Vb 2022: hosszabbítás döntött, a svédek legyűrték a cseheket

Vágólapra másolva!
2022.03.24. 23:22
null
Svéd gólöröm, 22-es számmal Robin Quaison, a gólszerző (Fotó: AFP)
Svédország hosszabbításban, a 110. percben szerzett Robin Quaison-góllal 1–0-ra legyőzte vendégét, Csehországot a két labdarúgó-válogatott csütörtök esti világbajnoki pótselejtezőjén, ezzel jogot szerzett arra, hogy a jövő héten megmérkőzzön Lengyelországgal a vb-kvótáért.

 

Nemcsak az eltiltott Zlatan Ibrahimovic, hanem a két szokásos szélsőhátvéd, Ludwig Augustinsson és Emil Krafth sem léphetett pályára a svédeknél, és a házigazdák aggódtak Robin Olsen kapus miatt is, aki egyetlen percet sem védett meccsen azóta, hogy télen az Aston Villába igazolt.

Nos, mindezek ellenére az első félidőben jól zárt a svéd védelem, egyszer volt igazán forró a helyzet a saját 16-oson belül, a letámadó csehek által megzavart Joakim Nilsson kis híján a saját kapujába talált. A hazaiak támadtak veszélyesebben, Emil Forsberg, Alexander Isak és Dejan Kulusevski előtt is nyílt kisebb gólszerzési lehetőség, utóbbi lábbal is, fejjel is próbálkozott, de célt tévesztett.

A második játékrészben jobban ügyeltek a védelmek, az iram lanyhult, ám így is akadt egy-egy kecsegtető helyzet mindkét oldalon: a csereként beálló Mattias Svanberg fejesét Tomás Vaclík védte a 83. percben, míg a rendes játékidő legvégén Milan Havel előtt nyílt jó lehetőség – a cseh csereember közelről a kapu mellé lőtt.

A hosszabbítás első tizenöt perce újra nyílt sisakos játékot hozott, nagy gólhelyzeteket nem – de aztán a fordulás után…! A 110. percben a nem sokkal korábban becserélt Jesper Karlström középen kiugratta a menet közben szintén a kispadról érkező Robin Quaisont, aki Isakkal játszott össze, majd a visszakapott labdát közelről, laposan a kiszolgáltatott Vaclík kapus mellett a kapu közepébe helyezte. 1–0. A GÓL ITT!

A győztes svédek – immár várhatóan Ibrahimoviccsal a soraikban – március 29-én Chorzówban Lengyelországgal vívnak meg a vb-kvótáért. Mint ismert, a lengyelek játék nélkül jutottak be a B-ág fináléjába, miután Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt az orosz válogatottat kizárták.

EURÓPAI VILÁGBAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
ELŐDÖNTŐ, B-ÁG

SVÉDORSZÁG–CSEHORSZÁG 1–0 (0–0, 0–0, 0–0) – hosszabbítás után
Solna
. Vezette: Oliver (angol)
SVÉDORSZÁG: R. Olsen – Danielson, J. Nilsson, Lindelöf, M. Olsson (Bengtsson, 61.) – Claesson (Quaison, 61.), K. Olsson (Karlström, 107.), Ekdal (Svanberg, 72.), Forsberg (Elanga, 115.) – Kulusevski, Isak (Helander, 115.). Szövetségi kapitány: Jan Andersson
CSEHORSZÁG: Vaclík – Zima, Brabec, Holes, Sadílek (Sykora, 90+2.) – Barák (Krejcí II, 90+2.), Soucek – Masopust (Havel, 76.), Hlozek, Jankto (Mateju, 76.) – Kuchta (Pekhart, 83.). Szövetségi kapitány: Jaroslav Silhavy
Gólszerző: Quaison (110.)

A TÖBBI EREDMÉNY
Cardiff (A-ág): Wales–Ausztria 2–1
Palermo (C-ág): Olaszország–Észak-Macedónia 0–1
Porto (C-ág): Portugália–Törökország 3–1

MÁRCIUS 29., KEDD

DÖNTŐ
20.45:
Lengyelország–Svédország
20.45: Portugália–Észak-Macedónia – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik