Újabb bravúr, továbbjutott a BL-ben a Ferencváros

SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), NAGY-PÁL TAMÁS (videó), BACSKAI JÁNOS (percről percre)SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), NAGY-PÁL TAMÁS (videó), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.08.10. 18:45
A Bajnokok Ligája csoportköréért játszhat legközelebb a Ferencváros, amely csak egy góllal kapott ki a hazai kétgólos siker után a Slavia Prahától (összesítésben: 2–1). Ez a siker azt is jelenti, hogy az Európa-liga csoportkörébe már akkor is eljut a magyar bajnok, ha elveszíti a következő párharcot, amelyet a CFR Cluj vagy a Young Boys gárdájával vív meg.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
BAJNOKI ÁG

SLAVIA PRAHA (cseh)–FERENCVÁROS 1–0 (1–0)
Prága, Sinobo Stadion, 15 000 néző. Vezette: Stieler (német)
SLAVIA: Kolár – Bah, Holes, Kacsaraba, Dorley – Hromada (I. Traoré, 65.), Stanciu – Masopust (P. Musa, 75.), Schranz (Plavsics, 65.), Olayinka (Sima, 16.) – Tecl (Kuchta, 65.). Vezetőedző: Jindrich Trpisovsky
FTC: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee (Kovacevic, a szünetben), Civic – Botka (Zubkov, 77.), Laidouni, Haratin – Nguen (R. Mmaee, 67.), Zachariassen (Somália, 71.), Uzuni. Vezetőedző: Peter Stöger
Gólszerző: Masopust (36.)
Kiállítva:
Civic (84.)
Továbbjutott:
a Ferencváros, 2–1-es összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

SAJTÓBELÉPŐ – SÜLT KRUMPLIVAL. Az újságírók munkakörülményei, hétköznapjai talán kevéssé érdeklik a futballszurkolókat, de ezúttal hadd tegyünk kivételt: a Slavia prágai, amúgy modern, jól felszerelt stadionjában a főbejárat mellett található gyorsétteremben lehetett átvenni az akkreditálást a mérkőzésről tudósítóknak. Kissé szokatlannak tűnt ez a megoldás, de végül mindenki zökkenőmentesen bejutott, és kiderült, a világszerte ismert M betű ezúttal azt jelentette: média…

Nyilván sokkal fontosabb volt kedd este, hogy a Ferencváros találja meg az utat a Bajnokok Ligája-selejtező következő körébe. Egy órával a mérkőzés előtt már jelentős tömeg gyűlt össze az aréna körül, mindenki a jellegzetes, jobb oldalon piros, bal oldalon fehér mezben érkezett a mérkőzésre, miközben már tudni lehetett, mivel készültek a vezetőedzők a találkozóra. A budapesti, 2–0-s ferencvárosi győzelmet hozó első meccs után talán nem volt meglepő, hogy Jindrich Trpisovsky edző változtatott többet. Bekerült a kezdőbe Peter Olayinka, Jakub Hromada és Ivan Schranz, elöl pedig Stanislav Tecl kezdett. Peter Stöger személyi változtatása nyomán sejteni lehetett, szerkezetet is módosítanak a zöld-fehérek: a befejező csatár Ryan Mmaee helyett Botka Endre került be a kezdőcsapatba.

Amint elkezdődött a mérkőzés, kirajzolódott a két csapat haditerve. A Slavia négy védővel, két szűrővel, három középpályással és egy csatárral állt fel, éppen úgy, ahogyan általában, de rögtön kiderült, az egyik szűrő, a román válogatott Nicolae Stanciu szervezi a hazaiak játékát. Érdekes volt a Ferencváros felállása: Peter Stöger három belső védőt és két szélső hátvédet jelölt a kezdőbe, ami azt jelentette, hogy ha a Ferencváros birtokolta a labdát, 3–4–3-as hadrendbe rendeződött a magyar bajnok, labdavesztés után viszont azonnal átállt az 5–4–1-es formációra. Ekkor a két szélső védő hátrahúzódott a védelmi vonalba, csak Tokmac Nguen maradt elöl, a jobb oldalon Kristoffer Zachariassen, a bal oldalon Myrto Uzuni lépett vissza a fedezetsorba lezárni a területeket a cseh csapat játékosai előtt.

Ahogyan arra számítani lehetett, a prágaiak nagy elánnal kezdték a mérkőzést, hogy ráijesszenek a mieinkre, de úgy tűnt, a ferencvárosiak felkészültek erre, és bár az első percekben a magyar csapat térfelén zajlott a játék, helyzetet nem tudtak kialakítani. Rögtön az első pillanatokban kétszer is a szívünkhöz kaptunk, hiszen Ihor Haratin lassan, körülményesen kezelte le a labdát, el is vették tőle, és mert ez a budapesti mérkőzésen is előfordult vele, aggódni kezdtek a zöld-fehér szurkolók, nehogy végzetes legyen az ilyen figyelmetlenség. Más kérdés, hogy az ukrán is érezte, most össze kell kapnia magát, mert nem sokkal később határozott szereléssel vétette magát észre. Viszonylag hamar cserére kényszerült a Slavia, Peter Olayinka megsérült, nem tudta folytatni a játékot.

Még nem telt el húsz perc, amikor az első igazi gólhelyzetet rögzítettük. Nyilvánvaló volt, hogy erre készül a Ferencváros, Tokmac Nguen sebességére alapozva kontratámadást vezetett, a támadó ki is lépett a hazai védők közül, de az első összecsapáson furcsa gólt kapó Ondrej Kolár bravúrral, lábbal védett.

Aztán Samy Mmaee volt egymás után háromszor is bizonytalan, de csak a frászt hozta a fradistákra, nem történt nagyobb baj. Érezni lehetett ugyanakkor, hogy a ferencvárosiak nem tudják megtartani a labdát, a Slavia a mezőnyben többet birtokolta azt az első harminc percben, de igazán nagy helyzete ekkor még nem volt. Feltűnő volt, hogy a két szélső támadó, Kristoffer Zachariassen és Myrto Uzuni nem tudott játékba avatkozni, így a Slavia egyre nagyobb mezőnyfölénybe került, és az első nagy lehetőségét azonnal gólra váltotta, Lukas Masopust talált Dibusz Dénes kapujába. A hazai szurkolók azonnal tűzbe jöttek, mindenki a feje fölött pörgette a Slavia-sálját, parázs hangulatot teremtve tovább űzte-hajtotta csapatát.

A mérkőzés egyik hőse (Fotó: Szabó Miklós)
A mérkőzés egyik hőse (Fotó: Szabó Miklós)

Az első félidő végén Botka Endre fejelhetett volna gólt, de nem találta el a kaput. Furcsa helyzet: a Slavia letámadása nem volt olyan fojtogató, mint a múlt héten Budapesten, a prágai csapat nem tűnt annyira meggyőzőnek, mint a Groupama Arénában, mégis vezetett. Az első félidő összegzéséhez hozzátartozik, hogy a Ferencváros túlságosan védekező felfogásban futballozott, próbálta tördelni a játékot, jószerével minden ütközés után a földön feküdtek a zöld-fehérek játékosai, és ennek nyilvánvalóan az is volt a célja, hogy ne alakuljon ki folyamatos játék − de ez a felfogás időnként visszaüt.

Az első félidőben látott bizonytalanságok után nem volt meglepő, hogy Samy Mmaee az öltözőben maradt, az előző idényben rengeteget hiányzó Adnan Kovacevic érkezett helyette, és a bosnyák védő azonnal két óriási mentéssel kezdett. Az egyiknél az ötösön belül testtel állította meg a labdát hazai lövést követően, és ez azért jelezte, veszedelmesen közel vannak a ferencvárosi kapuhoz a Slavia támadói. Érezhetően óriási volt a feszültség a pályán, a csehek beszorították a Ferencvárost a kapuja elé, időnként azonban meghökkentő átadási hibák akadályozták a Slavia játékát, többször is indokolatlanul, váratlanul pontatlan volt a hazaiak összjátéka – a ferencvárosiak megkönnyebbülésére.

Egy óra telt el a mérkőzésből, amikor egymás után kétszer Dibusz Dénesnek kellett játékba avatkoznia, és bár az FTC kapusa mindkét alkalommal a helyén volt, a közönség pulzusa érezhetően megemelkedett, elérhető közelségben érezte a második hazai gólt. Talán a sok pontatlanság miatt a hazaiak szakvezetője hármas cserére szánta el magát. Fokozódott a Slavia fölénye, a Fradi egyáltalán nem tudta megtartani a labdát, csak ritkán tudta átvinni a prágaiak térfelére. Jöttek a beadások a ferencvárosi büntetőterületen belülre.

Laidouni ma is nagyot harcolt (Fotó: Szabó Miklós)
Laidouni ma is nagyot harcolt (Fotó: Szabó Miklós)

Peter Stöger is megpróbált frissíteni a csapatán, lehozta Tokmac Nguent és az addig szinte láthatatlan Zachariassent, de a játék képén ez nem sokat változtatott, hiszen a Ferencvárost egyre inkább benyomta a kapuja elé a hazai együttes. Mit tagadjuk: a magyar bajnok játékosai minden eszközt megragadva próbálták húzni az időt, az is előfordult, hogy a szurkolók papírpoharakat dobtak a pályára. Uzuni léphetett volna ki kontratámadás végén, de túl hosszan vette át a labdát, így odalett a lehetőség.

Botka Endre elfáradt, Olekszandr Zubkov érkezett a helyére, vagyis védő helyett támadót cserélt Stöger, Ihor Haratin lépett vissza a védővonalba, míg a csereként beszálló honfitársa a jobb szélen kapott szerepet. Tíz perccel a vége előtt úgy tűnt, engedett a szorításból a Slavia, ebben a periódusban picit többet birtokolta a labdát a Fradi, de csak a mezőnyben, mert a prágai kapuig nem tudott eljutni.

Eldar Civic megkapta második sárga lapját, így emberhátrányba került a magyar bajnok, ez már önmagában örömmel töltötte el a cseh szurkolókat, ráadásul a védő korábban a Slavia ősi riválisánál, a Spartánál játszott, így tíz emberrel kellett kihúzni az utolsó perceket.

Ami végül sikerült is! Elbírta a rá nehezedő nyomást a zöld-fehér együttes, és hősiesen harcolva kicsikarta a továbbjutást, így ismét bejutott a playoffkörbe. 1–0

Onnan pedig már „csak" egy ugrás a csoportkör...

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik