HARMATH ÁKOS (percről percre)
Judi Ádám (összefoglaló)
2023.06.20 20:40 Frissítve: 2023.06.20 23:34

Bulgáriát másodpercek választották el a csodától, aztán jött Lazovics

A magyar válogatottal azonos Eb-selejtezőcsoportban szereplő Bulgária válogatottja közel állt hozzá, hogy Szerbia ellen meglepetésre megszerezze első győzelmét a sorozatban, hiszen a második félidő elején Kiril Deszpodov góljával előnybe került, ám a vendégek a csereként pályára lépő Darko Lazovics góljával a 96. percben egyenlítve pontot mentettek.

 

A szerb Milinkovics (pirosban) vezette védelem egyszer kapitulált, s ez döntőnek bizonyult (Fotó: MTI)

4. FORDULÓ
G-CSOPORT

Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad,
Huvepharma Arena. Vezette: Pawson (Hussin, Mainwaring – angolok)
BULGÁRIA:
Djulgerov – V. Popov (Galcsev, 87.), Antov, P. Hristov, Gruev – M. Petkov, N. Iliev (Sztefanov, 66.), Kraev, Csocsev (Krasztev, 66.) – Ruszev (Sz. Petrov, 87.), Deszpodov (Delev, 77.). Szövetségi kapitány: Mladen Krsztajics
SZERBIA: V. Milinkovics-Szavics – Milenkovics, Gudelj, Pavlovics – Zsivkovics (Lazovics, 71.), Sz. Lukics (D. Jovanovics, 57.), Makszimovics (M. Grujics, 81.), Kosztics (Mladenovics, 71.) – Tadics, Sz. Milinkovics-Szavics – Joveljics. Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics.
Gólszerző: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT

ÖSSZEFOGLALÓ

Nagyon nem volt mindegy a magyar válogatott számára, hogy a csoport másik mérkőzése, a Bulgária–Szerbia találkozó miképp alakul. A bolgárok nyeretlenül várták az összecsapást, míg a szerbek százszázalékos mérleggel utaztak Razgradba, így a papírforma sima vendéggyőzelmet ígért. Bár éppen a magyar nemzeti együttes mutatta meg többször is az utóbbi időben, hogy a futballban bármikor borulhat az a bizonyos papírforma…

A találkozó első perceiben nem úgy tűnt, hogy Bulgária meglepetést szerez, ugyanis Szerbia gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, és hét perc alatt kétszer is veszélyeztette a hazaiak kapuját. A szerb együttes birtokolta a labdát, irányította a játékot, de a továbbiakban nem tudott helyzetet kidolgozni. Nem úgy Bulgária! Fél óra játék után Georgi Ruszev vezethette egy az egyben Vanja Milinkovics-Szavics kapusra a labdát, ám hatalmas helyzetben még a kaput sem találta el. Az első félidőben nem igazán ment a játék a szerbeknek, habár többször is próbálkoztak kapura lövéssel, nagy gólszerzési kísérletük nem volt, ha pedig Ruszev a 31. percben higgadtabb, a gól nélküli eredmény helyett könnyen hazai vezetéssel vonulhattak volna szünetre a csapatok.

Aztán ami az első félidőben elmaradt, az néhány perccel a fordulás után bekövetkezett: megszerezte a vezetést Bulgária: Kiril Deszpodov, a hazaiak csapatkapitánya lőtt szépen a szerb kapuba! A vezető gól után egyértelmű volt a bolgárok célja: fő a biztos védekezés, és ha van rá lehetőség, néhány ellentámadást végigvinni. Az egyik kontrából le is zárhatta volna a mérkőzést, ám Filip Krasztev nagyszerű ballábas lövése után a labda a lécről pattant ki a mezőnybe.

Szerbia a továbbiakban sem tudott feljebb kapcsolni és nyomást gyakorolni a bolgár kapura, egészen a hosszabbításig, amikor több gólszerzési lehetőségük is adódott a vendégeknek, de ezek rendre kimaradtak. Már nagyon úgy tűnt, hogy a hazaiak megnyerik a találkozót, amikor a 96. percben Darko Lazovics bombagóljával egyenlítettek a szerbek, így megmentették a veretlenségüket a csoportban.

A G-csoportban Montenegró szabadnapos volt, így kedden Podgoricában Csehországgal játszott felkészülési mérkőzést, amelyet a vendégek nyertek meg 4–1-re. A montenegróiak egyetlen találatát a Kisvárda légiósa, Driton Camaj szerezte, amely azt jelenti, hogy ő az első futballista, aki kisvárdai játékosként szerzett gólt felnőtt válogatott mérkőzésen. Bővebben erről és a további felkészülési mérkőzésről itt.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Magyarország–Litvánia 2–0

A G-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Magyarország 3 2 1 5–0 +5 7
2. Szerbia 3 2 1 5–1 +4 7
3. Montenegró 3 1 1 1 1–2 –1 4
4. Bulgária 4 2 2 2–6 –4 2
5. Litvánia 3 1 2 1–5 –4 1

 

2023.12.02 15:14:03

Foci Eb 2024 nemzetisport.hu

A jövő nyári Európa-bajnokságon Svájccal kezdünk, Kölnben, és a skótokkal zárunk, Stuttgartban.

2023.11.22 23:16:37

Foci Eb 2024 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az orosz és a katari vb súlyos kudarc volt.

2023.11.22 23:25:38

Foci Eb 2024 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ugyanakkor nem csupán a múlt, de több szempontból a jelen futballstratégiája is közös a közép-európai együtteseknél. Azt már jó ideje tudjuk, hogy még Ausztriánál is nyugatabbra kell keresni a jelentős mennyiségű tőkét a futballban, így aztán minden válogatotthoz a legértékesebb játékos nemhogy légiós, de egyenesen a top 5 bajnokságból érkezik.

2023.11.19 13:34:17

Foci Eb 2024 nemzetisport.hu

Balogh, Bolla, Nagy Zsolt és Gazdag is bekerült Marco Rossi kezdő tizenegyébe.