Újpest: a tucatlégiósok szenvedély nélküli játéka a kiesés szélére sodorta a gárdát

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2021.02.05. 09:15
null
Kevés pénzből is össze lehetne rakni egy masszívabb együttest a Megyeri úton, a tucatlégiósok szenvedély nélküli futballja a kiesés szélére sodorta a lila-fehéreket (Fotó: Meder István)
Kevés pénzből is össze lehetne rakni egy masszívabb együttest a Megyeri úton, a tucatlégiósok szenvedély nélküli futballja a kiesés szélére sodorta a lila-fehéreket.

 

Kieső helyen áll az Újpest.

A lila-fehérek 2021-ben még nem nyertek meccset, sőt pontot sem szereztek. A tavasznak a kilencedik helyről nekivágva az utóbbi fordulókban egy-egy helyet csúsztak vissza, így csütörtök reggel arra ébredhettek a Megyeri úton, hogy a csapat a tizenegyedik, azaz kieső helyen áll a tabellán.
Aligha teszik ki a mostani állást bekeretezve a székház falára.

NS-vélemény: Borbola Bence

Az újpesti drukkerek érthetően tajtékzanak, vagy ami ennél sokkal rosszabb, a legtöbbjük már csak legyint saját csapatára... Immár nem a gyenge játék, a kilátástalan futball, hanem a kiesés közelsége miatt lehet dühbe jönni. Se védelem, se középpálya, se csatár, az együttes négy-öt gólt kap (Mol Fehérvár 0–5, Ferencváros 0–4). A régi időkben ezért lebontották volna a székházat, a szerdai derbit a helyszínen végignéző Véber György talán az utcára sem merte volna kidugni az orrát szégyenében. Hogy az újpesti tucatlégiósok most mit éreznek, nem tudjuk, és már csak azért is nagyobb biztonságban tudhatják magukat, mert saját szurkolóik sem ismerik fel őket az utcán. A lilákon talán most a kiesés segítene a legtöbbet – miután a másodosztályban légióst nem lehet foglalkoztatni, talán Roderick Duchatelet tulajdonos is kereket oldana. Az NB II-ben alapjaitól lehetne újjáépíteni a csapatot, a klubot, a stábot, az öltözőt - mindent.

Eljutottunk oda, hogy a szurkolókat most a legkevésbé az foglalkoztatja, miért veszített a gárda simán 4–0-ra a Ferencváros elleni derbin, miért futballozott kilátástalanul, miért nem talált a kapuba sorozatban az ötödik, zöldek elleni találkozóján. A gondok jóval túlmutatnak az ősi rangadón elszenvedett vereségen. A lila-fehérek úgy kaptak négy gólt, hogy a ferencvárosiak elismerték, az első félidőben gyengén futballoztak, hiányzott a megszokott kreativitás, átütőerő, valójában semmi extrát sem nyújtottak.

Lehet azzal takarózni, hogy a két klub költségvetése között ég és föld a különbség, nagyjából akkora, mint a Balaton és az Atlanti-óceán között, csakhogy számos példa mutatja, hogy kevesebb pénzből is lehet egységes, szervezett együttest kialakítani. Hogy ne menjünk messzire, csupa magyar futballistával vitézkedik a Paks vagy éppen a Budafoki MTE, s lehet, hogy végül kiesnek az NB I-ből, ám ha úgy is lesz, emelt fővel tehetik. Élvezhető futballt játszanak, próbálnak támadni, és ami a legfontosabb, a Promontor utcában felkészült magyar edző, Csizmadia Csaba irányításával több hazai tehetség bontogatja szárnyait. Ehhez képest íme a szerdai újpesti védelem: Branko Pauljevics, Jorgosz Kutrumbisz, Jovan Baosics, Nemanja Antonov.

A két szerb, valamint egy-egy görög és montenegrói alkotta négyes finoman fogalmazva sem átjátszhatatlan, nem véletlen, hogy a lilák hátsó alakzata hozta össze magasan a legtöbb kapott gólt, negyvennégyet. Összehasonlításképpen: a második legtöbbet kapó Zalaegerszeg harminchetet, míg a listavezető Ferencváros mindössze tíz gólt kapott. Ezért is volt meglepő, hogy a Megyeri úton
Michael Oenning a 4–0-ra elveszített derbi után úgy vélte, előrelépett a csapat: „Minden rendben van. A futásteljesítmény, a küzdőszellem, az akarat. Természetesen játszani is kell, de időnként a szerdai mérkőzésen is kiváló megmozdulásokat láttam.”

Lelke rajta. Természetesen szerettünk volna több érdekeltet megszólaltatni, ám az újpesti vezetők a jelenlegi helyzetben nem kívántak nyilatkozni, a játékosokat pedig nem engedték... Az elöljáróknak több kérdést is feltettünk. Egyetértenek-e Michael Oenning vezetőedzővel, aki elismerte, csapatának el kell fogadnia, hogy a jelenlegi állapotban nem volt képes legyőzni a listavezetőt? Mit gondolnak arról, jó választás volt-e a kispadra Michael Oenning, vagy inkább a játékoskeret felelős a mostani gyenge szereplésért? Van-e pánikhangulat a klub vezetői körében, s hogy Roderick Duchatelet továbbra is kiáll-e a futballcsapat mellett, vagy inkább lassan kiszáll ebből a futballvállalkozásából?


Nem kaptunk választ. A jelenlegi szereplés hosszú távú „munka” eredménye. A Megyeri útra csábított tucatlégiósok évek óta bizonyítják (egy-két kivételtől eltekintve), hogy nem érik meg a pénzüket, s hogy szenvedély nélkül egyszerűen nincs futball. Roderick Duchatelet tulajdonos alighanem a légiósok adás-vevésétől remél némi hasznot, ez a klubfilozófia viszont a gödör mélyére taszította, taszíthatja a lilákat.

Lehet, hogy egyesével rendkívül motiváltan lépnek pályára a labdarúgók, de hogy egymásért nem tudnak küzdeni, és hogy nem ilyen egy igazi csapat, az biztos. Ha mindenképpen pozitívumot akarunk keresni a negyedik kerületben, rögzítsük: a Magyar Kupában versenyben van az együttes (Újpesten évek óta a kupaszereplésben látják a kiutat), és február 9-én a másodosztályú Szolnok vendége lesz.

Tegyük fel a kérdést: mi lesz, ha kiesnek a lilák? S nemcsak a kupából, hanem az első osztályból is?
Atomjaira hullhat a csapat.

VÉLEMÉNYEK

Rajczi Péter, az Újpest 11-szeres válogatott csatára

„Fényévnyi távolságra van szeretett klubom a Ferencvárostól és a Mol Fehérvártól, ám kevesebb pénzből is lehetne szervezettebb, koncepciózusabb az egyesület. Legyen példa erre a Kisvárda: ott mindenki tisztában van a célokkal, a lehetőségekkel, mindenki tudja, mi a feladata. Ez az egyik, a másik pedig, hogy a pályán el lehetne tüntetni a Fradi és az Újpest közötti különbséget, ám egy szürke, se íze, se bűze csapattal lehetetlen. S ha valami csoda folytán milliárdossá válna a klub, rend, fegyelem nélkül akkor sem lehetne egyik napról a másikra felemelkedni.”

Herédi Attila, az Újpest 5-szörös válogatott labdarúgója

„Egy ideje már mondogatom, hogy a csapat a kiesés elkerüléséért fog küzdeni – sajnos igazam lett. Az Újpest FC egy brand, amelyet hihetetlenül amortizáltak! Olyan ez, mintha egykori csapattársam, Kisznyér Sándor minőségi öltönyök értékesítéséről turkálóra térne át... Nem látom a szakmaiságot, az ügyvezető nyilatkozik szakmai kérdésekről, de ez nem az ő feladata lenne. Valós veszély a kiesés, de a barátaimmal arról beszéltünk, ha ez az ára a tulajdonosváltásnak, a megújulásnak, inkább legyen NB II.”

Kardos József, az Újpest 33-szoros válogatott játékosa

„A mi időnkben minden élvonalbeli klubnak volt tartalékcsapata, olyan érzésem van, mintha most az Újpest lenne valamelyik külföldi együttes tarcsija. Aki máshol nem felel meg, azt a Megyeri útra irányítják. Nincsenek egyéniségek, nagyon nagy a baj. Szurkolok, hogy elkerüljük a kiesést, de nem jó irányban haladunk. Minden nehézségből fel lehet állni, ezt bizonyította a Barcelona a Granada ellen: a nyolcvan­nyolcadik percben még kettő nullára égett, aztán öt háromra megnyerte a kupameccset... Még lehet igazolni, áldozni kellene két-három minőségi játékosra.”

Nagy László, az Újpest 25-szörös válogatott futballistája

„Jobban szégyellem magam, mint a tulajdonos, a vezetők vagy éppen a játékosok. Ez már nem derbi volt. Az első húsz percet leszámítva értékelhetetlen volt az Újpest, a Fradi fél gőzzel játszva nyert. A szurkolók be vannak csapva, a belga működteti a klubot, de tényleg csak ilyen labdarúgókat tud venni? Aki ennyiszer volt a bajnok a klubbal, aki ennyi időt töltött el ott, annak borzasztó látni, mennyire szétverik a csapatot. Még csak félig ég a ház, bízom benne, történik valami, és meglesz a bennmaradás. A remény hal meg utoljára.”

Pető Tamás, az Újpest 14-szeres válogatott labdarúgója

„Távolról könnyű okosnak lenni, de mint a klub egykori labdarúgója, magam is látom az elszomorító folyamatot, amely Újpesten zajlik. Kritikán aluli a játékospolitika, minősíthetetlen a gazdag múltú klub marketingje, szervezettsége, nagy a káosz. Fájdalmas ez olyanoknak, mint én, akik tagjai lehettünk bajnokságot nyerő csapatnak. Talán a szerdai pofon ráébreszti a tulajdonost, a vezérkart, hogy ez így nem mehet tovább.”

LABDARÚGÓ NB I
19. FORDULÓ

Újpest FC–Ferencváros 0–4(Isael 24., Tallo 47. – öngól, Uzuni 76., Vécsei 90.)

A MÉRKŐZÉS ESEMÉNYEIRŐL ITT OLVASHAT BŐVEBBEN!

NB I, 2020–2021, 19. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
FEBRUÁR 2., KEDD
Kisvárda–MTK 0–2Kisvárda,Várkerti StadionKáprály Mihály
Mol Fehérvár–Mezőkövesd 0–0Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóErdős József
FEBRUÁR 3., SZERDA
Puskás Akadémia–Diósgyőri VTK 2–0
Felcsút,Pancho ArénaZierkelbach Péter
Budapest Honvéd–Paks 1–1Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionAntal Péter
Budafok–ZTE 3–1Budapest, Budafoki MTE SporttelepAndó-Szabó Sándor
Újpest–Ferencváros 0–4
Budapest,Szusza Ferenc Stadion
Iványi Zoltán
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC19144140–10+3046
2. Mol Fehérvár1996442–21+2133
3. Puskás Akadémia1993724–25 –130
4. MTK Budapest1985628–24 +429
5. Kisvárda1977520–22 –228
6. Paksi FC1975736–36 0 26
7. Mezőkövesd1974819–24 –525
8. Zalaegerszegi TE1964935–37 –222
9. Budapest Honvéd1957729–27 +222
10. Budafoki MTE1955923–33–1020
11. Újpest FC19541022–44–2219
12. Diósgyőri VTK19421321–36–1514
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik