedig a 2017–2018-as idényben volt példa legutóbb, amikor több NB I-es meccsen is egynél több gólt tudott szerezni (2018 februárjában duplázott az 5–2-es FTC–Honvéd meccsen, majd márciusban három gólt ért el a Balmazújváros elleni 5–0 alkalmával).

Idén mindössze 216 percet töltött a pályán, átlagban tehát 36 percre volt szüksége a gólhoz vagy gólpasszhoz. Ennek tükrében különösen érthetetlen, Waltner Róbert miért nélkülözte a 36 éves paksi ikont, de az ismét szárnyra kapó csatár ezzel már aligha foglalkozik, hiszen társaival már azért küzdhet, hogy a klub a 2011–2012-es idényt követően ismét megmutathassa magát a nemzetközi kupaporondon. B. L., P. K.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ MEGLEPETÉSE – ZALAEGERSZEG

A ZTE FC, miután vasárnap nagy meglepetésre (bár a játék képe alapján megérdemelten) legyőzte a Ferencvárost 1–0-ra. A sikerben fontos szerepet játszott Kálnoki-Kis Dávid, a 31 éves belső védő csaknem két hónap után, a DVSC-ZTE (3–0) bajnoki után kapott újra bizonyítási lehetőséget a szakmai stábtól. A zalaegerszegiek sikerének értékét növeli, hogy három kulcsemberük, Gergényi Bence, Mocsi Attila és Szendrei Norbert öt sárga lapos eltiltását töltötte, míg Bojan Szankovics gerincsérvvel küszködik. Ráadásul január óta nem bevethető Bedi Bence, Huszti András pedig megbetegedett a bajnoki előtt.

„Közösségünk erejét mutatja, hogy ebben a nehéz helyzetben még inkább összetartunk – mondta lapunknak Kálnoki-Kis Dávid.Rengeteget készültünk a Fradi elleni bajnokira, az utolsó centiméterig betartottuk vezetőedzőnk, Ricardo Moniz utasításait. Sikerült ráerőltetnünk az akaratunkat a Fradira, bátran futballoztunk attól függetlenül, hogy az utóbbi időszakban gyengébb periódust éltünk át. A mi példánk is bizonyítja, nem kell megijedni attól, ha néhány hétig nem annyi pontot szerez a csapat, amennyit tervez. A győzelem mellett örülök annak is, hogy újra pályán lehettem, megviselt, hogy nem játszhattam. Januárban, a felkészülés során megbetegedtem, majd a Loki-meccs után arcüreggyulladással bajlódtam. A Fradi-meccset követően megöleltem Marco van der Steent, nagyon sokat köszönhetek az erőnléti edzőnknek, aki végig mellettem állt és segített a pluszmunkák során, hogy minél hamarabb és erősebben térjek vissza.”

A ZTE sikerével kissé ellépett a veszélyzónából, öt pont előnyre tett a szert a már kieső helyen álló Honvéddal szemben.

„Hogy mi dönthet, melyik klub esik ki vagy marad benn? Az egységes öltöző a legfontosabb. Ahol széthúzás tapasztalható és kihátrálnak a vezetőedző és a stáb mögül a játékosok, az a csapat nagy bajba kerülhet. Nyilván nem nyugodhatunk meg, két-három forduló alatt megváltozhat minden. Legközelebb Újpestre utazunk, fontos, hogy javítsunk a helyzetkihasználásunkon. Ami engem illet, nyilván szeretnék benn ragadni a kezdőcsapatban, úgy érzem, a játékommal segítettem az együttest, bebizonyítottam, lehet rám számítani. Persze a klubérdek az első, mindegy, kivel, csak legyen eredményes a ZTE.” CS. A.

A FORDULÓ GÓLZÁPORA – PUSKÁS AKADÉMIA

Spandler Csaba, a Puskás Akadémia saját nevelésű védője szerint Hornyák Zsolt vezetőedző megtalálta az optimális kezdőcsapatot, ezért is kapott új erőre az együttes.

Rapszodikusan szerepelt a tavasszal a Puskás Akadémia FC, de a legutóbbi két mérkőzése parádésan alakult: miután idegenben, a Groupama Arénában legyőzte 2–1-re a Ferencvárost, az ugyancsak patinás Újpestet 5–1-re verte meg.

„ Felszabadultan futballoztunk – mondta megkeresésünkre Spandler Csaba, a felcsútiak belső védője. – Már a Fradi ellen is azt láttam a csapattársaimon, hogy élvezik a játékot, és ez így volt most is, ráadásul eredménnyel is párosult. Igaz, nem volt ez olyan könnyű győzelem, mint ahogyan a végeredmény sugallja. Hamar vezetést szereztünk, de a szünetben csak egygólos előnyünk volt, és a második félidő elején volt egy negyedórás szakasz, amikor több lehetősége is adódott az Újpestnek a gólszerzésre. Ez figyelmeztető volt nekünk, és a hatvan-hatvanötödik perc körül rákapcsoltunk, utána jöttek sorban az újabb góljaink. Teljesen más jellegű mérkőzésre számítottunk, mert az Újpesttel szinte mindig szoros meccset játszunk, néhány hete a kupában csak tizenegyesekkel jutottunk tovább ellene. A legfontosabb talán az, hogy önzetlenek voltunk sok esetben, szép gólokat szereztünk, többször is üres kapus helyzetig tudtuk kijátszani. ”

És hogy mi lehet az oka a felcsúti formajavulásnak?

„ Azt hiszem, most már megtalálta az optimális kezdőcsapatot Hornyák Zsolt vezetőedző a téli játékosmozgás után – folytatta Spandler Csaba. – Már a Debrecen elleni meccsen is ezt éreztem, de utána volt egy kisiklás a Honvéd ellen. Stabilak lettünk hátul, ez is nagyon fontos, hiszen minden a védekezésre épül a futballban. Korábban mi is többet hibáztunk hátul, de most, hogy megvan a hátsó stabilitás, a támadóinknak is önbizalmat adott.”

Ha valamelyik csatáron érződött az önbizalom, az Lamin Colley, aki első és második NB I-es gólját is megszerezte ezen a mérkőzésen. Gólpassza is volt, végig nagy kedvvel futballozott, ő lett lapunknál a meccs embere.

„Nagyszerű képességei vannak – mondja róla Spandler Csaba. – Amikor idekerült a csapathoz, akkor is ezt lehetett látni rajta, és az edzéseken is extra teljesítményt hoz, időnként viszont hajlamos elkényelmesedni. Most sok mindent megmutatott abból, mire képes, szerzett gólt lábbal és fejjel, végig nagyon veszélyes volt, az első gólunk előtt ő adta a gólpasszt. Bízom benne, hogy mostantól mindig ezt az arcát mutatja, mert akkor nagyon eredményesek leszünk elöl. De sokan nyújtottak ezúttal jó teljesítményt, és szerintem az is látszik, hogy Jonathan Levivel jelentősen erősödtünk, ragyogóan lát a pályán, jó a pontrúgásoknál, nagyszerű ember is, örülünk, hogy nálunk játszik.”

Győzelmével, illetve a Debrecen vereségével a Puskás Akadémia újra dobogós helyen áll, ott, ahol az előző idényben is végzett.

„Célunk egyértelműen az, hogy az első három hely valamelyikén végezzünk – vetítette előre a bajnoki hajrát a felcsútiak saját nevelésű védője –, és meg akarjuk nyerni a Magyar Kupát, amelyben már ott vagyunk a négy között, így csak két lépés hiányzik a klubtörténet első kupagyőzelméhez. A válogatott mérkőzések miatti szünet nem jött jól nekünk, mert nagy lendületben voltunk, de olyan szempontból talán mégis, hogy rá tudunk kicsit pihenni a bajnokságban az utolsó kilenc mérkőzésre, illetve a Magyar Kupa elődöntőjére, amelyet április elején Zalaegerszegen játszunk.”
BODNÁR ZALÁN

NB I, 2022–2023, 24. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Március 18., szombat
Mezőkövesd–Kisvárda 1–1Mezőkövesd,Városi StadionCsonka Bence1582
DVSC–Kecskemét 1–2Debrecen,Nagyerdei StadionRúsz Márton
5114
Mol Fehérvár–Budapest Honvéd 2–0Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóKarakó Ferenc
3683
Március 19., vasárnap
Vasas–Paks 2–3
Budapest,Illovszky Rudolf StadionBognár Tamás1595
Puskás Akadémia–Újpest 5–1
Felcsút,Pancho Aréna
Vad II István1840
ZTE–Ferencváros 1–0
Zalaegerszeg,ZTE ArénaAndó-Szabó Sándor
3504
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC24155447–20+2750
2. Kecskeméti TE241012235–23+1242
3. Puskás Akadémia2499634–30 +436
4. Paksi FC24105943–40 +335
5. Debreceni VSC2497839–36 +334
6. Kisvárda2489735–38 –333
7. Zalaegerszegi TE24861029–28 +130
8. Mezőkövesd2478925–30 –529
9. Mol Fehérvár24761130–34 –427
10. Újpest FC24761129–43–1427
11. Budapest Honvéd24671126–38–1225
12. Vasas FC243101119–31–1219
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik