Bienvenue a Lyon! Retour a Lyon! – amerikai kézben az OL

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.07.27. 15:38
null
Aulas elnök (jibbra) három évig még marad (Fotó: AFP)
Agyzsibbasztó hazai és külföldi történések ide, forró nyár és még forróbb nyári események oda, ezen a nyáron sem kerülhetjük el, hogy ráncba szedjük a futball topligáinak átigazolásait, és egyáltalán nem mellékesen nagyon sok harasztot megzörgessünk. Sohasem látott árak, sohasem látott fizetések, mindenki eladó és megvehető (még mindig a labdarúgásról beszélünk), nem csoda, hogy a mai szurkoló a legváratlanabb pletyka és hír olvastán sem rezzen már meg. Az angolok és az olaszok után szokásunk szerint a franciákkal folytatjuk.


2011 óta távozott Jérémy Toulalan, Miralem Pjanic, Cris, Hugo Lloris, Aly Cissokho, Dejan Lovren, Lisandro López, Bafétimbi Gomis, Clinton N'Jie és Samuel Umtiti. Tavalyelőtt az Alexandre Lacazette, Corentin Tolisso, Emanuel Mammana, Maxime Gonalons, Mathieu Valbuena, Rasid Gezzal sor, összesen majdnem 120 millió euróért; tavaly közel százmillió folyt be, döntően a Mariano Díaz, Willem Geubbels, Mouctar Diakhaby, Myziane Maolida, Jean-Philippe Mateta, Sergi Darder, Nicolas N'Koulou vonulat eladásából – írtuk 2019 nyarán, amikor a Manchester City kiütése után alaposabban szétnéztünk az OLYMPIQUE LYON háza táján.

NYUGATON

Azóta a helyzet változatlan: abban az idényben 158 millió euró ömlött a klubkasszába, döntően Tanguy Ndombélé, Ferland Mendy, Lucas Tousart és Nabil Fekir eladása miatt, majd Bertrand Traoré, Martin Terrier, Amine Gouiri és Oumar Solet elengedése termelt harmadennyit, hogy tavaly már százmilliót keressenek a Bruno Guimaraes, Joachim Andersen, Maxwel Cornet, Jean Lucas, Xherdan Shaqiri, Melvin Bard hatossal (Memphis Depay és Iszlam Szlimani ingyen távozott).

Talán csak a szélső Martin Terrier-t adták el áron alul, 12 millió euróért (ma már kétszer ennyit ér a játékjoga), a hétmillióért a Nice-nek átadott támadó, Amine Gouiri értéke már ötvenmillió euró, és Pierre Kalulut fillérekért vette meg az ificsapatból a Milan – de az OL utánpótlásából tíz év alatt felkerült a nagycsapathoz Houssem Aouar, Anthony Lopes, Maxence Caqueret, Rayan Cherki, Sinaly Diomandé, Castello Lukeba, Malo Gusto; valamint Corentin Tolisso (41.5 millióért adták el), Samuel Umtiti (25), Nabil Fekir (19.75), Mouctar Diakhaby (15), Clinton N'Jie (14.1), Rasid Gezzal, Alassane Plea, és sok kicsi sokra megy alapon szépen kerestek a kevésbé közismert játékosokon is.

Enzo Réale, Elisha Owusu, Jasszin Benzia, Mehdi Zeffan és Naby Sarr egy-egymillió, Alan Dzabana 1.5 millió, Christopher Martins Pereira, Romain Del Castillo és Jordan Ferri két-kétmillió, Mohamed Yattara 2.2 millió, Melvin Bard hárommillió, Fares Bahlouli 3.5 millió, Anthony Martial ötmillió, Myziane Maolida tízmillió, Willem Geubbels húszmillió eurót hozott a távozásával.

Tehetséggyár...

VERKLI

Lesznek neves távozók idén is (és voltak is, mert a 13-szoros válogatott jobbhátvédet, Léo Dubois-t 2.5 millióért és félmilliós bónuszért elvitte a Galatasaray, és ÍGY FOGADTA, a 35-szörös belga válogatott védelmi szakember, Jason Denayer nem hosszabbított): a brazil karmesterért, a Ligue 1-ben magára találó, de most elvágyódó Lucas Paquetáért kész nagyon szép pénzt fizetni a PSG, a Manchester City, az Arsenal és a Newcastle United, a fejlődésben megrekedő egykori csodagyerek, Houssem Aouar iránt az AS Roma, a Benfica, a Real Betis és a Leicester City is érdeklődik, Moussa Dembéléért korábban a Dortmund, az Arsenal és a Tottenham, újabban a Manchester United és a Southampton.

A Sahtartól kölcsönkapott szélső, Tete kapcsán a West Hamet emlegették, mint új munkaadót, de egy újabb idényre aláírt a Lyonhoz a brazil, eladó a középcsatár Tino Kadewere, érte nyolcmillió eurót ajánlott a Racing Strasbourg. A Galatasaray csomagban vinné a Kadewere, Thiago Mendes, Cenk Özkacar triót, a török hátvédet, Cenk Özkacart a Fenerbahce is figyeli, miként Moussa Dembélét. Az U19-es válogatott középpályást, Florent Sanchezt kölcsönadják, belga és portugál kérői vannak, távozhat Jérome Boateng is (a Galatasarayt és a Trabzonsport is visszautasította), a balhátvéd Youssouf Konét kölcsönkérte az Auxerre.

„Csökkentenünk kell a keret létszámát – ismerte el az egykori válogatott középpályás, most a Lyon fő megfigyelőjeként dolgozó, de az átigazolásokért is felelős Bruno Cheyrou. – A gazdasági szempontokat is figyelembe kell venni. Értékeljük az ajánlatokat Jean-Michel Aulas elnökkel és Vincent Ponsot technikai igazgatóval, hogy a legjobb döntést hozzuk. Azért vagyok itt, hogy a csapat a lehető legjobb legyen, de vannak más szempontok is, amelyeket figyelembe kell vennünk.”

Tiszta beszéd.

Az Arsenal technikai igazgatója, Edú sem kertelt, elmondta, hogy nagy rajongója Paquetának, de nincsnek még konkrét tárgyalások, az angol sajtó 65–70 milliós vételárról tud, a francia lapok szerint picivel kevesebbet adna a PSG.

Semmi különös, csak egy edzés...

EXEK ÉS LESZNEK

Ha már Cheyrou, a Liverpool, a Bordeaux és a Marseille egykori ásza: a tavaly kinevezett vezetőedző, Peter Bosz egyik asszisztense a csapat exvédője, a brazil Cacapa, a másik a volt feyenoordos és herthás Rob Maas, a harmadik Ludovic Giuly (Roma, PSG, Monaco, Barcelona, ő a Lyon nevelése). A kapusedző is a klub egykori játékosa, Rémy Vercoutre, miként az erőnléti edző, Cédric Uras. Cheyrou jobbkeze pedig egy bizonyos Stéphane Henchoz... De még a vezető szertáros, Guy Genet is az OL egykori játékosa, 1976 és 1980 az öltözőben a „másik oldalon” ült még.

Kinek készíthet új szerelést Genet mester?

Nicolás Pépé nem akarja elhagyni az Arsenalt, a Botafogo tulajdonosa, John Textor elmondta, hogy a topklubok látókörébe került csatár, Matheus Nascimento a Lyonhoz kerülhet kölcsönbe, hogy szokja az európai futballt, de a Real Madrid is érdeklődik iránta. A szerződése hamarosan lejár.

Textor, az amerikai milliárdos biztosan nem a levegőbe beszél, lévén ő a Botafogo és a Lyon tulajdonosa, az övé a Crystal Palace és a Molenbeek is, és legfrissebb nyilatkozata szerint az Olympique Marseille csak egy kis klub. Textor nemrégiben lett a Lyon főtulajdonosa, és a költségvetést 86 millió euróval akarja megemelni, ebből átigazolásokra 40 millió euró fordítható.

 

 

 

A Corrriere dello Sport szerint az Olympique Lyon vinné Adrien Rabiot-t, de nagy akadály, hogy a csapat nem jutott be a Bajnokok Ligájába, a betises William Carvalho és a strasbourgi Ibrahima Sissoko is kiszemelt erre a posztra.

William Carvalho nem fiatal, de 73-szoros portugál válogatott, a szerződése jövőre lejár, ráadásul a klubja érdeklődik Aouar iránt, a L'Équipe szerint a sevillaiak első ajánlata William Carvalho plusz 10 millió euró, 3 milliós bónusszal. Aouar ára szólóban 25 millió euró csak, mert a szerződése jövőre lejár, a probléma a cserével az, hogy a portugál Spanyolországban évi hétmillió eurót keres bruttóban...

A tunéziai balbekk, Ali Abdi (Caen) másik kérője a Lille, ő kétmillióért elhozható, nem sokkal drágább Souleyman Doumbia (Angers) és Quentin Merlin (Nantes), a Villarreal 16–20 millió eurót kér Pervis Estupinánért, még többet remél a Benfica a sokoldalú Alejandro Grimaldóért. Estupinán ügyét megolajozhatja, hogy a spanyolok vinnék Moussa Dembélét.

A védelem közepére a kiszemelt a bayernes, állítólag csakis 15 millió euróért leigazolható Chris Richards és a manchesteri Eric Bailly, a támadósorba az új olasz szupertehetség, Wilfried Gnonto jöhet, bár érte a topligás klubok nagyjából negyede érdeklődik komolyabban. Paquetá örökébe a török szupertehetség, a 17 esztendős Arda Güler (Fenerbahce) léphet, jó 12 millió euróért cserébe.

Máris ki tud állítani egy olyan kezdőcsapatot a Lyon, ahol mindenkinek a játékjoga legalább tízmillió eurót ér (Anthony Lopes – Romain Faivre, Nicolás Tagliafico, Castello Lukeba, Malo Gusto – Maxence Caqueret, Corentin Tolisso – Houssem Aouar, Lucas Paquetá, Rayan Cherki – Alexandre Lacazette, és a kispadra szorult Jeff Reine-Adélaide, Karl Toko Ekambi, Tete, Moussa Dembélé, Jéreme Boateng és a 22 millióért vett brazil szűrő, Thiago Mendes); ha távozik is Paquetá és Aouar, megvannak már a helyettesek, utódok – ebben óriási gyakorlata és szakértelme van már az OL-nek.

RÉGI CSIBÉSZEK

 

 

Paquetá örököse a 25 millió euróért vett Jeff Reine-Adélade személyében már 2019 óta a keret tagja, Aouar posztján játszik az U21-es válogatott gerince, Maxence Caqueret, akinek játékjoga legalább 35 millió eurót ér, és ugyebár a nyáron hazatért Münchenből a mindössze 27 esztendős Corentin Tolisso, hogy az ismerős terepen újjászülessen.

Ő lett a csapat legértékesebb ingyen megszerzett játékosa – egy másik exszel, az Arsenaltól visszatérő, saját nevelésű, anno 53 millióért eladott 31 éves Alexandre Lacazette-tel egyetemben.

 

A Lens középpályájának a feje, Seko Fofana túl nagy falat lenne most az OL-nek, mert az ő megszerzése 30 millió eurós mulatság, lásd a PSG, az Arsenal és a Newcastle United érdeklődését, ellenben jót tehetne a visszatérés Samuel Umtitinek... A korábbi lyoni középpályás, a veterán Maxime Gonalons az OL helyett a Clermont-t választotta, de hívják Aulasék a 31 éves középső középpályást, az ötszörös válogatott Clément Greniert (Mallorca) is, és a hamarosan krisztusi korba lépő Moussa Sissoko (Nantes, korábban Tottenham, Newcastle) is kapcsolatban áll Cheyrouékkal.

Karmesterként és szélsőként is bevethető Justin Kluivert, akit nagyon szeretne állítólag leigazoltatni Bosz mester, a Roma pedig nem titkolja, hogy eladná a holland játékost. Nagy fogás volt a védelem bal szélén és közepén is bevethető, 40-szeres argentin válogatott Nicolás Tagliafico, akit holmi 4.2 millióért eladott az Ajax (a futballista sokat hezitált a váltás előtt), ötször ennyit kért a West Ham a középhátvéd Issa Diopért, ám neki neves angol kérői vannak. Velük nem versenyezhet az OL, ezt mutatta Tyrell Malacia esete is...

A Tuttosport 100 legjobb U21-es labdarúgót összegyűjtő listájára 16 francia játékos került, közöttük három lyoni: a hamarosan szerződést hosszabbító szélső, Rayan Cherki, a jobbhátvéd Malo Gusto és a középső védő Castello Lukeba. Jött idén még egy cserekapus, a 34 éves Rémy Riou, a Lyon saját nevelése, valamint 4.25 millió euróért a 19 esztendős, sokszoros U20-as válogatott szűrő, Johann Lepenant. Az ő esetében 2.5 millió a bónusz, és a következő vételár tizede a Caené.

Daniel Alvessel és Marcelóval sem sikerült megegyezni a fizetésükben, de elképzelhető francia újságírók szerint Memphis Depay visszatérése Barcelonából, és jöhet vele Ez Abde is.

Folyik még a keretben a helyezkedés, a londoni magas fizetése feléért, nettó évi ötmillió euróért és tisztes aláírási pénzért leszerződő Lacezette máris összekapott Bosz mesterrel egy taktikai megbeszélésen, írja a Foot Mercato. Több csapattársa is kiállt a támadó mellett, mert nem igazán értik, mit szeretne játszani velük Bosz, akinek a tervei szerint Tolisso lesz a meghosszabbított karja a pályán, tőle várja „a német mentalitás meghonosítását”.

MALÍCIA?

Zárásként térjünk vissza Malaciára: a fentebb említett Vincent Ponsot, aki sok kritikák kapott korábban, mert lemaradt az utolsó pillanatban André Onanáról és Szardar Azmunról is, elmondta, hogy soha nem helyeznek egy játékost a klub fölé, és azt akarja, hogy az elnöke nyugodtan aludjon, ne kelljen egy reggel arra kelnie, hogy jönnek érte a rendőrök.

Majd talányos fejtegetésbe kezdett bizonyos ügynökökről és bizonyos jutalékokról...


A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

AC AJACCIO
Érkezett:
Thomas Mangani (Angers, ingyen), Romain Hamouma (St.-Étienne, ingyen), Clément Vidal (Montpellier, kölcsönből vissza, ingyen), Kevin Spadanuda (Aarau), Fernand Mayembo (Le Havre, 300 000 euró)
Kölcsönből vissza: Tony Njiké (Cholet), Simon Elisor (Villefranche)
Távozott: Gédéon Kalulu (Lorient, ingyen), Tony Njiké (Arges, i.), Jean-Philippe Krasso (St.-Étienne)
Kölcsönbe: Simon Elisor (Seraing)

ANGERS SCO
Érkezett:
Yahia Fofana (Le Havre, i.), Himad Abdelli (Le Havre, i.), Miha Blazic (Ferencváros, i.), Adrien Hunou (Minnesota United), Iljesz Csetti (Eszperansz Tunisz), Cédric Hountondji (Clermont Foot, 2 000 000)
Kölcsönbe: Abdallah Sima (Brighton)
Kölcsönből vissza: Farid el-Melali (Pau), Antonin Bobichon (Nancy), Sada Thioub (St.-Étienne), Paul Bernardoni (St.-Étienne), Rasid Aliui (Kortrijk), Lois Diony (Crvena zvezda)
Távozott: Mohamed-Ali Cho (Real Sociedad, 12000000 euró), Jimmy Cabot (Lens, 2000000 euró), Antoni Mandréa (Caen, i.), Mathias Pereira Lage (Brest, i.), Thomas Mangani (AC Ajaccio, i.), Romain Thomas (Caen, i.), Ismaël Traoré (Metz, i.), Danijel Petkovics (szerződése lejárt), Stéphane Bahoken (Kasimpasa, i.), Vincent Manceaux (Guingamp, i.), Angelo Fulgini (Mainz, 5 000 000), Casimir Ninga (Anorthosis), Enzo Ebosse (Udinese, 4 000 000)

AJ AUXERRE
Érkezett:
Youssouf M'Changama (Guingamp, i.), Denys Bain (Brest, i.), Kays Ruiz-Atil (szl.), Brayann Pereira (Lens B, i.), Benoit Costil (Bordeaux, i.), Rayan Raveloson (Los Angeles Galaxy, 1 750 000), Nuno Da Costa (Nottingham Forest)
Kölcsönből vissza: Kenji-Van Boto (Pau)
Távozott: Carlens Arcus (Vitesse, i.), Gautier Lloris (Le Havre, i.)
Kölcsönből vissza: Alexis Trouillet (Nice)

STADE BREST
Érkezett:
Noah Fadiga (Heracles Almelo, 350000), Karamoko Dembélé (Celtic, i.), Mathias Pereira (Angers, i.), Asraf Dari (Vidad, 2 700 000), Pierre Lees-Melou (Norwich City, 2 300 000)
Kölcsönből vissza: Romain Philippoteaux (Dijon)
Távozott: Noé Sow (Pau FC, i.), Paul Lasne (Paris FC, i.), Denys Bain (Auxerre, i.), Julien Faussurier (szl.)
Kölcsönbe: Gautier Larsonneur (Valenciennes)
Kölcsönből vissza: Martín Satriano (Inter), Lucien Agoumé (Inter), Ronaël Pierre-Gabriel (Mainz)

CLERMONT FOOT 63
Érkezett:
Maxime Gonalons (Granada, i.), Neto Borges (Genk, i.), Mehdi Zeffan (szl.), Brandon Baiye (Austria Lustenau), Komnen Andric (Dinamo Zagreb, 1 000 000), Jérémie Bela (Birmingham City, i.), Mateusz Wieteska (Legia Warszawa, 1 300 000)
Kölcsönből vissza: Muhammed Cham (Austria Lustenau )
Távozott: Salis Abdul Samed (Lens, 5000000), Akim Zedadka (Lille, i.), Till Cissokho (Quevilly Rouen, kv., i.), Arthur Desmas (AC Le Havre), Vital Nsimba (szl.), Mohamed Bayo (Lille, 14 000 000), Cédric Hountondji (Angers, 2 000 000), Oriol Busquets (Arouca, i.)
Kölcsönből vissza: Lucas Da Cunha (Nice), Pierre-Yves Hamel (Lorient)

RC LENS
Érkezett:
Adam Buksa (New England Revolution, 6000 0000), Salis Abdul Samed (Clermont Foot, 5000000), Jimmy Cabot (Angers, 2000000), Lukasz Poreba (Zaglebie Lubin, i.), Lois Openda (FC Bruges, 9 800 000), Brice Samba (Nottingham Forest, 5 000 000)
Kölcsönből vissza:
Tom Ducrocq (Bastia), Ismaël Boura (Le Havre), Simon Banza (Famalicao), Steven Fortes (Oostende), Gaëtan Robail (Valenciennes)
Távozott: Corentin Jean (Inter Miami, 1090000), Yannick Cahuzac (visszavonult), Brice Samba (Nottingham Forest, 5 000 000), Cheick Doucouré (Crystal Palace, 21 300 000), Simon Banza (SC Braga, 5 000 000), Gaëtan Robail (Atromitosz, i.), Jonathan Clauss (Marseille, 7 500 000)
Kölcsönből vissza: Arnaud Kalimuendo (PSG)

LOSC LILLE
Érkezett:
Alexsandro (Chaves, 2000000), Jonas Martin (Rennes, i.), Akim Zedadka ( Clermont Foot, i.), Mohamed Bayo (Clermont Foot, 14 000 000), Rémy Cabella (Montpellier, i.), Ismaily (Sahtar Doneck, i.), Bafodé Diakité (Toulouse, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Lucas Chevalier (Valenciennes), Yusuf Yazici (CSZKA Moszkva)
Távozott: Sven Botman (Newcastle United, 37000000), Zeki Celik (Roma, 7000000), Burak Yilmaz (Fortuna Sittard, i.), Xeka (szl.), Jérémy Pied (szl.), Oresztisz Karnezisz (visszavonult), Hatem Ben Arfa (szl.), Domagoj Bradaric (Salernitana, 5 000 000), Renato Sanches (PSG, 15 000 000)
Kölcsönből vissza: Ivo Grbic (Atlético Madrid)

FC LORIENT
Érkezett:
Darlin Yongwa (Chamois Niort, 1500000), Gédéon Kalulu (AC Ajaccio, i.), Yvon Mvogo (RB Leipzig), Montasszar Talbi (Rubin Kazany, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Julien Ponceau (Nimes), Umut Bozok (Kasimpasa), Pierre-Yves Hamel (Clermont Foot), Adrian Grbic (Vitesse), Loris Mouyokolo (Bourg-Péronnas), Taofeek Ismaheel (Valerenga)
Távozott: Pierre-Yves Hamel (Paris FC, 1000000), Jérome Hergault (szl.), Jérémy Morel (szl.),Houboulang Mendes (Almería, i.), Moritz Jenz (Celtic)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Johann Lepenant (Caen, 4250000), Corentin Tolisso (Bayern München, i.), Alexandre Lacazette (Arsenal, i.), Rémy Riou (Caen, i.), Nicolás Tagliafico (Ajax, 4 200 000)
Kölcsönből vissza: Florent Da Silva (Villefranche), Youssouf Koné (Troyes), Cenk Özkacar (Leuven)
Távozott: Malcolm Barcola (Tuzla City, i.), Pape Cheikh (Arisz, i.), Jason Denayer (szl.), Léo Dubois (Galatasaray, 2 500 000), Lenny Pintor (St.-Étienne)
Kölcsönbe: Habib Keita (Kortrijk)
Kölcsönből vissza: Tanguy Ndombélé (Tottenham), Emerson Palmieri (Chelsea)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:
Pau López (Roma, kv., 12000000), Mattéo Guendouzi (Arsenal, kv., 11000000), Cengiz Ünder (Roma, kv., 8400000), Arkadiusz Milik (Napoli, kv., 8000000), Isaak Touré (Le Havre, 550000), Luis Suárez (Granada, 10 000 000), Chancel Mbemba (Porto, i.), Jonathan Clauss (Lens, 7 500 000), Jordan Veretout (Roma, 11 000 000)
Kölcsönbe: Nuno Tavares (Arsenal), Rubén Blanco (Celta Vigo)
Kölcsönből vissza: Samuel Gigot (Szpartak Moszkva), Jordan Amavi (Nice), Nemanja Radonjics (Benfica), Kevin Strootman (Cagliari)
Távozott: Lucas Perrin (Racing Strasbourg, kv., 1500000), Boubacar Kamara (Aston Villa, i.), Steve Mandanda (Rennes, i.), Álvaro González (szerződését felbontották), Luan Peres (Fenerbahce, 5 230 000)
Kölcsönbe: Nemanja Radonjics (Torino),, Luis Henrique (Botafogo)
Kölcsönből vissza: Amin Harit (Schalke), William Saliba (Arsenal)

AS MONACO
Érkezett:
Minamino Takumi (Liverpool, 15000000), Maghnes Akliouche (Monaco B), Breel Embolo (Borussia Mönchengladbach, 12 500 000)
Kölcsönbe: Thomas Didillon (Cercle Bruges)
Kölcsönből vissza: Sztrahinja Pavlovics (Basel), Willem Geubbels (Nantes), Anthony Musaba (Heerenveen), Antonio Barreca (Lecce), Benjamin Lecomte (Atlético Madrid)
Távozott: Aurélien Tchouameni (Real Madrid, 80000000), Sztrahinja Pavlovics (RB Salzburg, 7000000), Pietro Pellegri (Torino, kv., 5000000), Jean-Eudes Aholou (Racing Strasbourg, kv., 3000000), Cesc Fabregas (Como, i.), Vito Mannone (szl.), Djibril Sidibé (szl.)
Kölcsönbe: Benjamin Lecomte (Espanyol), Radoslaw Majecki (Cercle Bruges), Pelé (Famalicao)

MONTPELLIER HSC
Érkezett:
Théo Sainte-Luce (Nimes, i.), Arnaud Nordin (St.-Étienne, i.), Vahbi Kazri (St.-Étienne, i.)
Kölcsönbe: Faitout Maouassa (FC Bruges), Falaye Sacko (Guimaraes)
Távozott: Florent Mollet (Schalke, 500000), Mihailo Risztics (Benfica, i.), Clément Vidal (AC Ajaccio, kv., i.), Junior Sambia (Salernitana, i.), Ambroise Oyongo (szl.), Rémy Cabella (Lille, i.)
Kölcsönbe: Gabriel Bares (Thun)
Kölcsönből vissza: Thuler (Flamengo), Nicholas Gioacchini (Caen)

FC NANTES
Érkezett:
Moussa Sissoko (Watford, 2000000), Mostafa Mohamed (Galatasaray, 250 000)
Kölcsönbe: Evann Guessand (Nice)
Kölcsönből vissza: Abdoul Kader Bamba (Amiens)
Távozott: Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt, i.), Roli Pereira de Sa (Sochaux, i.), Jean-Kévin Augustin (Basel, i.), Kalifa Coulibaly (szl.)
Kölcsönből vissza: Wylan Cyprien ( Parma), Osman Bukari (Gent), Willem Geubbels (Monaco)

OGC NICE
Érkezett:
Marcin Bulka (PSG, kv., 2000000), Rares Ilie (FC Rapid, 5 000 000), Kasper Schmeichel (Leicester City, 1 000 000), Mattia Viti (Empoli, 13 000 000), Aaron Ramsey (Juventus, i.), Alexis Beka Beka (Lokomotív Moszkva, 12 000 000)
Kölcsönből vissza: Lucas Da Cunha (Clermont Foot), Ibrahim Cissé (Le Mans), Dan Ndoye (Basel), Alexis Trouillet (Auxerre), Jean N'Guessan (Lausanne)
Távozott: Walter Benítez (PSV, i.), Dan Ndoye (Basel, kv.), Andy Pelmard (Basel, 2000000), Ihsan Sacko (Avranches, i.)
Kölcsönbe: Jean N'Guessan (Nimes), Evann Guessand (Nantes)
Kölcsönből vissza: Jordan Amavi (Marseille), Justin Kluivert (Roma)

FC PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Vitinha (Porto, 41500000 euró), Nuno Mendes (Sporting CP, kölcsön után végleg, 38000000), Renato Sanches (Lille, 15 000 000), Nordi Mukiele (RB Leipzig, 12 000 000)
Kölcsönbe: Hugo Ekitike (Reims)
Kölcsönből vissza: Thierno Baldé (Le Havre), Sergio Rico (Mallorca), Rafinha (Real Sociedad), Pablo Sarabia (Sporting CP), Arnaud Kalimuendo (Lens), Timothée Pembélé (Bordeaux)
Távozott: Alphonse Areola (West Ham, kölcsön után végleg, 9300000), , Marcin Bulka (Nice, kölcsön után végleg, 2000000), Xavi Simons (PSV, i.), Ángel Di María (Juventus, i.)
Kölcsönbe: Colin Dagba (Strasbourg), Georginio Wijnaldum (Roma)

STADE REIMS
Érkezett:
Andreaw Gravillon (Inter, kv., 3500000), Emmanuel Agbadou (Eupen, 2600000), Maxime Busi (Parma, kv.), Kamory Doumbia (Reims B), Patrick Pentz (Austria Wien, i.)
Kölcsönbe: Folarin Balogun (Arsenal U21), Ito Junia (Genk, 10 000 000)
Kölcsönből vissza: Fodé Doucouré (Red Star), Mamadou Mbow (Nimes), N'Dri Philippe Koffi (Pacos Ferreira), Kaj Sierhuis (Heracles Almelo), Rafik Guitane (Marítimo), Dereck Kutesa (Zulte Waregem), Dario Maresic (LASK), Timothé Nkada (Orléans), Ghislain Konan (al-Nasszr, i.)
Távozott: Sambou Sissoko (Seraing, i.), Moussa Doumbia (Sochaux, i.), Ghislain Konan (szl.), Fodé Doucouré (Red Star), Predrag Rajkovics (Mallorca, 2 000 000)
Kölcsönbe: Dario Maresic (Istra), Hugo Ekitike (PSG), Fraser Hornby (Oostende)

FC STADE RENNES
Érkezett:
Steve Mandanda (Marseille, i.), Arthur Theate (Bologna, 19 000 000)
Kölcsönbe: Joe Rodon (Tottenham)
Kölcsönből vissza:
Yann Gboho (Vitesse), James Léa Siliki (Middlesbrough), Matthis Abline (Le Havre)
Távozott: Najef Aguerd (West Ham, 35000000), Jonas Martin (Lille, i.), Jérémy Gélin (szl.), Jérémy Gélin (Amiens, i.), Mathys Tel (Bayern München, 20 000 000), James Léa Siliki (Estoril Praia, i.), Metehan Güclü (Emmen, i.)
Kölcsönbe: Andy Diouf (Basel)

RC STRASBOUG ALSACE
Érkezett:
Jean-Eudes Aholou (Monaco, kv., 3000000), Lucas Perrin (Marseille, kv., 1500000), Thomas Delaine (Metz, i.)
Kölcsönbe: Colin Dagba (PSG), Ronaël Pierre-Gabriel (Mainz)
Kölcsönből vissza: Lebo Mothiba (Troyes), Bingourou Kamara (Charleroi), Mahamé Siby (Paris FC), Marvin Senaya (Sochaux), Mehdi Chahiri (Caen)
Távozott: Mahamé Siby (Malmö, 1000 0000), Anthony Caci (Mainz, i.), Majeed Waris (szl.), Mahamé Siby (Malmö FF, 1 000 000)
Kölcsönbe: Marvin Elimbi (Orléans), Mehdi Csahiri (Paris FC), Moise Sahi Dion (Annecy)
Kölcsönből vissza: Frédéric Guilbert (Aston Villa)

FC TOULOUSE
Érkezett:
Thijs Dallinga (Excelsior Rotterdam, 2500000), Zakaria Abuhlal (AZ, 2000000), Oliver Zandén (Elfsborg, 1 500 000), Zakaria Abuhlal (AZ, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Kalidou Sidibé (Quevilly Rouen)
Távozott: Bafodé Diakité (Lille, 3 000 000)

ESTAC TROYES
Érkezett:
Sávio (Atlético Mineiro, 6500000), Jackson Porozo (Boavista, 3500000), Andreas Bruus (Bröndby, 1 500 000), Wilson Odobert (PSG U19, i.), Iké Ugbo (Genk, 5 700 000)
Kölcsönből vissza: Mahamadou Dembélé (Pau), Jimmy Giraudon (Leganés), Rui Pires (Pacos Ferreira)
Távozott: Giulian Biancone (Nottingham Forest, 10000000), Sébastien Renot (Versailles, i.), Jimmy Giraudon (St.-Étienne, i.), Dylan Chambost (St.-Étienne, i.), Rui Pires (szl.), Ualid el-Haddzsam (Le Havre), Suk Hjun Dzsun (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Metinho (Lommel), Sávio (PSV), Nasszim Csadli (Lommel)
Kölcsönből vissza: Iké Ugbo (Genk), Lebo Mothiba (Racing Strasbourg), Youssouf Koné (Olympique Lyon)

Vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárva szerda reggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik