Az FTC beállította a magyar győzelmi csúcsot! És a többiek?

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2021.08.25. 16:14
null
A Ferencváros öt győzelemmel és három vereséggel fejezte be a szereplését ebben az idényben a Bajnokok Ligája-selejtezőkön, de az Európa-ligában jöhet a folytatás! (Fotó: Szabó Miklós)<br />
A keddi Ferencváros–Young Boys (2–3) mérkőzéssel befejeződtek a nyári selejtezők a magyar csapatok számára, az FTC az ősszel az Európa-liga csoportkörében folytatja szereplését. Egymás után negyedik alkalommal szerepelhet magyar csapat valamelyik európai kupa csoportkörében, ami példa nélküli. A Ferencváros nyolc meccséből ötöt megnyert a BL-selejtezőben, hasonló teljesítményre korábban csak a Debreceni VSC volt képes 2009-ben. A nemzetközi kupaidény másik három magyar indulója tíz meccsen csak háromszor győzött.

 

AZ FTC BEÁLLÍTOTTA A MAGYAR GYŐZELMI CSÚCSOT, A MÁSIK HÁROM CSAPAT NEM LÉPETT ELŐRE

Az NB I-es klubok – a BL-selejtezőben induló Ferencváros és az egyaránt az Európa-konferencialiga selejtezőjében rajtoló Mol Fehérvár, Puskás Akadémia, Újpest trió – a 2021-es európai kupaselejtezőkön összesen 18 mérkőzésen léptek pályára. Ebből nyolc mecset megnyertek, nyolcszor kikaptak és kétszer játszottak döntetlent.

A MAGYAR KUPACSAPATOK SELEJTEZŐS TELJESÍTMÉNYMUTATÓJA ÖT IDÉNY SZÁMAI ALAPJÁN*
202148%
2020
53
201955
2018
39
201737.5
*Kerekítve.

Százalékos mutatóban (az eredményeket hárompontos rendszerben számolva) ez 48 százalékos teljesítménynek felel meg. Az elmúlt négy idény selejtezős számait nézve ez közepes teljesítménynek mondható. 2020-ban, amikor a koronavírus-járvány miatt kevesebb mérkőzést rendeztek (a legtöbb párharc csak egymeccses volt) 53, 2019-ben 55 százalékot értek el csapataink, 2018-ban viszont csak 39 százalékot. Ezt a négy idényt azért érdemes együtt vizsgálni, mert mind a négy évadban sikerült egy magyar csapatnak kiharcolni a csoportkörös szereplést valamelyik kupasorozatban (háromszor az El-ben: 2021 – FTC, 2019 – FTC, 2018 – Vidi; egyszer a BL-ben: 2020 – FTC). Ez példa nélküli, mert korábban duplázás is csak egyszer fordult elő (a Debreceni VSC tudott a 2009-es BL-csoportkör után 2010-ben az El-be is bejutni). A legutóbbi olyan idény, amikor nem jutott el magyar csapat a főtábláig, a 2017–2018-as volt, akkor csak 37.5 százalékig jutottak csapataink.

Persze azt is látni kell, hogy az 50 százalék körüli teljesítmény az idén – ahogy az elmúlt években is – a Ferencváros szereplésének volt köszönhető. Az FTC az idei nyolc selejtezős meccséből hármat elveszített, ötöt megnyert (a Prishtinát és a Zalgirist oda-vissza legyőzte, majd a prágai Slaviát is megverte itthon), a BL-selejtezőkben öt győzelmet korábban csak egy magyar csapatnak sikerült elérnie, a Debreceni VSC-nek. A DVSC 2009-ben a hat selejtezőjéből nyert meg ötöt, ezzel jutott be a csoportkörbe. Az, hogy az FTC-nek öt győzelem is kevés volt a főtáblához, mutatja, mennyire nehéz négy oda-visszavágós párharcból is továbbjutni. Az aktuális magyar bajnoknak 2018-tól kell négy párharcot megnyernie a BL-főtáblához (a Lokinak anno hármat kellett), ez tavaly a Ferencvárosnak sikerült, de akkor nagy könnyebbséget jelentette, hogy az első három fordulóban csak egy meccs döntött a továbbjutásról.

Ha csak a Ferencvárost nézzük, a zöld-fehérek százalékos mutatóban 63 százalékot produkáltak, míg a másik három csapat együttesen csak 37-et. A Fehérvár, Puskás Akadémia, Újpest trió együttesen két párharcot és összesen három mérkőzést tudott megnyerni (két iksz és öt vereség egészíti ki e három csapat statisztikáját). Ez a mérleg nagyjából annak felel meg, amit 2018 előtt is láthattunk a magyar együttesektől, amikor éveken keresztül nem sikerült főtáblára jutni a nemzetközi porondon. Ráadásul, ha azt nézzük, hogy tavaly a BL-ben főtáblára jutó Ferencváros mellett a Mol Fehérvár is eljutott a negyedik körig az El-selejtezőben, akkor ahhoz képest a mostani idény visszaesést jelent, hiszen idén csak az Újpest érte el a 3. fordulót, de a lilák is úgy, hogy az első fordulóban nem kellett játszaniuk, tehát csak egy párharcot nyertek meg a liechtensteini Vaduz ellen (és egyet nyert a finn Turkut kiejtő Puskás Akadémia is).

A SVÁJCIAK ELLEN NEM MEGY

Még azt sem mondhatjuk, hogy a Fradi könnyebb ellenfeleket vert volna meg, mint amilyenekkel az Ekl-ben mondjuk a Puskás Akadémia vagy a Mol Fehérvár találkozott, hiszen a koszovói Prishtina holtversenyben 271., a litván Zalgiris Vilnius 140. az UEFA koefficiens rangsorában (a kaasiesa.net friss pontszámítása alapján), míg a Puskás Akadémiát 5–0-val kiejtő lett Rigas 285., a Fehérvárt búcsúztató örmény Ararat pedig 402. A Fradi által a 3. körben kivert Slavia Praha 29. a listán és tavaly negyeddöntős volt az Európa-ligában, de a svájci Young Boys is 43. a koefficiens rangsorban, miközben a Ferencváros az elmúlt két idény jó szereplése után is csak 92.

Azt is megállapíthatjuk, hogy továbbra is tart a svájci átok, hiszen a Ferencváros (Young Boys) mellett az Újpest FC is svájci klubbal, az FC Basellel szemben maradt alul (a legfrissebb koefficiens rangsorban egyébként a Basel áll a legjobban a magyar csapatok idei ellenfelei közül, a 27. helyen). A nemzetközi kupákban 2004-et követően csak egyszer tudtak nyerni csapataink svájci klub ellen (2012-ben a Videoton győzte le a Baselt), miközben 11-szer kikaptak, kétszer döntetlenre végeztek. Oda-visszavágós párharcot svájci csapat ellen legutóbb az Újpest tudott nyerni 2004-ben, amikor két győzelemmel (3–1, 2–0) ejtette ki a Servette-t.

ÚJABB PIROS LAPOK

Korábban már többször foglalkoztunk azzal a negatív magyar sorozattal, ami 2012-ben kezdődött. Azóta egyetlen évet, 2020-at leszámítva mindig volt kiállított játékos a magyar kupacsapatokból – idén a Ferencvárosból kettő is.

A Slavia elleni, 1–0-ra elveszített idegenbeli meccsen Eldar Civic állt ki második sárgával, akit 2019-ben is kiállítottak a Dinamo elleni, hazai BL-selejtezőn, míg a Young Boys elleni keddi találkozón Aissa Laidouni szállt ki a 65. percben úgy, hogy az első sárga lapját reklamálásért kapta…

Mint azt korábbi cikkünkben kifejtettük, a kiállítások a legtöbb esetben a magyar csapatok kiesését is maguk után vonták. Idén a Slavia ellen szűk tíz percet még sikerült kihúzni emberhátrányban is, a Young Boys ellen fél óra emberhátrány már nagyon soknak bizonyult, főleg úgy, hogy összesítésben egy gól hátrányban is volt a Ferencváros a kiállításkor.

A FOLYTATÁSRÓL

A Ferencváros nyári teljesítményét összességében nézve – öt győzelem, három vereség, 17 szerzett és 9 kapott gól – Peter Stöger csapata teljesen megérdemelte, hogy a BL-búcsú ellenére az Európa-ligában folytathassa szereplését, ahol minden eddiginél nagyobb esélye lesz arra, hogy megélje a kupatavaszt is.

Az Európa-liga legutóbbi kiírásához képest változás ugyanis hogy a csoportjukban harmadik helyen végzők nem esnek ki, hanem átkerülnek az újonnan indult Európa-konferencialiga egyenes kieséses szakaszába, azaz a BL-éhez képest nyilvánvalóan gyengébb El-mezőnyben az FTC már a csoportban elért 3. helyezéssel is folytathatná nemzetközi szereplését, ami ismét előrelépést jelentene a korábbiakhoz képest (az FTC egyébként 7 ponttal már 2019-ben is a 3. helyen zárt El-csoportjában, de akkor még nem volt Ekl, így az a helyezés nem ért tavaszi folytatást).

Ráadásul az Európa-liga-szereplés is több millió eurós bevételt jelent a klubnak (még ha a BL-ért járó 16-17 millió közötti összegről nem is beszélhetünk). Az UEFA ötmillió eurót fizet a BL-playoffkör vesztesének, s az Európa-liga-csoportkörös részvételért további 3.63 millió eurót utal át (ehhez jön még a tízéves együtthatós rangsorban elfoglalt helyezés, ami az El-nél az FTC esetében legalább félmillió eurós pluszt is jelenthet). Az El főtábláján 630 ezer eurót ér minden győzelem, és 210 ezret a döntetlen, a csoportgyőztesek 1.1 millió eurót kapnak, a második helyezettek 550 ezret, míg a finálé győztesének négymillió euró a jutalma.

Szakmailag és anyagilag is vannak tehát kitűzhető, reális célok az FTC előtt, melyeken keresztül minden szempontból tovább tud fejlődni a klub. Jó lenne, ha a jövőben másik magyar klubnak is sikerülne erre az útra lépnie…

A MAGYAR CSAPATOK EURÓPAI KUPASELEJTEZŐI – 2021
BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS
Young Boys (svájci)–Ferencváros 3–2
Ferencváros–Young Boys (svájci) 2–3
Továbbjutott: a Young Boys, két győzelemmel, 6–4-es összesítéssel
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
Ferencváros–Slavia Praha (cseh) 2–0
Slavia Praha (cseh)–Ferencváros 1–0
Továbbjutott: a Ferencváros, 2–1-es összesítéssel
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Ferencváros–FK Zalgiris Vilnius (litván) 2–0
FK Zalgiris Vilnius (litván)–Ferencváros 1–3
Továbbjutott:
a Ferencváros, két győzelemmel, 5–1-es összesítéssel
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
FerencvárosFC Prishtina (koszovói) 3–0
FC Prishtina (koszovói)–Ferencváros 1–3
Továbbjutott: a Ferencváros, két győzelemmel, 6–1-es összesítéssel

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ

Fehérvár FC–Ararat (örmény) 1–1
Ararat (örmény)–Fehérvár FC 2–0
Továbbjutott: az Ararat, 3–1-es összesítéssel
Inter Turku (finn)–Puskás Akadémia 1–1
Puskás Akadémia–Inter Turku (finn) 2–0
Továbbjutott:
a Puskás Akadémia, 3–1-es összesítéssel
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
FK Rigas FS (lett)–Puskás Akadémia 3–0
Puskás Akadémia–FK Rigas FS (lett) 0–2
Továbbjutott: a Rigas FS, két győzelemmel, 5–0-s összesítéssel
Újpest FC–Vaduz (liechtensteini) 2–1
FC Vaduz (liechtensteini)–Újpest FC 1–3
Továbbjutott: az Újpest, két győzelemmel, 5–2-es összesítéssel
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
Újpest FC–FC Basel (svájci) 1–2

FC Basel (svájci)–Újpest FC 4–0
Továbbjutott: a Basel, két győzelemmel, 6–1-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik