Címlapsztori: parádés meccset jósol a magyarországi szerb légió

Vágólapra másolva!
2023.10.13. 08:18
A magyar futballban erős a szerb légió jelenléte: játékosok, edzők, menedzserek futballoznak, dolgoznak nálunk, és nyilván nekik sem közömbös, mit hoz a két ország válogatottjának szombati, a Puskás Arénában 20.45-kor kezdődő Európa-bajnoki selejtezője, amely döntően befolyásolhatja a csoportelsőséget.

 

Az utóbbi napokban (érthetően) szinte csak a magyar válogatottról szóltak a hírek, így érdemes megnézni, mi a helyzet a másik oldalon. Idehaza ismert szerb szakemberek és játékosok segítségével próbáltuk meg alaposan megismerni a csoport másik legerősebb együttesét. Mindenki éles és jó meccset vár a telt házas Puskás Arénában – a vendégekben ég a visszavágás vágya a belgrádi vereségért. Nem meglepő módon szóba került Dusan Vlahovics kiesése, a Juventus csatársztárja sérülés miatt nem léphet pályára Budapesten.

Sztefan Drazsics, a Mezőkövesd Zsóry szerb csatára az NB I egyik legkiválóbb légiósa, az előző idényben 14 gólt szerezve a második helyen végzett a góllövőlistán, jelenleg második, hattal.

„Parádés mérkőzésre van kilátás, a szerbek nyilván vissza akarnak vágni a magyaroknak a szeptemberi vereségért   
 – mondta lapunknak a Mezőkövesd 31 éves csatára. –     A magyar válogatott erejét mutatja, hogy Belgrádban egygólos hátrányból hamar fordított, s végül megtartotta előnyét, rendkívül fontos három pontot szerezve. A szombati meccs esélyese Marco Rossi együttese a hazai pálya miatt, a Puskás Arénában telt ház lesz, ez sokat jelenthet, de… Azt remélem, a szerbek nyernek, s azt kívánom, hogy mindkét csapat jusson ki az Európa-bajnokságra, amire nagy esélyt látok. Érvágás Szerbiának, hogy a szakmai stáb nem számíthat a Juventus sztárjára, Dusan Vlahovicsra, de nélküle is sok egyéniség szerepel a keretben.”

Sztefan Drazsics korábban lehetőséget kapott a szerb U20-as válogatottban, akkor együtt játszott a jelenlegi válogatott középpályásával, Filip Djuricsiccsal.

„A mai napig jóban vagyunk, ő jelenleg a Panathinaikoszban futballozik, korábban a Sampdoriában és a Sassuolóban is szerepelt. Nagyon jó játékos, nem véletlenül kapott eddig negyvenegy alkalommal lehetőséget a válogatottban.”


A kövesdi támadó elmondta, bár tervezte, hogy a helyszínen nézi meg a mérkőzést, a családjával hazautazik Szerbiába, és ott követi figyelemmel a szombati csatát.

Szrdjan Blagojevics 2022 szeptember óta dolgozik a Debreceni VSC-nél. Az 50 éves szerb szakvezető számára is izgalmas és érdekes találkozó lesz a szombati Európa-bajnoki selejtező, szerinte a végeredménytől függetlenül mindkét nemzeti csapat kijut az Eb-re.

„Nehéz megmondani, hogy milyen mérkőzésre van kilátás, ám kiegyenlített találkozóra számítok, olyanra, mint amilyen a szeptemberi belgrádi meccs volt – mondta lapunknak Szrdjan Blagojevics, a DVSC vezetőedzője. – Mindkét válogatott futballjában megvannak a markáns és nagyon is jellemző stílusjegyek, az erősségek, úgyhogy érdekes lesz látni, hogy mely tulajdonságok jelentik majd a különbséget szombat este. Véleményem szerint ennek a mérkőzésnek az eredményétől függetlenül Szerbia és Magyarország is kvalifikálja magát a jövő évi németországi Európa-bajnokságra. Szeretek Magyarországon dolgozni, boldog vagyok az országban, szerbként örülnék, ha mindkét csapat ott lenne a kontinenstornán.”

Négy éve már nem dolgozik a magyar futballban Tomiszlav Szivics, de két-két ciklusban irányította a Kecskemétet és a Paksot is, illetve volt a Diósgyőr és a Mezőkövesd vezetőedzője, míg Szerbiában korosztályos válogatottat irányított.

„Nagy meccset várok, mert mindkét félnek sokat számít a találkozó – mondta lapunknak a szabadkai születésű, 57 éves szakember. – Amit korábban mondtam, tartom továbbra is: a szerbek egyénileg jobb játékosok, de csapatként a magyarok jobbak, egységesebbek. Azt gondolom, az esélyek ötven-ötven százalékosak. Mindkét oldalon van egy-egy nagyon fontos hiányzó, a szerbeknél Dusan Vlahovics, a Juventus sztárja, a hazaiaknál pedig Willi Orbán, a védelem vezére. Talán a lipcsei légiós hiánya jelent nagyobb érvágást. Biztos, hogy Vlahovics is nagyon hiányzik Dragan Sztojkovics szövetségi kapitánynak, de Alekszandar Mitrovics remek formában van. Willi Orbánt is lehet pótolni, ám mindenki tudja, milyen sokat számít a jelenléte a pályán. Azt gondolom, a szerbek idegenben is támadnak, jók abban, hogy az ilyen fontos mérkőzéseket idegenben megnyerjék, ilyen hangulatban, a nagy tét tudja motiválni őket.

Biztos, hogy jobbak lesznek, mint a belgrádi mérkőzésen voltak, ott megtanulták a leckét. Nagyon kiegyenlített mérkőzés lesz, tényleg egyenlő esélyekkel. Hogy ilyenkor mi dönthet? Egy-egy hiba döntően befolyásolhatja a mérkőzés kimenetelét, vagyis az a csapat nyer, amelyik kevesebbet hibázik. Van jegyem, de még nem döntöttem el, hogy a televízióban nézem-e a találkozót, vagy autóba ülök, és a helyszínen tekintem meg. Száznyolcvan kilométerre élek Budapesttől, végül is nem olyan nagy távolság, másfél óra alatt meg lehet tenni, úgyhogy lehet, hogy a Puskás Arénában élvezem majd a mérkőzést.”

 

A Belgrádban született korábbi középpályás, Dusan Vasziljevics fiatalon, 22 esztendősen került Magyarországra, ahol a Békéscsaba volt az első csapata. Ezt követően játszott Kaposváron, az Energie Cottbusban, a Slavia Prahában, Újpesten, Székesfehérváron, a Budapest Honvédban és a Budafokban is. Kétszeres magyar bajnoknak és egyszeres kupagyőztesnek mondhatja magát, 2018-ban visszavonult a profi futballtól, ám nem szakadt ki a közegből, manapság játékosügynökként dolgozik.

„Aki nyer, az ott lesz az Európa-bajnokságon – mondta a 41 éves Dusan Vasziljevics. – Hatalmas a tét, a szerb sajtóban is azt lehet olvasni, hogy most igazán fogadkoznak, és a maximumot adják a játékosok, mindent megpróbálnak a győzelem érdekében. Pontosan ismerem a szerb mentalitást, nyerni jönnek Budapestre, de véleményem szerint óvatosak lesznek. Természetesen a helyszínen nézem meg a mérkőzést, kitűnő találkozóra van kilátás, több esélyt adok a magyaroknak, szerintem Marco Rossi együttese most jobban néz ki.”

Dusan Vasziljevics szerint a szerbek képesek „furcsa” mérkőzéseket játszani, és három játékos nevét említette, akikre nagyon figyelni kell: „Elég csak Alekszandar Mitrovics, Szergej Milinkovics-Szavics vagy Dusan Tadics nevét megemlíteni, utóbbi elképesztően jó futballista.”

 

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7– 1 +6 10
2. Szerbia 5 3 1 1 9– 4 +5 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5– 5 0 8
4. Bulgária 5 2 3 3– 8 –5 2
5. Litvánia 5 2 3 4–10 –6 2

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A program

G-CSOPORT
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
Magyarország–Bulgária 3–0
(3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai D. (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1 (1–1)
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)
Belgrád. G: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), W. Orbán (36.)
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Kaunas. G: Paulauskas (71.), Cernych (90+4.), ill. Krsztovics (78.), Szavics (89.)
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Podgorica. G: Szavics (45+1.), Jovetics (90+6.), ill. Borukov (79.)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)
Vilnius. G:
Paulauskas (45.), ill. A. Mitrovics (21., 32., 43.)
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia
Magyarország–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Litvánia–Magyarország
Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik