Eb 2020: Rossi csapata másfél éve nem kapott ki idegenben!

P. Gy., P. K.P. Gy., P. K.
Vágólapra másolva!
2021.06.23. 08:57
Ma a hátralévő két csoportban is véget érnek a küzdelmek a labdarúgó Európa-bajnokságon. Az E jelű kvartettben a svédek, a magyar érdekeltségű F-négyesben a franciák e nap eredményeitől függetlenül nyolcaddöntősök, hiszen már most több pontjuk van, mint két lezárult csoport harmadik helyezettjének. Izgalmasnak ígérkezik az utolsó kör, hiszen a ma pályára lépő további hat csapat mindegyikének van még esélye a továbbjutásra. A magyar válogatott csak akkor lehet nyolcaddöntős, ha Münchenben legyőzi Németországot.
A portugálok ellen Ilkay Ündogan sérülése miatt a 73. percben beküldött Niklas Sülének,
A magyar válogatott kedden már Münchenben edzett (Fotó: Árvai Károly)
A magyar válogatott kedden már Münchenben edzett (Fotó: Árvai Károly)

A magyar érintettségű F-csoportban a franciák várják a legkedvezőbb pozícióból a záró kört, hiszen a harmadik helynél hátrébb már nem végezhetnek, és 3. helyezettként is biztosan ott lennének a négy legjobb csoportharmadik között.

A magyar válogatott továbbjutásához az kell, hogy nyerjen Németország ellen Münchenben. Ha közben a franciák legyőzik a portugálokat vagy kikapnak tőlük, és a magyar–francia összevetésben jobbak leszünk, akkor a magyar válogatott a 2. helyen jut tovább (Németország lenne a 3., Portugália a 4.). Viszont ha 2. helyen jutnánk tovább, akkor a 16 között Anglia következne Londonban a nyolcaddöntőben. De ha 3. helyen mennénk tovább (ebben az esetben Portugália és Franciaország osztozna az első két helyen és Németország lenne a 4.), akkor jó esély van arra, hogy a hollandokkal játszunk a 16 között Budapesten!

Ha a németek győznek, ők még csoportelsők is lehetnek, ha a portugálok nem kapnak ki a franciáktól (ebben az esetben német, portugál, francia vagy német, francia, portugál lenne az első három sorrendje).

Részletek itt.

F-CSOPORT, 3. FORDULÓ, JÚNIUS 23., 21.00, MÜNCHEN

NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG

Magyarország a csoportküzdelmek első körében 3–0-ra kikapott Portugáliától (11 veretlen meccs után először veszített a válogatottunk), majd ugyancsak Budapesten 1–1-et játszott a világbajnoki címvédő Franciaországgal.

A német válogatott nyitányként 1–0-ra alulmaradt a franciákkal szemben, majd 4–2-re legyőzte a legutóbbi Eb aranyérmesét, Portugáliát. Joachim Löw csapata kilenc év elteltével szerzett Eb-meccsen újra négy gólt, 2012-ben a negyeddöntőben Görögország ellen Gdanskban volt képes hasonló teljesítményre (4–2).

A magyar válogatott idegenben több mint másfél éve veretlen. Legutóbb 2019 novemberében a walesi Eb-selejtezőn kapott ki vendégként, 2–0-ra. Azóta hatszor lépett pályára házon kívül, a mérleg öt győzelem (Törökországban, Bulgáriában, Szerbiában, San Marinóban és Andorrában nyertünk) és egy döntetlen (0–0 Moszkvában, Oroszország ellen, NL-csoportmeccsen).

♦ (Az egyesített, illetve a második világháború előtti) Németországgal szemben kiegyenlített a magyar csapat mérlege, nyolc győzelem, hét döntetlen, nyolc vereség, 47–50-es gólkülönbség. A jogelődnek tekintett Német Szövetségi Köztársaság elleni találkozók mutatóját (3–3–5) is hozzáadva, 11 diadal, 10 iksz és 13 kudarc az összesített egyenleg.

♦ A két válogatott legutóbb öt éve, pár nappal a franciaországi Eb előtt felkészülési meccsen Gelsenkirchenben találkozott. A németek Lang Ádám öngóljával és Thomas Müller találatával 2–0-ra győztek.

♦ A jelenlegi keretből Langon kívül akkor még öten, Fiola Attila, Nagy Ádám, Kleinheisler László, Lovrencsics Gergő, Szalai Ádám jutottak szerephez, valamennyien kezdőként. Lang most a két budapesti Eb-meccsen egyetlen percet sem játszott. A németeknél a maiak közül Manuel Neuer, Antonio Rüdiger, Toni Kroos akkor kezdőként, Emre Can ás Leroy Sané csereként kapott szerepet. Az öt éve gólt szerző Thomas Müller most sérült.

A legutóbbi magyar siker 2004 júniusában jött össze, amikor a portugáliai Eb előtti felkészülési mérkőzésen Kaiserslauternben Torghelle Sándor duplájával 2–0-ra nyert a Lotthar Matthäus irányította válogatottunk.



Tétmeccsen Németországgal legutóbb az 1912-es stockholmi olimpián találkoztunk, és Schlosser Imre mesterhármasával 3:1-re győztünk, az NSZK olimpiai csapatát pedig az 1972-es ötkarikás játékok középdöntőjében 4–1-re vertük meg Münchenben, de az Olimpiai Stadionban. Akkor nálunk majdnem a teljes A-válogatott szerepelt, míg a németeknél Uli Hoennes volt ott az 1972-es Európa-bajnok csapatból, az egyenlítő góljukat pedig a Bayern München későbbi sikeredzője, Ottmar Hitzfeld lőtte. Ha ezt az olimpiai meccset nem vesszük figyelembe, akkor az NSZK ellen az 1954-es, rossz emlékű berni vb-döntő (2:3) a legutóbbi tétre menő összecsapásunk.

A legnagyobb különbségű magyar győzelem két héttel azelőtt, 1954. június 20-án volt az NSZK ellen, amikor Puskásék a svájci világbajnokság bázeli csoportmérkőzésén 8:3-ra nyertek.

Az olasz Atalanta figyelmét is felkeltő védő, Szalai Attila édesapjának, id. Szalai Attilának is volt egy keletnémetek elleni fellépése a válogatottban – felnőttként összesen kétszer szerepelt a címeres mezben – , mégpedig 1987 júliusában Lipcsében, azon a 0–0-ra végződő barátságos meccsen, amelyen utoljára játszottunk a megszűnt Német Demokratikus Köztársasággal. A keletnémetek ellen pozitív a mérlegünk, kilenc siker, négy döntetlen, négy vereség.

♦ A magyar csapatból négyen, Gulácsi Péter (RB Leipzig), a német-magyar kettős állampolgárságú Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Ádám (Mainz) és Sallai Roland (Freiburg) a német Bundesligában játszanak, Kleinheisler László pedig 2016-ban előbb a Werder Bremen, majd a Darmstadt labdarúgója volt.

♦ A franciák elleni szombati mérkőzésen a fejére ütést kapó, ezért kényszerből a 25. percben lecserélt, majd kórházba szállított Szalai Ádámnál az alapos vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak, így a támadó a németekkel esedékes ma esti csoportmérkőzésen remélhetőleg a szakmai stáb rendelkezésére állhat.

Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya az 1996–1997-es idényben játékosként 15 mérkőzésen szerepelt a német Eintracht Frankfurtban.

Thomas Müller térdsérülése miatt nem szerepelhet a mieink ellen, de Ilkay Gündogan és Lukas Klostermann sem edzett a többiekkel. Mats Hummels és Jonas Hofmann sérülése viszont rendbe jött, így ők már ott lehetnek a ma esti találkozón.

A portugálok ellen Ilkay Ündogan sérülése miatt a 73. percben beküldött Niklas Sülének, a Bayern München 25 éves német válogatott védőjének a nagyszülei Magyarországtól vándoroltak ki.

F-CSOPORT, 3. FORDULÓ, JÚNIUS 23., 21.00, BUDAPEST

PORTUGÁLIA–FRANCIAORSZÁG

♦ Az F-csoportban már csak a két meccs után négy ponttal álló francia válogatottnak van esélye arra, hogy a már továbbjutó csapatok közül Olaszországhoz, Belgiumhoz, Hollandiához és Angliához hasonlóan veretlenül fejezze be a csoportkört.

♦ A portugálok az előző körben 1–0-s vezetésről kaptak ki 4–2-re Münchenben, Németországtól. A portugál válogatott egy meccsen négy gólt ezt megelőzően ugyancsak a németektől kapott: a 2014-es vb-n, Brazíliában 4–0-ra győzött a később a világbajnoki címet is elhódító Németország a 37. perctől Pepe kiállítása miatt 10 emberre fogyatkozó Portugália ellen.

♦ Az már az utolsó forduló eredményeitől függetlenül eldőlt, hogy Franciaország továbbjut – úgy, hogy az eddigi két meccsén tulajdonképpen csak egy gólt rúgott, Antoine Griezmann révén a magyar válogatottnak. A németeket Mats Hummels öngóljával győzték le a franciák 1–0-ra. A franciák úgy vezetik két forduló után négy ponttal és két szerzett góllal a csoportot, hogy a mögöttük lévő csapatok közül a németek és a portugálok is több gólt szereztek.

A két csapat örökmérlege meglehetősen nagy francia fölényt mutat. Franciaország két döntetlen és hat vereség mellett 19-szer megverte Portugáliát. A két ország válogatottja legutóbb 2020-ban, a Nemzetek Ligájában csapott össze: Franciaországban 0–0-ra végeztek, Lisszabonban azonban a válogatottban másodszor (és azóta sem) eredményes N'Golo Kanté góljával a franciák nyertek 1–0-ra. Viszont a 2016-os Európa-bajnokság párizsi fináléjában a portugálok győztek 1–0-ra hosszabbításban Éder góljával, aki 2018-ban játszott legutóbb a válogatottban.

A 2016-os Eb-döntőben pályára lépők közül portugál oldalon Rui Patrício, Pepe, José Fonte, Raphäel Guerreiro, William Carvalho, Renato Sanches, a csereként beálló Joao Moutinho és a sérülés miatt korán lecserélt Cristiano Ronaldo most is ott van a keretben. A franciák közül a mostani keretből Hugo Lloris, Moussa Sissoko, Paul Pogba, Olivier Giroud, Antoine Griezmann és Kingsley Coman játszott az öt évvel ezelőtti fináléban.

A franciák a tavaly novemberben, hazai pályán Finnországtól elszenvedett 2–0-s vereség óta nem kaptak ki. Kilenc meccset játszottak azóta, s két 1–1-es döntetlen mellett (Magyarországon kívül Ukrajnával ikszeltek márciusban) hétszer győztek. A mieink elleni meccset megelőzően sorozatban öt mérkőzést nyertek meg úgy a franciák, hogy még gólt sem kaptak, a mieink előtt az ukránoktól kaptak legutóbb gólt a márciusban ugyancsak 1–1-gyel végződő vb-selejtezőn.

♦ A portugáloknál azóta, hogy Joao Cancelo még az első meccs előtt kiesett, mert koronavírusos lett, mindenki egészséges (Cancelót Diogo Dalot pótolta a keretben, aki azonban még nem lépett pályára az Eb-n). A franciáknál a mieink ellen megsérülő Ousmane Dembélé esett ki, aki már el is hagyta a világbajnok csapat keretét.

♦ A mérkőzést a spanyol Antonio Mateu Lahoz vezeti, aki májusban a Chelsea–Manchester City (1–0) BL-döntőt is dirigálta. A szerdai meccsen a BL-győztes Chelsea-ből három francia juthat szerephez. Az alapembernek számító N’Golo Kanté mellett az Eb-n eddig nem szereplő Kurt Zouma és a Karim Benzema visszatérésével a csapatból kiszoruló Olivier Giroud. Utóbbi annak ellenére sem kapott még szerepet, hogy az Eb-selejtezők során hat góllal ő volt a franciák legeredményesebb játékosa, és az Eb előtti utolsó, bolgárok elleni, 3–0-ra megnyert felkészülési mérkőzésen csereként két gólt szerzett. A BL-döntő vesztes csapatából, a Manchester Cityből két portugál játszhat szerdán a franciák ellen: Rúben Dias és Bernardo Silva.

F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália0–3
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország1–0
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország1–1
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország2–4
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 1 1 2–1 +1 4
2. Németország 2 1 1 4–3 +1 3
3. Portugália 2 1 1 5–4 +1 3
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 1–4 –3 1


Az E-csoportot vezető svédek már mindenképpen továbbjutók, hiszen négy pontjukkal nem kerülhetnek a harmadik helynél hátrább, és legalább már két másik csoportharmadikat biztosan megelőznek.

Ha a lengyelek legyőzik a svédeket, a szlovák–spanyol találkozó pedig döntetlenül végződik, hármas pontegyenlőség alakul ki az élen az egyaránt négypontos lengyelek, svédek és szlovákok között, a spanyolok pedig három ikszükkel utolsóként kiesnek.

Mivel ebben az esetben hármas körbeverés lenne, a sorrendet első körben az érintett csapatok egymás elleni eredményei döntenék el, a spanyolokkal szembeni mérkőzések eredményeit pedig nem vennék figyelembe. Legalább kétgólos lengyel siker esetén Robert Lewandowskiék végeznek az első, a szlovákok a második, a svédek a harmadik helyen. Ha 1–0-ra győznek a lengyelek, akkor a svédeké a 3. hely, a szlovákok és a lengyelek között pedig azonos gólkülönbség (2–2) alakul ki. Ebben az esetben Róbert Makék a csoportgyőztesek, mert az első fordulóban 2–1-re megverték Lewandowskiékat. Amennyiben a lengyelek 2–1-re verik meg a svédeket, több szerzett góllal a lengyelek az elsők és a svédek a másodikok, mert 1–0-ra legyőzték északi szomszédainkat. Az ennél nagyobb gólszámú, de egygólos lengyel diadal nekik jelenti az első helyet, a svédeknek a másodikat, a szlovákoknak pedig a harmadikat.

E-CSOPORT, 3. FORDULÓ, JÚNIUS 23., 18.00, SEVILLA

SZLOVÁKIA–SPANYOLORSZÁG


A szlovákok az első körben kissé váratlan, 2–1-es győzelmet arattak a lengyelek felett, majd 1–0-ra kikaptak a svédektől. Ezzel véget ért egy hatmeccses veretlenségi szériájuk, és most három ponttal a második helyről várják a záró kört.

A spanyolok eddig csalódást okoztak, hiszen hazai pályán Sevillában előbb a svédekkel játszottak gól nélküli döntetlent, majd a lengyeleket sem tudták legyűrni (1–1), pedig még tizenegyest is kaptak (amit nem tudtak értékesíteni). Két ponttal a harmadik pozícióból várják a szerda esti találkozót. Egy újabb döntetlennel és semleges gólkülönbséggel ott lehetnek a négy legjobb harmadik között, de a spanyol közvélemény érthetően többet, végre győzelmet vár Luis Enrique csapatától.

♦ A spanyol válogatottal 1996 óta most fordult elő először, hogy egy Eb-n első két meccséből egyet sem tudott megnyerni. Csak az Eb-meccseit tekintve összességében már négyes nyeretlenségi szériában van. Sőt, ha az Eb- és vb-meccseket együtt nézzük, akkor is négyes nyeretlenségi sorozatban vannak a spanyolok a nagy tornákon, ugyanis a 2018-as vb-n sem nyerték meg az utolsó két meccsüket (2–2-t játszottak Marokkóval, majd a nyolcaddöntőben 1–1 után 11-esekkel búcsúztak Oroszországgal szemben).

♦ A két válogatott hatszor játszott egymással, valamennyi tétmeccs volt, a mérleg erősen a spanyolok felé billen: négyszer nyertek a dél-európaiak, egyszer északi szomszédaink, egy találkozó pedig döntetlenre végződött. Spanyol földön mindhárom alkalommal hazai győzelem született (4–1, 5–1, majd 2–0).

Legutóbb 2015 szeptemberében Eb-selejtezőn Oviedóban Jordi Alba találatával és Andrés Iniesta tizenegyesével 2–0-ra nyertek az ibériaiak. Az egyetlen szlovák diadal az odavágón, 2014 októberében jött össze, amikor hazai pályán 2–1-re a szlovákok bizonyultak jobbnak. A góljaikat Juraj Kucka és Miroslav Stoch szerezte, az ellenféltől Paco Alcácer talált be. A ferencvárosi Róbert Mak mindkét mérkőzésen kezdő volt, de egyszer sem játszotta végig a 90 percet.

♦ Mindkét oldalon volt egy koronavírusos labdarúgó, a szlovákoknál a középső védő, Denis Vavro, a spanyoloknál a Barcelona védekező középpályása, a Sergio Ramos távollétében csapatkapitánynak szánt Sergio Busquets. Utóbbinak azóta már van negatív tesztje, így visszatérhetett a kerethez, és a hírek szerint a szlovákok ellen kezdhet is. Stefan Tarkovic, északi szomszédaink szövetségi kapitánya ezen kívül bokasérülése miatt továbbra sem számíthat a középcsatár Ivan Schranz játékára.

A negyedik játékvezető ismét hölgy lesz, a francia Stéphanie Frappart.


E-CSOPORT, 3. FORDULÓ, JÚNIUS 23., 18.00, SZENTPÉTERVÁR

SVÉDORSZÁG–LENGYELORSZÁG


A svédek bemutatkozásként 0–0-t harcoltak ki a spanyolok ellen Sevillában, majd 1–0-ra legyűrték a szlovákokat. Az övék az egyik olyan válogatott (az angol és az olasz mellett), amely ezen az Európa-bajnokságon még nem kapott gólt.

♦ A lengyelek a szlovákoktól elszenvedett 2–1-es vereséggel kezdtek, majd a spanyolokkal szemben döntetlenre mentették a meccset (1–1), így az utolsó helyről vágnak neki a záró fordulónak.

A svéd válogatott az idén eddig hét mérkőzést játszott, és egyedül egy hazai felkészülési meccsen, az örmények találtak be egyszer a kapujába.

♦ A két ország csatájának nagy múltja van a labdarúgásban, hiszen már 26-szor megmérkőztek egymással és jelentős a skandinávok fölénye: 14-szer nyertek a svédek, nyolcszor a lengyelek, négy döntetlen mellett. Az Európa-bajnoki selejtezők során összesen négyszer csaptak össze és minden alkalommal a sárga-kék mezesek diadalmaskodtak.

A legutóbbi találkozójukra 17 éve került sor, akkor a portugáliai Eb előtti felkészülési találkozón Stockholmban 3–1-es svéd siker született.

A lengyelek 30 éve nyeretlenek a svédekkel szemben, a máig utolsó győzelmüket 1991 augusztusában egy gdanski felkészülési meccsen aratták (2–0).

♦ Immár hét mérkőzés óta tart a svédek veretlenségi sorozata (hat győzelem, egy döntetlen, utóbbi az Eb első körében a spanyolok ellen). Legutóbb tavaly novemberben a franciáktól kaptak ki 4–2-re a Nemzetek Ligájában.

♦ A spanyoloknak fejelt góljával Robert Lewandowski lett az első lengyel futballista, aki három Eb-n is betalált. A 2012-es tornán a görögök elleni nyitó meccsen, négy évvel később pedig a portugálok elleni negyeddöntőben volt eredményes. A Bayern München támadója 121 válogatott fellépésen 67 gólt szerzett, mindkettő nemzeti rekord.

♦ A spanyolok ellen pályára küldött Kacper Kozłowski lett a kontinenstornák eddigi legfiatalabb játékosa, a mindössze 17 éves és 246 napos labdarúgó a szintén 17 esztendős, de 349 napos angol Jude Bellingham hat nappal korábbi rekordját adta át a múltnak.

A koronavírusos középpályás, Mattias Svanberg továbbra sem szerepelhet a svédeknél.

E-CSOPORT (SEVILLA, SZENTPÉTERVÁR)
Június 14., hétfő, 18.00
Szentpétervár
Lengyelország–Szlovákia1–2
Június 14., hétfő, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Svédország0–0
Június 18., péntek, 15.00
Szentpétervár
Svédország–Szlovákia1–0
Június 19., szombat, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Lengyelország1–1
Június 23., szerda, 18.00
Sevilla
Szlovákia–Spanyolország
Június 23., szerda, 18.00
Szentpétervár
Svédország–Lengyelország
1. Svédország2111–0+14
2. Szlovákia2112–2 0 3
3. Spanyolország221–1 0 2
4. Lengyelország2112–3–11

A Nemzeti Sportot Münchenből tudósítják: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István, Pietsch Tibor, Tóth Ádám, Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik