Csak piros lapot ne – ezt a sorozatot ne folytassa a Videoton!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.17. 16:17
null
A Bordeaux ellen Varga Józsefet állították ki (Fotó: Szabó Miklós)
2012 óta minden évben kiállítanak valakit a magyar futballcsapatokból a nemzetközi kupameccseken. Hat szezon alatt Varga József Bordeaux elleni piros lapja volt a 18. (!) a sorban, ebben az idényben a második. A tizennyolcból két esetet leszámítva a kiállítást kupabúcsú követte – a Bordeaux elleni párharc volt a második, amikor nem. Reméljük, a Videoton játékosai nem gyarapítják a listát a szerb Partizan elleni El-playoffban!

Idén a nemzetközi kupában a ferencvárosi Julian Koch kapott először piros lapot a magyar csapatokból a dán Midtjylland elleni párharc első meccsén, az első félidő hosszabbításában, miután a tizenhatoson belül, gólhelyzetben kitörő játékossal szemben szabálytalankodott. A dánok ezután 0–2-ről fordítottak, és győztek 4–2-re. Ezt követte a Bordeux elleni kupapárharc visszavágóján a Videotonból Varga József kiállítása, aki tíz percen belül kapott két sárga lapot a második félidőben (a 60. és a 69. percben), a másodikat veszélyes játékért, magas láb miatt. A Vidi szerencséje, hogy ekkor már a Bordeaux is tíz emberrel játszott Youssouf Sabaly 46. percben történt kiállítása miatt, így nem kerültek emberhátrányba a fehérváriak, csak kiegyenlítődött a létszám, Marko Nikolics vezetőedző csapata megőrizte 1–0-s előnyét, és 2–2-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal továbbjutott.

2016-ban a Videotonból a szerb Csukaricski elleni El-selejtezőn Loic Negót a 80. percben második sárga lappal az öltözőbe küldte a játékvezető, de ezt a párharcot így is megnyerték a székesfehérváriak. A következő körben azonban egy durva buktatás után Viníciust állították ki a Midtjylland elleni visszavágón Dániában, még 0–0-s állásnál. Bár a fehérváriak a rendes játékidőben így is győztek 1–0-ra, a hosszabbításban egyenlítettek a dánok, és 2–1-es összesítéssel ők mentek tovább.

2015 augusztusában a fehérorosz BATE ellen idegenbeli BL-selejtezőn állították ki a Videotonból – még 0–0-nál – Kees Luijckxet, a fehérváriak a meccset 1–0-ra, a párharcot 2–1-re veszítették el. Ugyancsak 2015-ben az El-selejtezőben a DVSC-ből Máté Péter kapott piros lapot a Rosenborg elleni visszavágó 48. percében, ám ennek kevésbé volt jelentősége, a norvégok kettős győzelemmel, 6–3-mal mentek tovább.

2014-ben a DVSC (az itthoni 1–0-s siker után) a visszavágón Sidibe góljával 1–0-ra vezetett a BATE vendégeként a BL-selejtezőben, amikor Selim Bouadlát buta szabálytalanságért a 38. percben kiállították. A fehéroroszok ezután fordítottak, 3–1-re megnyerték a meccset (a harmadik góljukat a 94. percben szerezték), és 3–2-vel továbbjutottak. A debreceniek így a BL helyett az El-ben folytathatták, ahol a svájci Young Boys elleni párharc azonnal a végállomást jelentette: az idegenbeli 3–1-es vereség után hazai pályán gól nélküli döntetlent játszottak a csapatok – a visszavágó rendes játékidejének utolsó percében L’Imam Seydi kapott pirosat, de ez érdemi változást már nem hozott a meccsen. Ebben az évben egy piros lap sújtott egy másik magyar csapatot is. A Győri ETO hazai pályán 3–0-ra kikapott a Göteborgtól, a Svédországban rendezett visszavágón pedig annak ellenére nyert 1–0-ra, hogy gól nélküli állásnál, a 66. percben Rudolf Gergelyt kiállították.

2013-ban ugyancsak a DVSC-nek kellett tíz emberrel játszania a 67. perctől, 2–1-es vezetés után a norvég Strömsgodset elleni El-selejtező első meccsén, idegenben, Bódi Ádám piros lapja után. A norvégok egyenlítettek, majd a második felvonást 3–0-ra megnyerték, és 5–2-vel továbbjutottak.

A 2012-es esztendő sötét év volt a piros lapokat vizsgálva, hiszen mind a négy magyar csapat legalább egyszer idő előtt megfogyatkozott. Az Európa-liga első selejtezőkörében az MTK hazai pályán vezetett, ám Kálnoki-Kis Dávid az 56. percben megkapta a második sárga lapját, s két perccel később egyenlített a szlovák Senica. A visszavágó hasonlóan alakult, a kék-fehérek Kanta József értékesített büntetőjének köszönhetően megszerezték a vezetést, majd a 70. percben Vadnai Dániel kapta meg a második sárgáját, a Senica pedig két perc alatt ki is használta az emberelőnyét, sőt, a 87. percben a továbbjutást érő gólt is megszerezte.

A Honvéd a sikeres első forduló után az akkor még Samuel Eto'ót is a soraiban tudó Anzsi Mahacskalával került össze. Az oroszok az első meccset 1–0-ra megnyerték, majd a kispesti visszavágón 4–0-s sikert arattak – többek között azért, mert már 2–0-s előnyüknél, az 55. percben a Honvédból Vernes Richárd piros lapot kapott.

A Videoton a sikerrel megvívott selejtezőben nem kapott pirosat, ám a csoportkör utolsó fordulójában, a Sporting vendégeként rögtön kétszer is villant a piros: a hajrában, a végeredmény kialakulása után, a 83. percben Sándor György mehetett zuhanyozni, majd a 94. percben a második sárgáját begyűjtő Marco Caneirának is le kellett vonulnia a pályáról.

A DVSC játékosai háromszor is piros lapot kaptak 2012-ben – a büntetés mindig kiesés lett. A Bajnokok Ligájában a BATE ellen az idegenbeli 1–1 után hazai pályán Nikolov Balázs 1–0-s fehérorosz vezetésnél, az 57. percben kapta meg a második sárga lapját, s ez megpecsételte a Loki sorsát, a BATE még egy gólt szerzett, és továbbjutott. A debreceniek így az El-ben folytathatták, az FC Bruges ellen azonban megint közbeszóltak a piros lapok: a hazai meccsen 0–0-nál, az első félidő ráadásában Luis Ramosnak villant a piros, a belgák pedig a fordulás után hármat vágtak. A visszavágón az első félidőben újfent jól tartotta magát a Loki, ám 1–1-nél Rezes László megkapta a második sárgáját, s a második félidőben ismét háromig jutott a belga együttes emberelőnyben, így 7–1-es összesítéssel búcsúztatta a DVSC-t.

 


 

EURÓPA-LIGA, PLAYOFFKÖR
ELSŐ MÉRKŐZÉS (augusztus 17.)

21.00: Partizan Beograd (szerb)–Videoton FC (magyar) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
VISSZAVÁGÓ (augusztus 24.)
20.00:
Videoton FC–Partizan Beograd (szerb) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik