Heister bombagóllal debütált, de így sem győzött a Mol Fehérvár

Vágólapra másolva!
2021.07.08. 19:50
Címkék
A labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjében a Mol Fehérvár FC hazai pályán 1–1-re végzett az örmény Ararat Jerevannal, visszavágó a jövő héten.
A vártnál sokkal keményebb ellenfélnek bizonyult az Ararat (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
A vártnál sokkal keményebb ellenfélnek bizonyult az Ararat (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!


EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ

1. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS

MOL FEHÉRVÁR FC (magyar)–Ararat Jereván (örmény) 1–1 (0–0)

Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó, 2846 néző. Vezette: Orlic (moldovai)
Fehérvár: Kovácsik – Bamgboye, Lüftner, Stopira, Heister – Petrjak, Alef (Bolla B., 89.), Houri, Dárdai Palkó (Szabó L., 60.) – Kovács I. (Nego, 60.), Zivzivadze (Nikolics, 60.). Vezetőedző: Szabics Imre
Ararat: Jermakov – J. Bravo, Prljevics, Mkojan, Margarjan – Muradjan – Arakeljan (Deblé, 64.), Manojan (Razmik Hakobjan, 87.), Pobulics, I. Sztanojevics (Malakjan, 63.) – Kone (Silue, 90+2.). Vezetőedző: Vardan Bicsahcsjan
Gólszerző: Heister (84.), ill. Pobulics (90+3.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Gratuláció, vastaps vezette fel a Mol Fehérvár FC idei első mérkőzését. Kovács Zoltán sportigazgató köszöntötte a klub azon játékosait, akik ott voltak az idei labdarúgó Európa-bajnokságon: Bolla Bendegúz, Fiola Attila, Loic Nego, Nikolics Nemanja a magyar, Viszar Muszliu az északmacedón keret tagjaként volt ott a futballeseményen. S ha már itt tartunk: Fiola Attila izomsérülés miatt egyelőre nem bevethető, a másik négy játékos a kispadon foglalt helyet az örmény Ararat Jerevan elleni Európa-konferencialiga-selejtezőn. Ez nem volt meglepő, hiszen az Eb óta nem sok kikapcsolódás jutott nekik, és Szabics Imre, a fehérváriak vezetőedzője elmondta, egyelőre a válogatott játékosok nélkül próbálják megoldani a feladatot. Új arc így is volt a piros-kékeknél: Marcel Heistert a Ferencvárosból már jól ismerhetik a szurkolók, s bár szerdán még úgy volt, kérdéses a szereplése, hiszen nem teljesen egészséges, végül vállalta a játékot és bekerült a kezdőcsapatba. A belső védő Michael Lüftner most debütált a csapatban, de bizonyos tekintetben Funsho Bamgboye is újonc volt – a jobbhátvéd pozíciójában, mert itt talán még sohasem láttuk a támadót. Mégis volt logika ebben az edzői döntésben, hiszen az volt a feladata, hogy mélységből, a sebességét érvényesítve, nagy lendülettel zárkózzon fel a hazai támadásokhoz, zavart keltve az örmény védelem soraiban.

Az első zavart mégis a hazaiak védelmétől láttuk, amikor a dallamos nevű Mory Kone ugrott ki a jereváni kontraakció végén, lövését a hosszú kihagyást követően visszatérő Kovácsik Ádám védeni tudta. Válaszképpen Ivan Petrjak szerezhetett volna gólt, de közelről nem találta el a kaput, majd megint Mory Kone szólózott: a légiós távoli lövése a lécen csattant, itt bizony felszisszentek a fehérvári drukkerek, kis híján előnybe került az Ararat. Elcsépelt, hogy idény eleji formában futballozott a Mol Fehérvár, de ezúttal ez tényleg így volt, a sok hiányzó miatt az idény első meccsén nem is lehetett nagyobb összeszokottságot elvárni. Az látszott, hogy a magyar csapat megpróbálja már a saját térfelén letámadni az ellenfelet, hogy megakadályozza a támadásépítést, de amikor Stopira egyszerűnek tűnő hazaadása után szögletet rúghatott az ellenfél, érezni lehetett: még be kell melegednie mindenkinek…

A második félidőt is Mory Kone veszélyes lövése vezette fel, de a fehérváriak átvették az irányítást, jelentős labdabirtoklási fölénybe kerültek, a játék végig az örmény térfélen folyt, persze a jereváni együttes nagyon zártan védekezett, így váratlan megoldásokra lett volna szükség a feltöréséhez. Ilyen volt ifjabb Dárdai Pál sarokkal továbbított átadása, amely után Kovács István lépett ki, de az utolsó pillanatban megint mentettek a védők, aztán Funsho Bamgboye sprintelt be a védelem mögé, ő már csak a kapussal állt szemben, de ebből sem született gól.

Szabics Imre nem is várt tovább, próbált frissíteni csapata támadójátékán, és a csapat nagyon beszorította ellenfelét a kapuja előterébe. Kívülről úgy tűnt, az örmény játékosok egyre nehezebben bírják a hőségben rendezett mérkőzést, de hiába próbálkoztak a magyar csapat tagjai jobbról, balról vagy éppen középről – mígnem a mérkőzés hajrájában megtört az átok, Marcel Heister középen megtolta a labdát és a bal felső sarokba zúdította.

Nem sok idő volt hátra, de a 93. percben érkezett a válasz az örményektől, Dimitrije Pobulics 23 méterről legalább akkora gólt lőtt, mint Heister.

A vége 1–1 lett, Jerevánban a két csapat kezdheti elölről – az idegenben szerzett gól ugyebár nem számít, azaz aki nyer, továbbjut.

PERCRŐL PERCRE



Nem lesz egyszerű a visszavágó a nagy jereváni melegben, de azért ez az Ararat nem a megmászhatatlan Ararát…

16-szor lőttek kapura a hazaiak, 7-szer a kapu felületére, az Ararat 9/3-ig jutott.

90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc Petrjak ballal 18-ról Prljevics torkát találja el ballal, Nikolics jobbal 12-ról kapura teszi a lecsorgót... a védő fejjel blokkolja a bombaerős lövést!

90+3. PERC Muradjan az előbb lépni sem tudott, most meg gólpasszt ad DIMITRIJE POBULICSNAK, aki jobbal a jobb felsőbe lő 23 méterről, középről. 1–1!

90+2. perc Kone le, Dognimani Yacouba Silue be.

90+2. perc Nikolics elront egy helyzetet, nem tud a mellette öt méterre futó Petrjak elé passzolni pontosan. Houri beadása a védőké.

Öt perc a ráadás!

Most már a hazaiak húzzák az időt, nem is kicsit. Alef nagymester ebben.

88. perc Alef begörcsölt. Bolla Bendegúz váltja.

87. perc Razmik Hakobjan be, Manojan le.

Egy meccs, egy gól a mérlege a légiósnak a Fehérvárban.

84. PERC MEKKORA GÓÓÓÓL! Houri lapos keresztpasszát MARCEL HEISTER futtából ballal a bal felső sarokba rakétázza, kissé balról, 22 méterről. 1–0!

82. perc Jó jereváni támadás, de Deble beadása elakad Stopirában. A szöglet után elszórakozza majdnem a hazai védelem, szerencsére Heister blokkolja Kone 16 méteres lövését.

78. perc
Kone kapura tör, de les.

77. perc Heister adna be balról, de közbelép Bravo, szöglet. Houri szögletét öt méterről a kapus ölébe fejel. Mikojan ismét elterül. DE NAGY ZICCER VOLT!

76. perc Loic Nego kap sárga lapot Kone megrúgásáért.

74. perc Bamgboye jobbról éles szögből is kapura lő, hat méterről, de fogja a kapus. Alef lövése jobbal, jobbal a bal alsót veszi célba, de odaér a vetődő orosz kapus!

73. perc Bravo begörcsöl, Heister kihúzza. Fair.

70. perc Houri jobb oldali szögletét nem éri el jól fejjel az ötösön Stopira, Mkojan meg lekönyökli véletlenül Margarjant. Ivószünet.

69. perc Kone lő gólt lesről.

67. perc Funsho Bamgboye nagyon csúnyán nekiugrik Margarjannak, jogos a sárga lap.

66. percDE NAGY VÉDÉS! Kone lő jobbal milliméterekkel a jobb alsó mellé két védő mellől, kissé balról, 21 méterről. Kovácsik védett hatalmasat, mint kiderült a lassítások után!

65. perc Petrjak passzol a balon szépen Heister el, ballal bead, középen milliméterekkel marad le a labdáról a bevetődő Szabó!

63. perc Arakeljant kell ápolni. Serge Deble váltja, Manojan megúszta a lecserélést. Sztanojevics le, Edgar Malakjan be.

62. perc Ó, Bamgboye... Houri csodapasszát az ötös bal sarka elől a rosszul kifutó, és el is csúszó kapusba pazarolja...

62. perc
Nikolics beadása éppen csak hosszú a középen berobbanó Szabónak.

60. perc Hármas hazai csere! Szabó Levente, Nikolics Nemanja és Loic Nego a pályán, Dárdai, Zivzivadze, illetve Kovács helyén.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)



59. perc Lyes Houri kap sárga lapot műesésért. Pedig odalépett neki picit Sztanojevics.

58. perc Alef indítja Kovácsot, aki nem lő az ötös jobb sarka elől, hanem visszagurít. A terv jó, a passz rossz, ment becsúszva Sztanojevics.

52. perc Manojan szabadon viheti a labdát, még cselez is kettőt, az ötös bal sarka elől gyengén lő ballal kapura, véd a balra ledőlő Kovácsik.

50. perc Hosszas mezőnyharc, majd a spori elhagyja a sárga lapját. Aligha izgalmában, Petrjak bal oldali beadása sem az igazi, el is esett közben.

46. perc Pobulics jobb oldali beadása túl magas Konének. A szerb következő beadása Stopiráé.

46. PERC FOLYTATJUK!

Négy hazai próbálkozást a védők blokkoltak.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)


9-szer lőtt kapura a Vidi, 3-szor a kapu felületére is, a másik oldalon az az arány 4:1.

A klubnévről egyelőre nincs információ. De a Fenerbahce is figyeli őt.

A magyar Eb-keretbe is meghívót kapó jobbhátvéd iránt több európai csapat érdeklődött, ám az egyik élvonalbeli angol klub tűnik a legkitartóbb kérőnek, az üzletet akár a következő napokban véglegesíthetik.

A következő idényben a Premier League-ben futballozhat Bolla Bendegúz, a Mol Fehérvár huszonegy esztendős labdarúgója.

Szabics Imre április óta irányítja a csapatot, és azok után, hogy tavasszal megismerhette a keretet, annak gyengéit és erősségeit, a nyáron már célzottan láthatott hozzá a keret átalakításához. Először a védelmet kívánta megerősíteni, ami nem meglepetés, mivel az előző idényben három gárda, a bajnok Ferencváros és az ezüstérmes Puskás Akadémia mellett a Kisvárda is kevesebb gólt kapott a fehérváriaknál. Érkezett a legutóbb a ciprusi Omoniában szereplő, egyszeres cseh válogatott belső védő, Michael Lüftner és az InStat adatai szerint az előző idényben az NB I legjobb balhátvédjének számító Marcel Heister a Ferencvárosból. Miközben a legutóbbi évadban pályára lépők közül a nyáron még nem távozott senki.

Az NB I előző idényében 3. helyen záró Mol Fehérvár egy meglehetősen zaklatott idényt tudhat maga mögött azok után, hogy az elmúlt évadban három vezetőedzője is volt a csapatnak Márton Gábor, Szalai Tamás és Szabics Imre személyében, s a bajnokság mellett a Magyar Kupában is aranyérem nélkül maradt (sőt, az NB I-ben az ezüstről is lecsúszott), miután elveszítette az Újpesttel szembeni döntőt.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)


45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+3. perc HELYZET
, Houri jobb oldali beadását Stopira hétről, kissé balról nem sokkal fejeli a bal alsó sarok mellé!

45+2. perc Margarjan Petrjakot, Kovácsot meg Manojan rúgja meg, lesz is némi dulakodás emiatt.

45. perc Pobulics kap sárga lapot Houri megrúgásáért.

45. perc Kone jobb oldali beadása a kapusé.

42. perc Veszélytelen, Dárdai szereli aztán a balon Sztanojevicset, újabb sarokrúgás.

40. perc Dárdai beadását kifejeli a kapus és Zivzivadze elől Mkojan. Kone kontrázik, keresztpasszát az ötös jobb csücske elől egy védőbe pazarolja Arakeljan. Ez sem az igazi, Stopira kirúgja a labdát hazaadás címén... korner.

39. perc Davit Manojan kap sárga lapot, odataposott csúnyán jobbal Petrjak bal bokájára. Elégedetlen az örmény, de ilyenért nem jár piros lap...

35. perc Heister indítása hosszú Dárdainak, közbelép okosan Bravo, jő is a kapusa.

A 25 éves eleféntcsontparti ék a csapata legértékesebbje a maga 400 ezer eurós játékjogával, örmény gólkirály, volt az Év játékosa is ott.

34. perc EZ IGEN, Kone gondol egyet, és a 16-os jobb sarka elől majdnem meglövi élete gólját, a jobblábas bomba a lécen csattan a jobb felső sarok fölött!

33. perc Petrjak emel a 16-os elől.középről jobbal balra, hatról azonban a léc fölé fejeli a ziccerét Zivzivadze!

33. perc Ez sem rossz, Funsho ellöki Pobulicsot, aki a 16-os bal sarka elől jobbal a szabadrúgást nem sokkal tekeri a jobb felső sarok fölé! Kovácsik nagyot repülve biztosított.

A Fehérvár az örmény Ararat Jereván elleni Európa-konferencialiga-párharc előtt hat felkészülési meccset vívott, abból hármat megnyert alacsonyabb osztályú ellenfelekkel szemben, míg az orosz másodosztályú FK Orenburgtól kikapott (0–2), az élvonalbeli Rosztovval ikszelt (2–2), ahogy a horvát első osztályú NK Osijekkel is.

31. perc Houri kap lökésért utolsó szóbeli figyelmeztetést.

30. perc EZ SINCS BENT, Petrjak remek átvétel és csel után ballal hétről, kissé balról a kilépő kapus jobb lábába lő! Stopira indított szépen, a szélső átvétele zseniális, mert egyben csel is volt.

És ápolás, a cseh bekk kap egy nagyon Mkojantól, könyökös. Prljevics simán csak lökte őt...

25. perc NAGY VÉDÉS, LÉC! Ezt a kornert is Houri adja be jobbról, jobbal, Lüftner az ötösről nagy erővel a léc alá fejelne, de de középre, Jermakov a lécre tudja tolni a labdát, szép robinzonáddal!

24. perc Houri jobb oldali beadását hét méterről nem sokkal fejeli a léc fölé Stopira, de beleért Mkojan feje is.

23. perc Kovács emel középről balra az ukrán szélső elé, akit ellök Bravo... tovább!

20. perc Hosszas mezőnyharc után Petrjak elviharzik a bal szélen, ballábas beadása azonban mindenkinek magas.

16. perc Hopp, Lüftner nagyon nem figyel, Kone aztán könnyedén ki is cselezi őt, az ötös bal sarka elől jobbal kapura lő, bal térddel véd azonban a balra eldőlő Kovácsik!

10. perc Prljevics jobb térdét kell ápolni, belerúgott egy hazai játékosba. Nagyon kemény dió ma az MFFC! A szerb légiós pedig 194 centiméter magas, jól festett az előbb Houri és Kovács között.

8. perc Kone jobb oldali beadása kapuscsemege.

7. perc Arakeljan odaadja a labdát Petrjaknak, majd megrúgja őt, de neki fáj. Ápolás.

5. perc Petrjak megvillan a balon, gyorsan fel is rúgja őt a kolumbiai Bravo. Houri beadása a védőké, a kipattanó Kovácsé, aki jobbal nagyon eltöri a lövés 20-ról, középről.

5. perc Muradjan távoli lövése távol állt a tökéletestől.

3. perc A szerb légiós, Pobulics jobb oldali szögletét nem fejeli meg rendesen 13-ról Bravo, köszönjük.

2. perc Heister lép oda a balon a meginduló Arakeljannak.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mérkőzés előtt Kovács Zoltán sportigazgató köszönti az Eb-n szereplőket.

A pályán most éppen 37 Celsius-fok van. A hazaiak piros-kék mezben és kék nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

A két csapat még nem találkozott egymással korábban.

Viszont a portugál Rúben Pintóra hónapokig nem számíthat majd Szabics Imre, mert a középpályás Achilles-ín-szakadást szenvedett az együttes ausztriai edzőtáborában. Ráadásul Marcel Heister sincs százszázalékos állapotban, csak egy edzőmeccsen játszott, csereként. A felkészülési találkozókat a másik balhátvéd, Hangya Szilveszter kihagyta, ő még a válogatott edzőtáborában sérült meg az Eb előtt. Továbbá az Eb-n szereplő Bolla Bendegúz, Fiola Attila, Loic Nego, Nikolics Nemanja négyes sem tudta a társakkal végezni a nyári felkészülést.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Hangya (műtét után), Fiola (izomhúzódás) és Pinto (műtét után) sérült.

A meccset a moldovai Ion Orlic vezeti. A 41 éves bíró a felnőttek mezőnyében korábban egyetlen európai kupamérkőzésen sem működött közre. A párharc második felvonásán a 35 esztendős horvát Igor Pajac fújja majd a sípot.

„A megszokott módon készültünk a találkozóra – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Vardan Bicsahcsjan, az Ararat Jereván 43 esztendős vezetőedzője. – Szerencsére a sérült játékosaink felépültek, és a héten a csapattal edzettek. Rövid idő alatt kellett pótolnunk a távozó futballistákat. Szerintem az új érkezőknek nem lesz gondjuk a beilleszkedéssel. A Fehérvár erős gárda. Alaposan feltérképeztük az erősségeit és a gyenge pontjait.”

A székesfehérváriak kapusa, Kovácsik Ádám hosszú sérülése után állhat ismét tétmérkőzésen a kapuban.

„Nagyon örülök, hogy el tudtam kezdeni a felkészülést. Százszázalékos állapotban érzem magam. A sérülésem már a múlté, nem foglalkozom vele. Talán jobban várom a meccset a többieknél, hiszen rengeteg idő telt el a legutóbbi tétmérkőzésem óta. Van bennem bizonyítási vágy, és szeretném élvezni is a játékot. Minden nemzetközi meccs nehéz, az ellenfelünk jó, úgyhogy türelmesnek kell lennünk, és előnyt kell szerezni a visszavágóra” – fogalmazott az érintett.

„Ésszerű döntéseket fogunk hozni, szeretnénk inkább azokat használni, akik a felkészülés során végig a rendelkezésünkre álltak. Hosszú az idény, mindenkire szükségünk lesz később is. Csak akkor szeretnénk a válogatottjainkat bevetni, ha az elengedhetetlen.”

„A játékosok megkapták az alapokat taktikailag és fizikailag is. Elégedett vagyok a hozzáállásukkal, az elvégzett munkájukkal. Kipróbáltunk egy új rendszert, hogy rugalmasabbak és kiszámíthatatlanabbak legyünk az ellenfél számára. Úgy vettem észre, ennek a játékosok is örülnek. Kielemeztük az ellenfelet a legjobb tudásunk szerint, megtekintettük a múlt idénybeli mérkőzéseiket. Kupát nyertek, tíz jelenlegi és korábbi válogatott van a keretükben, de nagy volt a fluktuáció, sok új játékos érkezett és távozott.”

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Szabics Imre beszélt arról, hogy az Európa-bajnokságon szereplő válogatott játékosok és Marcel Heister bevethetőek lesznek-e.

A közlemény szerint a csapat hazai meze már az örmény Ararat Jereván elleni csütörtöki Európa-konferencialiga-mérkőzésen debütálni fog. A piros-kék csíkozású hazai dressz mellett egy fehér vendég-, illetve egy sötétkék – piros csíkokkal díszített – harmadik számú szerelést is bemutatott a klub. A mezek az Adidas AEROREADY technológiájával készültek, amelynek előnye, hogy szárazon tartja a bőrt.

A klub 80. évfordulójának alkalmából egyedi tervezésű mezzel készül az új idényre a Mol Fehérvár.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MOL FEHÉRVÁR FC–ARARAT JEREVÁN LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik