A második félidőben már nem ment, kikapott az Újpest a Baseltől

NAGY ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)NAGY ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.08.05. 20:55
Nagyon bátran, harcos futballal kezdett Újpest az Európai-konferencialiga selejtezőjében a sokkal esélyesebb FC Basel ellen, a vezetést is megszerezte, de a második félidő és így a győzelem a svájciaké lett. A 2–1-es vereséggel nagyon nehéz helyzetbe lavírozta magát a magyar csapat a visszavágóra.
Az Újpest vezetett, de kikapott a Baseltől (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!
Az Újpest vezetett, de kikapott a Baseltől (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Újpest FC–FC Basel (svájci)
1–2 (Croizet 40., ill. A. Cabral 55., Males 74.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

„A »kicsi« nélkül még nehezebb lesz”   – mondta a sörét épp kilöttyintő lila-fehér drukker szűk egy órával az Újpest FC–Basel Ekl-összecsapás előtt. Kétségtelen, a 174 centiméteres, villámgyors és kiszámíthatatlan mozgású Giorgi Beridze nélkül jelentősen csökkentek a Megyeri útiak esélyei. Az előző idényt tíz bajnoki góllal záró 24 éves grúzról Michael Oenning vezetőedző a szerda késő délutáni sajtótájékoztatón elmondta, egy-két hétig biztosan nem számíthatnak rá izomsérülése miatt, s akkor még nem árulta el, ki pótolhatja.

Nos, mint kiderült, a választás Yohan Croizet-ra esett, a francia légiósnak kellett átvennie Beridze szerepkörét. S hogy nehéz feladat várt a lila-fehérek játékosaira, arra bizonyíték, hogy a Basel egyik csatárának egyedül magasabb a piaci értéke a transfermarkt.de szerint, mint az Újpest keretének összesen: a 23 éves brazil Arthur Cabral nyolcmillió eurót kóstál, míg a hazaiak játékosállománya 6.63 millió eurót ér... A két játékosállomány között amúgy is jelentős, hétszeres (46.85 millió euró) a különbség. Nos, ezt kellett valamilyen fortéllyal eltüntetnie az Újpestnek – sikerült is, mert bár az első két és fél percben csak a hazai térfélen zajlott a játék, a vezetést mégis a magyar klub labdarúgói szerezhették volna meg: Vincent Onovo labdaszerzése után Nikola Mitrovics lőtt a bal felső sarok mellé.

Branko Pauljevics még közelebb járt a gólszerzéshez, ugyanis a védő jobb oldalról eleresztett lövése után néhány drukker már gólt kiáltott, de a labda a jobb oldali kapufán csattant. A Basel a kezdeti magabiztos labdajáratás után hibát hibára halmozott, technikai hibák sokaságát követte el, s ez megint újpesti helyzethez vezetett: Csongvai Áron bizonyult erőszakosnak, majd Croizet lőtt, de Heinz Lindner bravúrral védett. Kollégája után Banai Dávidot is megtornáztatták, de az embernek az volt az érzése, hogy a hazaiak motiváltabban léptek pályára az olykor túl kényelmesen futballozó bázelieknél. Oenning pedig foghatta a fejét, hiszen a 35. percben elveszítette második legveszélyesebb támadóját, Junior Tallót is – az újpesti vezetőedző nem akart hinni a szemének, micsoda balszerencse sújtja együttesét.

Ám a magyar futball szerelmeseinek öröm az ürömben, hogy az elefántcsontparti légiós helyett a mindössze 19 éves Mucsányi Márk állhatott be bizonyítani, s az újpestiek tehetsége már a gyepen láthatta, hogy Yohan Croizet megszerzi a vezetést az Újpestnek – mégpedig teljes joggal, nem véletlenül vonult vastapssal a félidőre az Újpest. 1–0

A fordulás után azonban olyan szituációnak lehettünk szemtanúi, amelyet ritkán látni: jobb oldalról ívelt a hosszúra Darian Males meglehetősen gyengén, viszont az újpesti Branko Pauljevics középre (!) fejelte vissza a labdát, Arthur Cabral pedig köszönte az ajándék labdát, és fejjel egyenlített. Pauljevics fogta a fejét, társai vigasztalták – de mindenki érezte, ilyen hibát nemcsak ezen, jóval alacsonyabb szinten sem szabad elkövetni. 1–1

A kapott gól érezhetően megfogta az Újpestet, a Basel egyre inkább átvette a kezdeményezést – sőt Darian Males előnyhöz juttatta az esélyesebb csapatot. A jövő heti, idegenbeli visszavágóra persze maradt remény, de a továbbjutáshoz jóval erőteljesebb, koncentráltabb futball kell.

És persze kisebb csodára is szükség lenne... 1–2

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik