Eb 2020: Mancini és Southgate is elődöntőt bukott, edzőként döntőt nyerhetnek

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.07.11. 14:51
null
Vasárnap este rendezik meg az Olaszország–Anglia Eb-döntőt a Wembley Stadionban (Fotó: Getty Images)
A ma esti londoni Olaszország–Anglia döntőnek nemcsak az a tétje, hogy ki ül fel Európa futballtrónjára, hanem az is, hogy Roberto Mancininek vagy Gareth Southgate-nek szövetségi kapitányként sikerül-e beteljesítenie, amit anno játékosként nem. Közös ugyanis bennük, hogy aktív labdarúgóként eljutottak az Európa-bajnokság elődöntőjébe, ám akkor az jelentette számukra a végállomást. Nem sokkal éjfél előtt az egyikük most eljut a csúcsra, és az is kiderül, hogy az azzurri csapatkapitány, Giorgio Chiellini trófeával a kezében tud-e elbúcsúzni a válogatottól.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ
21.00:
Olaszország–Anglia, London (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

♦ Olaszország úgy jutott be az Európa-bajnokság döntőjébe, hogy mindhárom csoportmeccsét megnyerte, majd a nyolcaddöntőben csak a hosszabbításban tudta 2–1-re legyűrni az osztrákokat. A nyolc között a torna eddigi egyik legjobb mérkőzésén ugyanilyen különbséggel verte meg a világranglistát vezető Belgiumot, majd az elődöntőben 1–1 után a tizenegyespárbajban győzte le Spanyolországot.

♦ Anglia a csoportban nem bírt Skóciával (0–0), előtte egyaránt 1–0-ra verte Horvátországot, utána meg Csehországot. A kieséses szakasz első fordulójában továbbra is hazai pályán, a Wembleyben játszva jobbnak bizonyult Németországnál (2–0), ezután Rómába utazott, ahol 4–0-ra lelépte Ukrajnát, majd Londonba visszatérve az elődöntőben hátrányból felállva a hosszabbításban 2–1-re győzte le Dániát.

Közös tehát a két együttesben, hogy – az olaszok spanyolok elleni, tizenegyespárbajjal záruló küzdelmét iksznek számítva – a kontinenstornán eddig mindketten ötször győztek és egyszer döntetleneztek.

OLASZOK ÉS ANGOLOK A DÖNTŐBEN

Az olasz válogatott eddig háromszor jutott be az Európa-bajnokság döntőjébe, mégis négy finálét játszott már. 1968-ban Rómában – miután az első meccs 120 perc után 1:1-re végződött – a megismételt találkozón 2:0-ra verte meg Jugoszláviát. 2000-ben Rotterdamban másodpercekre volt a győzelemtől, végül a hosszabbításban aranygóllal 2–1-re alulmaradt a franciákkal szemben, 2012-ben Kijevben pedig sima, 4–0-s vereséget szenvedett az akkor címvédő spanyoloktól. Utóbbi volt a legnagyobb különbségű eredmény, amely az Eb-k történetében valaha kialakult a két finalista között.

Anglia még sohasem szerepelt az Eb fináléjában, sorrendben a 13. ország, amelynek sikerült eljutnia az aranyérem sorsát eldöntő mérkőzésig. Világbajnoki döntőt egyszer vívtak az angolok, 1966-ban, amikor a régi Wembleyben hosszabbítás után 4:2-re verték az NSZK-t.

♦ A háromszoros aranyérmes spanyolok és németek, valamint a kétszeres győztes franciák után az olaszoké lehet a negyedik olyan válogatott, amely egynél többször nyer Európa-bajnokságot.

♦ Mind az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate, mind az olaszoké, Roberto Mancini szövetségi kapitányként teljesítheti be azt, ami játékosként anno nem sikerült neki. Southgate játszott az 1996-os,németek elleni londoni elődöntőben, és Anglia éppen az ő elrontott tizenegyesével veszített. Mancini 1988-ban egy félidőt volt a pályán a szovjetekkel szemben 2–0-ra elbukott, a döntőbe jutásért rendezett mérkőzésen.

♦ Eddig összesen 38 olyan labdarúgó volt, aki két Eb-döntőben is játszott, hozzájuk csatlakozhat a két olasz védő, Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini, akik 2012-ben Kijevben is ott voltak a spanyolok elleni, korábban már említett fináléban, igaz, utóbbit az első játékrész közepén sérülés miatt le kellett cserélni. Az olaszoknál egyébként eddig Bonucci és Gianluigi Buffon szerepelt a legtöbb mérkőzésen (17) a kontinenstornákon. A harmadik helyen a válogatottól – de lehet, hogy az aktív labdarúgástól is – búcsúzó Chiellini áll 16 fellépéssel.

♦ A Chelsea-vel idén Bajnokok Ligája-győztes olasz Jorginho lehet a tizedik olyan futballista, aki ugyanabban az évben a klubcsapatával BL-t (korábban BEK-et), a válogatottal pedig Európa-bajnokságot nyer. Eddig ez 1964-ben Luis Suáreznak (Inter és Spanyolország), 1988-ban Hans van Breukelennek, Ronald Koemannak, Berry van Aerle-nek és Gerald Vanenburgnak (valamennyi PSV Eindhoven és Hollandia), 2012-ben Fernando Torresnek és Juan Matának (Chelsea és Spanyolország), valamint 2016-ban Cristiano Ronaldónak és Pepének (Real Madrid és Portugália) sikerült.

Legutóbb a 2000-esdöntőben(Franciaország–Olaszország 2–1)volt példa arra, hogy mindkét csapat gólt tudott szerezni. Azóta az egyik résztvevő rendre gólképtelennek bizonyult, másképpen fogalmazva, amelyik válogatott a finálé első gólját szerezte, az meg is nyerte az Európa-bajnokságot. Mostanáig éppen az olasz válogatottal fordult elő utoljára, hogy vesztesként is eredményes tudott lenni, és az is, hogy előnyből bukta el a döntőt.


OLASZOK ÉS ANGOLOK EGYMÁS ELLEN

♦ Olaszország és Anglia labdarúgó-válogatottja eddig 27-szer találkozott egymással, az örökmérleg némi itáliai fölényt mutat. A squadra azzurra ugyanis tízszer nyert, a szigetországiak nyolcszor, kilenc mérkőzésük pedig döntetlen lett. A gólkülönbséget tekintve viszont az angolok állnak jobban (33–31). Kizárólag a tétmérkőzéseket figyelembe véve meghatározóbb az olaszok fölénye: 5–2–1 a mutató a javukra.

Európa-bajnokságon kétszer csaptak össze, 1980-ban az olaszok házigazdaként Tardelli góljával 1–0-ra diadalmaskodtak, 2012-ben Kijevben pedig a negyeddöntőben 0–0-t követően az itáliaiak 4–2-re nyerték meg a tizenegyespárbajt. Bonucci akkor is játszott, de nem került rá sor a szétlövésben.

Az előző két találkozójuk barátságos meccs volt, és 1–1-re végződött, közülük a legutóbbit 2018 márciusában éppúgy a Wembleyben játszották, mint most, akkor több mint 82 ezer néző előtt. Jamie Vardy az első félidő közepén juttatta előnyhöz az angolokat, Lorenzo Insigne a 87. percben büntetőből egyenlített. Az itáliaiakat azon a meccsen még Luigi Di Biagio irányította beugróként, míga hazaiaknál ugyanúgy Gareth Southgate volt a kapitány.

A máig utolsó tétmérkőzésüket a 2014-es brazíliai vb-n vívták, a manausi csoportmeccset 2–1-re az olaszok nyerték. Azt a találkozót ugyanúgy a holland Björn Kuipers vezette, mint a vasárnapi döntőt.

 

Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: AFP)
Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: AFP)

OLASZORSZÁG

♦ Immár 33 mérkőzés óta tart az itáliaiak veretlenségi rekordja (27 győzelem, hat döntetlen). Legutóbb 2018 szeptemberében, Portugáliától kaptak ki 1–0-ra a Nemzetek Ligájában.

Az olaszok a legutóbbi három Eb-találkozójukon egy gólt kaptak, ennél többet az előző 36 fellépésükön egyszer sem. Legutóbb 2018 júniusában, a franciák elleni barátságos meccsükön (1–3) fordult elő, hogy egynél többször találtak be a hálójukba. Az volt Mancini második meccse kapitányként.

Az olaszok legutóbb 2020 szeptemberében Firenzében, a bosnyákok elleni Nemzetek Ligája-összecsapásonvoltak hátrányban, miután Edin Dzeko betalált nekik. Ez az állapot azonban mindössze tíz percig tartott, mert kiegyenlítettek. A legutóbbi 26 mérkőzésükön ez volt az egyetlen eset, amikor futniuk kellett az eredmény után.

Az azzurrimutatóa tizenegyespárbajokban öt siker és hét kudarc. Érdekesség, hogy a legutóbbi hét szétlövésükben felváltva nyertek és vesztettek. Mivel az elődöntőben így múlták felül a spanyolokat, ha ez a sorminta folytatódna, akkor legközelebb vereségnek kellene következnie...

♦ Az olaszoknál nem várható nagy változás a kezdő tizenegyben az elődöntőhöz képest, olasz médiaforrások szerint Mancini legfeljebb abban gondolkodik, hogy Lorenzo Insigne helyett esetleg Andrea Belottit szerepelteti a hamis kilences pozíciójában.

ANGLIA

♦ Miután az elődöntőben a dán Mikkel Damsgaard szabadrúgásból betalált, először kapott gólt Anglia ezen az Eb-n. Ennek következtében 726 perc után véget ért Jordan Pickford kapus góltalansági szériája, amely öt perccel több, mint Gordon Banks rekordja, még 1966-ból.

Az angol válogatott úgy vág neki a döntőnek, hogy az előző 12 mérkőzéséből 11-et megnyert és csak Skóciával végzett döntetlenre. A legutóbbi 23 meccséből 20-at megnyert és csak hármat bukott el.

♦ Az angolok csapatkapitánya, Harry Kane a dánok ellen berúgott, büntető utáni kipattanóval a 60. fellépésén a 38. gólját lőtte nemzeti színekben, így immár 22 ország ellen tudott eredményes lenni, ez csupán eggyel kevesebb, mint Gary Lineker és Frank Lampard vonatkozó adata.

Anglia mérlege a tizenegyespárbajokban három győzelem és hat vereség. Legutóbb 2019-ben Svájc ellen a Nemzetek Ligája bronzmeccsén vett részt szétlövésben és 6–5-re nyerni tudott.

Az angoloknál mindössze egy kérdés van az összeállításban: Bukayo Saka vagy Jadon Sancho kapjon-e helyet a középpálya jobb oldalán.

Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: AFP)
Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: AFP)

AZ EURO 2020 GÓLSTATISZTIKÁJA

♦ Az Európa-bajnokság eddigi 50 mérkőzésén 140 gól esett, ami 2.8 gólos meccsenkénti átlagot jelent, más megközelítésből a hét hosszabbítást is beszámítva átlagban 33.6 percenként találtak be a csapatok. A legtöbb gól, 30 a második félidő első negyedórájában született, a meccsek első 15 percében ezzel szemben csak 12.

Az olaszok 12 gólt értek el eddig, az angolok tízet. Az itáliaiaknak nem volt fejes góljuk, a szigetországiaknak öt is.

Az azzurrik – lábbal vagy fejjel – összesen 108-szor vették célba a kaput, ebből 30-szor találtak célba, három próbálkozásuk valamelyik kapufán landolt. A „háromoroszlánosok58 kísérletből 25 találták el a kaput, háromszor pedig a kapufát.

♦ A pontos passzok arányában valamivel az angolok jobbak (87.7 százalék, illetve 86.3).

Az olaszok a hat mérkőzés alatt összesen 318 támadást vezettek, az angolok csak 256-ot. A szögletek számában 28–24 az állás az itáliaiak javára.

Gianluigi Donnarummának kilenc védése volt és három gólt kapott a torna során, Jordan Pickford 11-szer hárított és csak egyszer találtak be a hálójába, a Dánia elleni elődöntőben.

Az olaszok 72-szer szabálytalankodtak és hét sárga lapot gyűjtöttek be, ezzel szemben az angolok 58-szor és ötször figyelmeztették őket sárga kártyával. Kiállítás egyik csapatnál sem volt.

Az olaszokat 88-szor faultolták az ellenfelek, az angolokat 70-szer.

A leggyorsabb futósebességet a sérülés miatt kivált olasz hátvédnél, Leonardo Spinazzolánál és a magyar válogatottat erősítő Loic Negónál mérték, 33.8 km/órát, az angolok legsebesebb játékosa Marcus Rashford 33.5 km/órával.

♦ Az Eb-n eddig a spanyol Pedri futotta a legtöbbet, 76.1 km-t (629 játékperc alatt), az olasz Jorginho 72.3 km-rel (585 perc)a második, és az angol Kalvin Philips a harmadik 67.3 km-rel (545 perc).

♦ Az angolok legeredményesebb labdarúgója Harry Kane négy találattal, az olaszoknál két gólnál többet egyetlen játékos sem ért el.

♦ A spanyol Dani Olmo (20) után az olasz Ciro Immobile (17) vette a legtöbbször célba a kaput, az angol Kane 15-ször.

♦ Az Eb teljes mezőnyében az angol Reece James passzolt a legpontosabban (99 százalék), az itáliaiaktól ebben Alessandro Bastoni a legjobb (96 százalék).

♦ A torna legtöbbet szabálytalankodó játékosa a dán Thomas Delaney (15), utána az olasz Giovanni Di Lorenzo következik több játékossal holtversenyben 11-gyel (pedig csak 465 percet töltött a pályán), az angol Kalvin Philips 10-szer faultolt 545 perc alatt.

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT (RÓMA, BAKI)
Június 11., péntek, 21.00
Róma
Törökország–Olaszország 0–3
Június 12., szombat, 15.00
Baki
Wales–Svájc 1–1
Június 16., szerda, 18.00
Baki
Törökország–Wales 0–2
Június 16., szerda, 21.00
Róma
Olaszország–Svájc 3–0
Június 20., vasárnap, 18.00
Baki
Svájc–Törökország 3–1
Június 20., vasárnap, 18.00
Róma
Olaszország–Wales 1–0
AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország 3 3 7–0 +7 9
2. Wales 3 1 1 1 3–2 +1 4
3. Svájc 3 1 1 1 4–5 –1 4
4. Törökország 3 3 1–8 –7 0

D-CSOPORT (LONDON, GLASGOW)
Június 13., vasárnap, 15.00
London
Anglia–Horvátország1–0
Június 14., hétfő, 15.00
Glasgow
Skócia–Csehország0–2
Június 18., péntek, 18.00
Glasgow
Horvátország–Csehország1–1
Június 18., péntek, 21.00
London
Anglia–Skócia0–0
Június 22., kedd, 21.00
Glasgow
Horvátország–Skócia3–1
Június 22., kedd, 21.00
London
Csehország–Anglia0–1
A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Anglia 3 2 1 2–0 +2 7
2. Horvátország 3 1 1 1 4–3 +1 4
3. Csehország 3 1 1 1 3–2 +1 4
4. Skócia 3 1 2 1–5 –4 1
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia 0–4
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria 2–1 – h. u.
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország 0–2
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália 1–0
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország 3–5 – h. u.
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc 3–3 – 11-esekkel: 4–5
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország 2–0
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna 1–2 – h. u.
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
Svájc–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 1–3
Július 2., péntek, 21.00
München
Belgium–Olaszország 1–2
Július 3., szombat, 18.00
Baki
Csehország–Dánia 1–2
Július 3., szombat, 21.00
Róma
Ukrajna–Anglia 0–4
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
Olaszország–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 4–2
Július 7., szerda, 21.00
London
Anglia–Dánia 2–1 – h. u.
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
Olaszország–Anglia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik