Csúnya vereséget szenvedett a Puskás Akadémia Lettországban

BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.07.22. 17:53
null
A lettek harciassága győzelmet ért a Puskás Akadémia ellen (Fotó: pfla.hu/ifj. Döme László)
Az első 25 percben háromgólos hátrányba került a Puskás Akadémia, és nem sikerült szépítenie a lett FK Rigas FS vendégeként, így nehéz helyzetből (0–3) várja a jövő heti visszavágót az Európa-konferencialiga második selejtezőfordulójának első mérkőzése után.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ

2. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FK Rigas FS (lett)–Puskás Akadémia 3–0
(3–0)
Jurmala, Slokas Stadion, 120 néző. Vezette: Kikacseisvili (Gaiszonia, Elikasvili) – grúzok
FK Rigas FS: Cerniauskas – Savalnieks, Jagodinskis, Lipuscek, Sorokins – Simkovic (Micevszki, 78.), Strumia, Sarics – Friesenbichler (Kouadio, 64.), Lemajics (Stuglis, 89.), Deocleciano (Rakels, 78.). Vezetőedző: Viktors Morozs
Puskás Akadémia:
Tóth B. – Nagy Zs (Puljic, 54.), Stronati, Joao Nunes, Spandler – Slagveer, Van Nieff – Komáromi (Baluta, a szünetben), Corbu, Plsek – Kiss T. (Deutsch, a szünetben). Vezetőedző: Hornyák Zsolt
Gólszerző: Lemajics (8., 24. – a másodikat 11-esből), Friesenbichler (18.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Van okunk szerénynek lenni, ugyanis a magyar csapatok egyik vetélytársuk ellen sem mehetnek biztosra a nemzetközi porondon – hogy mást ne említsünk, elég csak a Mol Fehérvár FC-re gondolni, amely elvérzett Örményországban. A Puskás Akadémia kimondva, kimondatlanul az esélyesség terhével érkezett meg Rigába, s a lettek mindent elkövettek, hogy a felcsútiak már a párharc első felvonása előtt nyeregben érezzék magukat: a helyi újságírók legfeljebb huszonöt százalék esélyt adtak a Virsliga bajnokaspiránsának, Viktors Morozs vezetőedző a Partizan Beogradhoz hasonlította a magyar ezüstérmes játékerejét, míg a lapunknak nyilatkozó Vitalijs Jagodinskis elmondta, ötször nehezebb párharcra számított, mint az előző selejtezőkörben a feröeri KÍ Klaksvík ellen.

Utólag kijelenthetjük, sikeres volt az „altatás”.

A PAFC felállása nem okozott meglepetést, az Inter Turku ellen hazai pályán alkalmazott 4–2–3–1-es formációban lépett pályára, ám a frissítésre szorult csapat két helyen változott az egy héttel ezelőtti meccshez képest, Artem Favorov és Jakov Puljic helyett Komáromi György és Marius Corbu kezdett. A vendégek arra apellálhattak, hogy a lendületüket kihasználva a védelem mögé kerülhetnek, hiszen a két szélen Luciano Slagveer és Komáromi György, valamint a középcsatárként előretolt Kiss Tamás egyaránt gyorsaságáról ismert. A felállás előrevetítette, hogy a Puskás Akadémia nem ívelgetés útján keresi majd a támadóját, de arra is számítani lehetett, hogy a rigaiak beadások révén veszélyeztetnek majd – mégsem sikerült feltartóztatni a 198 centiméter magasra nőtt Darko Lemajicsot, aki nyolc perc elteltével gólt fejelt a középen elbóbiskoló Joao Nunes és Komáromi György hibájából.

Két perc sem telt el, Kiss Tamás bevette a hazai kaput – lesről. Ekkor lehetett reménykedni, hogy futószalagon jönnek majd a helyzetek, csakúgy, mint Turkuban, de nem így történt. Sőt, jött a hideg zuhany, hiszen a feltámadás helyett újabb kihagyás következett, a jobb oldali beadás után bal oldali szögletből szerzett gólt az RFS, Kevin Friesenbichler stukkolta kapuba a labdát. Kezdett kellemetlenné válni a helyzet, a győzelem reményében Lettországba utazó magyar ezüstérmesnek ugyanis momentumai sem voltak, s nem látszott, miként szeretné ledolgozni hátrányát. Főleg az után volt bajban, hogy a játékvezető tizenegyest ítélt Spandler Csaba felelőtlen szabálytalansága után, Darko Lemajics pedig nem hibázott. Ezután a házigazda – érthető okokból – átadta a területet, s kontrákra rendezkedett be, a magyar rivális pedig egyre többször ért fel ellenfele kapuja elé. Játékából azonban hiányzott a kurázsi és a váratlan megmozdulások, beadásait pedig könnyűszerrel hatástalanították a hórihorgas bekkek. Kétszer azért felhördült a lelátó csekély létszámú népe, Yoëll van Nieff és Kiss Tamás is közel állt a gólszerzéshez, de előbbi centikkel lőtt a jobb sarok mellé, utóbbi átlövése után meg Vytautas Cerniauskas hárított bravúrral.

Hornyák Zsolt igyekezett menteni a menthetőt, a szünetben a súlytalan Kiss Tamást és Komáromi Györgyöt is lehozta a pályáról, Alexandru Balutát és Deutsch Lászlót küldte be a helyükre. Percekkel később nem taktikai megfontolásból, hanem kényszerből kellett változtatnia a vezetőedzőnek, az Emerson Deoclecianóval ütköző Nagy Zsolt nem tudta folytatni a játékot, akkora ütést kapott a fejére. A felcsútiak átütőerő híján csak szenvedtek a pályán, nem tudták nyomás alá helyezni ellenfelük kapuját. Jelentősebb események és magyar veszélyeztetések híján csordogált a mérkőzés a maga nem túl izgalmas medrében, ami különösen annak tükrében volt fájó, hogy a lettek semmi különöset sem csináltak, nem kellett megszakadniuk ahhoz, hogy megőrizzék előnyüket.

A 70. percben kevés híján eldőlt a továbbjutás sorsa, de Emerson Deocleciano ígéretes helyzetben a kapu fölé lőtte a labdát. Érezni lehetett, ezen az estén semmi sem akar összejönni a vendégeknek: a jó formában lévő Jakub Plsek tíz méterről öttel lőtt fölé, majd Luciano Slagveer rúgott „lyukat”. A Puskás Akadémia háromgólos vereséget szenvedett Jurmalában, s csak reménykedni lehet abban, hogy a csütörtöki visszavágóig sikerül rendeznie sorait – igaz, az sem feltétlenül jelentené azt, hogy számottevő esélye lenne a továbbjutásra. 3–0.

A mérkőzés góljait ide kattintva megtekinthetők.

Cerniauskasnak nem volt sok dolga (Fotó: pfla.hu/ifj. Döme László)
Cerniauskasnak nem volt sok dolga (Fotó: pfla.hu/ifj. Döme László)

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet!

94. perc: Vége, a Puskás Akadémia háromgólos hátrányban kaput eltaláló lövés nélkül zárta a második félidőt.

92. perc: Előbb Corbu, majd Plsek lövését blokkolják a védők,. szöglet. Van Nieff jobbról, Stronati csúsztatása centikkel kerülte el a jobb alsót...

90. perc: Négy perc lesz a hosszabbítás. Amíg a negyedik játékvezető ezt körbemutatja, addig a hazai tizenhatoson belül Baluta elől kell tisztáznia a védelemnek.

89. perc: Lemajics nem sok mindent csinált, „csak” szerzett két gólt, Stuglis váltja..

85. perc: Szép csendben lemegy a nap Jurmalában. Ez talán az elmúlt percek legnagyobb eseménye.

83. perc: Egy kósza kezezést reklamálnak a vendégek, hiába.

78. perc: Kettős csere a hazaiaknál: Deocleciano és Simkovic le Rakels és Micevszki be.

77. perc: Megint egy blokk Strumia volt az Plsek lövését követően, újabb szöglet. Ez sem veszélyes.

76. perc: Savalnieks kap kisebb dührohamot a félpályánál, miután a játékvezető lefújta a kezezését.

75. perc: Van Nieff szöglete jobbról veszélytelen.

72. perc: Önfeláldozóak a lett védők, előbb Deutsch, egy perc múlva pedig Baluta lövését blokkolták.

69. perc: Simkovic jobbról adott középre, Tóth Balázs kiütötte, éppen Deocleciano elé, aki 10 méterről kapásból fölé lőtt.

Slagveer (fehérben) hiába küzdött (Fotó: pfla.hu/ifj. Döme László)

66. perc: Balutát rúgta fel Sarics, 23 méterre a kaputól, szabadrúgás. A sértett beívelése rosszul sikerült.

64. perc: Csere, a második gólszerzőt váltja Kouadio.

62. perc: Simkovic szabadrúgása hosszú volt a jobb oldalon, kirúgás.

59. perc: A lett védők hárítják a PAFC újabb szabadrúgását.

56. perc: Slagveer a jobboldalról próbálta meg középre játszani a labdát, azonban az a kapus felé pattant, aki rávetődött a holland pedig megtámadta, szabadrúgás kifelé.

54. perc: Nagy Zsoltot Puljic váltotta.

49. perc: Deocleciano ütközte le Nagy Zsoltot a középpályán, kapott egy sárgát, a magyar védő nem tudja folytatni.


47. perc: Balról érkező lapos beadást Plsk készített le Balutának, aki 17 méterről a jobb kapufa mellé lőtte.

46. perc: Cserélt a PAFC, Kiss Tamás helyére Deutsch László, Komáromi helyére Baluta érkezik.

45+4. perc: Vége a mérkőzés első félidejének.

45+3. perc: Kiss Tamás taposott rá Lipscek bokájára. Ez is sárga. Most már a Puskás Akadémiának is van három valamiből ezen a meccsen...

45+2. perc: Corbu kapott sárgát, mert visszahúzta Simkovicot.

Nem sikerült jól a lettországi kirándulás Kiss Tamáséknak (Fotó: pfla.hu/ifj. Döme László)

45. perc: Négy perc hosszabbítást jelez a játékvezető.

43. perc: Egymás után kétszer is szögletet lőhetett Van Nieff, a védelem a helyén volt mindkét esetben.

42. perc: Nagy Zsolt lőtt középről 17 méterről, a labda alig kerülte el a bal alsó sarkot.

41. perc: Komáromi tette középre a labdát laposan, Plsek már lőni készült, amikor Strumia tisztázott előle.

40. perc: Van Nieff szöglete most jobbról érkezik, de ezt is hatástalanítja a védelem.

38. perc: Corbu tört előre, majd Kiss Tamáshoz pattant a labda, aki 17 méterről lőtt, Cerniauskas vetődve hárított, a kipattanót pedig szögletre tette Savalnieks.Van Nieff balról belőtt szögletet kifejelték a védők.

34. perc: Van Nieff ballal jobb felső sarok mellé tekerte a labdát...

33. perc: Kiss Tamás harcolt ki szabadrúgást 18 méterre a kaputól középen. Strumia lökte fel.

30. perc: Ha azt mondjuk, hogy meglepte a Puskás Akadémiát a lett csapat azzal biztosan nem túlzunk. A felcsútiak nem tudnak mit kezdeni a fegyelmezetten védekező hazaiakkal, és Nagy Zsolt beadásain kívül nem tudják a tizenhatoson belülre eljuttatni a labdát.

27. perc: Plsek lövése visszapattan hozzá a blokkról, kiteszi jobbra Nagy Zsoltnak, akinek a beadásáról a cseh néhány centivel lemarad az ötösön.

24. perc: Lemajics higgadtan a jobb alsó sarokba lőtte a tizenegyest, Tóth Balázs balra vetődött. 3–0.

23. perc: Újabb hazai szöglet... Megint Simkovic adja be balról, középen eltűnik egy lett támadó, a játékvezető tizenegyest ad, Spandler pedig sárgát kap.

22. perc: Sorokins felívelésével Freisenbichler törhetett kapura, 17 méterről ballal lőtt is, Tóth Balázs fogta a labdát.

21. perc: Nagy Zsolt jobbról ballal adta be a labdát, de senkinek nem volt középen.

18. perc: Ott a második... Deocleciano harcolt ki szögletet. Balról Simkovic adta be, Freisenbichler robbant be az ötös bal sarkánál, és védőjét megelőzve a rövid felsőbe csúsztatott, 2–0!

16. perc: Először van hosszabb ideig a letteknél, egy újabb jobbról érkező beadást végül Nagy Zsolt csúsztat ki oldalra.

12. perc: A gól után is agresszív letámadással operál a Rigas, ami nem nagyon ízlik a PAFC játékosainak.

9. perc: Itt a válasz – majdnem... Kiss Tamás lőtt az ötösről a léc alá, de lesen kapta a labdát...

8. perc: Vezetnek a lettek! Az első hazai támadás rögtön gólt is hozott: a jobb oldali szögletzászlótól érkező beadást Lemajics a földre fejelte, a labda pedig a vetődő Tóth mellett a kapu jobb oldalába pattant, 1–0!

7. perc: Formás akció futott a jobb oldalon, de Nagy Zsolt beadását kifejelték a védők.

6. perc: Plsek forgolódott a tizenhatos előterében, majd 20 méterről ballal lőtt, a kapu bal alsó sarka mellé.

4. perc: Kiss Tamás rúgta meg Lipusceket, járt a szabadrúgás.A lettek védőjét ápolni kell, de tudja folytatni.

3. perc: Nagy Zsolt hosszú ívelését húzta le a lett kapus.

2. perc: Komáromi került a földre a bal oldalvonal mellett, a játékvezető nem sípolt.

1. perc: A kékben játszó hazaiak kezdték a mérkőzést.

Köszöntjük olvasóinkat! A csapatok már túl vannak a bemelegítésen. Alább a Puskás Akadémia játékosai készülnek a mérkőzésre.

Készül a Puskás Akadémia a mérkőzésre (Fotó: Borsos László)
Készül a Puskás Akadémia a mérkőzésre (Fotó: Borsos László)

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

A Puskás Akadémia vezetőedzője, Hornyák Zsolt az FK RFS elleni meccset megelőző hivatalos sajtótájékoztatón elmondta, szó sem lehet arról, hogy lebecsüljék a soros riválist.

„Hasonlóan fiatal klub vagyunk, mint az ellenfelünk, kevés tapasztalatunk van a nemzetközi színtéren, de az elvárás óriási. Az RFS konszolidált együttes, biztosan kemény vetélytárs lesz, agresszívan, magasan védekezik és támad le. Az első selejtezőkör párharcából hosszabbítás után jutott tovább, s láthattuk, mennyire jó rögzített játékhelyzetekből, a feröeriek ellen négyszer talált be pontrúgásból – ha elhárítjuk ezt a veszélyforrást, eredményesek lehetünk. Kijár a maximális tisztelet az ellenfélnek, s bár a stílusa vélhetően kellemetlen lesz, szeretnénk megoldani az előttünk álló feladatot, jó eredményt akarunk elérni” – fogalmazott Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője a találkozó előestéjén tartott hivatalos sajtótájékoztatón.

A lett sajtót nem hozza lázba az FK RFS csütörtöki Európa-konferencialiga-mérkőzése, a találkozót beharangozó portál szerint a jelentős igazolásokat nyélbe ütő Puskás Akadémia a párharc esélyese.

Az már a mérkőzést megelőző, szerdai sajtókonferencián egyértelmű volt, hogy az FK Rigas FS csütörtöki Európa-konferencialiga-mérkőzése nem különösebben mozgatja meg a helyieket. A szervezők jelezték, nagyon kevés szurkolót várnak a találkozóra, két héttel ezelőtt az első selejtezőkörben 352 néző előtt fogadták a feröeri KÍ-t, de az is beszédes, hogy lapunkon kívül csupán egy helyi médium képviseltette magát az eseményen – hiába, az országban a jégkorong és a kosárlabda is kenterbe veri a futballt népszerűségben. Mindezek tükrében talán nem meglepő, hogy a lett médiában nem szenteltek kolumnás cikkeket a Puskás Akadémia elleni összecsapás beharangozásának. Bővebben a lett sajtó várakozásairól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik