Négy portugál gól, mégis magabiztos német siker Münchenben

Vágólapra másolva!
2021.06.19. 17:46
A német válogatott hatgólos meccsen múlta felül (2–4) a címvédő portugálokat a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, az F jelű kvartettben. Portugália a futballtörténelem első olyan európai csapata lett, amely egy világversenyen (Eb, világbajnokság) két öngólt vétett egy meccsen. A mérkőzésen új német hős született: Robin Gosens egy szabályos és egy les miatt meg nem adott gól mellett két találatot készített elő, lecserélése után perceken át skandálta nevét a müncheni aréna közönsége.
A németek kitömték a portugál kaput (Fotók: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A németek kitömték a portugál kaput (Fotók: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 2. FORDULÓ

PORTUGÁLIA–NÉMETORSZÁG 2–4 (1–2)
München, Allianz Aréna, 12 926 néző. Vezette: A. Taylor (angol)
Portugália: Rui Patrício – Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Danilo Pereira, William Carvalho (Rafa Silva, 58.), Bruno Fernandes (Joao Moutinho, 64.) – Bernardo Silva (Renato Sanches, a szünetben), C. Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 83.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Németország: Neuer – Ginter, Hummels (Can, 62.), Rüdiger – Kimmich, Gündogan (Süle, 73.), Kroos, Gosens (Halstenberg, 62.) – Havertz (Goretzka, 73.), Th. Müller – Gnabry (L. Sané, 87.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző
: C. Ronaldo (15.), Diogo Jota (67.), ill. Rúben Dias (35. – öngól), Guerreiro (39. – öngól), Havertz (51.), Gosens (60.)

A MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA KÖVETHETI!

A csoport másik meccsén
Magyarország–Franciaország 1–1 (Fiola 45+2., ill. Griezmann 66.)

A portugálok szempontjából egyszerű volt a képlet: ha nyernek Münchenben, biztos továbbjutók a csoportból. A németek helyzete jóval nehezebb volt: azzal kellett szembenézniük, hogy vereség esetén leginkább csak matematikai esélyük marad a továbbjutásra, s mindenképpen számolgatni kényszerülnek.

A németek mellett szólt, hogy legutóbbi négy világ- és Európa-bajnoki találkozójuk alkalmával legyőzték a portugálokat, sőt, olyan meccs is akadt – 2014-ben a vb-csoportkörben –, amelyen Thomas Müller triplázni tudott.

A tizenháromezres müncheni közönség már a himnuszok alatt bekezdett, és a hevület átragadt a válogatott tagjaira is. Az 5. percben azonban kisebb kóstolót kaphattak a hazaiak abból, amit mi, magyarok Budapesten négy napja már átélhettünk a portugálok ellen. Hiába talált a kapuba Robin Gosens, a partjelző utólag behúzta a lest, a videobíró pedig megerősítette a döntést – Portugália úgy kapta meg az első két gólját ezen az Eb-n, hogy azok közül egy sem maradt érvényes öt másodpercnél tovább.

Továbbra is lendületben maradtak a németek, előbb Kai Havertz lövése nyomán jött ki a labda csúnyán Rui Patrício kapusról, ám Serge Gnabry éles szögből nem tudta megoldani a helyzetet, majd a bal szélen Gosens és Toni Kroos játszott össze veszélyesen, utóbbi tizennégy méterről lőtt is, de a labda útjába vetődő védő óriásit mentett.

Cristiano Ronaldo szerzett vezetést a portugáloknak (Fotó: Árvai Károly)
Cristiano Ronaldo szerzett vezetést a portugáloknak (Fotó: Árvai Károly)

Hiába legendás a német precizitás, ezúttal a portugálok adtak leckét belőle Mülleréknek. A jó 15 percen át csak védekező címvédőnek elég volt egyetlen villanás, hogy megszerezze a vezetést. Egy labdaszerzést követően Bernardo Silva iramodott meg a jobb szélen a saját tizenhatosa előteréből, a német térfél közepéről tökéletesen indította a leshatárról kilépő Diogo Jotát, akinek volt szíve lepasszolni a labdát, így az ajtó-ablak ziccerben érkező, a támadással jó 60 métert sprintelő Cristiano Ronaldo az üresen maradt német kapuba helyezhetett (1–0).

A kapott gól érezhetően megfogta a fehér mezeseket – mind a pályán, mind a lelátón. Az elkövetkező percekben, bár jóval kevesebben foglaltak helyet a széksorok között, inkább a portugál szurkolók hangját lehetett hallani. A pályán a németek mentek előre, de akadozott a gépezet, ráadásul újra és újra óriási területek nyíltak Joachim Löw csapatának védelme mögött, amit egy-egy gyors, veszélyes indítással próbált kihasználni Portugália – sikertelenül.

A 35. perc hozta az újabb fordulatot: Ginter keresztlabdája volt hajszálpontos a tizenhatos bal oldalánál érkező Gosensnek, aki nem állítgatta, kapásból, erőből középre lőtte, ott pedig érkezett a Chelsea színeiben néhány hete a Bajnokok Ligája fináléját eldöntő Kai Havertz, lövése gellert kapott Rúben Diason, így védhetetlenül pattant a kapu bal oldalába a labda (1–1).

Alig négy perccel később pedig már a németeké is volt a vezetés! Thomas Müller beadása elsőre gyengére sikerült, az ismétlés viszont sokkal jobban, Havertz éles szögből még nem találta el a kaput, a portugál védelem viszont teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került. Kimmich élesen visszalőtt labdája után pedig az érkező Serge Gnabry rohanhatott gólt ünnepelni – még akkor is, ha később a visszajátszásokból kiderült, hogy nem is ő, hanem a mellette érkező, menteni igyekvő, Raphaël Guerreiro lábáról került a kapuba a labda (1–2 – újabb öngól).

Manchesteriek csatája Münchenben: Bruno Fernandes és Ilkay Gündogan (Fotó: Árvai Károly)
Manchesteriek csatája Münchenben: Bruno Fernandes és Ilkay Gündogan (Fotó: Árvai Károly)

 

Egy kis stat: a portugálok a két öngóljukkal újabb sporttörténelmi tettet hajtottak végre – bár ettől alighanem eltekintettek volna –, korábban soha egyetlen európai csapattal sem esett meg, hogy világversenyen (Eb, vb) egy meccsen két öngólt is vétsen.

A félidő hajrájában Gnabry lábában maradt a harmadik német gól, Rui Patrício bravúrral avatkozott közbe. A semleges nézők így is dörzsölhették a tenyerüket szünetben: a németek és a portugálok ezt megelőző öt meccsén összesen 17 gól született (3.4-es meccsátlag), és ezúttal is három találatnál jártak már a felek...

A németek a második játékrész elején gyorsan döntésre vitték a dolgot. Az 51. percben Gosens beadása után immár valóban Kai Havertz nevét írták ki az eredményjelzőre gólszerzőként (1–3). Majd a 60. percben Kimmich szintén klasszis mozdulattal emelte középre a labdát a jobb szélről, ahol érkezett Gosens, és két gólpassz (már ha öngólnál írunk ilyet – az UEFA hivatalos oldala mindenesetre megtette), no meg a meccs elején elvett lesgólja után egy szabályos találatot is jegyzett (1–4).

Egy kis stat: címvédővel először esett meg egy Európa-bajnokságon, hogy négy gólt kapjon egy meccsen. Nem mellékesen a portugálokkal 67 Eb- és vb-találkozó alatt összesen negyedszer történt ilyesmi. Legutóbb a már említett, 2014-es vb-csoportmeccsen – szintén a németek ellen.

A negyedik német gól után két perccel már le is cserélték a mérkőzés egyértelmű hősét. Gosens nevét még hosszú-hosszú másodperceken át skandálta a müncheni publikum. A 26 esztendős, német édesanyától és holland édesapától származó labdarúgó az Atalanta profija, felnőttszinten sohasem játszott Németországban, a válogatottat 2020 óta erősíti.

Gosens (20) védekezésben és támadásban is kimagasló teljesítményt nyújtott (Fotó: Árvai Károly)
Gosens (20) védekezésben és támadásban is kimagasló teljesítményt nyújtott (Fotó: Árvai Károly)

A 67. percben Cristiano Ronaldo gólpasszából Diogo Jota szépített még, de ennél több nem volt ezen a délutánon a portugál válogatott játékában. 2–4

A hajrát a németek taktikusan játszva, kontrákra berendezkedve lehozták újabb kapott gól nélkül – igaz, ehhez Renato Sanches 18 méterről eleresztett életerős lövésénél a kapualu segítségére is szükségük volt.

Manuel Neuerék a franciáktól elszenvedett vereség után visszajöttek a „meccsbe”: a záró kör előtt csupán annyi biztos, Franciaország harmadik helynél nem végezhet hátrébb a csoportban. Jövő szerdán Münchenben Németország–Magyarország, Budapesten Franciaország–Portugália meccset rendeznek – a találkozók 21 órakor kezdődnek.

A MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA KÖVETHETI!

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 1 1 2–1 +1 4
2. Németország 2 1 1 4–3 +1 3
3. Portugália 2 1 1 5–4 +1 3
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 1–4 –3 1

 

A KÉT CSAPAT JÁTÉKOSKERETE

PORTUGÁLIA – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK:
12 – Anthony Lopes(Olympique Lyon – Franciaország),1 – Rui Patrício(Wolverhampton – Anglia),22 – Rui Silva(Granada – Spanyolország)
VÉDŐK: 20 – Diogo Dalot(AC Milan – Olaszország),2 – Nélson Semedo(Wolverhampton – Anglia),6 – José Fonte(Lille – Franciaország),3 – Pepe(Porto),4 – Rúben Dias(Manchester City – Anglia),25 – Nuno Mendes(Sporting CP),5 – Raphaël Guerreiro(Borussia Dortmund – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:13 – Danilo Pereira(PSG – Franciaország),26 – Joao Palhinha(Sporting CP),18 – Rúben Neves(Wolverhampton – Anglia),11 – Bruno Fernandes(Manchester United – Anglia),8 – Joao Moutinho(Wolverhampton – Anglia),16 – Renato Sanches(Lille – Franciaország),24 – Sérgio Oliveira(Porto),14 –William Carvalho(Real Betis – Spanyolország)
TÁMADÓK:19 – Pedro Goncalves(Sporting CP),9 – André Silva(Eintracht Frankfurt – Németország),10 – Bernardo Silva(Manchester City – Anglia),7 – Cristiano Ronaldo(Juventus – Olaszország),21 – Diogo Jota(Liverpool – Anglia),17 – Goncalo Guedes(Valencia – Spanyolország),23 – Joao Félix(Atlético Madrid – Spanyolország),15 – Rafa Silva(Benfica)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Fernando Santos

NÉMETORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: 12 – Bernd Leno(Arsenal – Anglia),1 – Manuel Neuer(Bayern München),22 – Kevin Trapp(Eintracht Frankfurt)
VÉDŐK: 4 – Matthias Ginter(Mönchengladbach),20 – Robin Gosens(Atalanta – Olaszország),26 – Christian Günter(Freiburg),3 – Marcel Halstenberg(RB Leipzig),5 – Mats Hummels(Borussia Dortmund),16 – Lukas Klostermann(RB Leipzig),24 – Robin Koch(Leeds United – Anglia),2 – Antonio Rüdiger(Chelsea – Anglia),15 – Niklas Süle(Bayern München)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 23 – Emre Can(Borussia Dortmund),10 – Serge Gnabry(Bayern München),18 – Leon Goretzka(Bayern München),21 – Ilkay Gündogan(Manchester City – Anglia),7 – Kai Havertz(Chelsea – Anglia),13 – Jonas Hofmann(Mönchengladbach),6 – Joshua Kimmich(Bayern München),8 – Toni Kroos(Real Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK: 14 – Jamal Musiala(Bayern München),25 – Thomas Müller(Bayern München),17 – Florian Neuhaus(Mönchengladbach),19 – Leroy Sané(Bayern München),9 – Kevin Volland(Monaco – Franciaország),11 – Timo Werner(Chelsea – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Joachim Löw

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália 0–3
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország 1–0
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország 1–1
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország 2–4
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg) Árvai Károly (fotó).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik