Have a Nice team! Több selecao és Ayrton Senna, semmi nationalelf

Vágólapra másolva!
2022.08.06. 14:39
null
Kasper Schmeichel is Nizzában folytatja a pályafutását (Fotó: OGC Nice)
Agyzsibbasztó hazai és külföldi történések ide, forró nyár és még forróbb nyári események oda, ezen a nyáron sem kerülhetjük el, hogy ráncba szedjük a futball topligáinak átigazolásait, és egyáltalán nem mellékesen nagyon sok harasztot megzörgessünk. Sohasem látott árak, sohasem látott fizetések, mindenki eladó és megvehető (még mindig a labdarúgásról beszélünk), nem csoda, hogy a mai szurkoló a legváratlanabb pletyka és hír olvastán sem rezzen már meg. Nézzük, mit adott mára nekünk a nemzetközi piac és a nemzetközi szaksajtó! Heti körünket szokás szerint Angliában kezdtük, Olaszországban folytattuk, hogy onnan érkezzünk el Franciaországba.

 

Nemcsak Franciaországban kapták fel sokan a fejüket, amikor 2019 nyarán a milliárdos üzletember, Sir Jim Ratcliffe megvette százmillió euróért a Nice együttesét az addigi kínai-amerikai tulajdonostól, ugyanis a PSG csak 79 millióért került katari, a Marseille 45 millióért amerikai kézbe, a Bordeaux-ért 95, a Lille-ért pedig 80 millió eurót fizettek pár évvel korábban.

Nem is spórolt az új tulajdonos, aki leginkább a brit vegyipari óriáscégről, az Ineosról ismert: jó ötvenmillió euróért jött Kasper Dolberg, Alexis Claude-Maurice, Stanley Nsoki és Khéphren Thuram, majd nagyjából ennyiért Robson Bambu, Amine Gouiri, Jordan Lotomba, Hassane Kamara, a rutinos Morgan Schneiderlin, Lucas Da Cunha, Flavius Daniliuc és kölcsönbe a Jean-Clair Todibo, Jeff Reine-Adélaide, Rony Lopes, William Saliba kvartett – de nagy Patrick Vieirával a kispadon sem sikerült a nagy áttörés.

Tavaly ismét negyvenmilliót költött a klub az aláírási pénzekkel és az ügynököknek járó összegekkel együtt, a holland válogatott szélső, Calvin Stengs 15, az algériai ék, Andi Delort 10, az egykori nagy védőígéret Jean-Clair Todibo 8.5, az algériai szélső, Billal Brahimi 7, a holland válogatott szűrő, Pablo Rosario 6, a rutinos középpályás, Mario Lemina 5.5, a francia U21-es válogatott védő, Melvin Bard 3 millió euróba került, és kölcsönbe érkezett a Jordan Amavi, Justin Kluivert, Marcin Bulka hármas.

Csak a várt sikerek nem érkeztek, pedig meglepetésekkel szolgál időről időre a Ligue 1: a Ratcliffe-korszak kezdetén a bajnokságban az 5. helyen végeztek, aztán kilencedikek és ismét ötödikek lettek, közben leszerepeltek az Európa-ligában – idén tavasszal pedig kikaptak a Francia Kupa döntőjében a Nantes-tól!

Az ötödik hely playoffkört ér az Európa-konferencialigában, így augusztusban csúcsformában kell lennie a csapatnak. A remek edzőt, Christophe Galtiert elvitte a PSG – akit anno a friss bajnok Lille kispadjáról igazoltak ötmillió euróért, a párizsiak most tízmillió eurót adtak érte! Pár későbbi nyilatkozatból azért kiderült, hogy nem minden futballistával volt jó a viszonya, egy Todibo-féle utánlövés szerint el sem búcsúzott a csapattól, és kifejezetten kemény kritikával illette őt az elbukott kupadöntő miatt a futballigazgató, a később menesztett Julien Fournier.

Christophe Galtier utóda a 64 éves svájci Lucien Favre lett, a Toulouse egykori játékosa, a Hertha, a Borussia Mönchengladbach és Borussia Dortmund egykori mestere. És a Nice-é is, amelyet 2016-tól két idényen át vezetett, nem is akárhogyan: elsőre a dobogón végeztek, soraikban Mario Balotellivel, a Bajnokok Ligája selejtezőiben kiütötték az Ajaxot, de a Napoli már túl nagy falatnak bizonyult, az El-ben megélték a tavaszt és a Lokomotív Moszkva elleni párharcot.

Ugyan Radcliffe-et a leggazdagabb britként emlegették 2019-ben, nem csapott őrült vásárlásokat, inkább monacói kollégája, Dmitrij Ribolovjev útjára tért, ugyanis egy idő után az orosz műtrágyamilliárdokból gazdálkodó Monaco nem szupersztárokat vett, hanem teljesen ismeretlen francia vagy a francia első vagy másodosztályban szereplő fiatal, ám hatalmas potenciállal rendelkező tehetségeket.

De nem kevés pénzért!

Nagy ötlet volt „összebútorozni” a neves ügynökkel, Mino Raiolával, aki egy csapatra való játékost kommendált a klubhoz, ő azonban elhunyt.

 

 

Transzferpiaci veszteség az argentin kapus, Walter Benítez távozása, ráadásul őt ingyen vitte el a PSV, Justin Kluivert tucatnyi kanadai pontja sem könnyen pótolható, de nem vették meg végleg (nem anyagi okok miatt, ez később majd kiderül), a Marseille-be visszaküldött Amavi látott már szebb napokat. Benítez helyére gyorsan megvásárolták a PSG-től kétmillió euróért a lengyel Marcin Bulkát, a Chelsea nevelését, majd egymillió euróért megszerezték a Leicester Citytől a 35 esztendős, de még mindig remek kapust, Kasper Schmeichelt, akivel hároméves szerződést kötöttek.

 

 

Schmeichel után jár még némi bónusz, kétmillióval gazdagodhat az Empoli a most kapott 13 millión felül a húszéves középső védő, Mattia Viti játékjogáért. Viti nem túl ismert, a VfL Wolfsburg és a Bayer Leverkusen érdeklődése verte fel ilyen magasra az árát. A védelemben és védekező középpályásként vethető be a 12 millió euróért megszerzett Alexis Beka Beka, akit tavaly feleennyiért vett a Lokimotív Moszkva a Caentől, amely most kapott tíz százalékot, és minimum 400 ezer eurós nevelési költségtérítést.

Beka Beka a francia U21-es válogatott tagja, ez a tény eleve a tízmillió eurós polcra helyezi egy futballista játékjogának értékét, a kölcsönből visszakapott balszélső, Lucas Da Cunha, a középső középpályás, Alexis Trouillet, a fiatal jobbszélső, Badredine Bouanani, Lilian Thuram fia, a védekező középpályás Khéphren Thuram, a balhátvéd Melvin Bard és a karmester Amine Gouiri is tagja vagy tagja volt a közelmúltban gall U-csapatnak.

Egy évvel csúszott ki az U21-es korosztályból holland szélső, Stengs, „mentségére” legyen mondva, hétszeres felnőtt válogatott és a világbajnokságra készül, a vele egykorú szélsővédő, Jordan Lotomba hétszeres svájci válogatott. Jean-Clair Todibo csak 22 éves még, de a játékjoga már 25 millió eurót ér, ugyanis összekapta magát a Nice-ben a barcelonai, a gelsenkircheni és a lisszaboni kalandok után.

Nincs még húszéves a román balszellő, Rares Ilie, akiért ötmillió eurót kapott a Rapid, mesés bónuszígéretekkel (a fizetése évi 450 ezer euró lesz), nemsokára 32 esztendős, de igencsak rutinos a walesi Aaron Ramsey, aki előbb szakított a Juventusszal, és ezért mindössze bruttó négymillió eurót kért, majd aláírt a Nice-hez, tisztes aláírási pénzért, lévén nem volt klubja... De egészen biztosan nem hétmillió eurót tesz majd zsebre évente, mint Torinóban.

 

 

Csak álmodik a felnőtt Les Bleus-ről a 13 millióért vett karmester, Alexis Claude-Maurice, akinek megrekedt a fejlődése, de hamarosan szükség lesz minden tudására, lévén Gouirit ötvenmillió euróért elviheti még ezen a nyáron a PSG, a Newcastle United, a West Ham United, a Borussia Dortmund vagy a Real Madrid, Bardért a Leverkusen, Todibóért az Everton, a Napoli és a Sevilla, Dolbergért a Brentford, Stengsért az Ajax, a két éve a Bayern Münchentől megszerzett sokoldalú osztrák hátvéd, Flavius Daniliuc iránt a Bologna érdeklődik. Lemináért állítólag egy 8-10 millió euró körüli összeget ajánlott fel a Galatasaray, Párizsban pedig arról beszélnek, hogy Idrissa Gueye utóda a kis Thuram lesz, a francia sajtó szerint 15 millió lehet a vételár.

Nem nagy összeg, de a Clermont 1.5 millió eurót ajánlott Da Cunháért.

Régóta tárgyalgatnak már a Nice vezetői a klub nélküli védővel, Dan-Axel Zagadouval, de ő előkelőbb kérőkre vágyik, nem vezettek eredményre a tapogatózások Edinson Cavanival és Andrea Belottival sem, a hazai erőket képviseli a szűrő Batista Mendy (Angers) és a nemsokára harmincéves bal oldali mindenes, Layvin Kurzawa (PSG).

Nem meglepő módon Favre a Bundesligából is erősítene, a dortmundi Nico Schulz lehet Bard utóda (vagy az Empoli olasz U21-es válogatott játékosa, Fabiano Parisi), a jövőre lejáró szerződésű szélső, Marcus Thuram (Mönchengladbach) nagy erősítés lenne a támadósorba – igen, ő is Lilian Thuram fia. Csapattársa, az egyszeres felnőttválogatott ék, Alassane Pléa is Nice-tag lehet, tízmillió körüli összegért, ő eladósorba került, miként a villarrealos Boulaye Dia, a Reims korábbi ásza. Érte egy 2.5+11 milliós vételi opciós kölcsönkérelmet már előterjesztettek.

Pléa ügyében a mindig bennfentes L'Équipe érdekes kijelentést tett: a támadó szeretne hazatérni, sokat játszani egy kisebb csapatban, hogy bekerüljön a vb-keretbe, német csapata pedig meglepően olcsón, hétmillióért elengedné, sőt a Foot365 újságírója, Ignazio Genuardi szerint már ötmillióért vihető a csatár, akivel a Lyon, az Everton, a Marseille és a Trabzonspor is tárgyal.

A legújabb bayernes kiszemelt a francia hátvéd, Tanguy Nianzou, tízmillió fölött kér az Ajax a 22 éves középső középpályásért, a 16-szoros ghánai válogatott Mohammed Kudusért, hatot a PSG a 19 esztendős Edouard Michut-ért, közel 15-öt az AZ a svéd szélsőért, Jesper Karlssonért, bő feleennyi az anderlechtes Francis Amuzu. A L'Équipe szerint a belga csapat már elfogadta a franciák nyolcmilliós ajánlatát a 22 esztendős, könnyűcsontú belga játékosért.

Távozni szeretne Strasbourgból a ghánai hátvéd, Alexander Djiku, a játékjoga tízmilliót ér, de a szerződése jövőre lejár, vinné a Nice mellett a Rennes, a Sevilla és a Trabzonspor is.

A legújabb célpont a támadósor erősítésére a sahtaros Mihajlo Mudrik, az „ukrán Neymar”, azonban érte 20 milliót kérnek (a télen még 24 milliót akartak érte a Brentfordtól), és biztosan nem adja olcsón a Spezia az általa tavaly 4.6 millióért vett még tizenéves, de már a francia U21-es válogatottban is bemutatkozó szélső-középcsatárt, Janis Antiste-ot – a 24 éves kolumbiai bekk, Jhon Lucumí és ügynöke kegyeiért pedig a Zenit, Fulham, Ajax, Bournemouth négyessel kell (ár)versenyt futni.

Érdekes nyilatkozatot tett a minap a tulajdonos jobbkeze, Sir David Brailsford, az Ineos sportért felelős igazgatója, ugyanis egyre elégedetlenebbek a szurkolók a várt nagy nevek elmaradása miatt:

„Annak ellenére, hogy Jim sok pénzt ajánlott fel a Chelsea megvásárlására, a pénzügyi fair play miatt ezt a pénzt nem tudja egy az egyben odaadni a Nice-nek. Ez nem így működik, nehezebb, mint gondolnák: először is növelni kell a kereskedelmi bevételeket. Egy klubnak több összetevője van még, ilyenek az edzőtáborok, az edzőközpontok, az utánpótlás, az egyéni edzések, az orvosi és adatelemzési költségek... Miért nem tudtunk Franciaország legmodernebb klubjává válni? Miért nem tudtunk világklasszisokat vásárolni? A sportban nem csak arról van szó, hogy sok pénzt kell beletenni, és topjátékosokat vásárolni. Egy sztárcsapatot mindig legyőz egy másik sztárcsapat. Az Invest okosan fektet be, hogy olyat alkosson, ami büszkévé teszi a rajongókat. Ez a lényeg, és mi ezt fogjuk elérni. Megértem a szurkolók aggodalmát, de nyugodjanak meg, mi az Ineosnál szeretünk diszkréten dolgozni. A Nice új játékstílus kialakításán dolgozik, egy olyan menedzserrel, akinek saját, világos stílusa van. Úgy döntöttünk, okosabb, ha megvárjuk Lucien Favre véleményét, és megcélozzuk a megfelelő játékosokat. Lehet, hogy ez frusztráló a rajongók számára, de én inkább egy jó döntésre teszek, mint egy rosszra. És az elmúlt hat-hét hétben sokan akarták, hogy költekezzek... Az a cél, hogy tiszteljenek az eredményeinkért, hogy szeressenek bennünket. Inkább legyünk Ayrton Sennák, mint Michael Schumacherek, több legyen bennünk a selecao, mint a nationalelf! Nizzában egy mosolygós csapatot akarunk létrehozni”.

Annyiban sikert ért el a korábbi kerékpáros guru, hogy sokan máris megmosolyogták ez a nyilatkozatot...


A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

AC AJACCIO
Érkezett:
Thomas Mangani (Angers, ingyen), Romain Hamouma (St.-Étienne, ingyen), Clément Vidal (Montpellier, kölcsönből vissza, ingyen), Kevin Spadanuda (Aarau), Fernand Mayembo (Le Havre, 300 000 euró), Gideon Mensah (RB Salzburg)
Kölcsönből vissza: Tony Njiké (Cholet), Simon Elisor (Villefranche)
Távozott: Gédéon Kalulu (Lorient, ingyen), Tony Njiké (Arges, i.), Jean-Philippe Krasso (St.-Étienne), Gaëtan Courtet (Guingamp)
Kölcsönbe: Simon Elisor (Seraing)

ANGERS SCO
Érkezett:
Yahia Fofana (Le Havre, i.), Himad Abdelli (Le Havre, i.), Miha Blazic (Ferencváros, i.), Adrien Hunou (Minnesota United), Iljesz Csetti (Eszperansz Tunisz), Cédric Hountondji (Clermont Foot, 2 000 000)
Kölcsönbe: Abdallah Sima (Brighton)
Kölcsönből vissza: Farid el-Melali (Pau), Antonin Bobichon (Nancy), Sada Thioub (St.-Étienne), Paul Bernardoni (St.-Étienne), Rasid Aliui (Kortrijk), Lois Diony (Crvena zvezda)
Távozott: Mohamed-Ali Cho (Real Sociedad, 12000000 euró), Jimmy Cabot (Lens, 2000000 euró), Antoni Mandréa (Caen, i.), Mathias Pereira Lage (Brest, i.), Thomas Mangani (AC Ajaccio, i.), Romain Thomas (Caen, i.), Ismaël Traoré (Metz, i.), Danijel Petkovics (szerződése lejárt), Stéphane Bahoken (Kasimpasa, i.), Vincent Manceaux (Guingamp, i.), Angelo Fulgini (Mainz, 5 000 000), Casimir Ninga (Anorthosis), Enzo Ebosse (Udinese, 4 000 000)

AJ AUXERRE
Érkezett:
Youssouf M'Changama (Guingamp, i.), Denys Bain (Brest, i.), Kays Ruiz-Atil (szl.), Brayann Pereira (Lens B, i.), Benoit Costil (Bordeaux, i.), Rayan Raveloson (Los Angeles Galaxy, 1 750 000), Nuno Da Costa (Nottingham Forest)
Kölcsönből vissza: Kenji-Van Boto (Pau)
Távozott: Carlens Arcus (Vitesse, i.), Gautier Lloris (Le Havre, i.)
Kölcsönből vissza: Alexis Trouillet (Nice)

STADE BREST
Érkezett:
Noah Fadiga (Heracles Almelo, 350000), Karamoko Dembélé (Celtic, i.), Mathias Pereira (Angers, i.), Asraf Dari (Vidad, 2 700 000), Pierre Lees-Melou (Norwich City, 2 300 000)
Kölcsönből vissza: Romain Philippoteaux (Dijon)
Távozott: Noé Sow (Pau FC, i.), Paul Lasne (Paris FC, i.), Denys Bain (Auxerre, i.), Julien Faussurier (szl.)
Kölcsönbe: Gautier Larsonneur (Valenciennes)
Kölcsönből vissza: Martín Satriano (Inter), Lucien Agoumé (Inter), Ronaël Pierre-Gabriel (Mainz)

CLERMONT FOOT 63
Érkezett:
Maxime Gonalons (Granada, i.), Neto Borges (Genk, i.), Mehdi Zeffan (szl.), Brandon Baiye (Austria Lustenau), Komnen Andric (Dinamo Zagreb, 1 000 000), Jérémie Bela (Birmingham City, i.), Mateusz Wieteska (Legia Warszawa, 1 300 000)
Kölcsönből vissza: Muhammed Cham (Austria Lustenau )
Távozott: Salis Abdul Samed (Lens, 5000000), Akim Zedadka (Lille, i.), Till Cissokho (Quevilly Rouen, kv., i.), Arthur Desmas (AC Le Havre), Vital Nsimba (szl.), Mohamed Bayo (Lille, 14 000 000), Cédric Hountondji (Angers, 2 000 000), Oriol Busquets (Arouca, i.), Sofyan Chader (Luzern, 400 000)
Kölcsönből vissza: Lucas Da Cunha (Nice), Pierre-Yves Hamel (Lorient)

RC LENS
Érkezett:
Adam Buksa (New England Revolution, 6000 0000), Salis Abdul Samed (Clermont Foot, 5000000), Jimmy Cabot (Angers, 2000000), Lukasz Poreba (Zaglebie Lubin, i.), Lois Openda (FC Bruges, 9 800 000), Brice Samba (Nottingham Forest, 5 000 000)
Kölcsönből vissza:
Tom Ducrocq (Bastia), Ismaël Boura (Le Havre), Simon Banza (Famalicao), Steven Fortes (Oostende), Gaëtan Robail (Valenciennes)
Távozott: Corentin Jean (Inter Miami, 1090000), Yannick Cahuzac (visszavonult), Brice Samba (Nottingham Forest, 5 000 000), Cheick Doucouré (Crystal Palace, 21 300 000), Simon Banza (SC Braga, 5 000 000), Gaëtan Robail (Atromitosz, i.), Jonathan Clauss (Marseille, 7 500 000)
Kölcsönből vissza: Arnaud Kalimuendo (PSG)

LOSC LILLE
Érkezett:
Alexsandro (Chaves, 2000000), Jonas Martin (Rennes, i.), Akim Zedadka ( Clermont Foot, i.), Mohamed Bayo (Clermont Foot, 14 000 000), Rémy Cabella (Montpellier, i.), Ismaily (Sahtar Doneck, i.), Bafodé Diakité (Toulouse, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Lucas Chevalier (Valenciennes), Yusuf Yazici (CSZKA Moszkva)
Távozott: Sven Botman (Newcastle United, 37000000), Zeki Celik (Roma, 7000000), Burak Yilmaz (Fortuna Sittard, i.), Xeka (szl.), Jérémy Pied (szl.), Oresztisz Karnezisz (visszavonult), Hatem Ben Arfa (szl.), Domagoj Bradaric (Salernitana, 5 000 000), Renato Sanches (PSG, 15 000 000), Amadou Onana (Everton, 36 000 000), Kouadio-Yves Dabila (Paris FC)
Kölcsönből vissza: Ivo Grbic (Atlético Madrid)

FC LORIENT
Érkezett:
Darlin Yongwa (Chamois Niort, 1500000), Gédéon Kalulu (AC Ajaccio, i.), Yvon Mvogo (RB Leipzig), Montasszar Talbi (Rubin Kazany, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Julien Ponceau (Nimes), Umut Bozok (Kasimpasa), Pierre-Yves Hamel (Clermont Foot), Adrian Grbic (Vitesse), Loris Mouyokolo (Bourg-Péronnas), Taofeek Ismaheel (Valerenga)
Távozott: Pierre-Yves Hamel (Paris FC, 1000000), Jérome Hergault (szl.), Jérémy Morel (szl.),Houboulang Mendes (Almería, i.), Moritz Jenz (Celtic)
Kölcsönbe: Taofeek Ismaheel (Beveren), Loris Mouyokolo (Rodez)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Johann Lepenant (Caen, 4250000), Corentin Tolisso (Bayern München, i.), Alexandre Lacazette (Arsenal, i.), Rémy Riou (Caen, i.), Nicolás Tagliafico (Ajax, 4 200 000)
Kölcsönből vissza: Florent Da Silva (Villefranche), Youssouf Koné (Troyes), Cenk Özkacar (Leuven)
Távozott: Malcolm Barcola (Tuzla City, i.), Pape Cheikh (Arisz, i.), Jason Denayer (szl.), Léo Dubois (Galatasaray, 2 500 000), Lenny Pintor (St.-Étienne)
Kölcsönbe: Habib Keita (Kortrijk)
Kölcsönből vissza: Tanguy Ndombélé (Tottenham), Emerson Palmieri (Chelsea)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:
Pau López (Roma, kv., 12000000), Mattéo Guendouzi (Arsenal, kv., 11000000), Cengiz Ünder (Roma, kv., 8400000), Arkadiusz Milik (Napoli, kv., 8000000), Isaak Touré (Le Havre, 550000), Luis Suárez (Granada, 10 000 000), Chancel Mbemba (Porto, i.), Jonathan Clauss (Lens, 7 500 000), Jordan Veretout (Roma, 11 000 000), Alexis Sánchez (Inter, i.)
Kölcsönbe: Nuno Tavares (Arsenal), Rubén Blanco (Celta Vigo)
Kölcsönből vissza: Samuel Gigot (Szpartak Moszkva), Jordan Amavi (Nice), Nemanja Radonjics (Benfica), Kevin Strootman (Cagliari)
Távozott: Lucas Perrin (Racing Strasbourg, kv., 1500000), Boubacar Kamara (Aston Villa, i.), Steve Mandanda (Rennes, i.), Álvaro González (szerződését felbontották), Luan Peres (Fenerbahce, 5 230 000)
Kölcsönbe: Nemanja Radonjics (Torino), Luis Henrique (Botafogo), Konrad de la Fuente (Olympiakosz), Pol Lirola (Elche)
Kölcsönből vissza: Amin Harit (Schalke), William Saliba (Arsenal)

AS MONACO
Érkezett:
Minamino Takumi (Liverpool, 15000000), Maghnes Akliouche (Monaco B), Breel Embolo (Borussia Mönchengladbach, 12 500 000), Mohamed Camara (RB Salzburg, 15 000 000), Malang Sarr (Chelsea, 1 000 000)
Kölcsönbe: Thomas Didillon (Cercle Bruges)
Kölcsönből vissza: Sztrahinja Pavlovics (Basel), Willem Geubbels (Nantes), Anthony Musaba (Heerenveen), Antonio Barreca (Lecce), Benjamin Lecomte (Atlético Madrid)
Távozott: Aurélien Tchouameni (Real Madrid, 80000000), Sztrahinja Pavlovics (RB Salzburg, 7000000), Pietro Pellegri (Torino, kv., 5000000), Jean-Eudes Aholou (Racing Strasbourg, kv., 3000000), Cesc Fabregas (Como, i.), Vito Mannone (szl.), Djibril Sidibé (szl.)
Kölcsönbe: Benjamin Lecomte (Espanyol), Radoslaw Majecki (Cercle Bruges), Pelé (Famalicao)

MONTPELLIER HSC
Érkezett:
Théo Sainte-Luce (Nimes, i.), Arnaud Nordin (St.-Étienne, i.), Vahbi Kazri (St.-Étienne, i.)
Kölcsönbe: Faitout Maouassa (FC Bruges), Falaye Sacko (Guimaraes)
Távozott: Florent Mollet (Schalke, 500000), Mihailo Risztics (Benfica, i.), Clément Vidal (AC Ajaccio, kv., i.), Junior Sambia (Salernitana, i.), Ambroise Oyongo (szl.), Rémy Cabella (Lille, i.)
Kölcsönbe: Gabriel Bares (Thun)
Kölcsönből vissza: Thuler (Flamengo), Nicholas Gioacchini (Caen)

FC NANTES
Érkezett:
Moussa Sissoko (Watford, 2000000), Mostafa Mohamed (Galatasaray, 250 000)
Kölcsönbe: Evann Guessand (Nice)
Kölcsönből vissza: Abdoul Kader Bamba (Amiens)
Távozott: Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt, i.), Roli Pereira de Sa (Sochaux, i.), Jean-Kévin Augustin (Basel, i.), Kalifa Coulibaly (szl.)
Kölcsönből vissza: Wylan Cyprien ( Parma), Osman Bukari (Gent), Willem Geubbels (Monaco)

OGC NICE
Érkezett:
Marcin Bulka (PSG, kv., 2000000), Rares Ilie (FC Rapid, 5 000 000), Kasper Schmeichel (Leicester City, 1 000 000), Mattia Viti (Empoli, 13 000 000), Aaron Ramsey (Juventus, i.), Alexis Beka Beka (Lokomotív Moszkva, 12 000 000)
Kölcsönből vissza: Lucas Da Cunha (Clermont Foot), Ibrahim Cissé (Le Mans), Dan Ndoye (Basel), Alexis Trouillet (Auxerre), Jean N'Guessan (Lausanne)
Távozott: Walter Benítez (PSV, i.), Dan Ndoye (Basel, kv.), Andy Pelmard (Basel, 2000000), Ihsan Sacko (Avranches, i.), Danilo Barbosa (Botafogo, i.), Ibrahim Cissé (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Jean N'Guessan (Nimes), Evann Guessand (Nantes)
Kölcsönből vissza: Jordan Amavi (Marseille), Justin Kluivert (Roma)

FC PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Vitinha (Porto, 41500000 euró), Nuno Mendes (Sporting CP, kölcsön után végleg, 38000000), Renato Sanches (Lille, 15 000 000), Nordi Mukiele (RB Leipzig, 12 000 000)
Kölcsönbe: Hugo Ekitike (Reims)
Kölcsönből vissza: Thierno Baldé (Le Havre), Sergio Rico (Mallorca), Rafinha (Real Sociedad), Pablo Sarabia (Sporting CP), Arnaud Kalimuendo (Lens), Timothée Pembélé (Bordeaux)
Távozott: Alphonse Areola (West Ham, kölcsön után végleg, 9300000), , Marcin Bulka (Nice, kölcsön után végleg, 2000000), Xavi Simons (PSV, i.), Ángel Di María (Juventus, i.), Arnaud Kalimuendo (Rennes, 20 000 000), Thierno Baldé (Troyes)
Kölcsönbe: Colin Dagba (Strasbourg), Georginio Wijnaldum (Roma)

STADE REIMS
Érkezett:
Andreaw Gravillon (Inter, kv., 3500000), Emmanuel Agbadou (Eupen, 2600000), Maxime Busi (Parma, kv.), Kamory Doumbia (Reims B), Patrick Pentz (Austria Wien, i.)
Kölcsönbe: Folarin Balogun (Arsenal U21), Ito Junia (Genk, 10 000 000)
Kölcsönből vissza: Fodé Doucouré (Red Star), Mamadou Mbow (Nimes), N'Dri Philippe Koffi (Pacos Ferreira), Kaj Sierhuis (Heracles Almelo), Rafik Guitane (Marítimo), Dereck Kutesa (Zulte Waregem), Dario Maresic (LASK), Timothé Nkada (Orléans), Ghislain Konan (al-Nasszr, i.)
Távozott: Sambou Sissoko (Seraing, i.), Moussa Doumbia (Sochaux, i.), Ghislain Konan (szl.), Fodé Doucouré (Red Star), Predrag Rajkovics (Mallorca, 2 000 000)
Kölcsönbe: Dario Maresic (Istra), Hugo Ekitike (PSG), Fraser Hornby (Oostende), N'Dri Philippe Koffi (Pacos Ferreira)

FC STADE RENNES
Érkezett:
Steve Mandanda (Marseille, i.), Arthur Theate (Bologna, 19 000 000), Arnaud Kalimuendo (PSG, 20 000 000)
Kölcsönbe:
Joe Rodon (Tottenham)
Kölcsönből vissza:
Yann Gboho (Vitesse), James Léa Siliki (Middlesbrough), Matthis Abline (Le Havre)
Távozott: Najef Aguerd (West Ham, 35000000), Jonas Martin (Lille, i.), Jérémy Gélin (szl.), Jérémy Gélin (Amiens, i.), Mathys Tel (Bayern München, 20 000 000), James Léa Siliki (Estoril Praia, i.), Metehan Güclü (Emmen, i.)
Kölcsönbe: Andy Diouf (Basel)

RC STRASBOUG ALSACE
Érkezett:
Jean-Eudes Aholou (Monaco, kv., 3000000), Lucas Perrin (Marseille, kv., 1500000), Thomas Delaine (Metz, i.)
Kölcsönbe: Colin Dagba (PSG), Ronaël Pierre-Gabriel (Mainz)
Kölcsönből vissza: Lebo Mothiba (Troyes), Bingourou Kamara (Charleroi), Mahamé Siby (Paris FC), Marvin Senaya (Sochaux), Mehdi Chahiri (Caen)
Távozott: Mahamé Siby (Malmö, 1000 0000), Anthony Caci (Mainz, i.), Majeed Waris (szl.), Mahamé Siby (Malmö FF, 1 000 000)
Kölcsönbe: Marvin Elimbi (Orléans), Mehdi Csahiri (Paris FC), Moise Sahi Dion (Annecy)
Kölcsönből vissza: Frédéric Guilbert (Aston Villa)

FC TOULOUSE
Érkezett:
Thijs Dallinga (Excelsior Rotterdam, 2500000), Zakaria Abuhlal (AZ, 2000000), Oliver Zandén (Elfsborg, 1 500 000), Zakaria Abuhlal (AZ, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Kalidou Sidibé (Quevilly Rouen)
Távozott: Bafodé Diakité (Lille, 3 000 000), Kalidou Sidibé (Quevilly Ruen)

ESTAC TROYES
Érkezett:
Sávio (Atlético Mineiro, 6500000), Jackson Porozo (Boavista, 3500000), Andreas Bruus (Bröndby, 1 500 000), Wilson Odobert (PSG U19, i.), Iké Ugbo (Genk, 5 700 000)
Kölcsönből vissza: Mahamadou Dembélé (Pau), Jimmy Giraudon (Leganés), Rui Pires (Pacos Ferreira)
Távozott: Giulian Biancone (Nottingham Forest, 10000000), Sébastien Renot (Versailles, i.), Jimmy Giraudon (St.-Étienne, i.), Dylan Chambost (St.-Étienne, i.), Rui Pires (szl.), Ualid el-Haddzsam (Le Havre), Suk Hjun Dzsun (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Metinho (Lommel), Sávio (PSV), Nasszim Csadli (Lommel)
Kölcsönből vissza: Iké Ugbo (Genk), Lebo Mothiba (Racing Strasbourg), Youssouf Koné (Olympique Lyon)

Vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárva szombat reggel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik