Eb 2020: jönnek a finnek, akik megmutatták, a franciák is verhetők

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.06.12. 08:47
Mától teljes gőzzel dübörög a labdarúgó Európa-bajnokság, hiszen három mérkőzéssel folytatódnak a küzdelmek. Kora délután az  A-csoportban az Eb-részvételét a mieink elleni sikerrel bebiztosító Wales Azerbajdzsánban az idén még százszázalékos Svájccal mérkőzik meg, a folytatásban a B-csoportban a dánok Koppenhágában északi derbit vívnak az újonc finnekkel. Zárásként a szentpétervári éjszakában az oroszok történetük során először leckéztethetik meg a világranglistát vezető, de a legidősebb kerettel és benne egy 100 millió euró értékű játékossal érkező belgákat.  

A fehérben játszó finnek tavaly novemberben a Stade de France-ban győztek 2–0-ra a franciák ellen (Fotó: AFP)
A fehérben játszó finnek tavaly novemberben a Stade de France-ban győztek 2–0-ra a franciák ellen (Fotó: AFP)
A fehérben játszó finnek tavaly novemberben a Stade de France-ban győztek 2–0-ra a franciák ellen (Fotó: AFP)
A fehérben játszó finnek tavaly novemberben a Stade de France-ban győztek 2–0-ra a franciák ellen (Fotó: AFP)
A fehérben játszó finnek tavaly novemberben a Stade de France-ban győztek 2–0-ra a franciák ellen (Fotó: AFP)

A-CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 12., 15.00, BAKI

WALES–SVÁJC

A 2016-os Eb-n mindkét válogatott továbbjutott a csoportjából, Svájc elbukott a nyolcaddöntőben, Wales viszont az elődöntőig menetelt, a későbbi győztes Portugália állította meg.

WALESIEK ÉS A SVÁJCIAK EGYMÁS ELLEN

♦ Bár Wales az előző találkozójukon győzött Svájc ellen, az eddigi hét összecsapásukból csak kettőt tudott megnyerni, a többi ötöt elvesztette. Legutóbb a 2012-es Eb selejtezőjében meccseltek egymással, mindkétszer az éppen házigazda húzta be a három pontot. 2010 októberében az Ottmar Hitzfeld irányította helvétek úgy nyertek Bázelben 4–1-re, hogy Valentin Stocker kétszer is betalált, míg a szigetországiak egyenlítő gólja Gareth Bale nevéhez fűződött. Egy évvel később a swansea-i visszavágón (2–0) Aaron Ramsey értékesített büntetője után a második walesi gólt a Real Madrid korábbi sztárja szerezte.

♦ Ez a 2011-es volt a walesiek második diadala a svájciak ellen azután, hogy először 1951 májusában a wrexhami barátságos meccsen 3:2-re verték őket.

♦ A két ország még nem említett többi négy egymás elleni mérkőzését Svájc nyerte, a 2000-es Eb selejtezőjében mindkét találkozón 2–0-ra, akkor azonban végül egyik válogatott sem jutott be a 16-os döntőbe.

Robert Page, a walesiek megbízott szakvezetője játékosként végig a pályán volt az 1999 októberében Wrexhamben rendezett mérkőzésen, amely 2–0-s svájci győzelemmel végződött.

WALES

♦ Wales a 17. a FIFA világranglistáján, a 26-es keretéből csak öten játszanak hazai földön, a játékosok összértéke 176,75 millió euró, az átlagéletkor 25.6 év. A két legértékesebb labdarúgó Gareth Bale és Daniel Jones egyaránt 18 millió eurós becsült értékkel. Így múlik el a világ dicsősége, Bale-t az öt évvel ezelőtti Eb-n még 90 milliósra taksálta a Transfermarkt, igaz, az előző két évben sem a Real Madridban, sem legutóbb a Tottenhamben nem számított alapembernek, és jövő hónapban betölti a 32. életévét.

Walesnek a 2016-os bemutatkozás után ez a második Európa-bajnokság, amelyre ki tudott jutni. Éppen a magyar válogatott elleni 2–0-s cardiffi sikerével biztosította a helyét a 24-es mezőnyben.

♦ Öt évvel ezelőtt a Chris Coleman szövetségi kapitány által edzett csapat Anglia, Szlovákia és Oroszország előtt kvalifikálta magát a csoportjában, mielőtt Észak-Írországot (1–0) és Belgiumot (3–1) legyőzve bejutott az elődöntőbe. Ott azonban Portugália túl erős ellenfélnek bizonyult: a későbbi bajnok Cristiano Ronaldóék 2–0-ra nyertek.

♦ A walesi válogatott először 63 éve kvalifikálta magát egy nagy tornára: az 1958-os világbajnokságon a negyeddöntőig jutott, ahol a későbbi győztes Brazília győzte le 1:0-ra.

A WALESIEK ÉS A TÖRÖKÖK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Május 30., vasárnap, St. Gallen:Svájc–Egyesült Államok 2–1 (Ricardo Rodríguez, Zuber)
Június 2., szerda, Nizza: Franciaország–Wales 3–0
Június 3., csütörtök,
St. Gallen: SvájcLiechtenstein 7–0 (Gavranovic 3, Fassnacht 2., öngól, Edimilson Fernandes)
Június 5., szombat, Cardiff: Wales–Albánia 0–0

A mostani selejtező sorozatot rosszul kezdte az akkor még Ryan Giggs által irányított csapat, hiszen az első három mérkőzéséből kettőt elveszített, az egyiket éppen Budapesten (0–1). Az ezt követő öt találkozón azonban veretlen maradt a walesi gárda – 3 győzelem, 2 döntetlen – és Horvátország mögött az E csoport második helyén végzett. Záró hazai mérkőzésén Aaron Ramsey duplájával 2–0-s győzelmet aratott Marco Rossi válogatottja ellen.

♦ A walesieknek nem volt egy kiemelkedő góllövőjük a selejtező során, a már említett Ramseyn kívül Gareth Bale és Kieffer Moore is két találatot jegyzett.

♦ A walesi válogatottat 2020 novembere óta megbízottként a korábbi pályaedző, Robert Page irányítja, miután akkor nyilvánosságra került, hogy a szövetségi kapitány, Ryan Giggs bántalmazta a barátnőjét, és emiatt 2021 áprilisában vádat is emeltek ellene. Robert Page mérlege 4 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség (1–3 Belgiumban vb-selejtezőn, majd 0–3 Franciaországban felkészülési meccsen).

♦ Wales eddig négyszer játszott Bakiban, mindig Azerbajdzsán ellen, a mérlege 3 győzelem, 1 döntetlen. Legutóbb, 2019. november 16-án Eb-selejtezőn – már az Olimpiai Stadionban – Kieffer Moore és Harry Wilson góljával 2–0-ra nyerni tudott. Ez volt az első fellépése az Eb azeri helyszínén.

Robert Page játékosként kétszer szerepelt Bakiban: a 2002. novemberi Eb-selejtezőn egy 2–0-s győzelem, majd 2004 szeptemberében egy 1–1-es döntetlen részese volt.

SVÁJC

♦ Svájc a 13. a FIFA világranglistáján, a Transfermarkt szerint a 26-os keretéből csak négyen nem légiósok, a keret összértéke 283.5 millió euró, az átlagéletkor 27 év. A két legértékesebb játékosa a Mönchengladbach 24 éves védekező középpályása, Denis Zakaria, valamint a Dortmund 25 esztendős középhátvédje, Manuel Akanji (30-30 millió euró).

Svájc ötödször szerepel az Eb-n, 1996-ban, 2004-ben, és 2008-ban – társrendezőként – csoportjában az utolsó lett és nem jutott tovább. 2016-ban a házigazda Franciaország mögött másodikként végzett, majd a nyolcaddöntőben 1–1 után a büntetőpárbajban 5–4-re maradt alul Lengyelországgal szemben.

♦ A svájciak eddigi Eb-döntős mérlege 2 győzelem, 5 döntetlen és 6 vereség. 2016-ban egyszer nyertek, Albánia ellen Fabian Schär góljával, de úgy, hogy Lorik Cana kiállítása miatt a 37. perctől emberelőnyben játszottak.

Svájc sorozatban a negyedik alkalommal jutott ki nagy nemzetközi tornára, hiszen a 2014-es, majd a 2018-as világbajnokságra is kvalifikálta magát, és mindkétszer bekerült a legjobb 16 közé.

♦ A svájciak úgy biztosították a helyüket a mostani Eb-n, hogy a D-csoport első helyén végeztek, nyolc selejtezőjükön 17 pontot szerezve. A legutóbbi öt kvalifikációs meccsükből négyet megnyertek – 13–2-es gólkülönbséggel –, háromszor gólt sem kaptak.

♦ A kvalifikációban a legeredményesebb gólszerzőjük három találattal Cédric Itten volt, pedig újoncként csak az utolsó két selejtezőn kapott játéklehetőséget. Az Eb-re viszont nem nevezte be őt Vladimir Petkovic, a bosnyák származású, kettős állampolgárságú szövetségi kapitány, aki különben az A-csoport legrégebben hivatalban lévő szakvezetője. 2014 augusztusától látja el a tisztséget.

♦ A helvétek a legutóbbi 14 Eb-meccsükön a rendes játékidőben csak egyszer szenvedtek vereséget, 2019 októberében Dániában (0–1), emellett 8-szor győztek és 5-ször ikszeltek (beleértve a lengyelek elleni 2016-os, tizenegyespárbajjal elvesztett nyolcaddöntőt is).

♦ Svájc 2019-ben az előkelő negyedik helyen végzett a Nemzetek Ligája első kiírásában. Az elődöntőben 3–1-re kikapott a négyes döntő házigazdájától, a későbbi győztes Portugáliától, majd a bronzmeccsen a tizenegyespárbajban 6–5-re maradt alul az angolokkal szemben, miután a 120 percnyi játék nem hozott gólt.

♦ A helvét válogatott idén még százszázalékos, öt meccsből ötöt nyert, közte két vb-selejtezőt (Bulgáriát idegenben verte meg 3–1-re, majd Litvániát hazai pályán 1–0-ra).

♦ Ez lesz a svájciak második meccse Bakiban; 1996. augusztus 31-én 1–0-ra kaptak ki Azerbajdzsántól az 1998-as vb első selejtezőjén.

♦ A középpályás Djibril Sow bokasérüléssel küzdött, de végül felépült az Eb-re.

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT (RÓMA, BAKI)
Június 11., péntek, 21.00
Róma
Törökország–Olaszország0–3
Június 12., szombat, 15.00
Baki
Wales–Svájc

A WALESI KERET
KAPUSOK: Wayne Hennessey (Crystal Palace – Anglia), Danny Ward (Leicester City – Anglia), Adam Davies (Stoke City – Anglia)
VÉDŐK: Chris Gunter
(Charlton Athletic – Anglia), Ben Davies (Tottenham – Anglia), Connor Roberts (Swansea City – Anglia), Ethan Ampadu (Chelsea – Anglia), Chris Mepham (AFC Bournemouth – Anglia), Joe Rodon (Tottenham – Anglia), Tom Lockyer (Luton Town – Anglia), Neco Williams (Liverpool – Anglia), Rhys Norrington-Davies (Sheffield United – Anglia), Ben Cabango (Swansea City – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Aaron Ramsey
(Juventus – Olaszország), Joe Allen (Stoke City – Anglia), Jonny Williams (Cardiff City), Harry Wilson (Liverpool – Anglia), Daniel James (Manchester United – Anglia), David Brooks (AFC Bournemouth – Anglia), Joe Morrell (Luton Town – Anglia), Matt Smith (Manchester City – Anglia), Dylan Levitt (Manchester United – Anglia), Rubin Colwill (Cardiff City)
TÁMADÓK: Gareth Bale
(Real Madrid – Spanyolország), Kieffer Moore (Cardiff City), Tyler Roberts (Leeds United – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Robert Page

A SVÁJCI KERET
KAPUSOK: Yann Sommer (Mönchengladach – Németország), Yvon Mvogo (PSV Eindhoven – Hollandia), Jonas Omlin (Montpellier – Franciaország)
VÉDŐK: Ricardo Rodríguez (Torino – Olaszország), Fabian Schär (Newcastle United – Anglia), Manuel Akanji (Borussia Dortmund – Németország), Nico Elvedi (Mönchengladbach – Németország), Silvan Widmer (Basel), Loris Benito (Bordeaux – Franciaország), Kevin Mbabu (Wolfsburg – Németország), Eray Cömert (Basel), Becir Omeragic (FC Zürich), Jordan Lotomba (Nice – Franciaország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Granit Xhaka (Arsenal – Anglia), Xherdan Shaqiri (Liverpool – Anglia), Steven Zuber (EintrachtFrankfurt – Németország), Denis Zakaria (Mönchengladbach – Németország), Remo Freuler (Atalanta – Olaszország), Edimilson Fernandes (Mainz – Németország), Djibril Sow (Eintracht Frankfurt – Németország)
TÁMADÓK: Haris Seferovic (Benfica – Portugália), Admir Mehmedi (Wolfsburg – Németország), Breel Embolo (Mönchengladbach – Németország), Mario Gavranovic (Dinamo Zagreb – Horvátország), Ruben Vargas (Augsburg – Németország), Christian Fassnacht (Young Boys)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Vladimir Petkovic

B-CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 12., 18.00, KOPPENHÁGA

DÁNIA–FINNORSZÁG


Miközben a B csoport nyitó meccsén a házigazda Dánia már a kilencedik Eb-szereplését kezdi meg, addig Finnország most debütál a kontinensbajnokság nagydöntőjében.

DÁNOK ÉS FINNEK EGYMÁS ELLEN

♦ 1925 óta ez lesz a 60. összecsapásuk, a dánok 38-szor, a finnek 11-szer nyertek, 10 találkozó pedig döntetlenül végződött.

♦ Az 1966 óta lejátszott 22 mérkőzésen a dánok – hat döntetlen mellett – csak egyszer szenvedtek vereséget a másik északi válogatottól. 2000 februárjában a spanyol üdülőterületen, La Mangában rendezett felkészülési meccsen 2–1-re győztek a finnek, akiknél Vesa-Pekka Vasara duplázott.

♦ Az utóbbi közel fél évszázadban mindig szoros mérkőzést vívtak egymással, legutóbb 1975 júniusában Koppenhágában fordult elő, hogy egy gólnál nagyobb különbség alakult ki a végére a két csapat között. A dánok akkor is csak úgy nyertek 2–0-ra, hogy a finn Erkki Vihtilä a 85. percben öngólt vétett.

Tétmeccseken legutóbb az 1988-as Európa-bajnokság selejtezőjében találkoztak, akkor mindkét találkozón 1–0-ra nyertek a dánok. A hazai pályán Jens Jörn Bertelsen, idegenben Jan Mölby talált be.

♦ Az elmúlt közel egy évtizedben elkerülték egymást, legutóbb 2011. november 15-én Esbjergben úgy diadalmaskodtak a dánok, hogy az orosz származású finn Aleksei Eremenko vezető gólja után a második játékrészben Daniel Agger és Nicklas Bendtner révén két perc alatt fordítottak.

Dániában mindössze kétszer tudtak nyerni a finnek, 1931-ben 3:2-re, 1949-ben pedig 2:0-ra. A dánok hazai mérlege azóta Koppenhágában 18 diadal és 3 iksz.

♦ A finnek koppenhágai mutatója 2 siker, 3 döntetlen és 22 vereség. A legutóbbi látogatásuk alkalmával egy 1–1-es barátságos döntetlent játszottak 2003 augusztusában. Jesper Grönkjaer góljával a 42. percben szereztek vezetést a hazaiak, a finnektől Aki Riihilahti két perccel a vége előtt egyenlített. Ez csak a második találkozásuk volt a koppenhágai Parken Stadionban az 1994-es meccsük óta, amelyet Brian Laudrup és Morten Wieghorst góljával 2–1-re nyertek a dánok.

DÁNIA

A dán válogatott 10. a világranglistán, a keretéből 22-en légiósok és csak négyen futballoznak otthon, a játékosok összértéke 310.7 millió euró, az átlagéletkor 27.8 év. A legértékesebb labdarúgója a 40 millió euróra taksált Christian Eriksen.

♦ Dániának ez a kilencedik fellépése az Európa-bajnokságon, de csak a második az elmúlt négy kiírásban. 2012-ben Németország és Portugália mögött három ponttal a harmadik helyen végzett a csoportban és kiesett.

♦ A dánok az Euro 2016 rájátszásában a szomszédos svédekkel kerültek szembe és 4–3-ra alulmaradtak a párharcban (1–2 idegenben, majd 2–2 otthon).

♦ Dánia az Eb-k történetében eddig háromszor jutott be a legjobb négy közé. 1992-ben megnyerte a tornát, 1984-ben elődöntős volt, 1964-ben a negyedik helyen végzett. A kieséses szakaszban legutóbb 2004-ben szerepelt, amikor a negyeddöntőben 3–0-ra kikapott Csehországtól.

♦ A dánok a legutóbbi négy Eb-döntős meccsükből hármat elveszítettek, és az előző tízből csak kettőt tudtak megnyerni – 2 döntetlen és 6 vereség mellett.

♦ Az Euro 2020 selejtezőjében Dánia úgy végzett Svájc mögött a második helyen a D csoportban, hogy a nyolc meccsen egyszer sem talált legyőzőre (4 diadal, 4 iksz). Az írek elleni idegenbeli 1–1-es döntetlennel biztosította helyét a 24-es mezőnyben. A kvalifikációban veretlenül maradt öt válogatott – belga, dán, olasz, spanyol és ukrán – közül az egyetlen, amelyik nem lett csoportgyőztes ebben a sorozatban.

A DÁNOK ÉS A FINNEK FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
Május 29., szombat, Stockholm: Svédország–Finnország 2–0
Június 2., szerda,
Innsbruck (Ausztria): Németország–Dánia 1–1 (Poulsen)
Június 4., péntek,
Helsinki: Finnország–Észtország 0–1
Június 6., vasárnap, Koppenhága: Dánia–Bosznia-Hercegovina 2–0 (Braithwaite, Cornelius)

♦ A selejtező során a csapat legtöbb gólját a 108-szoros válogatott Christian Eriksen szerezte. A világ legjobb támadó középpályásai között emlegetett 29 éves futballista ötször talált be a csoportellenfeleknek.

♦ Miután az Eb-t elhalasztották, 2020 augusztusától a sikeres kvalifikációt levezénylő Age Hareidét Kasper Hjulmand váltotta a szövetségi kapitányi poszton. A Nordsjaelland korábbi edzőjének eredetileg csak a kontinensbajnokság után kellett volna átvennie Hareide csapatát.

Idén eddig remekel a dán válogatott, hiszen a vb-selejtezőkön még százszázalékos (2–0-s siker Izraelben, 4–0-s Ausztriában, közte otthon egy 8–0-s diadal Moldova ellen). Figyelemre méltó, hogy a felkészülés során 1–1-re végzett Németországban, zárásként pedig Boszniát verte meg 2–0-ra a Bröndby stadionjában.

♦ Dánia mérlege Koppenhágában 139 győzelem, 60 döntetlen és 70 vereség, ezen belül a Parken Stadionban 61–25–18. Az előző 11 ottani meccséből csak egyet veszített el – 6 diadal és 4 vereség mellett. Legutóbb 2020. szeptember 5-én Belgiumtól kapott ki 1–0-ra a Nemzetek Ligájában.

♦ A dánoknál a Kasper Schmeichel mögött tartaléknak számító vett kapus, a Schalkében védő Frederik Rönnow szerepel a sérültlistán.

FINNORSZÁG

♦ A finn válogatott 54. a FIFA világranglistáján, a keretéből csupán a HJK védője, Daniel O'Shaughnessy játszik otthon, a többiek légiósok, köztük az MTK-ban szereplő hátvéd, Nikolai Alho. Az átlagéletkor kereken 28 év, a keret összértéke 44,6 millió euró, a legértékesebb labdarúgó a csatár, Teemu Pukki (7 millió euró).

♦ Finnország – Észak-Macedóniához hasonlóan – most debütál az Európa-bajnokságon. Mivel vb-n még sohasem szerepelt, ez lesz az első nagy tornája. A legközelebb a 2008-as torna előtt volt a kijutáshoz, ám a záró selejtezőn Portóban nem tudta legyőzni a házigazdákat (0–0), így lemaradt az eseményről.

♦ Az Eb-k történetében finn a 34. nemzet, amelynek sikerült kvalifikálnia magát.

♦ Markku Kanerva együttese a mostani Eb tíz selejtezőből hatot nyert meg – négy vereség mellett –, és ezzel Olaszország mögött a J-csoport második helyén végzett.

♦ A Nemzetek Ligáját is beleértve a finnek éppen a mieink ellen kezdték el az Euro 2020 több mint kétéves kvalifikációs sorozatát, hiszen 2018. szeptember 8-án a tamperei NL-találkozón Pukki góljával 1–0-ra győzték le a magyar válogatottat, amelynek a kispadján akkor debütált Marco Rossi.

♦ A Norwich City csatára, Teemu Pukki Finnország 16 góljából tízet szerzett a kvalifikáció során, és ezen kívül egy gólpasszt is adott. Így összességében az északiak találatainak 68.75 százalékában volt része.

Idén még nem érezhették a győzelem ízét a finnek, hiszen 2 döntetlen mellett – a bosnyákok ellen otthon 2–2, majd Ukrajnában 1–1, mindkettő vb-selejtezőn – 3-szor alulmaradtak. A svájci 2–3 vb-meccsen még úgy-ahogy elmegy, talán az Eb-felkészülés során a svédországi 0–2 is, de a legutóbb az észtek elleni hazai 0–1 már egyáltalán nem. A nyeretlenségi szériájuk így már hat mérkőzés óta tart, legutóbb tavaly novemberben a bulgáriai NL-találkozón sikerült 2–1-re győznie Markku Kanerva alakulatának, amely néhány nappal korábban, ugyancsak 2020 novemberében nagy meglepetésre a világbajnok franciákat is legyőzték, méghozzá idegenben, felkészülési meccsen 2–0-ra. A 2018-as vb óta az volt a franciák harmadik veresége (a hollandoktól és a törököktől kaptak ki korábban), viszont otthon az első.

DÁN KERET
KAPUSOK: Kasper Schmeichel
(Leicester City – Anglia), Frederik Rönnow (Schalke – Németország), Jonas Lössl (Midtjylland)
VÉDŐK: Simon Kjaer (Milan – Olaszország), Andreas Christensen (Chelsea – Anglia), Jannik Vestergaard (Southampton – Anglia), Joakim Maehle (Atalanta – Olaszország), Jens Stryger Larsen (Udinese – Olaszország), Joachim Andersen (Fulham – Anglia), Daniel Wass (Valencia – Spanyolország), Mathias Jörgensen „Zanka”(FC Köbenhavn), Nicolai Boilesen (FC Köbenhavn)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Christian Eriksen (Internazionale – Olaszország), Thomas Delaney (Borussia Dortmund – Németország), Pierre-Emile Höjbjerg (Tottenham – Anglia), Christian Nörgaard (Brentford – Anglia), Mathias Jensen (Brentford – Anglia), Anders Christiansen (Malmö – Svédország), Jonas Wind (FC Köbenhavn)
TÁMADÓK:Yussuf Poulsen (RB Leipzig – Németország), Martin Braithwaite (Barcelona – Spanyolország), Andreas Cornelius (Parma – Olaszország), Kasper Dolberg (Nice – Franciaország), Andreas SkovOlsen (Bologna – Olaszország), Robert Skov (Hoffenheim – Németország), Mikkel Damsgaard (Sampdoria – Olaszország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Kasper Hjulmand

FINN KERET
KAPUSOK: Lukás Hrádecky (Bayer Leverkusen – Németország), Jesse Joronen (Brescia – Olaszország), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers – Anglia)
VÉDŐK: Paulus Arajuuri (Pafosz – Ciprus), Jere Uronen (Genk – Belgium), Thomas Lam (PEC Zwolle – Hollandia),Sauli Väisänen (Chievo – Olaszország), Nico Hämäläinen (Queens Park Rangers – Anglia) Nikolai Alho (MTK BUDAPEST), Daniel O'Shaughnessy (HJK), Leo Väisänen (Elfsborg – Svédország), Jukka Raitala (Minnesota United – Egyesült Államok), Robert Ivanov (Warta Poznan – Lengyelország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Tim Sparv (Lárisza – Görögország), Rasmus Schüller (Djurgarden – Svédország), Glen Kamara (Rangers – Skócia), Pyry Soiri (Esbjerg – Dánia), Joni Kauko (Esbjerg – Dánia), Fredrik Jensen (Augsburg – Németország), Onni Valakari (Pafosz – Ciprus), Robin Lod (Minnesota United – Egyesült Államok), Robert Taylor (Brann – Norvégia)
TÁMADÓK: Teemu Pukki
(Norwich City – Anglia), Joel Pohjanpalo (Union Berlin – Németország), Lassi Lappalainen (CF Montréal – Kanada), Marcus Forss (Brentford – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Markku Kanerva

B CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 12., 21.00, SZENTPÉTERVÁR

BELGIUM–OROSZORSZÁG

BELGÁK ÉS OROSZOK EGYMÁS ELLEN

♦ Eddig hétszer találkoztak, a belgák ötször nyertek – négyszer tétmeccsen –, a két döntetlen felkészülési meccsen született.

Belgium most visszatér abba a szentpétervári stadionba, ahol 2019. november 16-án az utolsó előtti Eb-selejtezőjén 4–1-re nyert Oroszország ellen. Miután Thorgan Hazard megnyitotta a gólok sorát, testvére, Eden még az első félidőben további kettőt tett hozzá, majd Romelu Lukaku 18 perccel a lefújás előtt volt eredményes, aki így hét góllal zárta a selejtező sorozatot. Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország hazai tétmérkőzésén négy gólt kapott. Georgij Dzsikija, a Szpartak Moszkva védőjének szépítő találata – válogatott színekben ez volt az első neki – csak késői vigaszt nyújtott a házigazdáknak.

A BELGÁK ÉS AZ OROSZOK FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI

Június 1. kedd, Wroclaw: Lengyelország–Oroszország 1–1(Karavajev)
Június 3., csütörtök, Brüsszel: Belgium–Görögország 1–1 (T. Hazard)
Június 5., szombat,
Moszkva: OroszországBulgária 1–0 (Szobolev)
Cornelius)
Június 6., vasárnap, Brüsszel, Belgium–Horvátország 1–0 (Lukaku)

♦ A Roberto Martínez szövetségi kapitány vezette belgák az Euro 2020 kvalifikáció nyitányán, 2019. március 21-én Brüsszelben 3–1-re verték az oroszokat. Az első negyedóra végén Youri Tielemans gólját Gyenyisz Cserisev két percen belül egalizálta, a meccset Eden Hazard ekkor is duplázott, elsőre tizenegyesből talált be. A vendégek tíz emberrel fejezték be a meccset, miután Alekszandr Golovin a 90. percben begyűjtötte a második sárga lapját.

A vb-k csoportkörében kétszer csaptak össze, mindkétszer a belgák diadalmaskodtak, először a 2002-es világbajnokságon Japánban Marc Wilmots mindent eldöntő góljával 3–2-re nyertek. Tizenkét évvel később, Rio de Janeiróban Wilmots már szövetségi kapitány volt, és az általa irányított csapat Divock Origi első válogatottbeli góljával 1–0-ra győzte le Fabio Capello orosz válogatottját.

♦ A barátságos mérkőzések közül a 2017. március 28-án Szocsiban rendezett 3–3-as találkozón a belgák részéről Christian Benteke kétszer is betalált, míg 2010. november 17-én Voronyezsben Romelu Lukaku első két válogatottbeli góljával győztek 2–0-ra a flamandok.

A belga–szovjet párharcból viszont négyet a keletiek nyertek meg – közte az 1970-es vb-csoportmeccset 4–1-re, az 1982-es világbajnokság középdöntőjében rendezett találkozót 1–0-ra –, és csak egyet a nyugat-európaiak. Ez utóbbi volt a legemlékezetesebb találkozásuk, amikor az 1986-os mexikói vb-n a nyolcaddöntőben úgy győztek a belgák hosszabbítás után 4–3-ra, hogy előtte a rendes játékidőben kétszer is a szovjetek vezettek. Kettő kettő után a ráadásban háromszor is betaláltak a csapatok, a döntő gólt Nico Claesen szerezte a 108. percben, a meccsen a szovjetek részéről Igor Belanov mesterhármast ért el.

BELGIUM

A belga válogatott vezeti a FIFA világranglistáját és 2018 óta minden évet az élen zárt. Két játékosa – a cserekapus Simon Mignolet és a középpályás Hans Vanaken (mindketten FC Bruges) kivételével mindenki külföldön játszik, a keret összege alulról súrolja a 670 millió eurót, az átlagéletkor 29.2 év, ami a svédekkel holtversenyben a legmagasabb az Eb mezőnyében.

♦ A két legértékesebb játékos az egyenként 100 millió euróra becsült Kevin De Bruyne és Romelu Lukaku. Ők egyben – hármas holtversenyben – az angol Jadon Sanchóval az egész kontinenstorna harmadik legtöbbre értékelt labdarúgói.

Belgium sorozatban másodszor, összességében hatodszor szerepel Európa-bajnoki döntőben.

A „vörös ördögökeddigi legnagyobb sikere az volt, hogy 1980-ban bejutottak az Európa-bajnokság római fináléjába, ahol 2–1-re kikaptak az NSZK-tól.

♦ Ezen kívül egyszer voltak harmadikok, amikor 1972-ben az olaszok negyeddöntőbeli búcsúztatása után elvállalták a négyes döntő lebonyolítását. Az elődöntőben akkor is az NSZK ellen buktak el (0–3), majd a bronzmeccsen éppen Magyarország ellen nyertek 2–1-re.

♦ Miután a belgák a 2000-es kontinensbajnokság társházigazdájaként még a csoportból sem jutottak tovább, legközelebb csak a 2016-os tornára tudtak kijutni. Marc Wilmots csapata akkor az E-csoport második helyén végzett, és a nyolcaddöntőben 4–0-ra győzte le Magyarországot – Eb-döntőben ez a „vörös ördögök” eddigi legnagyobb győzelme. A folytatás azonban nem sikerült öt éve, mert a negyeddöntőben egy váratlan 3–1-es vereség következett Wales ellen.

Roberto Martínez együttese a mostani kvalifikáció során mind a tíz selejtezőjét megnyerve végzett az I csoport élén, így nyolcra nőtt azon országok száma, amelyek tökéletes mérleggel jutottak be az Eb-nagydöntőbe. A mostani sorozatban még Olaszországnak sikerült ez a bravúr. Az előző hat nemzet közül 2012-ben a spanyol volt az egyetlen, amely később aranyérmes lett.

A belgák eddigi rekordgyőzelme a 2019. október 10-i Eb-selejtezőn a San Marino ellen aratott 9–0-s diadal.

♦ Belgium a tíz meccsen elért 40 góllal a mostani kvalifikáció sorozat legeredményesebb országa. A selejtezők során összesen 15 tizenöt belga játékos talált be a hálóba.

♦ A „vörös ördögök” a selejtező során mindössze három gólt kaptak, így a törökökkel együtt tartják a rekordot.

♦ Eden Hazard és Kevin De Bruyne egyaránt hét gólpasszt adott a kvalifikációban, csak eggyel kevesebbet, mint a holland Memphis Depay. Hazard ezen kívül öt, míg Kevin De Bruyne négy gólt szerzett. A legtöbb gólt (7) elérő Lukakunak négy gólpassz is áll a neve mellett.

Belgium idén még veretlen, de a három győzelme mellett a csehországi vb-selejtezőn és a görögök elleni felhozó meccsen is csak 1–1-re volt képes.

♦ A május végi Bajnokok Ligája-döntőben orr- és szemüregcsonttörést szenvedett De Bruyne az oroszok ellen biztosan hiányozni fog, felépülését a második csoportmeccsre várják.

OROSZORSZÁG


Az oroszok a 38. helyen állnak a világranglistán, a keretükben mindössze négy légiós van és a válogatottjuk összértéke (191.8 millió euró) még a harmadát sem éri el a belgákénak. A játékosok átlagéletkora 27.9 év, a legértékesebb kerettagjuk a támadó középpályás Alekszandr Golovin (28 millió euró).

♦ Ez Oroszország sorozatban ötödik Eb-tornája, és független nemzetként hétből a hatodik. Ha hozzávesszük, hogy 1988-ig Szovjetunió, majd 1992-ben Független Államok Közösségeként vett részt, akkor a legutóbbi kilenc Eb közül nyolcon ott volt.

A Szovjetunió 1960-ban megnyerte az első Eb-t, 1964-ben, 1972-ben és 1988-ban pedig második helyezett lett. Oroszország a függetlenné válása óta a legjobb teljesítményt 2008-ban érte el, amikor bejutott az elődöntőbe – ez volt az egyetlen alkalom, amikor túljutott a csoportküzdelmeken.

♦ Az orosz válogatott 2016-ban Leonyid Szluckij vezetésével a B-csoport utolsó helyén végzett, egyetlen pontját a nyitó mérkőzésén Anglia ellen szerezte (1–1). Ezt követően Szlovákia (1–2) és Wales (0–3) ellen is vereséget szenvedett.

♦ Oroszország ötmeccses nyeretlenségi sorozatban van az Eb-ken – 2 döntetlen, 3 vereség – legutóbbi a 2012-es torna nyitányán Csehországot verte 4–1. A legutóbbi hét meccséből csak ezt az egyet tudta megnyerni, 2 döntetlen és 4 vereség mellett.

♦ Sztanyiszlav Csercseszov csapata most az I csoport második helyezettjeként kvalifikálta magát, úgy hogy az élen végzett Belgium ellen mindkét meccsét elveszítette, viszont a többi nyolcat megnyerte.

♦ A selejtezőben Artyom Dzjuba volt a legeredményesebb játékosa, kilenc gólt szerzett, ami csapata találatának 42 százaléka, és emellett még öt gólpasszt is kiosztott.

♦ Oroszország idei mérlege 3–1–1, az egyetlen vereség márciusban a szlovákiai vb-selejtezőn csúszott be (1–2), az iksz pedig barátságos meccsen a lengyelek otthonában. Záráskánt a Bulgária elleni győzelem következett (1–0).

♦ Mivel Andrej Mosztovojnak pozitív lett a koronavírustesztje, ezért szinte az utolsó pillanatban kikerült az Európa-bajnokságra készülő keretből, helyette pedig Roman Jevgenyev, a Dinamo Moszkva védője vesz részt a tornán.

♦ Oroszország szentpétervári mérlege 1992 óta 10 diadal, 1 iksz, 3 vereség. Az első kilenc mérkőzést megnyerte mielőtt 2017 novemberében 3–3-at játszott a spanyolokkal. Azóta egyszer nyert és kétszer kikapott, az egyik veresége a belgák elleni 2019. novemberi 1–4 volt.

♦ Az oroszok szakvezetője, Csercseszov még játékosként 45 percet védett a Belgium elleni, 1996. áprilisi 0–0-val zárult barátságos meccsen, Brüsszelben.

BELGA KERET
KAPUSOK:
Thibaut Courtois (Real Madrid – Spanyolország), Simon Mignolet (FC Bruges), Matz Sels (Strasbourg – Franciaország)
VÉDŐK:Dedryck Boyata (Hertha BSC – Németország), Jason Denayer (Olympique Lyon – Franciaország), Jan Vertonghen (Benfica – Portugália), Toby Alderweireld (Tottenham – Anglia), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe – Japán)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Axel Witsel (Borussia Dortmund – Németország), Youri Tielemans (Leicester City – Anglia), Leander Dendoncker (Wolverhampton – Anglia), Kevin De Bruyne (Manchester City – Anglia), Hans Vanaken (FC Bruges), Dennis Praet (Leicester City – Anglia), Thomas Meunier (Borussia Dortmund – Németország), Yannick Carrasco (Atlético Madrid – Spanyolország), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund – Németország), Timothy Castagne (Leicester City – Anglia), Nacer Chadli (Istanbul Basaksehir – Törökország)
TÁMADÓK:Eden Hazard (Real Madrid – Spanyolország), Romelu Lukaku (Internazionale – Olaszország), Michy Batshuayi (Crystal Palace – Anglia), Christian Benteke (Crystal Palace – Anglia), Dries Mertens (Napoli – Olaszország), Jérémy Doku (Rennes – Franciaország), Leandro Trossard (Brighton – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Roberto Martínez (spanyol)

OROSZ KERET
KAPUSOK: Anton Sunyin (Dinamo Moszkva), Jurij Djupin (Rubin Kazany), Matvej Szafonov (FK Krasznodar)
VÉDŐK: Jurij Zsirkov (Zenit), Fjodor Kudrjasov (Antalyaspor – Törökország), Georgij Dzsikija (Szpartak Moszkva), Mário Fernandes (CSZKA Moszkva), Andrej Szemjonov (Ahmat Groznij), Vjacseszlav Karavajev (Zenit), Igor Gyivejev (CSZKA Moszkva), Roman Jevgenyev (Dinamo Moszkva)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Alekszandr Golovin (Monaco – Franciaország), Alekszej Ionov (FK Krasznodar), Roman Zobnyin (Szpartak Moszkva), Daler Kuzjajev (Zenit), Alekszej Mirancsuk (Atalanta – Olaszország), Gyenyisz Cserisev (Valencia – Spanyolország), Magomed Ozdojev (Zenit), Dmitrij Barinov (Lokomotiv Moszkva), Danyiil Fomin (Dinamo Moszkva), Rifat Zsemaletgyinov (Lokomotiv Moszkva), Makszim Muhin (Lokomotiv Moszkva), Gyenyisz Makarov (Rubin Kazany)
TÁMADÓK:Artyom Dzjuba (Zenit), Anton Zabolotnyij (Szocsi), Alekszandr Szobolev (Szpartak Moszkva)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Sztanyiszlav Csercseszov

B-CSOPORT (KOPPENHÁGA, SZENTPÉTERVÁR)
Június 12., szombat, 18.00
Koppenhága
Dánia–Finnország
Június 12., szombat, 21.00
Szentpétervár
Belgium–Oroszország

A-CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 12., 15.00, BAKI

WALES–SVÁJC

A 2016-os Eb-n mindkét válogatott továbbjutott a csoportjából, Svájc elbukott a nyolcaddöntőben, Wales viszont az elődöntőig menetelt, a későbbi győztes Portugália állította meg.

WALESIEK ÉS A SVÁJCIAK EGYMÁS ELLEN

♦ Bár Wales az előző találkozójukon győzött Svájc ellen, az eddigi hét összecsapásukból csak kettőt tudott megnyerni, a többi ötöt elvesztette. Legutóbb a 2012-es Eb selejtezőjében meccseltek egymással, mindkétszer az éppen házigazda húzta be a három pontot. 2010 októberében az Ottmar Hitzfeld irányította helvétek úgy nyertek Bázelben 4–1-re, hogy Valentin Stocker kétszer is betalált, míg a szigetországiak egyenlítő gólja Gareth Bale nevéhez fűződött. Egy évvel később a swansea-i visszavágón (2–0) Aaron Ramsey értékesített büntetője után a második walesi gólt a Real Madrid korábbi sztárja szerezte.

♦ Ez a 2011-es volt a walesiek második diadala a svájciak ellen azután, hogy először 1951 májusában a wrexhami barátságos meccsen 3:2-re verték őket.

♦ A két ország még nem említett többi négy egymás elleni mérkőzését Svájc nyerte, a 2000-es Eb selejtezőjében mindkét találkozón 2–0-ra, akkor azonban végül egyik válogatott sem jutott be a 16-os döntőbe.

Robert Page, a walesiek megbízott szakvezetője játékosként végig a pályán volt az 1999 októberében Wrexhamben rendezett mérkőzésen, amely 2–0-s svájci győzelemmel végződött.

WALES

♦ Wales a 17. a FIFA világranglistáján, a 26-es keretéből csak öten játszanak hazai földön, a játékosok összértéke 176,75 millió euró, az átlagéletkor 25.6 év. A két legértékesebb labdarúgó Gareth Bale és Daniel Jones egyaránt 18 millió eurós becsült értékkel. Így múlik el a világ dicsősége, Bale-t az öt évvel ezelőtti Eb-n még 90 milliósra taksálta a Transfermarkt, igaz, az előző két évben sem a Real Madridban, sem legutóbb a Tottenhamben nem számított alapembernek, és jövő hónapban betölti a 32. életévét.

Walesnek a 2016-os bemutatkozás után ez a második Európa-bajnokság, amelyre ki tudott jutni. Éppen a magyar válogatott elleni 2–0-s cardiffi sikerével biztosította a helyét a 24-es mezőnyben.

♦ Öt évvel ezelőtt a Chris Coleman szövetségi kapitány által edzett csapat Anglia, Szlovákia és Oroszország előtt kvalifikálta magát a csoportjában, mielőtt Észak-Írországot (1–0) és Belgiumot (3–1) legyőzve bejutott az elődöntőbe. Ott azonban Portugália túl erős ellenfélnek bizonyult: a későbbi bajnok Cristiano Ronaldóék 2–0-ra nyertek.

♦ A walesi válogatott először 63 éve kvalifikálta magát egy nagy tornára: az 1958-os világbajnokságon a negyeddöntőig jutott, ahol a későbbi győztes Brazília győzte le 1:0-ra.

A WALESIEK ÉS A TÖRÖKÖK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Május 30., vasárnap, St. Gallen:Svájc–Egyesült Államok 2–1 (Ricardo Rodríguez, Zuber)
Június 2., szerda, Nizza: Franciaország–Wales 3–0
Június 3., csütörtök,
St. Gallen: SvájcLiechtenstein 7–0 (Gavranovic 3, Fassnacht 2., öngól, Edimilson Fernandes)
Június 5., szombat, Cardiff: Wales–Albánia 0–0

A mostani selejtező sorozatot rosszul kezdte az akkor még Ryan Giggs által irányított csapat, hiszen az első három mérkőzéséből kettőt elveszített, az egyiket éppen Budapesten (0–1). Az ezt követő öt találkozón azonban veretlen maradt a walesi gárda – 3 győzelem, 2 döntetlen – és Horvátország mögött az E csoport második helyén végzett. Záró hazai mérkőzésén Aaron Ramsey duplájával 2–0-s győzelmet aratott Marco Rossi válogatottja ellen.

♦ A walesieknek nem volt egy kiemelkedő góllövőjük a selejtező során, a már említett Ramseyn kívül Gareth Bale és Kieffer Moore is két találatot jegyzett.

♦ A walesi válogatottat 2020 novembere óta megbízottként a korábbi pályaedző, Robert Page irányítja, miután akkor nyilvánosságra került, hogy a szövetségi kapitány, Ryan Giggs bántalmazta a barátnőjét, és emiatt 2021 áprilisában vádat is emeltek ellene. Robert Page mérlege 4 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség (1–3 Belgiumban vb-selejtezőn, majd 0–3 Franciaországban felkészülési meccsen).

♦ Wales eddig négyszer játszott Bakiban, mindig Azerbajdzsán ellen, a mérlege 3 győzelem, 1 döntetlen. Legutóbb, 2019. november 16-án Eb-selejtezőn – már az Olimpiai Stadionban – Kieffer Moore és Harry Wilson góljával 2–0-ra nyerni tudott. Ez volt az első fellépése az Eb azeri helyszínén.

Robert Page játékosként kétszer szerepelt Bakiban: a 2002. novemberi Eb-selejtezőn egy 2–0-s győzelem, majd 2004 szeptemberében egy 1–1-es döntetlen részese volt.

SVÁJC

♦ Svájc a 13. a FIFA világranglistáján, a Transfermarkt szerint a 26-os keretéből csak négyen nem légiósok, a keret összértéke 283.5 millió euró, az átlagéletkor 27 év. A két legértékesebb játékosa a Mönchengladbach 24 éves védekező középpályása, Denis Zakaria, valamint a Dortmund 25 esztendős középhátvédje, Manuel Akanji (30-30 millió euró).

Svájc ötödször szerepel az Eb-n, 1996-ban, 2004-ben, és 2008-ban – társrendezőként – csoportjában az utolsó lett és nem jutott tovább. 2016-ban a házigazda Franciaország mögött másodikként végzett, majd a nyolcaddöntőben 1–1 után a büntetőpárbajban 5–4-re maradt alul Lengyelországgal szemben.

♦ A svájciak eddigi Eb-döntős mérlege 2 győzelem, 5 döntetlen és 6 vereség. 2016-ban egyszer nyertek, Albánia ellen Fabian Schär góljával, de úgy, hogy Lorik Cana kiállítása miatt a 37. perctől emberelőnyben játszottak.

Svájc sorozatban a negyedik alkalommal jutott ki nagy nemzetközi tornára, hiszen a 2014-es, majd a 2018-as világbajnokságra is kvalifikálta magát, és mindkétszer bekerült a legjobb 16 közé.

♦ A svájciak úgy biztosították a helyüket a mostani Eb-n, hogy a D-csoport első helyén végeztek, nyolc selejtezőjükön 17 pontot szerezve. A legutóbbi öt kvalifikációs meccsükből négyet megnyertek – 13–2-es gólkülönbséggel –, háromszor gólt sem kaptak.

♦ A kvalifikációban a legeredményesebb gólszerzőjük három találattal Cédric Itten volt, pedig újoncként csak az utolsó két selejtezőn kapott játéklehetőséget. Az Eb-re viszont nem nevezte be őt Vladimir Petkovic, a bosnyák származású, kettős állampolgárságú szövetségi kapitány, aki különben az A-csoport legrégebben hivatalban lévő szakvezetője. 2014 augusztusától látja el a tisztséget.

♦ A helvétek a legutóbbi 14 Eb-meccsükön a rendes játékidőben csak egyszer szenvedtek vereséget, 2019 októberében Dániában (0–1), emellett 8-szor győztek és 5-ször ikszeltek (beleértve a lengyelek elleni 2016-os, tizenegyespárbajjal elvesztett nyolcaddöntőt is).

♦ Svájc 2019-ben az előkelő negyedik helyen végzett a Nemzetek Ligája első kiírásában. Az elődöntőben 3–1-re kikapott a négyes döntő házigazdájától, a későbbi győztes Portugáliától, majd a bronzmeccsen a tizenegyespárbajban 6–5-re maradt alul az angolokkal szemben, miután a 120 percnyi játék nem hozott gólt.

♦ A helvét válogatott idén még százszázalékos, öt meccsből ötöt nyert, közte két vb-selejtezőt (Bulgáriát idegenben verte meg 3–1-re, majd Litvániát hazai pályán 1–0-ra).

♦ Ez lesz a svájciak második meccse Bakiban; 1996. augusztus 31-én 1–0-ra kaptak ki Azerbajdzsántól az 1998-as vb első selejtezőjén.

♦ A középpályás Djibril Sow bokasérüléssel küzdött, de végül felépült az Eb-re.

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT (RÓMA, BAKI)
Június 11., péntek, 21.00
Róma
Törökország–Olaszország0–3
Június 12., szombat, 15.00
Baki
Wales–Svájc

A WALESI KERET
KAPUSOK: Wayne Hennessey (Crystal Palace – Anglia), Danny Ward (Leicester City – Anglia), Adam Davies (Stoke City – Anglia)
VÉDŐK: Chris Gunter
(Charlton Athletic – Anglia), Ben Davies (Tottenham – Anglia), Connor Roberts (Swansea City – Anglia), Ethan Ampadu (Chelsea – Anglia), Chris Mepham (AFC Bournemouth – Anglia), Joe Rodon (Tottenham – Anglia), Tom Lockyer (Luton Town – Anglia), Neco Williams (Liverpool – Anglia), Rhys Norrington-Davies (Sheffield United – Anglia), Ben Cabango (Swansea City – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Aaron Ramsey
(Juventus – Olaszország), Joe Allen (Stoke City – Anglia), Jonny Williams (Cardiff City), Harry Wilson (Liverpool – Anglia), Daniel James (Manchester United – Anglia), David Brooks (AFC Bournemouth – Anglia), Joe Morrell (Luton Town – Anglia), Matt Smith (Manchester City – Anglia), Dylan Levitt (Manchester United – Anglia), Rubin Colwill (Cardiff City)
TÁMADÓK: Gareth Bale
(Real Madrid – Spanyolország), Kieffer Moore (Cardiff City), Tyler Roberts (Leeds United – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Robert Page

A SVÁJCI KERET
KAPUSOK: Yann Sommer (Mönchengladach – Németország), Yvon Mvogo (PSV Eindhoven – Hollandia), Jonas Omlin (Montpellier – Franciaország)
VÉDŐK: Ricardo Rodríguez (Torino – Olaszország), Fabian Schär (Newcastle United – Anglia), Manuel Akanji (Borussia Dortmund – Németország), Nico Elvedi (Mönchengladbach – Németország), Silvan Widmer (Basel), Loris Benito (Bordeaux – Franciaország), Kevin Mbabu (Wolfsburg – Németország), Eray Cömert (Basel), Becir Omeragic (FC Zürich), Jordan Lotomba (Nice – Franciaország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Granit Xhaka (Arsenal – Anglia), Xherdan Shaqiri (Liverpool – Anglia), Steven Zuber (EintrachtFrankfurt – Németország), Denis Zakaria (Mönchengladbach – Németország), Remo Freuler (Atalanta – Olaszország), Edimilson Fernandes (Mainz – Németország), Djibril Sow (Eintracht Frankfurt – Németország)
TÁMADÓK: Haris Seferovic (Benfica – Portugália), Admir Mehmedi (Wolfsburg – Németország), Breel Embolo (Mönchengladbach – Németország), Mario Gavranovic (Dinamo Zagreb – Horvátország), Ruben Vargas (Augsburg – Németország), Christian Fassnacht (Young Boys)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Vladimir Petkovic

B-CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 12., 18.00, KOPPENHÁGA

DÁNIA–FINNORSZÁG


Miközben a B csoport nyitó meccsén a házigazda Dánia már a kilencedik Eb-szereplését kezdi meg, addig Finnország most debütál a kontinensbajnokság nagydöntőjében.

DÁNOK ÉS FINNEK EGYMÁS ELLEN

♦ 1925 óta ez lesz a 60. összecsapásuk, a dánok 38-szor, a finnek 11-szer nyertek, 10 találkozó pedig döntetlenül végződött.

♦ Az 1966 óta lejátszott 22 mérkőzésen a dánok – hat döntetlen mellett – csak egyszer szenvedtek vereséget a szomszédjuktól. 2000 februárjában a spanyol üdülőterületen, La Mangában rendezett felkészülési meccsen 2–1-re győztek a finnek, akiknél Vesa-Pekka Vasara duplázott.

♦ Az utóbbi közel fél évszázadban mindig szoros mérkőzést vívtak egymással, legutóbb 1975 júniusában Koppenhágában fordult elő, hogy egy gólnál nagyobb különbség alakult ki a végére a két csapat között. A dánok akkor is csak úgy nyertek 2–0-ra, hogy a finn Erkki Vihtilä a 85. percben öngólt vétett.

Tétmeccseken legutóbb az 1988-as Európa-bajnokság selejtezőjében találkoztak, akkor mindkét találkozón 1–0-ra nyertek a dánok. A hazai pályán Jens Jörn Bertelsen, idegenben Jan Mölby talált be.

♦ Az elmúlt közel egy évtizedben elkerülték egymást, legutóbb 2011. november 15-én Esbjergben úgy diadalmaskodtak a dánok, hogy az orosz származású finn Aleksei Eremenko vezető gólja után a második játékrészben Daniel Agger és Nicklas Bendtner révén két perc alatt fordítottak.

Dániában mindössze kétszer tudtak nyerni a finnek, 1931-ben 3:2-re, 1949-ben pedig 2:0-ra. A dánok hazai mérlege azóta Koppenhágában 18 diadal és 3 iksz.

♦ A finnek koppenhágai mutatója 2 siker, 3 döntetlen és 22 vereség. A legutóbbi látogatásuk alkalmával egy 1–1-es barátságos döntetlent játszottak 2003 augusztusában. Jesper Grönkjaer góljával a 42. percben szereztek vezetést a hazaiak, a finnektől Aki Riihilahti két perccel a vége előtt egyenlített. Ez csak a második találkozásuk volt a koppenhágai Parken Stadionban az 1994-es meccsük óta, amelyet Brian Laudrup és Morten Wieghorst góljával 2–1-re nyertek a dánok.

DÁNIA

A dán válogatott 10. a világranglistán, a keretéből 22-en légiósok és csak négyen futballoznak otthon, a játékosok összértéke 310.7 millió euró, az átlagéletkor 27.8 év. A legértékesebb labdarúgója a 40 millió euróra taksált Christian Eriksen.

♦ Dániának ez a kilencedik fellépése az Európa-bajnokságon, de csak a második az elmúlt négy kiírásban. 2012-ben Németország és Portugália mögött három ponttal a harmadik helyen végzett a csoportban és kiesett.

♦ A dánok az Euro 2016 rájátszásában a szomszédos svédekkel kerültek szembe és 4–3-ra alulmaradtak a párharcban (1–2 idegenben, majd 2–2 otthon).

♦ Dánia az Eb-k történetében eddig háromszor jutott be a legjobb négy közé. 1992-ben megnyerte a tornát, 1984-ben elődöntős volt, 1964-ben a negyedik helyen végzett. A kieséses szakaszban legutóbb 2004-ben szerepelt, amikor a negyeddöntőben 3–0-ra kikapott Csehországtól.

♦ A dánok a legutóbbi négy Eb-döntős meccsükből hármat elveszítettek, és az előző tízből csak kettőt tudtak megnyerni – 2 döntetlen és 6 vereség mellett.

♦ Az Euro 2020 selejtezőjében Dánia úgy végzett Svájc mögött a második helyen a D csoportban, hogy a nyolc meccsen egyszer sem talált legyőzőre (4 diadal, 4 iksz). Az írek elleni idegenbeli 1–1-es döntetlennel biztosította helyét a 24-es mezőnyben. A kvalifikációban veretlenül maradt öt válogatott – belga, dán, olasz, spanyol és ukrán – közül az egyetlen, amelyik nem lett cso

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik