Igazi dráma! Olaszország nem lesz ott a világbajnokságon!

R. Gy.R. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.03.24. 20:30
null
Az északmacedónok remekül védekeztek, és a végén a győztes gólt is megszerezték (fotó: AFP)
Óriási meglepetés született az európai vb-pótselejtező elődöntőjében: Olaszország hazai pályán fogadta Észak-Macedóniát, mégsem jutott tovább. Az olaszok óriási fölényben játszottak, több mint 30 alkalommal próbálkoztak, de egyszer sem találtak be, miközben a ráadás második percében az északmacedónok gólt lőttek, így nyertek. Ezzel eldőlt, hogy az Európa-bajnok nem lesz ott a világbajnokságon!

EURÓPAI VILÁGBAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
ELŐDÖNTŐ
Olaszország–Észak-Macedónia 0–1
Palermo, Renzo Barbera Stadion, 33 000 néző. Vezette: Turpin (francia)
OLASZORSZÁG:G. Donnarumma – Florenzi, G. Mancini (Chiellini, 90.), Bastoni, Emerson – Barella (Tonali, 77.), Jorginho, Verratti – Berardi (Joao Pedro, 89.), Immobile (Lo. Pellegrini, 77.), Insigne (Raspadori, 64.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
ÉSZAK-MACEDÓNIA: Dimitrievszki – Sz. Risztovszki, Velkovszki (Risztevszki, 86.), Muszliu, Alioszki – Csurlinov, Ademi (Askovszki, 59.), Bardi, Nikolov (Szpirovszki, 59.) – Trajkovszki, M. Risztovszki (Miovszki, 72.). Szövetségi kapitány: Blagoja MIlevszki
Gólszerző: Trajkovszki (90+2.)

A TÖBBI EREDMÉNY
A-ÁG

Wales–Ausztria 2–1
B-ÁG

Svédország–Csehország 1–0 – hosszabbítás után
C-ÁG

Portugália–Törökország 3–1

MÁRCIUS 29., KEDD

DÖNTŐ
20.45:
Lengyelország–Svédország
20.45: Portugália–Észak-Macedónia – élőben az NSO-n!

ÖSSZEFOGLALÓ

Az európai pótselejtezők talán leginkább lefutottnak tekintett párosításában Olaszország küzdött meg hazai pályán Észak-Macedóniával. Merthogy szó szerint vért izzadt Palermóban, hogy aztán elvérezzen…

Az első félidő nyomasztó olasz fölényt hozott, az északmacedónok gyakran kilenc emberrel szállták meg a térfelük utolsó harmadát, minden területet leszűkítettek, gyakran méterekről vetődtek be a védőik, és amikor mégis elmentek mellettük az olaszok, felpattantak, és utolérték őket.

Ezért az olaszok leginkább átlövésekkel próbálkoztak, amelyeknek a többségébe beleléptek a védők, és csak keveset kellett megfognia vagy kiütnie a kapusnak. Így alakult ki a félidőben az a hihetetlen statisztika, hogy 16-szor próbálkoztak az olaszok, egy szem északmacedón kísérlettel szemben. Más kérdés, hogy ebből a 16-ból csak háromszor találták el a kaput.

A gólfesztiválra vágyó szicíliai közönség pedig bosszankodva vehette tudomásul, hogy a félidő gól nélküli döntetlennel ért véget.

A második félidőben sem sokat változott a játék képe, ám ahogy múlt az idő, úgy lettek egyre bátrabbak az északmacedónok, ritkábban rúgták el a labdát vaktában, amikor lehet, szép passzokkal hozták ki a veszélyzónából.

Az olasz nézők türelme a 60. perc táján fogyott el először, füttyszóval igyekeztek jobb teljesítményre ösztökélni a kedvenceiket. Próbálkozásból nem is volt hiány, lövöldöztek mindenhonnan, a 80. percre meglett a 30. kapura lövés is, azonban mit sem ért mindez, hiszen gól egyikből sem született.

A futball régi – de soha meg nem cáfolt – közhelye szerint a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat. Palermóban is ez történt. Szinte már mindenki a hosszabbítást várta, amikor a 92. percben egyszer csak feltűnt az olasz térfélen az északmacedón csapat, és Trajkovszki remek lövése utat talált a jobb alsóba. Az egészen addig lényegében dologtalan Donnarumma talán egy ütemmel később vetődött a kelleténél, így nem érhette el a labdát. 0–1

A maradék idő már semmire sem volt elég, így Olaszország a 2018-as világbajnokság után a 2022-esről is lemaradt.

Északmacedón gólöröm, olasz bánat (fotó: AFP)
Északmacedón gólöröm, olasz bánat (fotó: AFP)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+7. perc: Vége a meccsnek, az Európa-bajnok nem lesz ott a világbajnokságon! 0–1

90+7. perc: Lefőtt a kávé az olaszoknak, de ez nagyon keserű szimpla lesz.

90+6. perc: Még egy olasz lehetőség, de hiába lőtte rá Florenzi, megpattant a labda Joao Pedrón, úgy ment mellé.

90+5. perc: Óriási dráma készülődik Palermóban. Felborult a pálya, mégsem lőtt gólt az olasz csapat.

90+2. perc. GÓÓÓÓÓL! VEZET ÉSZAK-MACEDÓNIA! Te jó ég! Egy szórványos vendégakció futott a pályán, Trajkovszki vette mellre a labdát, majd mintegy 22 méterről ellőtte, és a labda besurrant az olasz kapu jobb alsó sarkába. 0–1

90. perc: Öt perc a hosszabbítás.

89. perc: Olasz cserék, Berardi helyett Joao Pedro, Mancini helyett Chiellini játszik tovább.

86. perc: Cseréltek a vendégek, Velkovszki helyett az egykor szintén az NB I-ben játszó Kire Risztevszki folytatja.

85. perc: Emerson nyerte meg két párbajt, középre gurított, de mindenki lába előtt elment a labda.

83. perc: A jobb oldali olasz szöglet már a 15. volt, de semmilyen veszélyt nem jelentett.

80. perc: Velkovszki kapott sárgát, mert felrúgta Berardit.

77. perc: Újabb két csere az olaszoknál, Immobile helyett Lorenzo Pellegrini, Barella helyett pedig Tonali érkezett.

72. perc: Barella adott remek passzt Florenzinek, de a védő 10 méteres lövésébe beleléptek a védők.

72. perc: Újabb MTK-s a pályán, ugyanis Miovszki érkezett M. Risztovszki helyére.

67. perc: Erősödött az olasz nyomás, a tizenkettedik szögletet lőhették a kék fehérek. A jobb oldali beadásra Bastoni érkezett remek ütemben, nyolcméteres fejesét Dimitrievszki könnyen kapta el.

64. perc: Olasz csere. Insigne helyett Raspadori folytatja.

64. perc: Verratti adott óriási labdát Berardinak, aki 6 méterre a kaputól azonnal rápörkölte, de a közbelépő Alioszkiról szögletre pattant a labda. Hihetetlen mentés volt, kapta is a csókot a kapusától.

62. perc: Fütyül a hazai közönség, mert az utóbbi időben északmacedón lábakon csorog a labda.

59. perc: Kettőt cserélt Észak-Macedónia, Lejött Ademi, akit Askovszki váltott, valamit Nikolov is lebaktatott a pályáról, az ő helyére régi ismerősünk, a korábban az FTC-ben, most az MTK-ban játszó Szpirovszki állt be.

58. perc: A legnagyobb olasz helyzet! Berardi csodásan fordult le Muszliuról, majd 15 méterről nagy erővel lőtt, de kicsivel mellé.

55. perc: Eddig eléggé haszontalannak tűnnek a távoli próbálkozások. Talán ezért ingatta a fejét Mancinikapitány olyan sokáig Immobile lövése után.

54. perc: Berardi lőtte el ismét a labdát. Nagyon veszélyes nek tűnt 06 méterről, de a csavarás vagy fél méterrel elzúgott a jobb kapufa mellett.

53. perc: A másik oldalon is jött egy lövés, méghozzá Berardi küldte rá 18 méterről, Dimitrievszkinek nem okozott gondot.

52. perc: Támadásba lendültek a vendégek, Bardi hozta fel a labdát, tette-vette, elhúzta a védője mellett, majd Trajkovszkihoz játszott, aki 18 méterről gyengén mellélőtt.

47. perc: Folytatódik az előző félidőben látott forgatókönyv. Az olaszok mindenhonnan lőnek, az északmacedónok meg mindenhonnan belelépnek a lövésbe. Most éppen Berardiéba.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: Vége az első félidőnek. Hány helyzet kell az olaszoknak a gólhoz? 0–0

45. perc: Bardi óriási cselekkel indult meg előre, Trajkovszkihoz játszott, aki 23 méterről ellőtte, Donnarumma elvetődve védte a kapu közepébe tartó labdát.

42. perc: A szöglet után Dimitrievszki bokszolta ki a labdát a veszélyzónából.

42. perc: Jön a kilencedik olasz szöglet, Immobile gyenge lövése pattant meg a védőkön. Nem rossz az a korner...

41. perc: Teljesen felborult a pálya, 13 olasz próbálkozásra 0 északmacedón jutott eddig...

39. perc: Csurlinov indult meg középen egy remek kontrával, de lelassult, Florenzi utolérte, és becsúszva szerelte 22 méterre az olasz kaputól.

38. perc: Óriási kavarodás a vendégek tizenhatosán belül. Nem tudtak felszabadítani a piros mezesek, végül Immobile lövésébe belevetődtek a védők. Az olaszok kezezést reklamáltak, de nem volt igazuk.

36. perc: Immobile választotta ismét a távoli lövés lehetőségét, de a Verratitól kapott átadást úgy lőtte el 17 méterről, hogy egy védőről pattant szögletre a labda.

33. perc: Insigne szúrta rá a Kígyó térről, és a kellemetlenül pattogós labdát alig tudta kiütni a jobb alsó elől Dimitrievszki.

30. perc: Mi maradt ki?! Dimitrievszki hajmeresztően lábbal Berardihoz passzolt, akinek csak az üres kapuba kellett volna belőnie 16 méterről, de olyan gyengén gurított, hogy a visszaszaladó kapus megfogta a labdát.

29. perc: Barella szúrta rá 20 méterről jobbal, de méterekkel ment el a labda a jobb kapufa mellett.

25. perc: Nagyon kellemetlenül védekeznek az északmacedónok, Verratti próbált meg átlövéssel javítani az olasz helyzeten, de igen magasan fölé ment a labda.

21. perc: Immobile rúgta el kissé jobbról, de egy védőről lepattant. A szögletre rosszul jött ki az északmacedón kapus, de a védők kisegítették.

19. perc: Átjutottak a vendégek az olasz térfélre. No nem sokáig, de a kicsit is meg kell becsülni.

15. perc: Bal oldalról jöhetett az olasz szöglet, Insigne beadását az oldalvonalon kívülre ütötte Dimitrievszki.

12. perc: Nagyon beszorult az északmacedón csapat, sokszor csak arra rúgják a labdát, amerre állnak.

9. perc: Insigne küldte a labdát Immobile felé a tizenhatoson belülre, de a vendégek védője elfejelte a labdát az olasz gólzsák elől.

3. perc: Insigne jött előre, az ellenfél tizenhatosának előterébe, majd passzolt is, de rosszul, viszont a védőkről lepattanó labda jó lett Emersonnak, aki 17 méterről mellélőtt.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az olaszok kék-fehérben, az északmacedónok tiszta pirosban játszanak.

ELŐZMÉNYEK

„Már megszoktuk, hogy hatalmas teherrel lépünk pályára– nyilatkozta a hivatalos sajtótájékoztatón Marco Verratti, az olasz válogatott középpályása. –Fontos pillanata ez a pályafutásunknak, nem engedhetjük meg, hogy lemaradjunk a világbajnokságról. A blama elkerülésének egyetlen módja, hogy keményen dolgozunk. Biztos vagyok benne, hogy csütörtök este jó meccset játszunk. Ami a portugálokat illeti, szerintem kicsit félnek tőlünk azért, amit elértünk. Sajnálom, hogy a PSG-vel kiestünk a Real Madrid ellen a Bajnokok Ligájából, de most csak a válogatottra összpontosítok, ki akarunk jutni a vébére.”

Roberto Mancini szövetségi kapitány és foghíjas stábja (két meg nem nevezett segítőjének pozitív lett a koronavírustesztje, őket elkülönítették a válogatott többi tagjától) sokat agyalhat azon, Észak-Macedónia ellen kiket vessen be a hátsó sorban. A kapuban Gianluigi Donnarumma helye biztosnak tetszik, de a védelem összetételét nehéz megjósolni, nagyban függ attól, hogy Giorgio Chiellini vállalja-e a játékot – ha igen, Alessandro Bastoni lehet a párja a belső védő posztján, ha viszont nem, Gianluca Mancini, Francesco Acerbi vagy Luiz Felipe kezdhet az Internazionale bekkje mellett. Alighanem Alessandro Florenzi kap szerepet jobb oldali szárnyvédőként a sérült Giovanni Di Lorenzo helyén, míg a bal oldalon Emerson játszhat. Elöl Domenico Berardi játéka valószínűsíthető, a Sassuolo bomba formában lévő szélsője (14-14 gól és gólpassz a Serie A-idényben) jobbszélsőként rohamozhat a januárban keresztszalag-szakadást szenvedő Federico Chiesa helyén.

Olaszország toronymagas esélyese a csütörtöki találkozónak, az előző kilenc vb-selejtezőjén nem talált legyőzőre, ám nem árt megjegyezni, nincs lehengerlő formában, legutóbbi kilenc tétmérkőzéséből csupán kettőt nyert meg a rendes játékidőben.

EURÓPAI VILÁGBAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
ELŐDÖNTŐK
20.45:
Wales–Ausztria, Cardiff
20.45:Svédország–Csehország, Solna
20.45:Portugália–Törökország, Porto– élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik